KÜRESEL BORSALARDA BUGÜN TEPKİ ALIMLARI GELEBİLECEK mi?
Avrupa Borsaları, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yönelik endişeler ve bankalarla ilgili haberlerin ardından haftanın ilk işlem gününü sert düşüşle tamamladı. Kapanışta, gösterge endeksi Stoxx Europe 600 yüzde 3,24 azalarak 356,82 puana indi. Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 3,74 azalışla 4.792.04 puana ve Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 4,37 düşüşle 12.542,44 puana geriledi. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 3,38 kayıpla 5.804,29 puana ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 3,75 değer kaybederek 18.793,35 puana düştü. Avrupa borsalarındaki sert düşüşte, Kovid-19 vakalarındaki artış, virüs salgınının ekonomide yarattığı belirsizlik ve dünyanın önde gelen bankalarına yönelik kuşkulu işlemlere ait haberler etkili oldu.
HSBC'nin hisse senetleri Çin'in güvenilmez şirket ve kişiler listesine girebileceğine ilişkin endişeler ve ICIJ'nin bankalarla ilgili raporunun etkisiyle 25 yılın en düşük seviyesini gördü. HSBC Holdings Plc, Çin'de büyüme planlarına yönelik olası tehdit ve para aklama kontrollerinin artması da dahil olmak üzere birkaç cepheden baskının artmasıyla on yıl öncesi finans krizi döneminin altına indi. Londra merkezli bankanın Hong Kong'da işlem gören hisse senetleri Pazartesi günü kapanış fiyatlarına göre Mart 2009 düşüğünün altına gerileyerek 29.60 HK Doları'nı gördü. Bu yıl yüzde 51 düşen HSBC hisseleri 1995'en beri en düşük seviyeyi gördü. Çin'de Cumartesi günü yayınlanan Komünist Parti'nin Global Times gazetesinde Avrupa'nın en büyük bankasının, Çin'in ulusal güvenliğe zarar veren şirketleri, kurumları ve kişileri cezalandırmayı hedefleyen "güvenilmez şirket ve kişiler listesi"ne alınması ihtimali olduğu belirtildi.
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi ekonomisinin koronavirüsten toparlanmasına ilişkin belirsizliğin sürmesi ile birlikte, ihtiyaç duyulması halinde, parasal teşviğin artırılabileceği taahhüdünü yineledi. Lagarde, dün yaptığı konuşmada, üçüncü çeyrekte bir yükseliş olabileceğini, ancak durumun halen "dengesiz ve noksan" olduğunu kaydetti. Lagarde, Fransız ve Alman parlamenterlerin ortak toplantısında yaptığı konuşmada, "Mevcut ortama ilişkin belirsizlik, orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki etkilerine ilişkin çerçeve dahilinde kurlardaki gelişmeler dahil, gelen enformasyonun çok dikkatli değerlendirilmesini gerektiriyor," dedi ve "Yönetim Konseyi, enstrümanlarının tümünü, uygun gördüğünde, kullanmaya hazır olmaya devam ediyor" şeklinde görüş bildirdi.
Avrupa Merkez Bankası (ECB), Avrupa Birliği'nde bankaların raporlama yükünü azaltmayı ve veri kalitesini artırmayı planladığını açıkladı. AMB’den yapılan açıklamada, Bankanın, bugün Avrupa bankacılık sektörü için raporlama yükünü azaltmaya yönelik Avrupa Merkez Bankaları Sistemi’nin (ESCB) tavsiyelerini Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA) fizibilite raporunda yayınladığı belirtildi. AMB’nin açıklamasında, ESCB'nin raporda para politikası ve denetim görevleri için vazgeçilmez bilgilerin içeriğini kaybetmeden, bankaların raporlama yükünü basitleştirerek, onların raporlarına standart bir şablon getirmeyi önerdiği ifade edildi. Açıklamada, "Bu çabalar bankaların raporlama yükünü azaltmaya ve yetkililer tarafından alınan verilerin kalitesini artırmaya yardımcı olmalıdır. Sonuç olarak, bankalar maliyetleri düşürebilir ve yetkililer bankacılık sektöründeki gelişmeleri daha iyi izleyebilir" ifadelerine yer verildi. Avrupa Birliği’nde bankalar raporlama faaliyetleri için yıllık 4 milyar avro harcarken, bankacılık sektörü uzun yıllardır bu maliyetleri eleştiriyordu.
