Sabah bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Kurban Bayramı tatili olması nedeniyle yurtiçi piyasaların 19 Temmuz’da yarım gün açık olması nedeniyle yurtdışında yaşanan delta varyantı ile ilgili fiyatlamalara reaksiyon veremedi. Haftaya salgın endişeleri ile başlayacağımızı söyleyebiliriz.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, artan koronavirüs vakalarına karşı vatandaşları uyarmaya devam etti. Türkiye’de dün itibariyle 14230 yeni vakanın görülürken 55 vatandaşımız hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı Koca, aşı olmayan vatandaşların ilk fırsatta aşı olması gerektiğini yineledi. Delta varyantının piyasalara olan etkilerini yurtiçi piyasalar kapalı olduğu için çok net bir şekilde hissedemedik ancak yurtdışında fiyatları baskılamaya devam etti. Dünya genelinde delta varyantının yaygınlık kazanması, uluslararası spor organizasyonlarının düzenlenmesi ve turizm sezonun açılmasıyla birlikte vaka sayılarındaki artışın devam etmesi bekleniyor. ABD’de yetkililerde yapılan açıklamalara göre vaka sayılarının artmasıyla birlikte maske zorunluluğun tekrar geri getirilmesi söz konusu olabilir.

Bu hafta Çarşamba günü yapılacak olan FOMC toplantısı ise FOMC toplantısı piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Delta varyantının ekonomiye olan etkilerinin takip edildiği bir dönemde FED’in nasıl bir karar alacağından ziyade neler öngördükleri piyasalar açısından önemli olacak. Geçtiğimiz toplantı itibariyle varlık alım programında değişikliğe gidilmesinin tartışılmaya başlanacağının sinyallerini veren Başkan Powell, ekonominin gidişatına ilişkin yapacağı yorumlar piyasaların yönünü belirleyici olacak. Geçtiğimiz haftanın en önemli gelişmelerinden olan Avrupa Merkez Bankası Para politikası toplantısı dün Başkan Lagarde önderliğinde gerçekleşti. Toplantıda öne çıkan ifadelere baktığımızda enflasyonun yüzde 2lik hedefine ulaşana kadar mevcut faiz oranlarının korunacağı açıklandı. Toplantı sonrasında katıldığı basın toplantısında açıklamalarına devam eden Lagarde, faiz oranında değişikliğe gidilebilmesi için enflasyonun yüzde 2’nin gerisinde kalması gerektiği ve geçici etkilerin 2022 yılı başı itibariyle azalması gerektiği belirtildi. Öte yandan, Başkan Lagarde ECB’nin PEPP programında değişikliğe gitmesi için henüz erken olduğunu belirtti.

Yılın ilk çeyreğinde tahvil piyasasında görülen fiyatlamalardaki korkutucu senaryonun geride kalmasının yanı sıra yatırımcılar yüksek tahvil getirilerinin piyasalara vereceği zarardan ziyade yükselen tüketici fiyatlarına odaklanıyorlar. Büyüme ile ilgili olarak Uluslararası Para Fonu Başkanı (IMF) Georgieva, bu ay açıklanacak 2021 yılı küresel ekonomik büyüme tahmininin, Nisan ayında öngörülen yüzde 6 seviyesiyle aynı olduğunu ancak bazı ülkelerin daha hızlı bazılarının daha yavaş büyümesinin beklendiğini ifade etti. IMF, 27 Temmuz'da Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu güncelleyecek. Son olarak nisan ayında yayımlanan raporda, küresel ekonominin 2021'de yüzde 6 ve 2022'de yüzde 4,4 büyüyeceği tahmin edilmişti.

Bugün yurtiçi piyasalarda fiyatlamalarda etkili olacak bir verinin açıklanması beklenmezken kapasite kullanım oranı verisi takip edilecek.

USDTRY

Geçtiğimiz hafta yurtiçi piyasaların kapalı olması nedeniyle fiyatlamalarda çok fazla oynaklık olmazken delta varyantı ile ilgili endişeler fiyatlamalara yansıdı. ABD tahvil fiyatlarındaki gerileme stagflasyon beklentilerini artırıyor. Bugün açıklanacak olan Türkiye kapasite kullanım oranı verisi yakından takip edilecek. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,62 ve 8,68 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,54 ve 8,48 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.

EURTRY

Avrupa Merkez Bankası, geçtiğimiz haftaki para politikası toplantısında değişikliğe gitmedi ve faiz oranını sabit bıraktı. Toplantıda varlık alımlarından yakın vade de değişikliğe gidilmeyeceği ve hedeflenen yüzde iki enflasyon oranının para politikasında etkili yol oynayacağı net bir şekilde belirtildi. Yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen kurda 10,15 ve 10,20 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 10,05 ve 10,00 destek seviyeleri önemini koruyor.

EURUSD
Çarşamba günü gerçekleştirilecek olan FOMC toplantısında varlık alım programında değişikliğe gidilip gidilmeyeceği ile ilgili yapılacak açıklamalar yakından takip edilecek. Enflasyondaki artış eğiliminin hız kazanması ve kontrolden çıkacağına dair beklentiler fiyatlamalarda oynaklığa neden oluyor. Bugün açıklanacak olan ABD konut satışları verisi öncü gösterge olarak karşımıza çıkıyor. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,1800 ve 1,1820 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının gelmesi halinde ise 1,1760 ve 1,1735 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.

ONS ALTIN

Abd 10 yıllık tahvil getirilerinde gerileme ile birlikte değer kazanması beklenilen Ons Altındaki yataylık devam ediyor. Ekonomik büyümenin istenildiği gibi olmayacağı beklentisi ile enflasyondaki artış fiyatlamalarda önemli oluyor. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1815 ve 1825$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1800 ve 1795$ destek seviyeleri yakından izlenecek.

GBPUSD

İngiltere PMI verisi beklentilere paralel olarak 62,6 olarak açıklandı. Delta varyantının etkisi hem İngiltere hem de ABD’de yakından takip ediliyor. ABD’de işsizlik hakkı başvuruları beklentinin çok üzerinde 468 bin açıklanması endişeleri artırdı. Hareketine devam etmesi beklenen paritede olası yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,3780 ve 1,3805 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,3730 ve 1,3710 destek seviyeleri önem arz ediyor.

USDJPY

ABD’de işsizlik hakkı başvurularının beklentinin üzerinde gerçekleşmesi yatırımcılarda endişe yarattı. Delta varyantı kaynaklı olup olmadığı ise yeni verilerle anlaşabilecek. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 110,80 ve 111,20 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 109,60 ve 109,00 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.

BRENT PETROL

Ekonomilerin daha az büyüyeceğine dair beklentiler enerji fiyatlarını baskılarken tepki alımları Brent Petrolü tekrardan 70$ üzerine çıkardı. ABD Ham Petrol Stokları 2,103M varil azalış gösterdi. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 73,20 ve 74,00 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 72,20 ve 71,50$ destek seviyeleri önem arz ediyor.

GRAM ALTIN

1800$ üzerinde tutunamayan Ons Altın’da görülen yatay yönlü hareket yerini satışlara bırakmış durumda. Döviz kurunda net bir hareketin olmamasından dolayı çok net bir fiyatlama yaşanmadı. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin görülmesi durumunda 505 ve 510 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumuna ise 490 ve 485 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.