Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

MALİ TEŞVİK BEKLENTİLERİ İLE PİYASALAR HAFTAYA POZİTİF BAŞLANGICA HAZIRLANIYOR..

Dünya genelinde Kovid-19 vaka sayısı 40 milyonu aştı. Kovid-19, 200'den fazla ülke ve bölgeye yayıldı. Salgın nedeniyle dünya genelinde 1 milyon 115 bin 160 kişi hayatını kaybetti. Kovid-19 verilerinin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre, dünya genelinde yeni tip korona virüs (Kovid-19) vaka sayısı 40 milyon 1 bin 648'e ulaştı. Vakaların en fazla görüldüğü ABD'de, 8 milyon 343 bin 140 kişi Kovid-19'a yakalandı. Öte yandan Fransa'da artan korona virüs vakalarından dolayı geçen hafta duyurulan sokağa çıkma yasağı Cumartesi günü itibarıyla başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zonguldak'ta Fatih sondaj gemisinde yaptığı açıklamada Karadeniz'de bulunan doğalgaz rezervinin 320'den 405 milyar metreküpe yükseldiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Fatih Gemisi'nde incelemelerde bulundu. Erdoğan, Fatih Gemisi'nde Sondaj Yönetim Odası'nda çalışmaları yürüten personele seslenerek, Sakarya gaz sahasındaki sondaj faaliyetlerinin tamamlanması talimatını verdi ve "Sakarya gaz sahasında 20 Temmuz'da başladığımız sondaj faaliyetlerimizi bugün nihayetlendirdik. Hamdolsun Allah'a." ifadelerini kullandı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's İngiltere'nin kredi notunu düşürdü. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İngiltere'nin kredi notunu "Aa2"den "Aa3"e düşürdü, görünümünü "durağan" olarak belirledi. İngiltere'nin ekonomik gücünün azaldığına işaret edilen açıklamada, büyümenin beklenenden daha zayıf olduğu ve gelecekte de öyle devam etmesinin muhtemel olduğu vurgulandı.

ABD'nin bütçe açığı, hükümetin korona virüs pandemisinin ekonomik etkilerini azaltmak için devreye soktuğu geniş çaplı harcamalardan dolayı son mali yılda 3.1 trilyon dolar ile rekor seviyeye tırmandı. ABD Hazine Bakanlığı'nın Cuma günü açıkladığı rakamlara göre bütçe açığının GSYİH'ye oranı Eylül sonu itibarıyla yüzde 16'ya tırmanarak 1945'ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. 2009 finansal krizinin sonunda söz konusu rasyo yüzde 10'a yükselmesinin ardından 2015'e doğru düşük bir tempoda daralma kaydetti.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, ABD iş gücü piyasasının geçici olarak ücretsiz izne çıkarılanların geri dönmesi ve korona virüs pandemisinin kontrol altına alınmasıyla birlikte büyük bir ihtimalle hızlı bir şekilde toparlanacağını söyledi. Bullard, Cuma günü katıldığı bir panelde gerçekleştirdiği konuşmasında "Bunlar, resesyonla ilgili olarak eskiden düşündüğümüze kıyasla çok farklı iş gücü piyasası dinamikleri." dedi ve iş gücü piyasasının durumuna ilişkin oldukça iyi beklentiler olduğunu ifade etti. Ayrıca işsizlikte görece hızlı düşüş ve bu nedenle ABD ekonomisiyle ilgili iyi bir görünüm beklentileri olduğunu belirtti.

OPEC ve grup ile birlikte hareket eden petrol üreticileri bugün bir araya gelecek. Toplantıdan arza ilişkin bir karar çıkması beklenmiyor. Ancak pandemiden dolayı yeniden zayıflayan talep dolayısıyla, arz kısıntılarını azaltma planının revize edilmesine yönelik grup üzerindeki baskı artıyor. Bugün piyasalarda ABD seçimi öncesi yeniden canlanan mali teşvik beklentileri ile vadeliler artıda.

