Sabah bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Noel tatili ertesinde Avrupa’da yine birçok piyasa Boxing Day nedeniyle kapalı kalmaya devam ederken ABD endeksleri ise işleme açıldı.

ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse senetleri Perşembe günü, tatil dolayısıyla azalan işlem hacmi ile birlikte, yatırımcıların gözlerini Ocak ayına ve dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmasına ilişkin gelişmelere çevirmeleri sonucu yükseldi. Dolar hafifçe geriledi. ABD-Çin ticaret ilişkileri konusundaki iyimserlik ve Amazon.com'un hisselerinin tatil sezonunda güçlü online alışveriş sonuçları raporu ile elde ettiği iyimserlikle desteklenmesiyle Nasdaq endeks Perşembe günü ilk kez 9.000 puan düzeyini aştı.

Piyasaların artık 2020 yılının ilk ayı itibariyle beklediği ticaret anlaşması konusunda ise gelen yeni haberler takip edildi. Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng, şu an birinci faz ticaret anlaşmasının metniyle ilgili hukuki incelemeler, çeviri ve düzeltme çalışmalarının yürütüldüğünü ve ayrıca iki tarafın anlaşmanın imzalanmasından sonraki çalışmalar hakkında da yakın temasta bulunduklarını açıkladı. Bilindiği üzere bu hafta Trump’da imza aşamasına geldiklerini ve Ocak ayında törenin yapılacağını ifade etmişti. Bu gelişmelere rağmen ise güvenli varlıklara olan ilginin de bir yandan devam ettiği gözlendi.

ABD ve Çin arasındaki ticaret gerginliği konusundaki iyimserlik nedeniyle, tatil günlerinde zayıflayan işlem hacimleri FX piyasasında büyük hareketleri kısıtlasa bile Dolar Perşembe günü Japon Yeni karşısında yaklaşık iki haftanın en yükseğine yükseldi.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov'un, Suudi Arabistan ve Kuveyt'in ortak petrol tesislerinde anlaşmaya varmasının ardından Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün gelecek yıl Mart ayından sonra üretim kısıtlamasına devam edebileceği açıklaması sonrası petrol fiyatları yükseldi.

TCMB tarafından açıklanan menkul kıymet istatistiklerine göre yurt dışında yerleşik kişiler, 20 Aralık haftasında net 79,6 milyon dolarlık hisse senedi ve 108,1 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi aldı, 27,3 milyon dolarlık Şirket Borçlanma Senetleri (ŞBS) sattı. Yurt dışında yerleşik kişilerin 13 Aralık ile biten haftada 32 milyar 272,8 milyon dolar olan hisse senedi stoku, geçen hafta 31 milyar 664,4 milyon dolara geriledi.

Ayrıca TCMB’nin açıkladığı döviz tevdiat hesaplarına göre 20 Aralık haftasında yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 0,55 milyar USD azaldı ve 193,41 milyar USD oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 0,59 milyar USD azalarak 119,77 milyar USD; tüzel kişilerin mevduatı 0,05 milyar USD artarak 73,65 milyar USD oldu. Son verilere göre yabancı mevduatların toplam mevduatlar içindeki payı %48.8 oldu.

Japonya'da sanayi üretimi Ekim ayının ardından Kasım ayında da düşüş gösterdi ve ekonominin 2019'un dördüncü çeyreğinde bir daralma yaşaması olasılığının arttığına işaret etti. Kasım ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 0,9 azaldı.

Çin'de sanayi şirketlerinin karları Kasım ayında son 8 ayın en hızlı artışını gösterdi.

Ekim ayında karları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,9 azalan sanayi şirketleri, Kasım ayında ise karlarını yıllık yüzde 5,4 oranında artışla 593,9 milyar yuana yükseltti.

