Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

İNGİLTERE'DE ENFLASYON VERİSİ AÇIKLANACAK

ABD kanadında Fed yetkililerinin sözlü yönlendirmeler devam ediyor. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Fed'in ilk faiz indirimini onaylama konusunda temkinli olması gerektiğini söyledi. Faiz indirimi konusunda acelesinin olmadığını belirten Bostic, "Bu yola başladığımızda enflasyonun %2'ye ulaşacağının kesin olduğundan emin olmalıyız" dedi. Bugün FOMC toplantı tutanakları açıklanacak ve olası faiz indirimine dair sinyaller içerebileceği açısından takip edilmesi gereken önemli bir veri.
Deutsche Bank, ABD tahvil getirilerinin diğer gelişmiş ülkelerden daha yüksek kalması durumunda ABD faiz oranlarındaki indirimlerin para birimi üzerinde sınırlı bir etki yaratacağını öne sürerek dolar hakkındaki yükseliş beklentisini yılın ikinci yarısına da taşıdı. Bloomberg'te paylaşılan habere göre bankanın döviz araştırmalarından sorumlu küresel başkanı George Saravelos, yayımladığı bir notta "Dolar, gelişmiş dünyada ikinci en yüksek getirili para birimi olmaya devam edecek ve bu tarihsel olarak portföy girişlerini destekleyen bir durum" dedi.
ABD Hazine Bakanı Yellen, Avrupalı bankalara "yaptırım uyum politikası" çağrısında bulundu. Avrupa bankaları, özellikle yüksek riskli bölgelerdeki yurt dışı şubelerinin yaptırım uyum politikalarını sıkı bir şekilde uygulamalarını sağlamalı mesajı verdi.
Küresel olarak altın fiyatlarında yaşanan tarihi altın rallinin en büyük nedenlerinden biri Çinli alıcıların geleneksel davranışlarının dışına çıkarak altın alımlarını yılın ilk aylarından sonra da devam ettirmeleri olarak görünüyor. Bazı Çinli alıcıların merkez bankasının aktif alımlarından güvence almış olması muhtemeldir. Çin Merkez Bankası geçtiğimiz yıl küresel emsalleri arasında en büyük alıcı oldu. Geçen yıl altın rezervlerine 225 ton eklemesi, en az 1977'den bu yana kaydedilen en yüksek rakam oldu. Bugünkü pahalı seviyelerde bile Çinli alıcıların hevesi önümüzdeki aylarda altın fiyatları için yeterli desteği sağlayacaktır. Küresel ekonomik ve jeopolitik belirsizlik arttıkça cennete olan talep de artacaktır".
Uluslararası Para Fonu (IMF), İngiliz ekonomisinin geçen yılki teknik resesyonun ardından yumuşak inişe yaklaştığını ve para politikasında bir sonraki adımın "gevşeme" olduğunu bildirdi. Manşet enflasyonun 2025'in başında kalıcı şekilde yüzde 2 hedefine ulaşacağının öngörüldü. Bildiride, İngiltere Merkez Bankasının (BoE) para politikasında bir dönüm noktasına ulaştığı ve politikada bir sonraki adımın gevşeme olduğu belirtilerek, "Asıl soru, faizin ne zaman ve ne kadar hızlı düşürüleceğidir. Bu bağlamda, BoE Para Politikası Kurulu (PPK), erken gevşeme riskinden korunmak için enerji fiyatlarının baz etkisini görmenin ve enflasyonun sürdürülebilir şekilde azaldığına ilişkin daha fazla işaret görmenin gerekliliğini ifade etti. Aynı zamanda, gecikmeli gevşeme riski de bulunuyor." ifadeleri kullanıldı. Bugün İngiltere'de enflasyon verisi açıklanacak. Beklentiler TÜFE yıllık bazda yüzde 3,2'den yüzde 2,1'e düşmesi yönünde.
Bugün İngiltere'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ABD'de konut satışları ve FOMC toplantı tutanakları takip edilecek.

USDTRY

ABD'de Fed yetkilileri sözlü yönlendirmelerine devam ediyor. Para politikasının kısıtlayıcı olduğu ve enflasyonun %2'lik hedefine hızlı bir şekilde ulaşılamayacağı yenilendi. Bu yıl içinde faiz indirimlerine dair belirsizlikler devam ederken kurda yatay fiyatlanma devam ediyor. Yarın TCMB faiz kararı toplantısı piyasada yakından takip edilecek. Bugün ABD'de konut satışları açıklanacak. Teknik olarak ilk direnç noktası olarak 32,25TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye üstünde fiyatlamalarda ise 32,30TL ve 32,35TL bölgeleri diğer direnç seviyeleri olarak ön plana çıkıyor. Geri çekilmelerde ilk destek noktası olarak 32,20TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye altında fiyatlamalarda 32,10TL ve 32,00TL takip ediliyor olacak.



