Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

KORONA VİRÜS GÜNDEMDEKİ YERİNİ KORUYOR
Küresel koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı Johns Hopkins verilerine göre 329 bini aşarken, salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 14.500’e yakın. İtalya’da pazar günü ölenlerin sayısı cumartesi gününe göre hız kesti ve toplam sayı 5.476 oldu. İspanya’da ölümler %30 artışla 1.720’ye çıktı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, temas kurduğu bir doktorda koronavirüs çıkması üzerine kendini karantinaya aldı. Çin’de son günlerde açıklanan tüm vakalar dışardan ülkeye girerken, ülkede toplam vaka sayısı 81.093 oldu. Japonya Başbakanı Shinzo Abe, 24 Temmuz’da başlaması öngörülen Tokyo Olimpiyatları’nın, izleyici ve sporcuların güvenliğinin garanti edilememesi durumunda ertelenmesinin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. 31 bin vakanın teyit edildiği ABD’de Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul’un virüs testinin pozitif çıkmasının ardından bazı senatörler kendilerini karantinaya aldı. Bu arada Suriye’de de ilk koronavirüs vakası dün açıklandı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle Pazar günü 9 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Böylece Türkiye’de şu ana kadar koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 30’a yükseldi. Koca, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Bugüne kadar toplam 20 bin 345 test yapıldı, 1.236 tanı kondu, hepsi yaşlı 30 hastamızı kaybettik” dedi. Öncesinde İçişleri Bakanlığı, 65 yaş ve üstü ayrıca kronik rahatsızlığı olan vatandaşların ikametlerinden dışarı çıkmalarını sınırlandırma kararı aldı. Kovid-19 tedbirleri kapsamında 46 ülkeye daha uçuşlar durduruldu. Böylece Türkiye’nin uçuşları durdurduğu ülke sayısı 68’e çıktı. Türkiye’ye uçuşları durdurma kararı alan Rusya, Katar ve Libya ile birlikte hava yolu trafiği kesilen ülke sayısı 71’e ulaştı. Yine önlemler kapsamında, tüm lokanta, restoranlar ile pastane ve benzeri iş yerlerinin sadece “paket servis” ve “gel-al” benzeri yöntemlerle müşterilerin oturmasına müsaade etmeden hizmet vermesi kararlaştırıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeyle kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanabilecek. Kovid-19 salgını nedeniyle eğitime verilen bir haftalık aranın ardından uzaktan eğitim süreci de bugün başlıyor.
Bu sabah Asya borsaları ile ABD vadeli endeksleri koronavirüse bağlı küresel ölümlerde yaşanan artış ve ABD Kongresi’nin üzerinde çalışılan destek paketi konusunda uzlaşı sağlayamaması üzerine düşüyor. S&P 500 vadelileri %5 düşüşle alt sınıra ulaşırken, Avrupa borsalarının vadelilerinde düşüş %6 seviyesinde gerçekleşti. Gelişen ülke para birimleri Endonezya rupisi öncülüğünde düşüşte. Dolar ise euro ve yen karşısında zayıf. Yeni Zelanda doları ve tahvil getirileri, merkez bankasının ekonomiyi desteklemek için tahvil alımlarına başlayacağını açıklaması sonrası geriledi. Hindistan’da ülke çapında alınan sınır kapatma kararı ile rupi ve Hint borsası sert şekilde düştü. Goldman Sachs Stratejistleri Kamakshya Trivedi ve Zach Pandl pazar günü yayımladıkları notta, “Piyasalar, bizim de beklediğimiz üzere, küresel bir resesyonu fiyatlıyor; defansif kalın” ifadelerini kullandı. Geçen haftanın tamamında %3,44 yükselen Dolar/TL, bu sabah yatay ve 6,56 seviyesinden işlem görüyor. TÜİK, mart ayı Tüketici Güven Endeksini 10:00’da açıklayacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı Şubat ayı turizm istatistiklerini 11:00’de yayımlayacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2 yıl vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli, sabit kuponlu devlet tahvilinin yeniden ihracını yapacak.
USDTRY
 
Haftanın dördüncü işlem gününde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD’de işsizlik maaşı başvuruları ve Philadelphia Fed imalat Endeksi takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise TUİK tarafından açıklanan 2019 işsizlik oranı 2,7 puanlık artış ile yüzde 13,7 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı 3,1 puanlık artışla yüzde 16,0 oldu. ABD’de ise ABD'de ikinci el konut satışları Şubat'ta yüzde 6.5 artışla 5.77 milyona yükseldi. Küresel piyasalarda yayılmakta olan virüsün etkileri devam ederken, gün sonunda, takip edilen gelişmeler ile birlikte kurun yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi. Haftanın son gününde, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki vaka sayısının 1,236’ya yükseldiğini ve 30. ölümün meydana geldiğini açıkladı.
Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6,55 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,58, 6,62 ve 6,66 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 6,52, 6,48 ve 6,44 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
EURTRY
 
Haftanın dördüncü işlem gününde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Euro Bölgesi'nde inşaat üretimi verisi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 3,6 artmış ve Avrupa Merkez Bankası, 750 milyar Euro’luk pandemi tahvil alım programı açıklamıştı. Haftanın son işlem gününde ise Euro Bölgesi’nde nispeten zayıf veri akışı ile yurt içerisinde TUİK tarafından açıklanan 2019 işsizlik oranı 2,7 puanlık artış ile yüzde 13,7 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı 3,1 puanlık artışla yüzde 16,0 oldu. Gün içerisinde Almanya hükümetinin koronavirüs salgınının ekonomi üzerindeki olumsuz etkisiyle mücadele etmek için sağlanacak ek bütçesinin yaklaşık 150 milyar Euro değerinde olacağı bildirildi. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte çaprazın sınırlı yükselişini sürdürdüğü izlendi. Haftanın son gününde, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki vaka sayısının1,236’ya yükseldiğini ve 30. ölümün meydana geldiğini açıkladı.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 6,99 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,97 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,02, 7,05 ve 7,08 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 6,97, 6,95 ve 6,92 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
EURUSD
 
