Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

TCMB KARARI SONRASI PİYASALARDA YÖN NERESİ…
Borsa İstanbul, geçen hafta cuma günü yüzde 0,03 yükselişle 1.737,33 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 29,1 Milyar TL olarak gerçekleşti. Cuma günü en yüksek 1759,06 seviyesini görürken en düşük 1727,62 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones yüzde 0,75 ve S&P500 yüzde 0,14 düşerken Nasdaq yüzde 0,40 yükselişle kapattı. Avrupa borsalarında ise, FTSE 100 yüzde 0,45 CAC 42 yüzde 0,21 ve DAX yüzde 0,38 düşüş gösterdi. Asya piyasasının ilk işlemlerinde alıcılı bir seyir gözleniyor. Çin Merkez Bankası toparlanması yavaşlayan ekonomiyi desteklemek için muhtemel genişleyici önlemlere işaret etti.
ABD’de ise bu hafta veri takvimi hafif. Fakat piyasalar, FED yetkililerin varlık alımlarındaki azalma hakkında neler konuştuklarına dair herhangi bir ipucu için FED’in son politika toplantısının tutanaklarına odaklanacak. Ayrıca ABD Başkanı Joe Biden, piyasaların sonraki Fed başkanının kim olacağını ve ülkede enerji fiyatlarını aşağı çekmeye yönelik olası adımları bekledikleri bir dönemde, Salı günü ekonomi ve enflasyonla mücadeleye ilişkin bir konuşma yapacak. ABD’de ayrıca sosyal güvenlik ağını güçlendirmesi ve iklim değişikliğiyle mücadele etmesi amacıyla hazırlanan 1,75 trilyon dolarlık sosyal harcama paketi ABD Temsilciler Meclisi'nden geçti. Tasarı, 8,5 saat süren görüşmelerin ardından 213'e karşı 220 oy ile kabul edildi. Temsilciler Meclisi'nin onayladığı tasarının Başkan Biden'ın imzasına gidebilmesi için Senato'dan da onay alması gerekiyor.
Önemli merkez bankalarının yetkililerinden de çeşitli açıklamalar gelmeye devam ediyor, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Richard Clarida, tahvil alımlarının azaltımına ilişkin görüşmelerin aralık ayında olabileceğini aktarırken, Bristol'da düzenlenen bir konferansta konuşan İngiltere Merkez Bankası baş ekonomisti Huw Pill "Faiz artırımını ne kadar olacağı konusunda bir yönlendirmede bulunmak istemiyorum. Bir noktada faizi yüzde 0,25 seviyesine çıkarmanın bir cazibesi var, ancak bunu hemen yapma baskısı altında değiliz" dedi.
Çin'deki büyümenin yavaşlamasına ilişkin endişeler ve Avrupa'daki Covid-19 vakalarındaki artış, hisse senetlerinin son zamanlardaki rekor seviyelere tutunma mücadelesi vermesi ve Euronun art arda ikinci bir haftalık kayıp beklentisiyle Cuma günkü Avrupa hisse senedi piyasalarında satış baskısının oluşmasına neden oldu. Son haftalardaki yüksek frekanslı veriler, Avrupa'daki ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın ABD'dekinden daha fazla olduğu gözlenirken bu durum enflasyon arttığı için ekonomik aktivitenin zorlanmasına ve Covid-19 vakalarındaki artışın ekonomik hissiyatı baskı altına aldığını gösterdi. Bu hafta gelecek imalat ve hizmet PMI verileri de ekonomideki görünüm açısından yakından izlenecek.
Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası kamu bankaları da faiz indirimini ticari ve sıfır konut kredi faiz oranlarına yansıttı. Kredi faiz oranlarında 100 baz puana kadar indirime gidilerek, 1 milyon TL altı tutarlarda yüzde 1,20'ye, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda ise yüzde 1,29'a düşürüldü. Son faiz indirimi kararı ardından Türk Lirası’nda Dolar’a karşı değer kaybetme eğilimi haftanın ilk işlem gününde de devam ediyor. Haftaya başlangıç yine 11.0 seviyesi üzerinde oldu ve yazının yazıldığı sıralarda da bu görünüm devam ettiği izlendi.
USDTRY

Kurda geçen haftanın son iki işlem gününde 11,30TL seviyesine yakın yerlerde Merkez Bankası faiz indirimi sonrasında ikili tepe oluşumu gerçekleşti. 11TL üzerinde kalıcılığın devam ettiği kurda bugün yurt içinde Kabine toplantısı sonrasında yapılacak açıklamalar, tüketici güveni ve Merkezi hükümet borç stoğu takip edilecek. ABD’de ise 2. El konut satışları ile Chicago ulusal aktivite endeksi takip edilecek. Faiz indirimlerinin devam edeceği yönünde beklentinin devamı kurda baskı yaratmaya devam ediyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda kurda 11.30 ve 11.50 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 11,00 ve 10,70 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.