EURTRY

Bugün Avrupa Merkez Bankası başkanı Lagarde'nin konuşması Haziran ayında olan faiz kararına dair sinyaller içermesi açısından takip edilecek. ECB yetkilisi Kazaks faizler kademeli ve çok ihtiyatlı bir şekilde indirilmeli mesajı verdi. Türk Lirasının sınırlı değer kazanması ile parite 35TL altını test ederken daralan üçgen formasyonunda ilerlediğinin görüyoruz. Bugün yurt içinde veri akışı sakinliğini koruyor. Teknik olarak ilk direnç noktası olarak 35,10TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye üstünde fiyatlamalarda ise 35,15TL ve 35,20TL bölgeleri diğer direnç seviyeleri olarak ön plana çıkıyor. Geri çekilmelerde ilk destek noktası olarak 35,00TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye altında fiyatlamalarda 34,90TL ve 34,70TL takip ediliyor olacak.


EURUSD

Almanya ÜFE dün yıllık yüzde -3,3 açıklandı. ABD hazine bakanı Janet Yellen global ekonominin dayanıklılığı, sıkıntılı jeopolitik manzarayla karşı karşıya olduğunu belirtti. Risklerin geniş ölçüde dengeli olduğunu vurguladı. Paritede kısa vadeli yükselen trend görünümü devam ederken 1,08-1,09 bölgesi üzerinde görünüm olumlu. Bugün ABD'de konut satışları ve ECB başkanı Lagarde'nin konuşması takip edilecek. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,0850 noktasını ve bu seviye altında 1,0845 bölgesini yakın destek seviyeleri olarak izlenebilir. Olası yükselişlerin gerçekleşmesi durumunda 1,0860 kısa vadeli gün içi direnç seviyesi. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,0870 ve üzerinde 1,0880 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.



ONS ALTIN

Geçtiğimiz günlerde Orta Doğu'daki kaza sonrasında 2450 dolar seviyesini test eden Ons Altında kar satışları ile geri çekildi. Diğer yandan ABD tarafından gelen Fed yetkililerinin sözlü açıklamaları faiz belirsizliğinin sürmesine yol açarken hazine bakanı Janet Yellen global ekonominin dayanıklılığı, sıkıntılı jeopolitik manzarayla karşı karşıya olduğunu belirtti. Teknik olarak ilk destek noktası 2400 dolar takip edilirken bu seviye altında ve 2390 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise 2420 dolar seviyesi üzerinde kalıcılık gerçekleşmesi durumunda ilk direnç seviyesi 2435 dolar. 2450 dolar psikolojik direnç seviyesi olacaktır, daha yukarda ise 2460 dolar seviyesi direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.


GBPUSD
ABD tarafından önceki gün majör veri akışı olmaması sonrası parite yükseliş eğilimine devam ederek, bu sabah 1,2700 üzerinde fiyatlanıyor. Bugün İngiltere'de tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi açıklanacak. Beklentiler yıllık bazda yüzde 3,2 olan enflasyonun yüzde 2,1'e; aylık bazda ise yüzde 0,6'dan 0,2'ye düşmesi yönünde. ABD kanadında ikinci el konut satışları ve FOMC toplantı tutanakları takip edilecek. Teknik olarak 1,2710 seviyesi üzerinde yeni yükselişler için kalıcı fiyatlamanın devamı gerekiyor. İlk direnç noktası 1,2720 ve üstünde fiyatlama için 1,2725 ve 1,2730 sırasıyla direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Bu seviye altında destek seviyesi olarak 1,2695 psikolojik destek seviyesi ve sonrasında 1,2690 bölgeleri genel olarak izlenebilir.

GRAM ALTIN

Global mali koşullar 2023 yılındaki bankacılık sektöründeki karmaşadan bu yana azaldı, riskler geniş ölçüde dengeli açıklamasında bulunan ABD hazine bakanı Janet Yellen, jepopolitik risklere de dikkat çekti. Kurda sınırlı negatif geri çekilme devam ederken Ons Altında kar satışları ile beraber, gram altında da satışlarla geri çekilmeler yaşandı. Teknik olarak ilk destek noktası 2490TL takip edilirken bu seviye altında ve 2480TL diğer destek bölgeleri izlenebilir. Yükselişlerde ise 2500TL seviyesi üzerinde kalıcılık gerçekleşmesi durumunda ilk direnç seviyesi 2510TL daha yukarda ise 2520TL seviyesi direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İngiltere'de perakende fiyat endeksi Nisan'da aylık: +0.5% (Beklenti:%+0.5 Önceki:%+0.5)
İngiltere'de çıktı fiyatlı çekirdek ÜFE Nisan'da aylık: %0.0 (Önceki: %+0.3)
İngiltere'de perakende fiyat endeksi Nisan'da yıllık: +3.3 % (Beklenti:%+3.3 Önceki:%+4.3)
İngiltere'de çıktı fiyatlı çekirdek ÜFE Nisan'da yıllık: %+0.2 (Önceki: %+0.1)
İngiltere'de mortgage hariç perakende fiyat endeksi Nisan'da yıllık: +2.3% (Önceki:%+3.3)
İngiltere'de kamu kesimi net borçlanması (bankalar hariç) Nisan'da: +20.51 milyar gbp (Beklenti:+19.30 milyar Önceki: +11.94milyar )
İngiltere'de kamu kesimi net borçlanması Nisan'da: +19.59 milyar gbp ( Önceki:+11.01 milyar)
İngiltere'de merkezi hükümet net nakit ihtiyacı Nisan'da:-5.22 milyar gbp (önceki:+20.74 milyar)
Facebookta Paylaş