USDTRY

Haftanın son işlem gününde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de sanayi üretimi verisi Eylül ayında beklentilerin tersine yüzde 0.6 geriledi. Açıklanan ABD perakende satışlar verisi ise yüzde 1,9 ile yüzde 0,7'lik piyasa beklentilerinden fazla artış kaydetti. Dikkatler artan vaka sayılarının neden olduğu endişeler ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan yeni teşvik paketi üzerinde olmayı sürdürürken, takip edilen ekonomik veriler sonrası kurun haftayı yüzde 0,17 değer kaybıyla 7,92 seviyesinde tamamladığı gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,92 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,94, 7,96 ve 7,98 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,90, 7,88 ve 7,85 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın son işlem gününde yurt içerisinde zayıf veri akışı ile birlikte dikkatler Avrupa Birliği Liderler Zirvesi üzerinde olmayı sürdürürken, Euro bölgesi Eylül ayı nihai enflasyon rakamları beklentilere paralel olarak yüzde 0,3 azaldı. Gün içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan yeni teşvik paketi odak noktası olmaya devam ederken, Euro çevresindeki zayıf görünüm, Brexit cephesinde kayda değer bir ilerleme kaydedilememesi çaprazdaki yukarı yönlü hareketleri sınırlandırarak, haftayı 9,30 seviyesinde yüzde 0,01'lik sınırlı bir yükselişle sonlandırmasına neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,27 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,25 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,30, 9,32 ve 9,35 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,25, 9,22 ve 9,20 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde devam eden Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'ne ek olarak, Euro bölgesi Eylül ayı nihai enflasyon rakamları beklentilere paralel olarak yüzde 0,3 azaldı. ABD tarafında ise ABD'de sanayi üretimi verisi Eylül ayında beklentilerin tersine yüzde 0.6 gerilerken, perakende satışlar verisi ise yüzde 1,9 ile yüzde 0,7'lik piyasa beklentilerinden fazla artış kaydetti. Dikkatler artan vaka sayılarının neden olduğu endişeler, açıklanan ekonomik veriler ve Brexit cephesinde kayda değer bir ilerleme kaydedilememesinin Euro üzerindeki baskıları üzerinde olmaya devam ederken, paritenin haftayı 0,1'lik sınırlı bir yükseliş ile 1,1720 seviyesinde sonlandırdığı gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,17 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1680 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1730, 1,1760 ve 1,1790 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1680, 1,1650 ve 1,1620 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Geçtiğimiz Perşembe günü Dolar'ın artan vaka sayılarının neden olduğu endişeler sonucu ortaya çıkan güvenli liman alımlarından destek bulmasının değerli metal üzerinde oluşturduğu baskılara rağmen, risk iştahındaki gerileme sonucu Ons Altın'ın gün sonunda 1900 Dolar seviyesi üzerinde kalıcılık sağladığı gözlenmişti. Haftanın son işlem gününde ise Dolar'ın bir önceki güçlü duruşunu sürdürmekte zorlandığı gözlenirken, ABD'de açıklanan makroekonomik verilerin neden olduğu etkilere rağmen yeni teşvik paketi belirsizliği ile birlikte Ons Altın'ın haftayı yüzde 0,49'luk kayıp ile 1899 Dolar seviyesinde sonlandırdığı takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1902 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın'ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1896, 1890 ve 1882 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1910, 1918 ve 1926 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın son işlem gününde Birleşik Krallık'ta zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de sanayi üretimi verisi Eylül ayında beklentilerin tersine yüzde 0.6 geriledi. Açıklanan ABD perakende satışlar verisi ise yüzde 1,9 ile yüzde 0,7'lik piyasa beklentilerinden fazla artış kaydetti. Dikkatler artan vaka sayılarının neden olduğu endişeler ve Brexit cephesinde kayda değer bir ilerleme kaydedilememesi üzerinde olmayı sürdürürken, paritenin haftayı 0,05'lik sınırlı bir yükseliş ile 1,2915 seviyesinde sonlandırdığı takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2920 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2860 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2960, 1,3000 ve 1,3050 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2860, 1,2820 ve 1,2770 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın son işlem gününde Japonya'da zayıf ekonomik veri akışı sürerken, ABD'de sanayi üretimi verisi Eylül ayında beklentilerin tersine yüzde 0.6 geriledi. Açıklanan ABD perakende satışlar verisi ise yüzde 1,9 ile yüzde 0,7'lik piyasa beklentilerinden fazla artış kaydetti. Dolar'ın bir önceki işlem günündeki güçlü duruşunu sürdürmekte zorlandığı gözlenirken, dikkatler Japonya'nın tedarik zincirini desteklemeye yönelik koronavirüs tepkileri için yaklaşık 550 milyar yen değerinde acil bütçe rezervi kullanma kararı üzerindeydi. Gün içerisinde, açıklanan makroekonomik veriler ve takip edilen gelişmeler doğrultusunda paritenin haftayı yüzde 0,05 değer kaybıyla 105,40 seviyesinde tamamladığı gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 105,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 105,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 105,60, 105,80 ve 106,00 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,20, 105,00 ve 104,80 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Geçtiğimiz Perşembe günü ABD'nin Ham Petrol Stokları 9 Ekim haftasında 2,8 milyon varil düşüş beklentileri karşısında 3,8 milyon varil düşüş kaydederken, Dolar tarafındaki değer kazanımları ve artan vaka endişelerinin neden olduğu satışlar ile birlikte Brent Petrol'de satıcılı bir seyir izlenmişti. Haftanın son işlem günüde ise artan vaka sayılarının neden olduğu talep endişeleri beklentilerden iyi gelen stok verilerinin oluşturduğu iyimser hissiyatı baskılamaya devam ederken, Brent Petrol'ün haftayı kayıp ile sonlandırdığı gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 42,80 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 42,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 43,60, 44,40 ve 45,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 42,20, 41,40 ve 40,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Geçtiğimiz Perşembe günü Dolar'daki değer kazanımlarına rağmen risk iştahındaki gerilemeden destek alan değerli metale paralel olarak Gram Altın'ında yukarı yönlü sınırlı hareketleri gözlenmişti. Haftanın son işlem gününde ise kur tarafında yatay hareketler takip edilirken, Ons Altın'daki gözlenen satışların derinleşmesi ile Gram Altın'da da aşağı yönlü seyrin sürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 484 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 482 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 486, 489 ve 492 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 482, 480 ve 478 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş