Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

YENİ BİR HİKAYE ARANIYOR

Borsa İstanbul dün yüzde 0,67 düşüşle 1,439.86 seviyesinden kapatırken işlem hacmi 12,3 Milyar TL oldu. FOMC toplantı tutanaklarından varlık alım programında yapılması muhtemel değişikliklerin netlik kazanması ve bilanço döneminin sonuna gelmemiz nedeniyle Borsa İstanbul’da kısa vade de hikayenin bittiğini görülüyor. Yaşanan fiyatlamalarda yurtdışındaki satışlar etkili oluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında basın toplantısında aşılamanın seyrine ilişkin genel bir bilgi verirken alınan son tedbirlerle ilgili açıklama yaptı. 6 Eylül’de yüz yüze eğitimin başlaması ile aşı olmayan öğretmen, öğretmen ve diğer personellerin haftada iki kez PCR testi yaptırmalarının zorunlu hale getirildiği açıklandı. Konser, tiyatro ve sinema gibi organizasyonlar içinde benzer uygulamalara gidileceğine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, aşı zorunluluğunun söz konusu olmadığını belirtti. Son zamanlarda İran sınırı üzerinden ülkemize gelen Afgan mülteciler siyasetin en önemli konusu olmuştu. Cumhurbaşkanı mültecilerle ilgili yaptığı açıklamada ise Türkiye’nin Avrupa’nın mülteci ambarı olmak gibi bir sorumluluğu olmadığını belirtirken yaşanan düzensiz göç dalgasının açtığı huzursuzluğun farkında olduğunu belirtti. Dün Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan sayılara göre 19.320 yeni vaka tespit edilirken 216 vatandaşımız hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden kişi sayısında görülen sert yükseliş salgına ilişkin endişeleri artırıyor.

ABD’de işsizlik hakkı başvuruları genel piyasa beklentisinin altında 348Bin olarak açıklanırken salgın döneminin en düşüş seviyesine geriledi. ABD Başkanı Joe Biden, istihdam piyasasındaki gelişmelerin devam ettiğini belirtti. FED’in ana hedefleri olan maksimum istihdam, alınan önlemler ve sunulan teşvikler sonrasında salgın döneminin etkisini hafifletmeye devam ediyor. İstihdam piyasasında yaşanan gelişmeler FED’in uygulamaya koyması beklenilen varlık azaltımı için önemli bir etkiye sahip. FED yetkilisi Kashkari, birkaç güçlü istihdam verisinin açıklanması durumunda varlık alımlarının azaltılması konusunda olumlu sinyaller verebileceğini belirtmişti.

Son dönemde gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerin para politikaları incelendiğinde salgın döneminin başında talebi canlandırmaya yönelik atılan adımların yavaş yavaş geri çekilmeye başlandığını görüyoruz. Salgın dönemi itibariyle yaşanan arz kısıtları nedeniyle tüketici fiyatlarında çok sert yükselişler gözlemlendi. Böylesine bir ortamda emtia fiyatlarında görülen geri çekilme sonrasında petrol fiyatları başta olmak üzere demir cevheri gibi ekonominin yapı taşlarından olan emtialar da geri çekilmelerin hızlandığı görülüyor. Buna karşın, Dünya Konteyner Endeksine bakıldığında 18 haftalık yükseliş trendi devam ediyor.

Hafta içinde yaşanan veri akışını dikkate aldığımızda daha sakin bir gün olması bekleniyor. Dün gelen satışlar sonrasında Borsa İstanbul’da tepki alımları gelebilir. ABD’de borsalar karışık bir seyir izlerken Avrupa ve Asya bölgelerinde satışların ağırlıklı olduğu gözlemleniyor. Dün TCMB tarafından açıklanan menkul kıymet istatistiklerine göre Yabancı yatırımcılar 13 Ağustos haftasında 78 milyon dolarlık hisse senedi alırken 45 milyon dolarlık tahvil satışı gerçekleştirdi.

USDTRY

ABD işsizlik başvuruları beklentiden pozitif ayrışarak 368Bin olarak açıklandı. FOMC toplantı tutanaklarında varlık alım programında değişikliğe gidileceğine dair sinyaller verildi. Varlık alım programındaki değişiklikler için FED’in hedeflediği ekonomik veriler takip edilecek. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,58 ve 8,62TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,48 ve 8,42 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.

EURTRY

Avrupa bölgesi enflasyon oranında aylık değişiklik görülmezken yıllık bazda artış yüzde 2,0 oldu. Avrupa bölgesi ekonomisi yıllık yüzde 13,6 büyüdüğü açıklanmıştı. Türk Lirası hafta başında değer kazanımı süresine girerken artan bölgesel riskler sonrasında değer kaybetmeye başladı. Yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen kurda 10,05 ve 10,10 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 9,95 ve 9,90 destek seviyeleri önemini koruyor.

EURUSD

Açıklanan işsizlik başvurularının son zamanların en düşük seviyesine ulaşması FED’in elini güçlendiriyor. FED yetkilisi Kashkari, birkaç güçlü istihdam verisinin açıklanması durumunda varlık alımlarının azaltılması konusunda olumlu sinyaller verebileceğini belirtti. Avrupa Bölgesi enflasyon oranı yıllık yüzde 2,2 artış gösterdi. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,1710 ve 1,1730 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının gelmesi halinde ise 1,1665 ve 1,1640 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.

ONS ALTIN

Varlık alım programında değişikliğe gidileceğine dair verilen sinyaller sonrasında Ons Altın 1775$ seviyesine kadar geriledi. ABD’de piyasalar açılmasıyla birlikte tepki alımları geldiği görüldü. Çin’den gelen haberlerle güvenli liman olması nedeniyle hafif yükselişle seyrine devam eden değerli metaldeki yataylık devam ediyor. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1795 ve 1800$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1780 ve 1770$ destek seviyeleri yakından izlenecek.

GBPUSD

ABD’de işsizlik hakkı başvuruları son 17 ayın en düşüğüne gerilerken devam eden işsizlik başvuruları 2.82 Milyon oldu. İngiltere’de enflasyon aylık değişim göstermezken yıllık artış beklentinin altından yüzde 2 olarak gerçekleşti. Hareketine devam etmesi beklenen paritede olası yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,3650 ve 1,3675 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,3610 ve 1,3580 destek seviyeleri önem arz ediyor.

USDJPY

FOMC toplantı tutanaklarında varlık alım programında değişikliğe gidileceğinin sinyalleri verildi. FED üyesi Bullard, programda değişiklikte geç kalınmaması konusunda uyardı. Japonya’da ticaret dengesi beklentinin üzerinde 441,0B olarak açıklandı. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 110,10 ve 110,80 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 109,20 ve 108,60 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.

BRENT PETROL

Vaka sayılarındaki artış nedeniyle Brent Petrol’deki haftalık kayıp yüzde 5’i buldu. FED’in varlık alım programında değişikliğe gideceğinin sinyallerini vermesi emtia fiyatlarında oynaklığa neden oldu. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 66,95 ve 67,60 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 65,70 ve 65,30$ destek seviyeleri önem arz ediyor.

GRAM ALTIN

Dolar endeksinde 93,60 seviyesinin görülmesiyle birlikte Amerikan Dolar’ının küresel ölçekte değer kazanımı devam ediyor. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin görülmesi durumunda 495 ve 505 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumuna ise 490 ve 485 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş