Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

KÜRESEL PİYASALARDA ABD DOLARI SINIRLI DEĞER KAYBEDİYOR

Haftanın ilk işlem gününde küresel hisse senedi endeksi, geçen hafta rekor seviyelere ulaştıktan sonra yatırımcıların bu hafta açıklanacak ABD ekonomik verilerini beklemeye yönelmesi ve petrol fiyatlarının nakliye engelleri ilgili endişeler üzerine toparlanmasıyla hafif düşüş yaşadı. ABD tahvil getirileri yükselirken, dolar, yen karşısında hafifçe değer kazanmasına rağmen, euro da dahil olmak üzere birçok para birimi karşısında hafif düşüş yaşadı.
Dün, ABD'de yeni konut satışları, Ocak ayında beklenenden daha az arttı, ancak inşaat izinleri, beklentileri aştı. Ayrıca Dallas Fed imalat verileri de beklentinin üzerinde olumlu sonuç getirdi. Yatırımcılar bugün açıklanacak ABD dayanıklı tüketim malları siparişlerine ilişkin verileri ve Fed'in takip ettiği enflasyon ölçüsü olan temel kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksinin Perşembe günü açıklanmasını bekliyor.
Veriler, son haftalarda Fed'in faiz indirimlerine ilişkin beklentilerini yeniden düşünmek zorunda bırakan ve ABD'deki güçlü istihdam büyümesi ve enflasyon karşısında faiz indirim beklentilerini ileriye ötelemesine neden olan yatırımcılar için bir sonraki testi sağlayacak. Yatırımcılar ayrıca ABD'de Kongre'nin Cuma gününe kadar borçlanmanın uzatılması konusunda anlaşamaması halinde ABD devlet kurumlarının kapatılabileceği riskini de takip ediyor.
Haftanın ilk işlem gününde gelen verilerle birlikte gösterge ABD 10 yıllık tahvil getirisi 1,7 baz puan yükselirken, 30 yıllık tahvil getirisi 1,4 baz puan artışla %4,38'den %4,3942'ye yükseldi. Genellikle faiz oranı beklentileriyle uyumlu hareket eden 2 yıllık tahvil getirisi 3,2 baz puan artarak %4,7225'e yükseldi. Dolar ise ABD'den dayanıklı mal siparişleri ve bu hafta Fed'in faiz oranlarını ne kadar erken düşürmeye başlayabileceği konusunda daha fazla bilgi sağlayabilecek enflasyon okuması öncesinde dün çoğunlukla düşüş yönlü hareket etti.
FedWatch'a göre ABD'deki güçlü tüketici ve üretici fiyatları verilerinin ardından, piyasaların Fed'in Mart toplantısında faiz indirimi beklentilerini neredeyse tamamen bitirdiğini ve yakın zamanda faiz indirimi beklentilerini Mayıs ayından Haziran ayına ertelediğini gösterdi.
Dün ayrıca EURUSD'de yukarı yönlü hareketlerin de yaşandığı gözlendi. Euro'nun güçlenmesinin ardındaki en önemli etkenlerden biri, yatırımcıların ABD ve Euro bölgesi faiz oranlarının yılı tamamlayacağına inandıkları nokta arasındaki farkın daralması oldu. Sadece iki hafta önce yatırımcılar, ECB'nin yaklaşık 100 baz puanlık indirimine kıyasla, Fed'in bu yıl yaklaşık 80 baz puanlık faiz indirimi yapacağını varsayıyordu. Pazartesi gününe gelindiğinde bu fark tamamen ortadan kalktı. Lagarde dün yaptığı konuşmada ise enflasyondaki düşüş sürecinin devam etmesini beklediğini, AMB Yönetim Konseyi'nin enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2 hedefine ulaşmasından emin olmak istediğini, bu süreçte para politikasında veriye dayalı bir yaklaşım izlemeye devam edeceklerini vurguladı.



USDTRY

Kurda 31,10TL üzerinde kalıcı fiyatlama sınırlı artışla sürdürüyor. Amerika'da dün açıklanan yeni konut satışları 661K ile beklentilerin altında kaldı. ABD'de bugün gün içinde açıklanacak olan Dayanıklı Mal Siparişleri, Richmond Fed İmalat Endeksi ve CB Güven Endeksi yakından takip edilecek. Teknik olarak değerlendirdiğimizde kurda 31,05TL seviyesi altına geri çekilmelerde 31,00TL ilk destek olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviye altında fiyatlama için ise 30,90TL ve 30,80TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir. 31,10TL üzerinde yükselişlerin devamında 31,15TL ve üzerinde 31,20TL ile 31,30TL seviyeleri haftalık direnç bölgeleri olarak izlenebilir.


