Küresel piyasalarda genel itibari ile veri akışı tarafına baktığımızda PMI rakamlarının takip edildiği bir günü geride bıraktık.
İngiltere’de; hizmet sektörü PMI rakamları Ekim’de 49,2 olarak beklentilerin altında gerçekleşirken bir önceki veriye göre de geri çekilme gözlendi. İmalat sektörü PMI rakamları ise aynı dönem için 44,7 beklentisinin de üzerinde 45,2 oldu. Bileşik PMI rakamları ise hizmet sektörü PMI rakamlarındaki geri çekilmenin etkisi ile birlikte beklentilerin altında 48,6 olarak bir önceki verinin sınırlı üzerinde gerçekleşti. Ayrıca İngiltere’de işsizlik oranı açıklandı. Ulusal İstatistik Ofisi'nden yapılan açıklamada İngiltere’de işsizlik ağustos ayında beklentilerin altında kalarak yüzde 4,2'ye geriledi. Beklenti, bir önceki aya göre değişim göstermeyerek 4,3 olan işsizliğin ağustosta da bu seviyede kalması yönündeydi. Verilere ilişkin değerlendirmede bulunan Birleşik Krallık Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mel Stride, "Ekonomik büyüme önceliğimizdir. Bu nedenle enflasyonun üzerinde duruyoruz. Bu nedenle daha fazla insanın çalışmaya başlamasına yardımcı olmak için yeni nesil refah reformlarını hayata geçiriyoruz." ifadelerini kullandı.
Euro Bölgesi’nde öncü PMI rakamları açıklandı. Hizmet sektörü PMI Ekim’de 47,8 olarak gerçekleşti ve beklentilerin altında kaldı. İmalat sektörü PMI aynı dönemde 43,0 ile beklentilerin altında kalarak daraldı. Bileşik PMI rakamları ise Ekim’de beklentilerin yaklaşık 2 puan altında kalarak 46.5’e geriledi. Özel sektör faaliyetleri neredeyse son 3 yılın en düşük seviyesine geriledi. Euro Bölgesi’nde enflasyonla mücadele kapsamında artan yüksek faizler tüketiciler için kredi maliyetlerini artırırken, özellikle inşaat ve diğer sektörlerdeki yatırımları da pahalı hale getiriyor. Ekonomide durgunluk devam ederken, sektör faaliyetlerinde daralmanın genişlemesi, bölgede yüksek faiz oranlarının beklenenden daha kısa sürebileceğine yönelik beklentileri de beraberinde getiriyor.
Euro Bölgesi’nin öncü ekonomilerinden olan ve son dönemde ekonomideki sıkıntılar nedeniyle bir türlü toparlayamayan ve büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize eden Almanya’da; hizmet sektörü PPMI rakamları Ekim’de 48.0 olarak beklentilerin altında gerçekleşirken önceki veriye göre de gerileyerek eşik değerin altına düştü. İmalat sektörü PMI aynı dönemde beklentilerin üzerinde 40,7 olarak gerçekleşirken bir önceki veri 39,6’nın da üzerine yükselmiş oldu. Bileşik PMI rakamları ise yine hizmet sektörü PMI rakamlarının zayıflamasının etkisiyle 45.8 ile beklentilerin altında gerçekleşirken bir önceki aya göre de Ekim’de geriledi. Alman ekonomisinin üçte ikisinden fazlasını oluşturan imalat ve hizmet sektörlerinde daralma devam ederken, Art arda 4 aydır 50 puanın altında ölçülen bileşik PMI rakamları ekonomide resesyonun iyice yaklaştığı şeklinde değerlendirildi. PMI rakamlarının dışında Almanya’da gelecek aya yönelik GFK Tüketici Güven Endeksi rakamları açıklandı. Ekim ayı için 26,7 ölçülen tüketici güveni Kasım ayında düştü. Merkezi Almanya'da bulunan pazar araştırma şirketi GfK ile Nuremberg Piyasa Kararları Enstitüsü tarafından hazırlanan gelecek aya yönelik Tüketici Güven Endeksi 1,4 puan azalışla -26,5 beklentisinin de altına -28,1 puana geriledi ve art arda aylık düşüşünü üçüncü aya taşıdı. IMF tahminlerine göre bu yıl küçülmesi beklenen Almanya’da tüketici güveninin bu yıl içerisinde toparlanması da beklenmiyor. Yüksek gıda fiyatlarının Almanya'da hane halkının satın alma gücünü zayıflattığı belirtilen açıklamada "Artan gıda ve enerji fiyatları hane halkının satın alma gücünü tüketiyor ve gelir beklentileri göstergesinin sürdürülebilir bir şekilde toparlanmasını engelliyor." ifadesi yer aldı.
ABD’de S&P Global hizmet sektörü PMI Ekim’de 50,9 olarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Beklentiler bu dönemde bir önceki dönem 50,1 olan seviyeden 49,8’e gerilemesi yönündeydi. İmalat sektörü PMI rakamları da aynı şekilde beklenenin üzerinde 50,0 olarak kaydedildi. S%P Global Bileşik PMI ise 51,0’ a yükseldi.
