Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

BORSA İSTANBUL DÜZELTME mi YAŞADI? YÜKSELİŞİN DEVAMI OLACAK mı?

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,73 değer kaybederek günü 1.314,25 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 9,70 puan azalırken, toplam işlem hacmi 33,6 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 3,46 ve holding endeksi yüzde 0,65 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 3,25 ile gayrimenkul yatırım ortaklığı, en çok kaybettiren ise bankacılık sektörü oldu.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Avrupa’da yeni tip korona virüse (Kovid-19) karşı bir aşıya bu yıl içinde izin verileceğine ilişkin iyimser olduğunu söyledi. Spahn, ülke basınına yaptığı açıklamada, eyalet yönetimlerden aşı merkezlerinin aralık ortasına kadar hazır hale getirilmesini istediğini belirtti. Aşı merkezlerinin gelecek ayın ortasına kadar hazır olmasının başarılabileceğini ifade eden Spahn, "Avrupa'da bir aşıya bu yıl onay çıkması konusunda iyimser olmak için nedenler var. (Onayın) Ardından hemen aşı yapmaya başlayabiliriz." diye konuştu.

ABD'nin yeni başkanı seçilen Joe Biden kabinesinin ilk üyelerini belirlerken açıklamanın bugün yapılması bekleniyor. ABD'de başkan seçilen Joe Biden, ulusal güvenlik ekibini kurarken, İç Güvenlik Bakanlığı'na liderlik edecek ilk Latin kökenli kişiyi ve istihbarat topluluğuna liderlik edecek ilk kadını aday göstermeyi planlıyor. Biden ayrıca eski Dışişleri Bakanı John Kerry'yi iklim özel başkanlık elçisi olarak atayacağını açıklarken Alejandro Mayorkas'ı Ulusal Güvenlik için Avril Haines'ı ise Ulusal İstihbarat Direktörü olarak seçerken Antony Blinken'i Dışişleri Bakanı ve Jake Sullivan'ı ulusal güvenlik danışmanı olarak aday göstermeyi düşünüyor. Kerry duyurunun ardından yaptığı Twitter paylaşımında "Amerika yakında iklim krizini acil bir ulusal güvenlik tehdidi olarak gören bir hükümete sahip olacak." "Yeni Başkan, müttefiklerimiz ve iklim hareketinin genç liderleriyle bu krizi Başkanın İklim Elçisi olarak üstlenmek için ortak olmaktan gurur duyuyorum" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Oğuzhan Özbaş, bankanın önceki dönemdeki fonlamasının gereksiz derecede karmaşık olduğunu belirtti. Son toplantısında sadeleşme kararı alan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Başkan Yardımcısı Oğuzhan Özbaş, bankanın önceki dönemdeki fonlamasının karmaşık olduğunu belirtti. Özbaş, “Ağustos’un başından, son haftaya kadar çeşitli fonlama araçları, özellikle geç likidite penceresi ve farklı faizler yatırımcıların kafasını karıştırdı” ifadelerini kullandı. Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Zirvesi'nde konuşan Özbaş, ekonomik görünüme ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Özbaş, "Son korona virüs tedbirlerinin Türkiye ekonomisi üzerinde muhtemelen sınırlı etkisi olacak.

İngiltere Merkez Bankası, Kasım'daki varlık alım hedefinin artırılmasına ilişkin haberi önceden yayınlayan The Sun'a haberin nasıl ulaştığıyla ilgili soruşturma başlattı. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, milletvekillerine hitaben yaptığı açıklamada Kasım toplantısı öncesinde kararla ilgili basına bir sızıntı olduğunu düşündüklerini, bunun nedeninin araştırılması gerektiğini belirtti. İngiltere Merkez Bankası Kasım toplantısında varlık alım hedefini 150 milyar sterlin artırmıştı. The Sun gazetesi karardan önce yaptığı haberde bankanın varlık alım hedefini 200 milyar sterlin artıracağını haberleştirmişti.