USDTRY

Haftanın dördüncü işlem gününde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre Reel Kesim Güven Endeksi’nin Aralık ayında 1,6 artarak 102 seviyesinden 103,6 seviyesine yükselirken, yurtiçinde açıklanan Kapasite Kullanım Oranının Aralık ayında yüzde 77,2 seviyesinden yüzde 77,0 seviyesine gerilediği gözlendi. Noel tatili sonrası sakin veri akışı devam ederken, ABD’de İşsizlik Maaşı Başvurularının aybaşındaki sert yükselişinden sonra 21 Aralık’ta sona eren haftada 222 bine gerilediği gözlendi. Hafta içerisinde karşılıklı gelen açıklamalar doğrultusunda ABD ile Çin arasındaki ticaret gelişmeleri piyasaların yakın takibinde olmaya devam ederken, gün sonunda kurun sınırlı kayıplarını sürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 5,93 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 5,92, 5,90 ve 5,88 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 5,95, 5,97 ve 5,99 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın dördüncü işlem gününde Avrupa’da Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya’da Noel ertesi piyasalar kapalı olmaya devam ederken, geçtiğimiz hafta azalan Brexit belirsizliğinin olumlu etkilerinin devam ettiği görüldü. Gün içerisinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre Reel Kesim Güven Endeksi’nin Aralık ayında 1,6 artarak 102 seviyesinden 103,6 seviyesine yükselirken, yurtiçinde açıklanan Kapasite Kullanım Oranının Aralık ayında yüzde 77,2 seviyesinden yüzde 77,0 seviyesine gerilediği izlendi. Gün sonunda hafta basından beri yaşanan gelişmeler ve Türk Lirasını baskılayan siyasi riskler ile birlikte çaprazın sınırlı kazançlarını sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 6,59 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,57 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,61, 6,63 ve 6,65 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 6,57, 6,55 ve 6,53 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde Avrupa’da Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya’da Noel ertesi piyasalar kapalı olmaya devam ederken, geçtiğimiz hafta İngiltere Parlamentosunda yapılan oylama sonucu Brexit belirsizliğinin azalmasının etkileri izlenmeye devam edildi. Noel tatili sonrası sakin veri akışı devam ederken, ABD’de İşsizlik Maaşı Başvurularının aybaşındaki sert yükselişinden sonra 21 Aralık’ta sona eren haftada 222 bine gerilediği gözlendi. Hafta içerisinde karşılıklı gelen açıklamalar doğrultusunda ABD ile Çin arasındaki ticaret gelişmeleri piyasaların yakın takibinde olmaya devam ederken, gün sonunda paritenin kazançlarını sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1100 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1080 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1120, 1,1140 ve 1,1170 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1080, 1,1060 ve 1,1040 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Noel tatili sonrası haftanın dördüncü işlem gününde, Altın yatırımcılarının 2020 yılı için pozisyon almaları ile birlikte 1500 dolar üzerinde kalmayı sürdüğü gözlenirken, hafta içerisinde ABD ile Çin arasındaki ticaret endişelerinin azalmasına rağmen Kuzey Kore’nin füze denemeleri sonrasında ABD ile artan gergin ilişkileri sonrasında Ons Altın’ın gün içerisinde 1513 Dolar seviyesini test ettiği gözlendi. Gün sonunda yaşanan gelişmeler ile birlikte Altın’ın kazançlarını sürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1511 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1515, 1520 ve 1525 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1507, 1502 ve 1495 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde İngiltere piyasalarının Noel tatili nedeni ile kapalı kalmaya devam ederken, hafta içerisinde, ABD ile Çin arasındaki artan ticaret iyimserliğinin devam eden etkileri sonrasında ABD’nin Kuzey Kore ile arasındaki artan gerginlik takip edilmeye devam edildi. Gün sonunda yaşanan bütün gelişmeler ile birlikte GBPUSD paritesinin sınırlı kazançlarını sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,30 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2960 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3070, 1,3130 ve 1,3190 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2960, 1,2900 ve 1,2840 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Noel tatili sonrası haftanın dördüncü işlem gününde, gün içerisinde ABD ile Çin arasındaki ticaret iyimserliğinin karşılıklı gelen açıklamalar sonrasında artmaya devam ettiği gözlenirken, iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileşme sinyalleri sonrası Japon Yeni’ndeki güvenli varlık talebinin azalması ile gün sonunda USDJPY paritesinin sınırlı kazançlarını sürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 109,60 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 109,40 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 109,80, 110,10 ve 110,30 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 109,40, 109,20 ve 108,95 destek seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Noel tatili sonrası haftanın dördüncü işlem gününde, ABD özel sektör verilerine göre Ham Petrol stoklarının azalması ve ABD ve Çin arasındaki kısmi ticaret anlaşmasına ilişkin iyimserliğin güçlenmesi ve ticaret savaşını sona erdirme umutları ile gün sonunda Petrol’ün kazançlarını art arda üçüncü gününde de sürdürmeye devam ettiği gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 60,60 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 60,10 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Ham Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 61,10, 61,60 ve 62,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 60,10, 59,60 ve 59 ,00 destek seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Noel tatili sonrası haftanın dördüncü işlem gününde, ABD ile Çin arasındaki ticaret endişelerinin azalmasının etkileri ve gün içerisinde görülen kar satışları ile birlikte gün içerisinde Gümüş fiyatlarının gerilediği takip edildi. Yaşanan gelişmeler ve art arda beşinci günündeki yükselişinin ardından gün sonunda, Gümüş’ün kayıplarını sürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş’ün 17,90 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 18,10 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,70, 17,60 ve 17,40 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile Gümüş’teki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 18,10, 18,30 ve 18,50 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş