ALTIN YENİ ZİRVELERİNDE..
Borsa İstanbul'da endekslerden iki sıfır atılıyor. Borsa İstanbul'un 2018'den bu yana zaman zaman gündemini meşgul eden endekslerden sıfır atılması uygulaması, bugün yapılacak sistem güncellemesi ile hayata geçecek. BIST 100 endeksi başta olmak üzere Borsa İstanbul tarafından hesaplanan 123 fiyat ve getiri endeksinden iki sıfır atılması ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) endeks vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri esaslarında değişiklik yapılmasını içeren yeni BISTECH güncellemesi bugün devreye alınacak. Hazırlıkları ve testleri tamamlanan güncelleme, 23 yıl aradan sonra Borsa İstanbul'da fiyat ve getiri endekslerinden sıfır atılmasını ve VİOP'taki bazı değişiklikleri içeriyor. Endekslerden iki sıfır atılmasıyla endeks değerinin virgülden sonra iki hane gösterilmesine devam edilirken, uygulama tarihi itibarıyla ilgili endekslerin bölen değerleri 100 ile çarpılarak endeks değerlerinin iki sıfır atılmış olarak hesaplanması sağlanacak. Geçiş tarihinden önce hesaplanmış endeks değerleri ise 100'e bölünmek suretiyle endekslerin başlangıç tarihlerindeki değerleri ve tarihsel endeks değerleri güncellenecek.
Commerzbank ABD Fed Ekonomisti Bernd Weidensteiner "Fed, yoğun bir biçimde sözle yönlendirmenin güncellenmesi konusunu tartışıyor" dedi. ABD Merkez Bankası'nın (Fed), bu haftaki toplantısında, faiz ve varlık alımında herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmezken, gerçekleştirmeyi planladığı yeni politikalara işaret edebileceği belirtiliyor. Ekonomistler, Fed'in, faiz ve varlık alımında değişikliğe gitmeyeceğini ancak sözle yönlendirmede yapılacak değişiklikleri ima edebileceği ve enflasyon stratejisini açıklayabileceği tahmininde bulunuyor. Düşük faiz oranlarının daha uzun bir süre için söz konusu olabileceğini ifade eden Weidensteiner, Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantıda konuyla ilgili biraz bilgi verebileceğini aktardı. Weidensteiner, Fed'in, ifadesinde resmi bir değişikliğe gitmesi için biraz erken olduğunu belirterek, "Fed, şu anda 2007-2009 krizi sonrasında para politikasında erken sıkılaşmaya gidildiği inancına sahip. Banka, bu dönemde güçlü iş piyasası performansının ardından enflasyonist baskıların olacağının öngörüldüğü bir modele bel bağladı." diye konuştu.
ABD'de bir Singapur vatandaşı, Çin'in casusu olarak çalıştığını itiraf etti. Amerikalı yetkililer Singapur vatandaşı Jun Wei Yeo'yu, ABD'deki siyasi danışmanlık faaliyetlerini Çin istihbaratına bilgi toplama amacıyla kullanmakla suçluyordu. ABD Adalet Bakanlığı'nın açıklamasına göre Dickson Yeo olarak da bilinen Jun Wei Yeo, Cuma günü federal mahkemedeki ifadesinde suçunu kabul edip 2015-2019 yılları arasında Çin hükümeti için yasa dışı casusluk faaliyetleri yaptığını söyledi. Yeo, ülkedeki siyasi danışmanlık faaliyetlerini, kamuoyuna açık olmayan bilgiler toplayıp Çin istihbaratına iletmekle suçlanıyordu.
S&P Türkiye'nin kredi notunu teyit etti, görünümü değiştirmedi. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin notunu "B+"da teyit etti, not görünümünü değiştirmeyerek "durağan" olarak belirledi. Kuruluş yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin pandeminin etkilerinden dolayı bu yıl reel yüzde 3.3 daralmasını beklediğini kaydetti. S&P, ekonomik büyümenin yılın ikinci yarısında toparlanmasını beklemelerine rağmen, kredi genişlemesindeki hızlı büyüme, çift haneli enflasyon ve önümüzdeki aylarda genişlemekte olan cari işlemler açığı gibi geçmişteki dengesizliklerin yeniden ortaya çıktığına ilişkin işaretlerin olduğunu belirtti.
