KÜRESEL PİYASALAR FED ÖNCESİ SAKİN SEYİRDE
Borsa Istanbul dün günü %1,27 yükseliş ile 2.548,49 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 28,4 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks gün içi en yüksek 2.553,13 seviyesini görürken en düşük 2.520,84 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones %0,28 , S&P 500 %0,13 yükselirken, Nasdaq %0,43 düşüşle kapattı. Avrupa Piyasalarında FTSE 100 %0,41, DAX %-0,33 ve CAC 40 %0,33 yükselişle kapattı. Asya piyasasının ilk işlemlerinde karışık işlem gözleniyor.
Küresel gelişmelere baktığımızda, yüksek enflasyon ve resesyon endişeleri ana gündem maddesi olmaya devam ediyor.
Bu hafta küresel piyasalarda Fed’in faiz kararının ardından ABD tarafından gelecek 2. Çeyrek büyüme verisi önemle takip edilecek. Beklentiler ABD ekonomisinin 2. Çeyrekte %0,4 büyüyeceği yönünde olsa da beklentilerden düşük ve daralmaya işaret eden bir veri teknik olarak ABD ekonomisinin resesyona girdiğini gösterecek. Buna karşın Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, bu hafta açıklanacak büyüme verilerini "resesyon" olarak nitelendirmeyeceklerini bildirdi. ABD Başkanı Joe Biden da katıldığı bir toplantıda perşembe günü açıklanacak ABD'nin büyüme verisinin sorulması üzerine, "Resesyona girmeyeceğiz." yanıtını vermişti.
Yurt İçi gelişmelere baktığımızda, Cumhurbaşkanı Erdoğan “enflasyon” hakkında yaptığı değerlendirmede, son haftalarda petrol fiyatlarında yaşanan düşüşe atıfta bulunarak Temmuz ayı enflasyon rakamında düşüş olacağını belirtti. Akaryakıt fiyatları gerilerken, otomobil zammının oranı bu ay nispeten düşük kaldı ve mevsim etkisiyle gıda maddelerinde belirgin bir fiyat artışı olmadığından ötürü Temmuz ayı enflasyon rakamında aylık bazda düşüş söz konusu olabilir.
Dün Finansal İstikrar Komitesi Bakan Nebati başkanlığında toplandı. Finansal İstikrar Komitesinde, bankacılık ve sigortacılık sektörlerindeki gelişmeler ve küresel finansal koşullardaki sıkılaşmanın gelişmekte olan ülkelere etkileri ele alındı.
Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle Cumhurbaşkanı motorlu araç özel tüketim vergisi (ÖTV) ve matrahlarının alt ve üst sınırını 3 katına kadar artırabilecek, sıfıra indirebilecek.
Yurt içinde TCMB konut fiyatları öne çıkarken, yurt dışında ABD'de Conferance Board tüketici güven endeksi, Richmond Fed imalat endeksi, Dallas Fed hizmet sektörü aktivite endeksi açıklanacak.
USDTRY
Kur fiyatlamasında ve yönünde çok fazla bir değişiklik yok. Her gün dar marjlar ile yükselmeye devam ediyor. Dün kapasite kullanımı nispetem beklentileri karşılasa dayurt içinde güven endekslerinde bozulma devam ediyor. Bugün borsada bilançolara açıklanmaya başlanıyor, ABD’de ise yeni konut satışları, CB tüketici güveni ve Richmond Fed sanayi endeksi takip edilecek. Yarın gerçekleşecek FOMC toplantısı öncesinde ABD doları zayıf kalmaya devam diyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 17,95 ve 18,05 TL direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 17,75 ve 17,65 TL destek seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Çaprazda 18TL üzerinde kalıcılık devam ediyor. Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybının devam etmesi ve paritede geçen dönemlere göre aşağı yönlü hareketlerin sınırlı kalması ve 1,02 üzerinde tutunması bu fiyatlamanın başlıca nedenleri. Bugün yurt içinde konut fiyat endeksi ile borsada şirket bilançoları açıklanmaya başlanacak. TL’nin zayıf kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Diğer taraftan geri çekilmeler alış fırsatı olmaya devam edecektir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 18,35 ve 18,45 TL direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 18,18 ve 17,90 TL destek seviyeleri takip edilebilir.