USDTRY
Dün günün ilk saatlerinde dolar endeksinde zayıf görünümün yerini yükselişe bırakması ve ABD tahvil getirilerinin pozitif seyretmesi ile birlikte dolar para birimleri karşısında prim kaydetti. Türk Lirası karşısında 28,10TL seviyesinde fiyatlama gören Amerikan Doları’nın gün içinde bu seviyede sınırlı hareketlerinin devam etmesini bekliyoruz. Dün yurtiçinde veri akışı zayıftı. Bugün kapasite kullanım oranı ile imalat güveni açıklanacak. ABD’de ise inşaat izinleri ve yeni konut satışları takip edilecek. Sınırlı hareketler gördüğümüz kurda 28,10TL seviyesi üzerinde kalıcılığın devamı halinde 28,20TL ve 28,30TL direnç bölgeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde 28,00TL ilk destek olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 27,90TL ve 27,80TL diğer bölgeler olarak takip edilebilir.
EURTRY
ABD ve Euro Bölgesi’nden gelen PMI rakamları ve ECB’nin yarınki PPK toplantısında faiz oranlarını değiştirmeyeceğine yönelik beklentiler karşısında yükselişlerini sınırlandırıp 1,0600 seviyesine doğru geri çekilince kur tarafında yatay pozitif fiyatlamanın zayıf etkisiyle 30TL’nin altına geri çekilmeler gözlendi. Almanya’da ve Euro Bölgesi’nde zayıf PMI rakamları resesyon ve ekonomide durgunluk endişelerini de gün yüzüne çıkarıyor. İlk destek bölgesi 29,70TL ve altında 29,60TL ve 29,50TL bölgeleri diğer destek seviyeleri olarak izlenebilir. Yükselişlerin devam etmesi halinde ilk direnç seviyesi olarak 29,80TL öne çıkıyor. Bu seviye üzerinde ise 29,90TL ve 30,00TL sonraki direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.
EURUSD
ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %5’i aştıktan sonra nispeten geri çekilmesinin etkisiyle yukarı yönlü hareketinde destek bulan paritede günün ilk saatlerinde bu eğilim devam ediyordu. Dün dolar endeksinin yeniden 106 puan seviyesinin üzerine çıkmasıyla baskı gözlendi. Euro Bölgesi’nde faiz kararı öncesi PMI rakamları beklentilerin altında kalarak daralmayı işaret ederken bankanın uzun süre faizleri yüksek tutacağına yönelik beklentiler de zayıflıyor. Gün içerisinde 1,0600 seviyesi, ve bu seviye üzerinde sırasıyla 1,0620 ve 1,0640 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Destek bölgesi olarak ise en yakın 1,0580 noktası takip edilirken aşağı yönlü kırılmalarda psikolojik destek noktası 1,0560 ve altında 1,0540 seviyeleri izlenebilir.
GBPUSD
Parite veriler ve doların güç kazanması ile 1,2200 altına geriledi. İngiltere’de PMI rakamları ve işsizlik oranı belli oldu. Birleşik Krallık’ta PMI rakamları hizmet sektöründe beklentilerin altında gerçekleşirken imalat sektöründeki artışla bileşik PMI rakamları ise bir önceki verinin sınırlı üzerinde gerçekleşti. İşsizlik oranı ise bir önceki aya göre değişim göstermemesi beklenirken %4,2’ye geriledi. ABD’de ise PMI rakamları beklentilerin ve 50 eşik değerin üzerinde gerçekleşti. İlk direnç noktası olarak 1,2180 direnç seviyesi takip edilebilir, bu seviye üstünde fiyatlamalarda 1,2200 ve sonrasında 1,2220 noktası diğer bölgeler olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,2160 ilk destek bölgesi, bu seviye altında ise 1,2140 ve 1,2120 destek bölgelerini genel olarak takip edebiliriz.
ONS ALTIN
Ortadoğu’da yaşanan çatışmalardan gelecek haber akışı takip edilirken küresel çapta gerilimin artacağına yönelik bulguların güçlenmemesi ve ABD doları ile hazine tahvil getirilerinin yükselmesi ons altın tarafında baskıya devam ediyor. Dün 1980 dolar direncini aşamayan kıymetli madende geri çekilmeler ise 1950 dolar seviyesine yakın destek buldu. Jeopolitik risk algısı fiyatlamaları etkilemeye devam ederken bu seyir biraz daha geri çekilme getirebilir. Teknik olarak gün içinde 1970 dolar seviyesi ve bu seviye altında fiyatlama için 1965 ve 1960 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Olası yukarı yönlü tepki alımlarının gelmesi durumunda ise 1975 dolar ve üstünde 1980 ile 1985 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.
GRAM ALTIN
Dün gün içerisinde ons altının 1980 doları test etmesi ve kurda 28TL seviyesi üzerinde fiyatlamanın etkisiyle birlikte yurtiçinde gram altın fiyatları tarihi zirvesini yenileyerek 1807TL seviyesini test etti. Ancak ABD hazine tahvillerinin yüksek seyretmesi ve dolar endeksinin toparlaması ile birlikte azalan jeopolitik risk algısı ons altında baskıya neden oldu. Ons altın dün %0,5’e yakın prim kaybederek gram altın ise 1765TL seviyesine kadar geri çekildi. İlk direnç noktası olarak 1785TL takip edilirken bu seviye üzerinde 1790TL ve 1795TL seviyeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1780TL noktası ilk destek olarak takip edilebilir. Bu fiyatlama altında ise 1775TL ve 1770TL diğer destek bölgeleri olarak izleniyor olacak.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.