USDTRY
Haftanın son işlem gününde yurt içerisinde zayıf veri akışı devam ederken, ABD'de imalat PMI endeksi Haziran ayında 51,5'lık beklentileri karşısında 49,8 seviyesinden 51,3 seviyesine yükselirken, hizmet PMI endeksi 51,5'lik beklentiler karşısında 47,9 seviyesinden 49,6 seviyesine yükseldi. Açıklanan yeni konut satışları ise bir önceki aya göre yüzde 13.8 artışla yıllıklandırılmış olarak 776 bin oldu. Gün içerisinde Dolar endeksinde 94,50 seviyesi altında aşağı yönlü hareketler takip edilirken, normalleşme adımları ile birlikte imalat sektöründe 50 eşik seviyesi geçilerek genişlemenin de başladığı gözlendi. Gün sonunda dikkatler koronavirüs gelişmelerinde olmaya devam ederken, kurun zayıf seyreden Dolar karşısında 6,83 - 6,85 seviyeleri arasında yatay hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,84 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,82, 6,80 ve 6,78 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,86, 6,89 ve 6,92 direnç seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Haftanın son işlem gününde yurt içerisinde zayıf veri akışı devam ederken, Almanya'da imalat PMI endeksi Haziran Ayında 48,0'lık beklentileri karşısında 45,2 seviyesinden 50,0 seviyesine yükselirken, hizmet PMI endeksi 50,5'lik beklentiler karşısında 48,3 seviyesinden 56,7 seviyesine yükseldi. Euro Bölgesi'nde ise açıklanan imalat PMI endeksi 50,0'lık beklentileri karşısında 47,4 seviyesinden 51,1 seviyesine yükselirken, hizmet PMI endeksi 51,0'lik beklentiler karşısında 48,3 seviyesinden 54,8 seviyesine yükseldi. Normalleşme sürecinde faaliyetlerin ve talebin toparlanmasıyla birlikte Almanya ve Euro Bölgesi'nde artık sektörel daralma endişelerinin geçtiği 50 eşik seviyesinin üzerine çıktığı takip edildi. Gün sonunda artan vaka sayıları takip edilirken, 7,95 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlayan çaprazın sınırlı yükselişini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,00 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,97 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,03, 8,06 ve 8,09 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 7,97, 7,95 ve 7,92 destek seviyeleri takip edilebilir
EURUSD
Haftanın son işlem gününde Almanya'da imalat PMI endeksi Haziran Ayında 48,0'lık beklentileri karşısında 45,2 seviyesinden 50,0 seviyesine, hizmet PMI endeksi 50,5'lik beklentiler karşısında 48,3 seviyesinden 56,7 seviyesine yükseldi. Euro Bölgesi'nde ise açıklanan imalat PMI endeksi 50,0'lık beklentileri karşısında 47,4 seviyesinden 51,1 seviyesine yükselirken, hizmet PMI endeksi 51,0'lik beklentiler karşısında 48,3 seviyesinden 54,8 seviyesine yükseldi. Dolar endeksinde 94,50 seviyesi altında aşağı yönlü hareketler takip edilirken, ABD'de imalat PMI endeksi Haziran ayında 51,5'lık beklentileri karşısında 49,8 seviyesinden 51,3 seviyesine, hizmet PMI endeksi 51,5'lik beklentiler karşısında 47,9 seviyesinden 49,6 seviyesine yükseldi. Açıklanan yeni konut satışları ise bir önceki aya göre yüzde 13.8 artışla yıllıklandırılmış olarak 776 bin oldu. Gün sonunda dikkatler koronavirüs gelişmelerinde olmaya devam ederken, paritenin zayıf seyreden Dolar ile birlikte yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,17 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1670 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1720, 1,1750 ve 1,1780 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1670, 1,1640 ve 1,1600 destek seviyeleri takip edilebilir.
