Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

KORKU ENDEKSİNDEKİ DEĞİŞİM PİYASALARDA TEDİRGİNLİĞE NEDEN OLDU

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan Brezilya’nın Rio De Janeiro kentinde G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’na katılacak.

Çin sürpriz bir şekilde kısa bir aranın ardından ikinci kez faiz indirimi yaptı. PBOC yüzde 1,7 faiz oranıyla 235,1 milyar yuanlık yedi günlük ters repo gerçekleştirdi. Phillip Nova Pte'nin kıdemli analisti Sachdeva, "Çin'deki toparlanmanın zayıf olduğu göz önüne alındığında, güçlü talep beklentileri hayal ürünü" dedi. Kanada Merkez Bankası peş peşe ikinci kez politika faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 4,5'e indirdi. Genel fiyat baskılarının azalmaya devam etmesi ve enflasyonun yüzde 2'ye yaklaşmasının beklenmesi nedeniyle politika faiz oranının 25 baz puan daha düşürülmesine karar verildiği açıklandı. S&P endeksindeki oynaklığı gösteren (VIX) Korku endeksi son bir ayda 12 seviyesinden 18’e kadar yükseldi.

Avrupa Bölgesi’nde bileşik PMI temmuz ayında beklentilerin altında kalarak düşüşe geçti. Avrupa Bölgesi bileşik PMI teknik olarak büyümeyi gösteren 50 seviyesinin üzerinde kalsa bile yılın başından beri en düşük seviyeyi gerçekleştirdi. Avrupa Bölgesinde imalat PMI 45,6 açıklandı, beklenti 45,1‘ken geçtiğimiz ay açıklanan değer ise 45,8’di. Fransa’da ise Bileşik PMI beklentilerin üzerinde kalarak 49,5 olarak açıklandı. Bir diğer beklenti altında kalan PMI ise Euro Bölgesinin en güçlü ekonomisi olan Almanya’dan ile 48,7 geldi. Almanya’da Hizmet PMI temmuzda 52,0 olarak açıklanırken beklenen değer 53,3, geçtiğimiz ayki açıklama ise 53,1’di. İmalat PMI ise 42,6 olarak açıklanırken beklenti 44,0, geçen ay açıklanan değer ise 43,5’ti. Hamburg Ticaret Bankası Baş ekonomisti Cyrus de la Rubia, "Euro Bölgesi ekonomisi temmuz ayında neredeyse hiç artmadı. İmalat sektöründe durum önemli ölçüde kötüleşti ve hizmetler sektöründeki ılımlı büyümeyi engelledi." dedi. İngiltere Bileşik Satın Alma Müdürleri Endeksi geçtiğimiz ay 52,3 gelirken analistlerin bu ayki PMI beklentisi 52,6 olarak belirlenmişti, 52,7 ise resmi olarak açıklandı. Korku endeksindeki değişim piyasalarda tedirginliğe neden oldu.

S&P Global'in Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi temmuz ayında hem beklenti hem de önceki 50,9 seviyesinden 50,1'e geriledi. ABD'de hizmet sektörü PMI Haziran'da 56.0 açıklandı, beklenti 55.0, önceki 55.3’tü. İmalat sektörü PMI Haziran'da 49.5, bileşik PMI Haziran'da 55,0 olarak açıklandı. ABD’de yeni konut satışları haziranda aylık bazda yüzde 0,6 azalarak kasım 2023’ten bu yana en düşük seviyeye geldi.


USDTRY

Kurda dün 32,75TL seviyesine kadar geri çekilme gerçekleşmesine rağmen bu sabah yurt dışında yaşanan risk algısında bozulma ile birlikte 33,00TL seviyesine kadar yükseliş gerçekleştiğini görüyoruz. Son dönemde swap piyasasında normalleşme adımları da sınırlı etkili olabilir. Bugün yurt içinde kapasite kullanımı ve reel kesim güven endeksi açıklanacak. ABD’de büyüme verisi ön plana çıkacaktır. Teknik olarak geri çekilmelerde 32,90TL ana destek bölgesi, 32,80TL ve 32,70TL bu seviye altında destek olarak kısa vadeli takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde ise 33,95TL ana direnç seviyesi olmaya devam ederken bu seviyenin geçilmesi durumunda 33,00 psikolojik direnç ve üzerinde 33,10 direnç bölgeleri olarak değerlendirilebilir.