 
EURTRY

Çaprazda 33,80TL civarında fiyatlama devam ediyor. Yarın Avrupa'da Tüketici ve Reel Kesim Güven Endeksi verileri yakından takip edilecek. Bugün her iki bölgeden veri akışı zayıf olmaya devam edecek. Paritede ve kurda Türk Lirası değer kaybı ile yükselişin devam edeceğini düşünüyoruz. Teknik olarak değerlendirdiğimizde İlk direnç noktası olarak 33,85TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye üstünde fiyatlamalarda ise 33,95TL ve 34,00TL bölgeleri diğer direnç seviyeleri olarak ön plana çıkıyor. Geri çekilmelerde İlk destek noktası olarak 33,70TL destek seviyesi takip edilebilir. Bu seviye altında fiyatlamalarda 33,60TL psikolojik destek seviyesi ve 33,50TL diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor.




EURUSD

Paritede 1,0830 üssel 50 GAO. üzerinde kalıcılık bu sabah devam ediyor. Dolar endeksi 104 seviyesi altında ve bu seviyeyi geçmekte zorlanırken küresel piyasalarda ABD doları değer kaybetmeyi sürdürüyor. Bugün Avrupa'da veri akışı zayıf, ABD'de gün içinde açıklanacak olan Dayanıklı Mal Siparişleri, Richmond Fed İmalat Endeksi ve CB Güven Endeksi yakından takip edilecek. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,0830 noktasını ve bu seviye altında 1,0800 bölgesini yakın destek seviyeleri olarak izlenebilir. Bu destek noktalarının altında 1,0780 yakından izleniyor olacak. Olası yükselişlerde 1,0870 kısa vadeli gün içi ilk direnç seviyesi. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,0895 ve üzerinde 1,0920 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.


ONS ALTIN

Ons altında ABD 10 yıllık trahvil faizlerinde geri çekilmenin sınırlı kaldığını görüyoruz. Diğer taraftan dolar endeksi 104 seviyesini geçemiyor ve geri çekiliyor. Bu gelişme ons altının 2020 dolar üzerinde kalıcılık sağlamasına neden oluyor. ABD'de bugün gün içinde açıklanacak olan Dayanıklı Mal Siparişleri, Richmond Fed İmalat Endeksi ve CB Güven Endeksi yakından takip edilecek. Teknik olarak İlk destek noktası 2030 dolar takip edilirken bu seviye altında 2020 ve 2010 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise ilk direnç seviyesi 2035 dolar. Bu seviye üzerine geçişler yükseliş trendinin devam ettiğini gösterir. Yükseliş devamında ise 2045 ve 2055 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.


GBPUSD

Paritede 1,2680 üzerinde kalıcılık devam ediyor. İngiltere'den bu hafta genelinde veri akışı sınırlı kalmaya devam edecek. ABD'de dün açıklanan yeni konut satışları beklentileri karşılamadı. ABD'de gün içinde açıklanacak olan Dayankıklı Mal Siparişleri, Richmond Fed İmalat Endeksi ve CB Güven Endeksi yakından takip edilecek verilerdir. İngiltere'de veri akışı zayıf. Teknik olarak değerlendirdiğimizde 1,2670 üzerinde yükselişler için kalıcı fiyatlamanın devamı gerekiyor. ilk direnç noktası 1,2700 ve üstünde fiyatlama için 1,2730 ve 1,2750 sırasıyla direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,2670 destek seviyesi takip edilecek. Bu seviye altında 1,2650 destek seviyesi ve sonrasında 1,2620 bölgeleri genel olarak izlenebilir.

 
GRAM ALTIN

Gram altında 2035TL fiyatlanması ile yükseliş sürüyor. Kurdaki ve Ons altındaki yükselişlerin etkisi ile 2050TL fiyatlanmasını bu hafta içinde test edilmesini bekliyoruz. Çarşamba günü Türkiye Ekonomik Güven Endeksi ve Dış Ticaret Dengesi yakından takip edilecek veriler arasındadır. Genel olarak ons altın ve kurda geri çekilmelerin sınırlı kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Teknik olarak ilk direnç seviyesi 2045TL takip edilirken, bu seviye üzerinde 2055TL ve 2065TL seviyesi direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 2040TL noktası ilk destek olarak takip edilebilir. Bu fiyatlama altında 2030TL ve 2020TL seviyeleri diğer destek bölgeleri olacak.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.