Sabah bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Fed’in son FOMC toplantısının ardından tahvil alımlarında azaltım ve faiz artırım tartışmaları alevlenirken bu aleve soğuk suyun yine FED yetkililerinden geldiği gözlendi. Durumu dengelemek gibi bir görünümle başta Powell olmak üzere birkaç FED yetkilisi faiz artırımının uzun bir zaman daha gündemde olmadığını ifade ettiği, tahvil alımlarının azaltımı konusunda da nispeten daha yumuşak geçişe işaret eden konuşmalar yaptığı gözledi. Bu görüntüde riskli varlıklar yeniden toparlanırken Biden’ın 579 milyar Dolar’lık harcama paketine ilişkin onayı alması da yine endeksler üzerinde olumlu etkiler yarattı ve rekor seviyeler geçen hafta yeniden test edildi. ABD’de ayrıca çekirdek PCE verisi de %3,4 artışla enflasyonun yükseliş eğiliminin devam ettiğini ortaya koydu. Geçen Cuma günü 8.70 seviyelerinin altını test eden kur tarafında ilerleyen saatlerde ABD verisinin de etkisiyle yukarı yönlü hareketler etkili oldu ve 8.75 seviyelerinden hafta kapamışı gerçekleşti.
Bu hafta Cuma günü ABD’de tarım dışı istihdam raporu açıklanacak. Açıklanacak sonuçlar yatırımcıların güçlü bir ABD toparlanmasının FED’i ultra gevşek para politikalarını beklenenden daha erken gevşetmeye zorlayıp zorlamayacağını ölçmesine imlan verip vermeyeceği takip edilecek. Beklenmedik bir şekilde şahin bir Fed, pandemi sonrası ilk faiz artışını 2023'e kaydırarak piyasaları şaşırtsa ve hisse senetlerini kısaca sarsa da Jerome Powell'ın geçen hafta piyasaları yatıştırıcı sözleri sayesinde endeksler yeniden rekor seviyeleri test etti. Tarım dışı istihdam için beklenti 600bin artış olacağı yönünde.
Büyük merkez bankaları, kısa vadeli enflasyon artışlarını geride bıraktıklarını iddia ediyor, ancak fiyat baskılarındaki artış, kararlılıklarını test ediyor. ABD Merkez Bankası FED şahin bir önyargıya geçti. Bu hafta ise Çarşamba günkü Haziran ayı flaş enflasyon açıklamasıyla Avrupa Merkez Bankası'nın sırası gelecek. Bu veri ardından tahvil alımları faiz tartışmalarının bölgede alevlenip alevlenmeyeceği izlenecek. Euro bölgesi enflasyonu Mayıs ayında %2'ye ile hedefine doğru ilerledi fakat ECB baş ekonomisti Philip Lane yeni bir paradigma olmadığından emin görünüyor. Tüm enflasyon göstergelerine rağmen ücret artışının zayıf kalması Lane’in bu görüşünü destekler nitelikte.
Bu hafta ayrıca ekonomik görünümün salgının aşılamayla azalan etkisi altında ne kadar güçlü göründüğüne dair ipuçlarının göstergesi olabilecek imalat PMI verileri de takip altında olacak.
Bu sabah Asya hisseleri haftanın ilk işlem gününe temkinli bir başlangıç yaptı. Çin piyasalarında hafta sonu boyunca bölgedeki koronavirüs vakalarındaki ani yükseliş yatırımcı hissiyatını zedelerken Çin endeksleri Tayvan dışında satış tarafı bir miktar ağır basan hareketler sergiliyor. ABD vadelilerine baktığımızda ise yatay hafif pozitif tarafta eğilimlerin oluştuğu gözleniyor. Bu bağlamda endeksin güne yatay bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.
USDTRY
 
Geçtiğimiz hafta açıklanan ABD ilk çeyrek büyüme verisi beklentilere paralel olarak yüzde 6,4 olarak açıklandı. Bir diğer önemli veri olan ABD işsizlik başvuruları ise beklentinin altında kaldı. TBB temsilcileri ile görüşen TCMB Başkanı Kavcıoğlu, para politikasının önemine değinirken Türk Lirasının itibarını koruyacaklarına yönelik açıklamalarda bulundu. Bu hafta ABD Tarım Dışı İstihdam verisi takip edilecek. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,80 ve 8,85 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,70 ve 8,65 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.
 