USDTRY

Haftanın ilk işlem gününde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD’de Markit imalat PMI endeksi Kasım ayında 53 beklentisi karşısında 56,7'ye yükseldi. Açıklanan ABD hizmet PMI endeksi ise 55,3’lük beklentileri aşarak 56,9'dan 57,7 seviyesine çıktı. Geçtiğimiz hafta alınan faiz kararı sonrası sert geri çekilen kurda tepki alımları gözlenirken, açıklanan ekonomik verilerin Dolar üzerindeki olumlu etkileri sonucu kurda yukarı yönlü hareketlerin hızlandığı takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,89 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,92, 7,95 ve 7,97 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,87, 7,85 ve 7,82 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Geçtiğimiz gün yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Euro Bölgesi’nde imalat PMI endeksi Kasım ayında 53,1 beklentisini karşılayarak 53,6 seviyesinde gerçekleşti. Açıklanan hizmet PMI endeksi ise alınan kısıtlama önlemleri ile 42,5’luk beklentilerin altında kalarak 41,3’e geriledi. Geçtiğimiz hafta alınan faiz kararı sonrası sert geri çekilen çaprazda tepki alımları gözlenirken, açıklanan ekonomik verilerin sonucunda yukarı yönlü hareketlerin hızlandığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,34 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,30 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,37, 9,40 ve 9,43 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,30, 9,27 ve 9,24 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın ilk işlem gününde Euro Bölgesi’nde imalat PMI endeksi Kasım ayında 53,1 beklentisini karşılayarak 53,6 seviyesinde gerçekleşirken, hizmet PMI endeksi alınan kısıtlama önlemleri ile 42,5’luk beklentilerin altında kalarak 41,3’e geriledi. ABD tarafında ise Markit imalat PMI endeksi Kasım ayında 53 beklentisi karşısında 56,7'ye yükselirken, hizmet PMI endeksi 55,3’lük beklentileri aşarak 56,9'dan 57,7 seviyesine çıktı. Güne zayıf başlayan Dolar gün içerisinde paritenin 1,19 seviyesini aşmasına neden olurken, açıklanan veriler sonrası paritenin kazançlarını geri vererek aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1850 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1820 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1880, 1,1910 ve 1,1940 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1820, 1,1790 ve 1,1760 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde artan vaka sayılarının neden olduğu endişelere ek olarak, ABD on yıllık Tahvil faizlerindeki gerileme Ons Altın’a destek olmayı sürdürürken, devam eden aşı gelişmeleri ve Dolar çevresinde yukarı yönlü hareketler yükselişi sınırlandıran unsur olarak karşımıza çıkmıştı. Yeni haftanın ilk işlem gününde ise devam eden endişeler ve Dolar çevresindeki yataylık değerli metalin güne kazançla başlamasına neden olurken, ABD açıklanan PMI endekslerinin sektörel toparlanma ivmesini hızlandırması ile Ons Altın’ın kazançlarını geri verdiği gözlenerek, aşağı yönlü hareketlerin derinleştirdiği takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1823 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın’ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1816, 1810 ve 1804 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1830, 1836 ve 1842 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Geçtiğimiz Cuma günü İngiltere'de perakende satışlar verisi karşılanırken, ABD Hazine Bakanlığı ile Fed arasındaki kullanılmayan fonlarının iade edilmesine ilişkin karşılıklı açıklamalar takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise Birleşik Krallık’ta imalat PMI endeksi Kasım ayında 53,3 beklentisinin üzerine çıkarak 55,2 seviyesine yükselirken, hizmet PMI endeksi alınan kısıtlama önlemleri ile 52,3’luk beklentilerin altında kalarak 45,8’e geriledi. ABD tarafında ise Markit imalat PMI endeksi Kasım ayında 53 beklentisi karşısında 56,7'ye yükselirken, hizmet PMI endeksi 55,3’lük beklentileri aşarak 56,9'dan 57,7 seviyesine çıktı. Gün içerisinde aşı gelişmeleri ve Brexit’e dair umutlar pariteye destek olmayı sürdürürken açıklanan veriler sonrası Dolar çevresinde gözlenen yukarı yönlü görünüm yükselişi sınırlandıran unsur olarak karşımıza çıktı.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3320 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3270 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3370, 1,3440 ve 1,3500 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3270, 1,3230 ve 1,3180 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın ilk işlem gününde Japonya’da İşçi Bayramı tatili devam ederken, ABD’de Markit imalat PMI endeksi Kasım ayında 53 beklentisi karşısında 56,7'ye yükseldi. Açıklanan ABD hizmet PMI endeksi ise 55,3’lük beklentileri aşarak 56,9'dan 57,7 seviyesine çıktı. Güne zayıf başlayan Dolar zaman zaman satış baskılarına neden olurken, açıklanan veriler sonrası paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 104,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 104,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 104,60, 104,80 ve 105,00 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 104,20, 104,00 ve 103,80 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde devam eden arz endişelerinin yanı sıra olumlu aşı gelişmelerinin ardından Brent Petrol’ün art arda üçüncü haftayı da kazançla geçirdiği gözlenmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise devam eden aşı iyimserliğinin petrol arzını olumlu etkileyeceği beklentileri sonucu haftaya kazanç ile başlayan Brent Petrol’ün gün içerisinde yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 46,30 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 45,30 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 47,20, 48,00 ve 49,00 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 45,30, 44,40 ve 43,60 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Geçtiğimiz Cuma günü takip edilen gelişmeler sonucu kur ve Ons Altın’daki yukarı yönlü hareketlerden destek alan Gram Altın’ın günü yüzde 1,28’lik değer kazancı ile 458 TL seviyesinde sonlandırdığı takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise kur tarafındaki sert yükselişe paralel olarak Gram Altın’da da yukarı yönlü hareketler takip edilirken, Ons Altın’daki satış baskıları yukarı yönlü hareketleri sınırlandırdı.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 463 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 460 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 465, 467 ve 470 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 460, 458 ve 456 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.