XAUUSD
Haftanın dördüncü işlem gününde Dolar endeksinde 95,00 seviyesi altındaki seyir devam ederken, teşvik paketleri, koronavirüs endişeleri ve jeopolitik risklerin güvenli varlık olarak talep gören Ons Altın'a destek olması ile yukarı yönlü hareketin sürdürdüğü takip edildi. Haftanın son işlem gününde ise Altın, artan vaka sayıları ve jeopolitik endişeler ile 9 yıl önce gördüğü zirve seviyesi olan 1920 Dolar seviyesine doğru yaklaşırken, ABD ve Euro Bölgesi'ndeki hızlı toparlanma sinyalleri Altın'daki yükselişi sınırlandırmaya devam ediyor. Gün içerisinde, takip edilen riskler ve Dolar endeksindeki zayıf görünüm Ons Altın'ın 1900 seviyesi üzerinde tutunmasına destek olurken, gün sonunda Altın'ın yükselişine devam ettiği izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1932 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1944, 1955 ve 1970 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1920, 1908 ve 1895 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
GBPUSD
Haftanın dördüncü işlem gününde Dolar endeksinde 95,00 seviyesi altında hareketler devam ederken, ABD'de işsizlik başvuruları 18 Temmuz'da sona eren haftada 109 bin artarak 1.4 milyona yükseldiği takip edildi. Haftanın son işlem gününde ise İngiltere'de açıklanan imalat PMI endeksi Haziran Ayında 52,0'lık beklentileri karşısında 50,1 seviyesinden 53,6 seviyesine, hizmet PMI endeksi 51,5'lik beklentiler karşısında 47,1 seviyesinden 56,6 seviyesine yükseldi. Birleşik Krallık ve ABD'de beklenenlerden daha güçlü gelen imalat PMI endeksleri ile daralma endişelerinin geçtiği 50 eşik seviyesinin üzerine çıktığı takip edildi. Dolar endeksinde 94,50 seviyesi altında aşağı yönlü hareketler takip edilirken, ABD'de imalat PMI endeksi Haziran ayında 51,5'lık beklentileri karşısında 49,8 seviyesinden 51,3 seviyesine, hizmet PMI endeksi 51,5'lik beklentiler karşısında 47,9 seviyesinden 49,6 seviyesine yükseldi. Açıklanan yeni konut satışları ise bir önceki aya göre yüzde 13.8 artışla yıllıklandırılmış olarak 776 bin oldu. Gün sonunda dikkatler koronavirüs gelişmelerinde olmaya devam ederken, paritenin zayıf seyreden Dolar ile birlikte yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2820 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2750 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2890, 1,2950 ve 1,3020 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2760, 1,2700 ve 1,2650 destek seviyeleri takip edilmelidir.
USDJPY
Haftanın son işlem gününde Japonya'da Ulusal Spor Günü tatili devam ederken, ABD'de imalat PMI endeksi Haziran ayında 51,5'lık beklentileri karşısında 49,8 seviyesinden 51,3 seviyesine, hizmet PMI endeksi 51,5'lik beklentiler karşısında 47,9 seviyesinden 49,6 seviyesine yükseldi. Açıklanan yeni konut satışları ise bir önceki aya göre yüzde 13.8 artışla yıllıklandırılmış olarak 776 bin oldu. Gün sonunda koronavirüs gelişmeleri Yen'in güvenli liman talebine destek olamaya devam ederken, paritenin zayıf seyreden Dolar ile birlikte aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 105,60 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 105,30 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 106,00, 106,30 ve 106,70 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,30, 105,00 ve 104,70 destek seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Haftanın dördüncü işlem gününde ABD'nin artan üretim ve Ham Petrol stoklarına ek olarak, yatırımcıların Pekin ile Washington arasında tekrar yükselen gerginliğe odaklanması sonucunda artan endişeler ile Petrol'ün aşağı yönlü hareketin devam ettiği izlenmişti. Haftanın son işlem gününde ise ABD ve Çin arasında artan gerilim Petrol üzerinde baskı yaratmaya devam ederken, açıklanan küresel PMI endeksleri sonucunda ekonomik toparlanmaya ilişkin olumlu sinyaller Petrol fiyatlarına destek olması ile gün sonunda Brent Petrol'ün sınırlı yükselişini sürdürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 43 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 41,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı 45yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 44,30, 45,80 ve 46,80 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 41,80, 40,40 ve 39,00 destek seviyeleri takip edilebilir.
GAUTRY
Haftanın dördüncü işlem gününde kurda 6,83 - 6,85? seviyeleri arasında aşağı yönlü sınırlı hareketler devam ederken, güvenli varlık olarak talep görmeye devam eden Ons Altın'ın 1880$ seviyesi üzerinde yükselişini sürdürmesi ile Gram Altın'ında yukarı yönlü hareketine devam ettiği takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise kurda yatay hareketler sürerken, takip edilen jeopolitik riskler ve Dolar endeksindeki zayıf görünümün Ons Altın'a destek olması ile Gram Altın'ında 415 seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketine devam ettiği izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 425 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 420 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 430, 435 ve 440 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 420, 415 ve 410 destek seviyeleri takip edilmelidir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.