USDTRY
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yurt içerisinde zayıf veri akışı devam ederken, ABD’nin cari işlemler açığı ikinci çeyrekte önceki seviyesi 111.5 milyar Dolar’dan 170.5 milyar Dolar’a yükseldi. Açıklanan ABD Michigan tüketici güven endeksi, Eylül ayında geçen aya kıyasla 4,8 puan artarak 78,9'a çıktı ve 6 ayın en yüksek seviyesine tırmandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bu hafta gerçekleştireceği politika toplantısı öncesi, ilk işlem gününde ise yurt içi ve ABD’de zayıf ekonomik veri akışı sürerken, riskli olarak algılanan varlıklar çevresinde gözlenen satışlar ve Dolar’a olan talebin artması sonucu kurun yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,62 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,60, 7,58 ve 7,56 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 7,64, 7,66 ve 7,68 direnç seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Euro Bölgesi’nde Cari Denge fazlası, Temmuz ayında 12,5 milyar Euro’ya yükseldi. Haftanın ilk işlem gününde ise yurt içi ve Euro Bölgesi’nde devam eden zayıf veri akışına ek olarak, dikkatler Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’in toparlanmadaki belirsizliğin sürmesi ve ihtiyaç duyulması halinde teşviklerin artırılabileceği yönündeki açıklamaları üzerindeydi. Gün içerisinde artan koronavirüs vakalarının neden olduğu endişeler devam ederken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bu haftaki politika toplantısı öncesi güne 8,95 seviyesinde başlayan çaprazın gün sonunda yatay hareketini sürdürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,96 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 8,96 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,99, 9,02 ve 9,05 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 8,94 8,92 ve 8,90 destek seviyeleri takip edilebilir.
EURUSD
Geçtiğimiz Cuma günü Euro Bölgesi’nde nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Cari Denge fazlası, Temmuz ayında 12,5 milyar Euro’ya yükseldi. ABD tarafında ise cari işlemler açığı ikinci çeyrekte önceki seviyesi 111.5 milyar Dolar’dan 170.5 milyar Dolar’a yükselirken, açıklanan ABD Michigan tüketici güven endeksi, Eylül ayında geçen aya kıyasla 4,8 puan artarak 78,9'a çıktı. Haftanın ilk işlem gününde ise Euro Bölgesi ve ABD’de zayıf ekonomik veri akışı sürerken, dikkatler Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’in toparlanmadaki belirsizliğin sürmesi ve ihtiyaç duyulması halinde teşviklerin artırılabileceği yönündeki açıklamaları üzerindeydi. Gün içerisinde riskli olarak algılanan varlıklar çevresinde gözlenen satışlar ve Fed Başkanı Powell’in bugün gerçekleştireceği konuşma öncesi Dolar’a olan talebin artması parite üzerindeki satış baskılarını artırırken, gün sonunda aşağı yönlü hareketlerin derinleştiği gözlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1760 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1740 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1790, 1,1820 ve 1,1850 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1740, 1,1710 ve 1,1685 destek seviyeleri takip edilebilir.
XAUUSD
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde koronavirüs vaka sayılarındaki artışın neden olduğu endişeler ve Dolar endeksindeki yatay seyre ek olarak, risk iştahındaki gerileme güvenli varlık olarak değer gören Ons Altın’a destek olmayı sürdürdüğü gözlenmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise Fed Başkanı Powell'ın gerçekleştireceği konuşma öncesi haftanın ilk işlem gününe 1950 Dolar seviyesinde başlayan değerli metal, risk iştahındaki gerilemeden destek olmaya devam ederken, Dolar endeksindeki 93,50 seviyesi üzerindeki hareketlerin neden olduğu satış baskısının ağırlığını artırması ile aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1912 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1919, 1924 ve 1930 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1905, 1900 ve 1892 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
GBPUSD
Geçtiğimiz Cuma günü İngiltere’de perakende satışlar verisi yüzde 0,7’lik beklentilerin üzerinde yüzde 0,8 artarken, ABD’nin cari işlemler açığı ikinci çeyrekte önceki seviyesi 111.5 milyar Dolar’dan 170.5 milyar Dolar’a yükseldi. Açıklanan ABD Michigan tüketici güven endeksi, Eylül ayında geçen aya kıyasla 4,8 puan artarak 78,9'a çıktı ve 6 ayın en yüksek seviyesine tırmandı. Haftanın ilk işlem gününde ise Birleşik Krallık ve ABD’de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, dikkatler koronavirüs gelişmeleri ve Brexit sürecinde olmayı sürdürdü. Gün içerisinde riskli olarak algılanan varlıklar çevresinde gözlenen satışlar ve Fed Başkanı Powell’in bugün gerçekleştireceği konuşma öncesi Dolar’a olan talebin artması parite üzerindeki satış baskılarını artırırken, gün sonunda aşağı yönlü hareketlerin derinleştiği takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,28 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2760 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2850, 1,2890 ve 1,2950 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2760, 1,2720 ve 1,2670 destek seviyeleri takip edilmelidir.
USDJPY
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Japonya’nın ulusal çekirdek tüketici fiyat endeksi beklentilere paralel olarak yüzde 0,4 gerilerken, ABD’nin cari işlemler açığı ikinci çeyrekte önceki seviyesi 111.5 milyar Dolar’dan 170.5 milyar Dolar’a yükseldi. Açıklanan ABD Michigan tüketici güven endeksi, Eylül ayında geçen aya kıyasla 4,8 puan artarak 78,9'a çıktı. Haftanın ilk işlem gününde ise ABD’de devam eden zayıf ekonomik veri akışına ek olarak, Japonya’da Yaşlılara Saygı Günü nedeni ile piyasalar kapalıydı. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler ve riskli varlıklarda gözlenen satışlar Yen’in güvenli liman görünümüne destek olurken, Fed Başkanı Powell’in bugün gerçekleştireceği konuşma öncesi Dolar’a olan talebin artması ile gün sonunda yukarı yönlü hareketlerin sürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 104,50 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 104,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 104,70, 104,90 ve 105,15 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 104,20, 104,00 ve 103,80 destek seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Haftanın ilk işlem gününde, artan koronavirüs vakaları nedeniyle bazı ülkelerin karantina önlemlerini yeniden gündeme getirmesine ek olarak, Libya’nın ülkenin petrol ihracatına yönelik bir ablukanın bir ay süreyle kaldırılacağını söylemesi ve Dolar çevresinde gözlenen yukarı yönlü hareketler Brent Petrol’de aşağı yönlü hareketleri derinleşmesine neden oldu.
Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 41,30 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 40,40 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 42,20, 43,00 ve 44,00 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 40,40, 39,60 ve 38,80 destek seviyeleri takip edilebilir.
GAUTRY
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde takip edilen gelişmelerin değerli metali desteklemesi ve kur tarafında izlenen yukarı yönlü hareketler ile birlikte Gram Altın’ın 475 TL seviyesi üzerinde haftayı sonlandırdığı gözlenmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise Dolar endeksindeki yukarı yönlü hareketler kurda 7,60 üzerinde tarihi zirvelerin test edilmesine neden olurken, değerli metal üzerinde satış baskılarını yoğunlaştırması ile Gram Altın’da da Ons Altın’a paralel olarak aşağı yönlü hareketler takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 468 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 466 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 470, 472 ve 475 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 466, 464 ve 462 destek seviyeleri takip edilmelidir
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.