EURTRY

Çaprazda Lagarde açıklamalarının güvercin tonda devam etmesi sonrasında paritede yaşanan geri çekilmeye rağmen Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı ile birlikte kura benzer 12,80TL seviyelerinde ikili tepe gerçekleşmiş gözüküyor. Bugün yurt içinde ve Avrupa’da tüketici güveni takip edilirken, yurt içinde ayrıca Kabine toplantısı sonrası açıklamalar ve merkezi hükümet borç stoğu verileri takip edilecek. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 12,80 ve 13,00 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 12,30 ve 12,00 destek seviyeleri önemini koruyor.

EURUSD

Paritede geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Lagarda açıklamlarında faiz artışı ve piyasa desteğinin değişimi konusunda beklemeleri gerektiğini açıklaması sonrasında 1,1250 seviyelerine kadar geri çekilme yaşandığını gördük. Sonrasında dolarda yaşanan sınırlı değer kaybı ile 1,13 seviyelerine yükseliş gerçekleşti ama bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanamadı. Avrupa’da tüketici güveni, ABD’de Chicago aktivite endeksi ve 2. El konut satışları takip edilecek. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,1325 ve 1,1390 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1,1250 ve 1,1200 destek seviyeleri yakından izlenecek.

ONS ALTIN

Ons altında ABD 10 yıllık tahvil faizi haftayı yüzde 1,54 seviyesinden kapatırken, dolar endeksi 96 seviyesinde. Bununla beraber 6. Günde de 1868$ yükselişlerde geçilemedi ve 1852$ destek bölgesi altında haftalık kapanış gerçekleşti. Bugün veri akışı zayıf. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1875 ve 1885$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1840 ve 1832$ destek seviyeleri yakından izlenecek.

GBPUSD

Paritede geçtiğimiz Cuma İngiltere’de açıklanan verilerin beklentiler üzerinde açıklanması ile birlikte 1,35 seviyelerine kadar yükseliş gerçekleşti. Sonrasında dolarda güçlü duruşun devam etmesi ile 1,34 seviyelerine kadar geri çekilme ile birlikte dalgalanma yaşandı. Bugün İngiltere’de veri akışı zayıf, ABD’de ise 2. El konut satışları ve Chicago ulusal aktivite endeksi takip edilecek. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,3500 ve 1,3525 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,3400 ve 1,3365 destek seviyeleri önem arz ediyor.

USDJPY

Geçen hafta 114,97 seviyesine kadar yükselen USD/JPY, ABD’deki getirilerin zayıflamasıyla birlikte 114 seviyesinin altına kadar geri çekildi. Bu hafta Japonya tarafında önemli bir haber akışı yok, bugün ABD tarafında 2. El konut satışları ile Chicago ulusal aktivite endeksini takip ediyor olacağız. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 114,54 ve 114,69 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 113,60 ve 113,38 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.

BRENT PETROL

Avrupa’da artan Kovid-19 vakalarındaki artışa bağlı olarak birçok ülkede önlemlerin artması ve ABD’nin petrol fiyatlarını düşürme yönündeki hamleleri sonrası Brent petrol 77,45 dolar seviyelerine kadar geri çekildi. Fiyatların 85 dolardan 77,45 dolarlara kadar geri çekilmesine karşın OPEC ülkelerinin atacağı adımlar takip ediliyor olacak. Brent petrole teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü gelişmeler yaşanması durumunda 80,70 ve 81,90 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi önem taşıyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 77,45 ve 76,40$ destek seviyeleri önem arz ediyor.

GRAM ALTIN

Gram altında geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ons altında yaşanan geri çekilmeye rağmen yeni tarihi zirve kurda yükseliş ile birlikte 679TL ile test edildi. Bugün kurda daha sakin bir açılış ve ons altında yükselişlerin sınırlı kaldığı bir gün görülebilir. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin görülmesi durumunda 675 ve 700 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumuna ise 650 ve 638 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.