Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

PİYASALAR TİCARET MÜZAKERELERİNİ İZLERKEN BUGÜN AYRICA FOMC TUTANAKLARINI YORUMLAYACAK…

Piyasalarda ABD-Çin arasında devam eden ticaret müzakereleri konusunda yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Buna bağlı olarak da fiyatlamaların yönü gün içerisinde değişkenlik gösteriyor. Dün bu konu hakkında Trump'tan gelen açıklamalar yine takip edildi. Trump dün yaptığı açıklamada, ABD Çin ile bir anlaşma yapmazsa "tarifeleri artıracağını" söyledi. Konu hakkında gelen habere göre Trump, "Çin bir anlaşma yapmak zorunda kalacak." "Ne olacağını göreceğiz." dedi. Bu gelişme sonrası ons Altın'da kısmi de olsa yükselişler yaşanırken ABD-Çin ticaret savaşı cephesinde özellikle birinci faz ticaret anlaşması çevresindeki müzakerelerden pozitif bir sonuç üzerine artan kuşkular üzerine oluşan yeni endişelerle birlikte Dolar endeksinde de 98.00 seviyesi altında hareketler meydana geldi. ABD endekslerinde de satış ağırlıklı bir görünüm hakim oldu.

Haftanın zayıf veri gündemi altında dün beklenen ABD konut verileri takip edildi. Konut başlangıçları Ekim'de % 3.8 artarak 1.314 milyon oldu. Beklenti % 5.1 artıştı. inşaat izinleri de % 5 artışla 1.46 milyona yükseldi. Bu, Mayıs 2007'den beri en yüksek seviye olarak kayda geçti. Faiz oranlarına en hassas konumda bulunan konut sektöründe son aylarda Fed'in gevşeme politikasına paralel olarak toparlanma gözlenmişti. Konut başlangıçları Ağustos ayında da 12 yılın zirvesine yükselmişti.

Avrupa borsaları ise önceki günü ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşması görüşmelerine ilişkin karamsarlığın artmasıyla günü karışık seyirle tamamladı. Almanya'da DAX 30 endeksi günü yüzde 0,11 yükselişle 13,221,12 seviyesinde kapandı. Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,35 azalarak 5.909,05 puana, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi ise yüzde 0,57 değer kaybederek 23.329,21 puana geriledi. Asya hisse senetleri ise bugünkü işlemlerde ABD Senatosundan Hong Kong'daki protestocuları destekleyen yasanın geçmesiyle geriledi. ABND vadelileri de negatif tarafta işlem görüyor.

Yurtiçi piyasalarda ise olumlu havanın devam ettiği gözleniyor. TL varlıklar üzerinde satış baskısı oluşturabilecek bir haber ya da veri akışının olmaması, dış siyasi gerilimin nispeten azalması, tahvil faizlerinde son yılların en düşük seviyelerine gelinmesi, CDS kredi temerrüt takasının 300 seviyelerine yaklaşması borsa tarafında da alımları destekliyor. Bu bağlamda endekste 106.000 üzerinde hareketlerin devam ettiği gözleniyor. Bu durumu tersine çevirebilecek en önemli gelişme uzun süredir izlediğimiz S-400 meselesi ile ilgili gelişmeler olacaktır. Nitekim dün yayınlanan bir habere göre ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi Kay Bailey Hutchinson, Türkiye'nin Rusya'dan satın alınan S-400 hava savunma sistemlerini konuşlandırmaktan vazgeçmesini umduklarını söyledi. Bu konu uzun süredir gündemde ve artık buradan gelen haberlere göre ciddi bir ters yönlü fiyatlama yaşanmadığını görüyoruz. Konu hakkında somut bir gelişme olmadıkça bu haberlere yönelik TL varlık fiyatlarında olumsuz bir etkilenmenin şimdilik olmayabileceğini söyleyebiliriz.

Bugün piyasalar FOMC toplantı tutanaklarına odaklanacak. Tutanaklarda Aralık ayı faiz kararına yönelik ipuçları aranacak. FED'in son faiz kararı ardından Powell'ın açıklamaları Aralık ayında FED'in beklemede kalacağı ve faiz indirimlerinin etkilerini görmeyi isteyeceği şeklinde olmuştu. Tutanaklarda FED üyelerinin Aralık ayındaki toplantıda faiz indirimlerinin devam edip etmemesi konusunda ne kadar bölündüğü ve faiz kararının ne olabileceğine dair ipuçları aranacak.

Çin Merkez Bankası ise bir ve 5 yıl vadeli gösterge borç verme faiz oranlarını 5'er puan aşağı çekti. Buna göre faiz oranları 1 yıl vade için %4,20'den %4,15'e, 5 yıl vade için %4,85'den %4,15'e indirildi.