EURTRY
 
Avrupa Birliği zirvesinden Türkiye ile yakın ilişkiler kurulmasına yönelik açıklamalar gelecekte Türk Lirasının değer kazanmasına neden olabilir. Dolar endeksinde görülen geri çekilme sonucunda Euro’nun değer kazanması EURTRY tarafında belirleyici oldu. Bu hafta açıklanacak olan Avrupa Bölgesi Tüfe yakından takip edilecek. Yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen kurda 10,45 ve 10,50 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 10,35 ve 10,30 destek seviyeleri önemini koruyor.
 
EURUSD
 
ABD’de gözler açıklanacak olan yeni paketin detaylarında. ABD Başkanı Joe Biden, görece geldiği günden beri ekonominin kalkınması için çeşitli teşvik paketleri açıklamaya devam ediyor. ABD ekonomisi bu teşviklerden faydalanarak 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 6,4 büyüdü. Nüfusun yüzde 50sinin iki doz aşılamayı tamamlamış olmasına rağmen yeni delta varyansının etkisi yakından takip ediliyor. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,1955 ve 1,1975 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının gelmesi halinde ise 1,1905 ve 1,1880 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.
 
ONS ALTIN
 
ABD enflasyon beklentilerinin yukarı yönlü revize edilmesi ve açıklanacak olan altyapı paketinin enflasyon üzerindeki etkisinin devam edeceğine dair beklentilerle önemli direnç seviyesine olan 1800$ seviyesine doğru bir seyir izlediği görülüyor. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1795 ve 1800$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1775 ve 1760$ destek seviyeleri yakından izlenecek.
 
GBPUSD
 
ABD’de açıklanan yeni teşvik paketinin enflasyona etkisi araştırılmaya devam ediyor. İngiltere Merkez Bankası faiz kararında herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Varlık alım programına ilişkin yapılan açıklamada ise baş ekonomist Haldane’nin varlık alımlarını 50 milyar sterlin tutarında azaltılmasını yönünde görüşlerini belirtti. Hareketine devam etmesi beklenen paritede olası yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,3920 ve 1,3945 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,3870 ve 1,3855 destek seviyeleri önem arz ediyor.
 
USDJPY
 
Japonya TÜFE Manşet Mayıs’ta yüzde -0,1 olarak gerçekleşti. Pandemi nedeniyle ekonominin kalkınmakta zorluk çektiği konuşulurken BoJ yetkililerinde piyasaya destek vermekte hazır oldukları açıklamaları geldi. ABD Atlanta FED Başkanı Bostic’in maksimum istihdam konusunda aceleci olunmaması gerektiği ile ilgili açıklamalar dikkat çekiyor. ABD Tarım dışı istihdam verisi yakından takip edilecek.Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 110,95 ve 111,40 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 110,00 ve 109,10 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.
 
BRENT PETROL
 
OPEC, gelecekteki dönemde üretimle ilgili adımları konuşmak üzere 1 Temmuz’da toplanacak. OPEC, tarafından üretimin artırılmasına dair değerlendirmeler yapılacak. ABD - İran görüşmelerinde ABD’nin İran petrol sektörüne ve bankalarına uyguladığı yaptırımları kaldırmayı kabul ettiğini ama bazı anlaşmazlıkların olduğunu belirtti. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 75,50 ve 76,30 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 74,35 ve 73,40$ destek seviyeleri önem arz ediyor.
 
GRAM ALTIN
 
Döviz kurunda yaşanan geri çekilme sonrasında satış baskısının devam ettiği Gram Altın’da Ons Altın’ın yükselişi önemini koruyor. Ons Altın, enflasyon beklentilerinin yeniden şekillenmesiyle önemli direnç seviyesi olan 1800$’a yaklaştı. Bu hafta açıklanacak olan ABD Tarım Dışı İstihdam hem döviz kurunda hem de Ons Altın tarafında hareketliliğe neden olabilir. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 505 ve 510 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumuna ise 490 ve 485 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş