KÜRESEL PİYASALARDA YÖN KARIŞIK SEYREDİYOR
Borsa Istanbul dün günü %0,55 düşüş ile 2.511,37 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 29,3 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks gün içi en yüksek 2.535,93 seviyesini görürken en düşük 2.505,16 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones %0,51 , S&P 500 %0,99, Nasdaq %1,36 yükselişle kapattı. Avrupa Piyasalarında FTSE 100 %0,09, DAX -%0,20 ve CAC 40 %0,27 yükselişle kapattı. Asya piyasasının ilk işlemlerinde karışık işlem gözleniyor.Küresel gelişmelere baktığımızda, yüksek enflasyon ve resesyon endişeleri ana gündem maddesi olmaya devam ediyor.
Euro Bölgesi'nde Haziran ayına ilişkin yıllık enflasyon enerji fiyatlarındaki artışın da etkisiyle % 8,6 olarak açıklanmıştı. Bu rakam Euro Bölgesi’nde son 25 yılın en yüksek enflasyon rakamına işaret ederken, Lagarde’ın son toplantıda 25 baz puanlık bir faiz artırımı olabileceği söyleminin aksine piyasalarda Temmuz ayı toplantısında 25-50 baz puanlık faiz artırımı beklentisi oluşmaya başlamıştı.
Avrupa Merkez Bankası yükselen enflasyonla mücadele etmek için 2011'den bu yana ilk kez faiz artışı kararı aldı ve Banka ana
refinansman oranını %0,50; marjinal borç verme imkanını %0,75 ve mevduat faizini de %0 seviyesine çıkardı. Böylece Euro Bölgesi’nde negatif faiz dönemi son bulurken EUR/USD paritesi de 1,0277 seviyelerine kadar tepki yükselişi gerçekleştirdi. Parite an itibariyle 1.0190 seviyesinden fiyatlanıyor.
Diğer yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararını açıkladı. TCMB politika faizini beklentiler doğrultusunda %14 seviyesinde sabit bıraktı. 2022 yılının gerçekleşen 7. Toplantısında da politika faizlerinde herhangi bir değişikliğe gidilmedi.
PPK metni incelendiğinde, Cari işlemler dengesi ile alakalı olarak cari işlemler dengesindeki turizm kaynaklı güçlü iyileşmenin devam ettiği, bunun yanında, enerji fiyatlarındaki yüksek seyir ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığının cari denge üzerindeki risk unsuru oluşturduğu belirtilmiştir. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu üyeleri resesyon ihtimalinin cari dengeyi olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekerken, ivmesini kaybettiği gözlense de kredilerin amacına uygun kullanıp kullanılmadığının yakından takip edildiğini vurguladı. Ayrıca kredilere ilişkin yeni önlem sinyali de verildi.
Fitch, küresel ekonomik görünüme ilişkin, Avrupa ve ABD'de resesyon risklerinin yüksek olduğunu , Kovid-19'un yeni varyantlarında artış olması durumunda Çin'in büyümesinde daha fazla gerileme olabileceği içeren bir rapor yayımladı.
Bugün yurt içinde tarımsal girdi fiyatları ve finansal hizmetler güven endeksi takip edilecek. Yurt dışında öncü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri öne çıkıyor.
USDTRY
Kurda TCMB fazi değiştirmeyerek artan jeopolitik, resesyon ve finansal piyasalarda belirsizlik riskine rağmen uzun vadeli yüzde 5 enflasyon hedefini koruduğunu açıkladı. Bu karardan bağımsız teknik olarak kurda yükseliş devam ederken 17,75TL test edildi. Bugün yurt içinde veri akışı zayıf, ABD’de Biden Covid pozitif çıkması ardından gelen açıklamalar panik havası yaratmasa da açıklanacak PMI verileri ön plana çıkmaya devam edecektir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 17,85 ve 17,95 TL direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 17,65 ve 17,55 TL destek seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Çaprazda yükseliş devam ediyor. AMB 25 baz puan faiz artışı beklenirken 50 baz puan faiz artışı yapması ve ardından Lagarde açıklamaları sonrasında faiz artışlarının devam edeceği algısı ile paritede yükselişin kalıcı olduğunu görüyoruz. Yurt içinde TCMB faiz oranında değişikliğe gitmedikten sonra Türk Lirası’nda değer kaybı devam ediyor. Bugün yurt içinde veri akışı sınırlı olmakla beraber Avrupa’da PMI verileri takip edilecek. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 18,10 ve 18,18 TL direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 17,95 ve 17,80 TL destek seviyeleri takip edilebilir.