Haftanın dördüncü işlem gününde ABD'de işsizlik maaşı başvuruları ve Philadelphia Fed imalat Endeksi takip edilirken, Euro Bölgesi'nde inşaat üretimi verisi takip edilmiş ve Avrupa Merkez Bankası, 750 milyar Euro’luk pandemi tahvil alım programı açıklamıştı. Haftanın son işlem gününde ise, Euro Bölgesi’nde nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de ikinci el konut satışları Şubat'ta yüzde 6.5 artışla 5.77 milyona yükseldi. Gün içerisinde Almanya hükümetinin koronavirüs salgınının ekonomi üzerindeki olumsuz etkisiyle mücadele etmek için sağlanacak ek bütçesinin yaklaşık 150 milyar Euro değerinde olacağı bildirildi. Küresel piyasalarda yayılmakta olan virüsün etkileri devam ederken, gün sonunda takip edilen ile birlikte paritenin yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,0730 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,0690 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,0770, 1,0800 ve 1,0840 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,0690, 1,0650 ve 1,0610 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
XAUUSD
 
Haftanın dördüncü işlem gününde virüsün küresel piyasalardaki yıkıcı etkisine rağmen güvenli liman talebinin yeteri kadar ilgi görmemesi ve gün içerisinde Dolar’da gözlenen değer kazanımları ile Ons Altın’ın kayıplarını derinleştirdiği izlenmişti. Haftanın son işlem gününde ise merkez bankaları ve hükümetlerin yayılmakta olan salgına aldıkları önlem bildirileri ve ABD on yıllık Tahvil faizlerinde görülen gerileme ile birlikte gün sonunda yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1498 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın’ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1506, 1514 ve 1524 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1490, 1482 ve 1472 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
 
GBPUSD
 
Haftanın dördüncü işlem gününde İngiltere Merkez Bankası gösterge faizi 15 baz puan düşürerek yüzde 0.1'e indirdi ve varlık alımlarını 200 milyar sterlin artırdı. ABD'de işsizlik maaşı başvuruları ve Philadelphia Fed imalat Endeksi takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise Birleşik Krallık’ta zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de ikinci el konut satışları Şubat'ta yüzde 6.5 artışla 5.77 milyona yükseldi. Gün içerisinde küresel piyasalarda yayılmakta olan virüse ait endişeler artarak devam ederken, takip edilen gelişmeler ile birlikte gün sonunda GBP/USD yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,1660 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1600 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,1720, 1,1790 ve 1,1860 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,1600, 1,1540 ve 1,1480 destek seviyeleri takip edilmelidir
 
USDJPY
 
Haftanın dördüncü işlem gününde Japonya’da ulusal çekirdek TÜFE verisi takip edilirken, ABD'de işsizlik maaşı başvuruları ve Philadelphia Fed imalat Endeksi takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde Japonya’da piyasalar İlkbahar Gündönümü nedeniyle kapalıydı. Gün içerisinde, ABD'de ikinci el konut satışları Şubat'ta yüzde 6.5 artışla 5.77 milyona yükseldi. Küresel piyasalarda yayılmakta olan virüsün yıkıcı etkileri devam ederken, gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte USD/JPY paritesinin yukarı yönlü dalgalı hareketini sürdürdüğü takip edildi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 110,70 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 110,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 111,20, 111,80 ve 112,20 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 109,80, 109,00 ve 108,20 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
HAM PETROL
 
Perşembe geçtiğimiz günü Petrol’ün son 18 yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından tüm dünya politika yapıcılarının ekonomilerini güçlendirme hamleleri ile birlikte yükselişe geçtiği izlenmişti. Haftanın son işlem gününde ise ABD Başkanı Donald Trump'ın talebin düştüğü bir ortamda Rusya ve Suudi Arabistan'ın ham petrol piyasalarını sarsan fiyat savaşına girmesini sert bir dille eleştirdiği takip edilirken, Kremlin’in yaptığı açıklamada, Rusya ile Suudi Arabistan arasında fiyat savaşı olmadığını belirtti. Gün içerisinde Ham Petrol, koronavirüs gelişmeleri ve takip edilen açıklamalar ile birlikte gün sonunda aşağı yönlü dalgalı hareketini sürdürdüğü izlendi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 22,20 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 22,80 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile Ham Petrol’deki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 21,00, 20,00 ve 19,00 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 22,80, 23,80 ve 24,60 direnç seviyeleri takip edilebilir.

XAGUSD
 
Haftanın dördüncü işlem gününde tüm dünya politika yapıcılarının ekonomilerini güçlendirme hamleleri ile birlikte dalgalı hareketini sürdürdüğü izlenmişti. Haftanın son işlem gününde ise merkez bankaları ve hükümetlerin yayılmakta olan salgına aldıkları önlem bildirileri ve ABD on yıllık Tahvil faizlerinde görülen gerileme ile birlikte gün sonunda Gümüş’ün Altın’a benzer olarak yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.
                                                                                                              
Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş’ün 12,50 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 12,30 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 12,70, 12,90 ve 13,10 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gümüş’teki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 12,30, 12,10 ve 11,90 destek seviyeleri takip edilmelidir




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.