ABD TAHVİL FAİZLERİ YÜKSELİRKEN PİYASALAR BU GELİŞMEYİ TEMKİNLİ İZLEMEYE DEVAM EDİYOR
Kurda son birkaç gündür günlük yükseliş sonrası yatay fiyatlama gerçekleştiğini görüyoruz. Haftanın son işlem gününde yurt içinde merkezi hükümet borç stoğu açıklanırken ABD'de veri akışı sınırlı kalmaya devam edecek. Genel olarak aşağı yönlü hareketlerin sınırlı kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Parite güçlü dolar baskısı ile toparlanmakta zorlanıyor. Dün gün içi 1,0900 üzerine yükseliş gerçekleşmesine rağmen bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanamadı. Bugün Avrupa'da Almanya ÜFE verisi ile Lagarde açıklamaları yakından takip edilirken, ABD'de veri akışı sınırlı kalmaya devam edecek.
Ons altında dün 2000 dolar seviyesine doğru geri çekilme sonrasında bugün toparlama çabaları sınırlı kaldığını görüyoruz. Dolar endeksinin güçlü kalması ve tahvil faizlerinde yeniden yükseliş yaşanması yukarı yönlü fiyatlama üzerinde baskı yaratıyor. Bugün veri akışı küresel piyasalarda sınırlı olacak. Dün gram altın ve kur tarafında haftanın en sıkışık ve dar bant içinde gerçekleşen gününü yaşadık. Bugün veri akışının da zayıf olması ile birlikte benzer fiyatlamaları görebiliriz. Ons altını güçlü dolar ve yüksek tahvil faizleri baskılarken, kurda gün içi sınırlı yükselişler olsa da yatay fiyatlama devamı beklenebilir.
Yurt içinde Borsa İstanbul'da uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moodys' in 17 bankanın görünümünü durağandan pozitife çevirmesi ile banka hisse senetleri gün içinde pozitif fiyatlamasına rağmen kapanışa doğru kar realizasyonları etkisinde negatif görünümde kaldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) haftalık para ve banka istatistikleri açıklandı. Brüt döviz rezervleri, 5 Ocak'ta 91 milyar 973 milyon dolar seviyesinde bulunan Merkez Bankası, 12 Ocak haftasında brüt döviz rezervlerini 17 milyon dolar artışla 91 milyar 990 milyon dolara yükseltti. Bu dönemde altın rezervleri 172 milyon dolar artışla 47 milyar 638 milyon dolardan 47 milyar 810 milyon dolara çıktı. Böylece toplam rezervler bir önceki haftaya kıyasla 187 milyon dolar artışla 139 milyar 612 milyon dolardan 139 milyar 799 milyon dolara yükseldi.
ABD tarafında işsizlik maaşı başvuruların sayısı Şubat 2023 tarihinden bu yana en düşük seviyesine indi. Philadelphia Fed İmalat Endeksi ise düşüş kaydedildi. Aralık ayı konut başlangıçlarında geri çekilme olmasına rağmen inşaat izinlerinde ise artış görülüyor. Faizlerin düşmesini bekleyen ABD piyasalarında yatırımların yönü faizlerin ne kadar uzun süre yüksek kalacağını belirleyen ana unsur olacak.
USDTRY
Kurda 1-2 günlük yükseliş sonrası yatay fiyatlama gerçekleştiğini görüyoruz. Haftanın son işlem gününde yurt içinde merkezi hükümet borç stoğu açıklanırken ABD'de veri akışı sınırlı kalmaya devam edecek. Genel olarak aşağı yönlü hareketlerin sınırlı kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Teknik olarak değerlendirdiğimizde kurda 30,10TL seviyesi altına geri çekilmelerde 30,05TL ilk destek olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviye altında fiyatlama için ise 30,00TL ve 29,90TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir. 30,00TL üzerinde yükselişlerin devamında 30,15TL ve üzerinde 30,20TL ile 30,25TL seviyeleri haftalık direnç bölgeleri olarak izlenebilir.