EURUSD
Paritede AMB faizi 50 baz puan artırması ve Lagarde açıklamalarında sonraki artışların ekonomik duruma göre olacağı söylemleri ile birlikte 1,0280 seviyesine kadar yükseliş gerçekleşmesine rağmen kalıcılık sağlanamadığını görüyoruz. ABD’de Başkan Biden covid pozitif olduğu açıklanması sonrasında yapılan açıklamalarda piyasada panik havasının kısa sürdüğünü görüyoruz. Bugün her iki bölgeden PMI verileri açıklanacak, 1,0150 geri çekilmeleri alış fırsatı olmaya devam edecektir. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde paritede 1,0240 ve 1,0290 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1,0150 ve 1,0100 destek seviyeleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
Ons altında dün 1680$ seviyesi test edildikten sonra sert yükseliş hareketi AMB toplantısına yakın ve karar sonrası Biden Covid pozitif olduğu haberi ile birlikte gerçekleşti. Dün gün içinde 1720$ seviyesine kadar yükselen ons altında bu seviyenin geçilemediğini görüyoruz. Bugün küresel piyasalarda açıklanacak PMI verilerinin etkileri ile yatay fiyatlamanın devamını görebiliriz. 1690$ altında günsonu kapanış gerçekleşmedikçe geri çekilmelerde alışlara devam edilebilir. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde ons altında 1.720 ve 1.732 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1.707 ve 1.700 destek seviyeleri takip edilebilir.
GBPUSD
Paritede 1,20 seviyelerinde karar bekleniyor. Piyasada ABD doları zaman zaman güç kaybetmesine rağmen İngiltere’de yaşanan yeni başbakan adayları ve seçim süreci Sterlin üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Bugün heriki bölgeden PMI verilerini takip edeceğiz. 1,20 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanmadığı sürece aşağıyönlü baskının devam etmesi beklenebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 1,2000 ve 1,2050 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,1930 ve 1.1900 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
USDJPY
Usd/Jpy paritesi tarafında, dolar endeksindeki geri çekilmeyle beraber 137,93 seviyelerine kadar geri çekilme gerçekleşti. Japonya'da kritik enflasyon göstergesi Haziran'da yükseliş kaydederek Japonya Merkez Bankası üzerinde yeni bir baskı unsuru oldu. Ülkede gıda hariç tüketici fiyatları Haziran'da yıllık yüzde 2,2 arttı. Mayıs ayında bu oran yüzde 2,1 olarak gerçekleşmişti. Parite tarafında tepkiler sınırlı kalsa da önümüzdeki hafta Fed’den gelecek faiz artırımı hamlesi ile yükselişlerin devamı beklenebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 139,00 ve 139,50 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 137,50 ve 137,00 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
BRENT PETROL
Brent petrol, kritik 100 dolar eşiğinin üzerinde fiyatlamaya devam ediyor. Petrol piyasasında volatilitenin hakim olduğunu ve arz-talep denge durumlarının piyasalarda oynaklığa neden olduğunu söyleyebiliriz. 100 günlük üssel hareketli ortalamanın geçtiği 105 dolar seviyesi kritik. Bu seviye üzerinde günlük kapanış gerçekleşmediği takdirde trendden söz etmek zorlaşabillir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde brent petrolde 102 ve 103 dolar direnç; 100 ve 99 dolar ise destek olarak takip edilebilir.
GRAM ALTIN
Gram altında dün yurt içinde TCMB faiz oranını değiştirmemesine rağmen kurda yükselişin devam ettiğini gördük. Bununla beraber ons altında sabah saatlerinde yaşanan aşağı yönlü hareket sonrasında tepki hareketi Biden covid pozitif olduğu haberleri ile birlikte gerçekleşti. Her iki üründe de farklı nedenlerle düşüşlerin sınırlı kaldığını gördüğümüz günde 980Tl seviyesi yukarda test edildi. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 985 ve 990 dolar direnç; 965 ve 955 dolar ise destek olarak takip edilebilir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.