EURTRY

Çaprazda Dün 35,55TL seviyesine kadar gerçekleşen geri çekilme sonrasında bu sabah Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı ile birlikte 36,00TL seviyesi tekrar test edildi. Paritede oynaklık sınırlı ve yatay fiyatlama devam ediyor. Bu nedenle yükselişin sınırlı kalmasını bekliyoruz. Avrupa’da veri akışı zayıf, yurt içinde kapasite kullanımı ve reel kesim güven endeksi açıklanacak. Teknik olarak 35,70TL seviyesi ilk destek bölgesi olarak düşünülebilir. Gün içi bu seviye altına geri çekilmelerde 35,60TL ve 35,50TL diğer destek bölgeleri olacaktır. Olası yükseliş denemelerinin parite yükselişi ile devam etmesi durumunda ise kısa vadeli 35,80TL ilk direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Bu seviye üzerinde 35,90TL ve 36,00TL ana direnç bölgesi olarak diğer direnç seviyeleri olacaktır.

EURUSD

Küresel piyasalarda yaşanan risk algısında bozulma ABD dolarına olan talebi artırıyor. 1,0820 destek seviyesi dün itibari ile test edildi ve çalıştığını görüyoruz. Diğer taraftan yükselişler sınırlı kalmaya devam ediyor. Bugün Avrupa’da veri akışı zayıf, ABD’de ise Büyüme verisi ön plana çıkarken, işsizlik haklarından yararlanma başvuruları yakından takip edilecek. Teknik olarak değerlendirdiğimizde ilk destek seviyesi 1,0840 olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 1,0820 ve sonrasında 1,0800 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 1,0865 ve 1,0880 ana direnç bölgesi olmaya devam edecektir. 1,0880 üzerine geçişlerde ilk direnç bölgesi 1,0900 olmaya devam edecek.

ONS ALTIN

Ons altında dünkü yükseliş sonrasında dolar endeksi ve ABD tahvil faizleri seviyelerini korurken varlık fiyatlarına gelen satışlardan ons altınında etkilendiğini görüyoruz. Teknoloji hisseleri borsalarda satış görürken değerli metallerin neredeyse tamamında geri çekilmeler yaşandı. Bugün ABD’de açıklanacak büyüme verisi ons altın için önemli. Teknik olarak 2360 dolar seviyesi ana destek bölgesi olarak takip edilmeye devam edilebilir. Bu seviye altına geçişler trend değişimi gösterebileceğinden diğer destek seviyeleri 2350 dolar ve 2335 dolar olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde ise 2385 dolar ve üzerinde 2400 dolar ana direnç seviyesi takip edilecek. 2400 dolar yukarı geçilmesi durumunda 2420 dolar diğer direnç bölgesi olacaktır.

GBPUSD

Genel anlamda küresel piyasalarda yaşanan dalgalanma uzakdoğu ve ABD piyasalarında hissedilirken İngiltere’de piyasalar para birimi üzerinden gelişmeleri daha soğuk kanlı izliyorlar. Bu nedenle paritede yatay fiyatlamanın devamını görüyoruz. Bugün ABD büyüme verisi takip edilirken İngiltere’de veri akışı sınırlı kalmaya devam edecek. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,2880 seviyesi ana destek bölgesi olarak takip edilebilir. Bu seviye son iki gündür aşağı yönlü kırılmadı. Aşağı devam eden geri çekilmelerde 1,2860 ve 1,2840 diğer destek bölgeleri olacaktır. Yükselişlerde ise 1,2920 seviyesi öncesinde 1,2900 ilk direnç seviyesi. 1,2920 seviyesi yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,2950 orta vadeli direnç bölgesi olarak düşünülebilir.

GRAM ALTIN

Gram altında bu sabah kurda yükseliş yaşanmasına rağmen ons altında dün gün sonuna doğru yaşanan geri çekilmenin bu sabah da devam etmesi ile birlikte 2520TL ana destek seviyesi altında fiyatlamalar gerçekleşiyor. Bugün piyasalardaki risk algısında yaşanabilecek değişimler VİX ve dolar endeksi üzerinden takip edilmeli. Ons altında toparlanma gram altın fiyatını doğrudan etkileyebilir. Teknik olarak geri çekilmelerde 2510TL ilk destek olarak takip edilebilir. Bu seviye aşağı yönlü kırılması durumunda 2500TL ve 2485TL ana destek bölgesi takip edilebilir. Yükselişlerde 2520TL seviyesi ilk direnç bölgesi olarak takip edilebilir. Yükselişin devam etmesi durumunda 2535TL ve 2550TL diğer direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.