EURTRY
Dün paritede yatay fiyatlama devam ederken, Türk Lirası'nda değer kaybı da sınırlı kalmaya devam etti. Bugün Avrupa'da Almanya ÜFE verisi ile ECB Başkanı Lagarde açıklamaları yakından takip edilirken, yurt içinde merkezi hükümet borç stoğu açıklanacak. Bir süre daha yatay fiyatlamanın devam edeceğini düşünüyoruz. Teknik olarak değerlendirdiğimizde İlk direnç noktası olarak 33,00TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye üstünde fiyatlamalarda ise 33,10TL ve 33,20TL bölgeleri diğer direnç seviyeleri olarak ön plana çıkıyor. Geri çekilmelerde İlk destek noktası olarak 32,85TL psikolojik destek seviyesi takip edilebilir. Bu seviye altında fiyatlamalarda 32,75TL ve 32,65TL diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor.
EURUSD
Parite güçlü dolar baskısı ile toparlanmakta zorlanıyor. Dün gün içi 1,0900 üzerine yükseliş gerçekleşmesine rağmen bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanamadı. Bugün Avrupa'da Almanya ÜFE verisi ile Lagarde açıklamaları yakından takip edilirken, ABD'de veri akışı sınırlı kalmaya devam edecek. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,0870 noktasını ve bu seviye altında 1,0850 bölgesini yakın destek seviyeleri olarak izlenebilir. Bu destek noktalarının altında 1,0830 yakından izleniyor olacak. Yükselişlerin devamında 1,0900 ana direnç noktası, psikolojik bir direnç seviyesi. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,0920 ve üzerinde 1,0950 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.
GBPUSD
Paritede son üç günde oynaklığın yüksek olduğunu görüyoruz. Özellikle İngiltere'de açıklanan enflasyon verisi sonrasında, ABD dolarında gerçekleşen değer kazanımının bu oynaklıkta yüksek etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Bugün İngiltere'de veri akışı zayıf. ABD'de ise sadece mevcut ev satışları verisi takip edilecek. Teknik olarak değerlendirdiğimizde 1,2680 seviyesi üzerinde yeni yükselişler için kalıcı fiyatlamanın devamı gerekiyor. ilk direnç noktası 1,2710 ve üstünde fiyatlama için 1,2730 ve 1,2750 sırasıyla direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,2680 destek seviyesi takip edilecek. Bu seviye altında destek seviyesi olarak 1,2650 psikolojik destek seviyesi ve sonrasında 1,2630 bölgeleri genel olarak izlenebilir.
ONS ALTIN
Ons altında dün 2000 dolar seviyesine doğru geri çekilme sonrasında bugün toparlama çabaları sınırlı kaldığını görüyoruz. Dolar endeksinin güçlü kalması ve tahvil faizlerinde yeniden yükseliş yaşanması yukarı yönlü fiyatlama üzerinde baskı yaratıyor. Bugün veri akışı küresel piyasalarda sınırlı olacak. Teknik olarak İlk destek noktası 2010 dolar takip edilirken bu seviye altında 2000 ve 1990 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise 2010 dolar seviyesi üzerinde kalıcılık gerçekleşmesi durumunda 2020 dolar ile 2030 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.
GRAM ALTIN
Dün gram altın ve kur tarafında haftanın en sıkışık ve dar bant içinde gerçekleşen gününü yaşadık. Bugün veri akışının da zayıf olması ile birlikte benzer fiyatlamaları görebiliriz. Ons altını güçlü dolar ve yüksek tahvil faizleri baskılarken, kurda gün içi sınırlı yükselişler olsa da yatay fiyatlama devamı beklenebilir. Teknik olarak ilk direnç seviyesi 1965TL takip edilirken, bu seviye üzerinde 1970TL ve 1975TL seviyesi direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1960TL noktası ilk destek olarak takip edilebilir. Bu fiyatlama altında 1950TL ve 1940TL seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak izleniyor olacak.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.