EURUSD
Paritede destek direnç seviyeleri normal zamanlarda olduğu gibi kırılmadan ve geçilmeden çalışmaya başladı. Bu gelişme fiyatlarda belli bir seviyede alıcı ve satıcının beklentileri gerçekleştiğini gösteriyor. Bugün Avrupa’da veri akışı sınırlı, ABD’de yeni konut satışları, CB tüketici güveni ve Richmond Fed sanayi endeksi takip edilecek. 1,02 üzerinde kalıcılık yarın FOMC toplantısı öncesinde beklenen faiz artışına rağmen güçlü bir örüntü sergilediği görülüyor. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde paritede 1,0240 ve 1,0290 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1,0150 ve 1,0100 destek seviyeleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
Ons altında uzun bir dip çalışması olacağına benziyor. Yukarı yönlü ataklar sınırlı kalmaya devam ederken, 1700$ seviyelerine doğru geri çekilmelerde alıcılar ortaya çıkmaya başlıyor. Özellikle dolar ve tahvil korelesyonu tam olarak ons altın üzerinde etkisini kaybetmeye yakın, resesyon haberleri yoğunlaşması ons altını yukarı yönlü taşıyabilir. Orta vadeli yükseliş için 1720$ üzerinde ilk etapta tutunması önemli. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde ons altında 1.732 ve 1.745 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1.717 ve 1.700 destek seviyeleri takip edilebilir.
GBPUSD
Parite yavaş adımlarla da olsa bir trend içinde yükselişine devam ediyor. Giderek değer kaybeden ve kayıplarını beklentiler ile telafi etmekte zorlanan ABD doları sonrasında paritede 1,20 üzerinde kalıcılık yaşandığını görüyoruz. Bugün İngiltere’de veri akışı sınırlı ABD’de ise yeni konut satışları, Richmond Fed sanayi endeksi ve CB tüketici güveni açıklanacak. Genel olarak 1,20 üzeri kalıcılık devam ettiği sürece geri çekilmeler 1,20 aşağı kırılmadan alım fırsatı olmaya devam edecektir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 1,2090 ve 1,2150 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,2000 ve 1.1950 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
USDJPY
Usd/Jpy paritesi tarafında, bir süredir geçilemeyen 137 seviyesinden geri çekilmelerin gerçekleştiğini görüyoruz. 106,30 seviyelerinde dengelenen dolar endeksi sonucunda paritede 136,53 fiyatlamaları gerçekleşiyor. Parite tarafında tepkiler sınırlı kalsa da bu hafta Fed’den gelecek faiz artırımı hamlesi ile yükselişlerin devamı beklenebilir. Genel anlamda kısa vadede yükseliş trendinin olduğunu belirtmek mümkün. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 137,00 ve 137,50 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 136,50 ve 136,00 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
BRENT PETROL
Brent petrol, kritik 100 dolar eşiğinin tekrardan üstüne attı. Sıkılaşan arzın ekonomik aktiviteye ilişkin yavaşlama endişelerini dengelemesiyle birlikte tekrardan yükselişe geçen Brent petrolde 105 dolar seviyesi kritik. 100 günlük üssel ortalamanın geçtiği 105 dolar seviyesinde günlük kapanışlar gelmediği sürece yükselişler tepki hareketi olarak kalabilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde brent petrolde 102 ve 103 dolar direnç; 100 ve 99 dolar ise destek olarak takip edilebilir.
GRAM ALTIN
Gram altın kur ve ons altında yaşanan yükselişin dün belli bir zaman diliminde aynı anda gerçekleşmesi 995TL seviyesinin test edilmesine neden oldu. Bugün düne benzer beklentiler ile fiyatlamaların benzer oynaklıkta gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Kurda ve ons altında geri çekilmeleri tetikleyecek gelişmeler gün içinde düşük ihtimal olarak görülüyor. Bu nedenle 980TL seviyelerine geri çekilmeler trend değişimi olmadığı sürece geri çekilmelerde alış fırsatı olmaya devam edebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 990 ve 999 dolar direnç; 975 ve 965 dolar ise destek olarak takip edilebilir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.