USDTRY

Geçtiğimiz hafta, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump'ın gerçekleştirdiği görüşme sonrasında genel sorunların çözüldüğüne dair bir açıklama yapılmasa da karşılıklı iyi niyet ve işbirliği açıklamalarının Türk varlıklarını desteklediği gözlenmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Jeopolitik ve siyasi risklerde görülen azalma ile 5,75-5,69 seviyeleri arasında hareket eden Dolar'ın gün sonunda Türk Lirası karşısındaki kayıplarını üçüncü gününde de devam ettiği görüldü.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 5,69 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 5,67, 5,65 ve 5,62 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 5,71, 5,73 ve 5,76 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın ikinci işlem gününde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Euro Bölgesi'nin cari işlemler hesabı Ağustos'ta 28,2 milyar dolar fazla verdiği gözlendi. Geçtiğimiz hafta, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump'ın gerçekleştirdiği görüşme sonrasında karşılıklı iyi niyet ve işbirliği açıklamaları ile azalan jeopolitik ve siyasi risklerin Türk varlıklarını desteklemeye devam ettiği görülürken, ikinci işlem günün sonunda, Euro'nun Türk Lirası karşısında haftanın en büyük kaybını gerçekleştirdiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,31 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,33 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,29, 6,26 ve 6,24 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 6,33, 6,35 ve 6,38 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın ikinci işlem gününde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasına yönelik Pekin'in ABD Başkanı Trump'ın tarifeleri geri çekme konusundaki isteksizliği sebebiyle, kötümser olduğunu belirtmesinin Dolar üzerindeki sınırlı baskıları takip edilirken, gün içerisinde ABD İnşaat İzinlerinin beklentilerin üzerinde 1,461M olarak açıklanmasının bu baskıları sınırlandırdığı gözlendi. Gün sonunda, paritenin kazançlarını ikinci işlem gününde de devam ettirdiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1076 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1060 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1095, 1,1110 ve 1,1125 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1060, 1,1045 ve 1,1025 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın ikinci işlem günde, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasına yönelik Pekin'in ABD Başkanı Trump'ın tarifeleri geri çekme konusundaki isteksizliği sebebiyle, kötümser olduğunu belirtmesi sonucu artan güvenli varlık talebi ile Ons Altın'ın 1475 Dolar seviyesini test ettiği izlendi. Gün sonunda, artan ticaret belirsizliği ve ABD on yıllıklarındaki sınırlı düşüş ile birlikte Ons Altın'ın kazançlarını devam ettirdiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1470 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1476, 1482 ve 1487 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1466, 1460 ve 1455 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın ikinci işlem gününde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Brexit ve erken seçim yönündeki belirsizliklerin Sterlin/Dolar paritesi üzerindeki baskıları izlenmeye devam edildi. ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasına yönelik Pekin'in ABD Başkanı Trump'ın tarifeleri geri çekme konusundaki isteksizliği sebebiyle, kötümser olduğunu belirtmesinin Dolar üzerindeki sınırlı baskıları takip edilirken, gün içerisinde, Doların birçok G10 ülkeleri para birimleri karşısında değer kazandığı izlendi. Gün sonunda, Sterlin'in Dolar karşısında kayıplarını devam ettirdiği görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2928 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2960 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2885, 1,2850 ve 1,2810 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,2960, 1,2995 ve 1,3030 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın ikinci işlem gününde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasına yönelik Pekin'in ABD Başkanı Trump'ın tarifeleri geri çekme konusundaki isteksizliği sebebiyle, kötümser olduğunu belirtmesinin Dolar üzerindeki sınırlı baskıları takip edildi. Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda'nın gün içerisinde faiz oranlarını derinleştirmek için yeterli limite sahip oldukları yönündeki açıklamalarının ardından gün sonunda, Dolar'ın Japon Yeni karşısındaki kayıplarını ikinci günde de sürdürdüğü gözlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,54 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 108,65 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 109,40, 108,25 ve 108,10 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olması durumunda 108,65, 108,75 ve 108,90 direnç seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın ikinci işlem gününde Küresel Ham Petrol arzının fazla olması ve ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerine yönelik Pekin'in ABD Başkanı Trump'ın tarifeleri geri çekme konusundaki isteksizliği üzerine kötümser tutumlarının belirsizliğin arttığı gözlenirken Ham Petrol'ün gerilerek 55,14 Dolar seviyesini test ettiği izlendi. Gün sonunda, Petrol'ün art arda ikinci gününde de kayıplarını sürdüğü gözlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 57,37 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 55,85 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile Ham Petrol'deki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 54,75, 54,20 ve 53,70 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 55,85, 56,30 ve 56,90 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Haftanın ikinci işlem günde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasına yönelik Pekin'in ABD Başkanı Trump'ın tarifeleri geri çekme konusundaki isteksizliği sebebiyle, kötümser olduğunu belirtmesi sonucu Gümüş'ün 17,17 Dolar seviyesini test ettiği görüldü. Gün sonunda, artan ticaret belirsizliği ile birlikte Gümüşün kazançlarını devam ettirdiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 17,13 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,25, 17,40 ve 17,55 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gümüş'teki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 17,00, 16,85 ve 16,70 destek seviyeleri takip edilmelidir.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.