Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

BoE faizlerde ve tahvil alımlarında değişikliğe gitmedi. İngiltere Merkez Bankası faiz oranını yüzde 0.1'de, tahvil alımını 895 milyar sterlin seviyesinde tuttu. Avrupa Birliği (AB) ile Brexit görüşmelerinin sonucu beklenirken, İngiltere'de politika yapıcılar parasal teşviki sürdürüyorlar. Başkan Andrew Bailey öncülüğündeki dokuz politika yapıcı oy birliğiyle faizleri ve 895 milyar sterlin seviyesindeki varlık alımlarını değiştirmeme kararı aldı. Brexit geçiş dönemi 31 Aralık'ta sona eriyor. İngiltere ise AB ile henüz herhangi bir anlaşmaya varmış değil. BoE'nin Para Politikası Kurulu (PPK) görünümün daha fazla bozulması halinde -negatif faiz de dahil olmak üzere- teşviki artırmak için alana sahip oldukları değerlendirmesinde bulundular. Ayrıca, İngiltere'nin AB ile 1 Ocak'ta serbest ticaret anlaşmasına vardığını varsaydığını belirten BoE, devam eden korona virüs krizinin etkisini ve ekonomideki belirsizliği dengelemek için altı hafta önce tahvil alım programını 150 milyar sterlin artırmıştı.

Türkiye'nin kredi temerrüt takası risk primi (CDS) pandemi öncesi seviyelere geriledi. Türkiye’nin kredi temerrüt takas risk primi (CDS) 2020 Mart ayından bu yana ilk defa 350 baz puan seviyesinin altını gördü. 21 Nisan’da bu yılın zirvesini gören CDS yıl içerisinde dalgalı bir seyir izlemişti. Kasım ayının başlarında 550 baz puan seviyesinin üzerinde seyreden risk primi, ekonomi yönetimindeki değişikliklerden sonra gerilemişti. Aralık ayı başından bu yana yeniden yükseliş eğiliminde olan CDS perşembe günü 350 baz puanın altına düşerek son 9 ayın en düşüğüne geriledi.

Yabancı portföy girişi devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın verilerine göre 11 Aralık haftasında yabancı yatırımcılar nette 41 milyon dolarlık hisse, 99 milyon dolarlık DİBS aldı. Kasım ayının ortasından bu yana yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına yönelik ilgisinin arttığı görülmüştü. O tarihten sonra Türkiye'ye yaklaşık 2 milyar dolarlık portföy girişi gerçekleşti. Öte yandan döviz mevduatlarında yeni rekor geldi. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 11 Aralık haftasında 320 milyon dolar arttı. Yurt içi yerleşiklerin Döviz mevduatı 11 Aralık ile biten işlem haftasında 320 milyon dolar artarak 231.53 milyar dolar ile rekor seviyeye yükseldi.

Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatlarındaki zayıf seyir sürüyor. Euro Bölgesi'nde fiyat baskısı Kasım ayında da zayıf kalmaya devam etti. Göreceli olarak hala düşük olan enerji fiyatları ve pandemi kısıtlamalarının devam etmesinden dolayı Aralık ayında da enflasyonda bir artış beklenmiyor. Euro Bölgesi'nde enflasyon Kasım ayında inatçı bir şekilde eksi yüzde 0.3 seviyesinde kaldı. Enerji ve gıda gibi volatil kalemleri içermeyen çekirdek enflasyon ise yüzde 0.2 ile rekor düşük seviyedeki seyrini korudu. Avrupa'da kısıtlayıcı önlemler hala devam ederken Aralık ayında da fiyat baskısı anlamında pek bir toparlanma bekleniyor.

ABD işsizlik ödeneği başvuruları beklenmedik bir şekilde üç ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Çalışma Bakanlığı verilerine göre, normal eyalet programlarındaki ilk işsizlik başvuruları 12 Aralık'ta 23 bin artarak 885 bine yükseldi. Bu veriler, Kovid-19 vakalarındaki artış ve iş yeri kapanmalarının baş gösterdiği bir ortamda işgücü piyasasındaki toparlanmanın tekrar sarsıldığını gösteriyor. Eyalet programları için devam eden başvurular ise 5 Aralık'ta 273 bin azalarak 5.51 milyona geriledi. Bu sayının, ortalama olarak eyalet işsizlik yardımı alan insanların sayısına yakın olduğu kaydedildi. ABD’de bugün teşvik paketi ile ilgili bir anlaşmanın çıkıp çıkmayacağı piyasaların takibinde olacak.

USDTRY

Geçtiğimiz gün yurt içinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD’de işsizlik başvuruları 12 Aralık'ta 23 bin artarak 885 bine yükseldi. Açıklanan Philadephia Fed imalat endeksi ise 32,3 seviyesinden 11,1’e geriledi. Çarşamba günü gerçekleştirilen yılın son Fed toplantı sonrasında Dolar’daki zayıflık kurda aşağı yönlü hareketlerin devam etmesine neden olurken, Türkiye’nin kredi temerrüt takas risk primi (CDS) 2020 Mart ayından bu yana ilk defa 350 baz puan seviyesinin altını gördü.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,71 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,73, 7,76 ve 7,79 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,68, 7,66 ve 7,63 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY
                                                   
Geçtiğimiz Perşembe günü yurt içinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Euro Bölgesi'nde enflasyon Kasım ayında beklentilere paralel eksi yüzde 0.3 seviyesinde değişiklik göstermedi. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler ve Türk varlıklarını değer kazanması çaprazda satışların devam etmesine neden olurken, Türkiye’nin kredi temerrüt takas risk primi (CDS) 2020 Mart ayından bu yana ilk defa 350 baz puan seviyesinin altını gördü.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,44 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,42 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,47, 9,50 ve 9,54 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,42, 9,40 ve 9,37 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Geçtiğimiz gün, Euro Bölgesi'nde enflasyon Kasım ayında beklentilere paralel eksi yüzde 0.3 seviyesinde değişiklik göstermedi. ABD tarafında ise işsizlik başvuruları 12 Aralık'ta 23 bin artarak 885 bine yükselirken açıklanan Philadephia Fed imalat endeksi ise 32,3 seviyesinden 11,1’e geriledi. Çarşamba gerçekleşen yılın son Fed toplantısına ek olarak ABD teşvik paketi beklentileri Dolar’ın zayıf seyretmesine neden olurken paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,2240 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2210 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,2270, 1,2300 ve 1,2320 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,2210, 1,2180 ve 1,2150 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Çarşamba günü yılın son FOMC toplantısı öncesi Dolar çevresindeki zayıflık zaman zaman değerli metalde yükselişlere neden olurken, gerçekleşen Fed toplantısı sonrası Altın’a olan talebin arttığı takip edilmişti. Geçtiğimiz gün ise Fed’in ekonomik toparlanmayı destekleyici açıklamaları Dolar endeksinin 90,00 seviyesi altındaki zayıf görünümü Ons Altın’a destek olmayı sürdürürken, beklentilerin altında gelen ekonomik veriler ve teşvik paketi beklentileri zaman zaman yükselişi hızlandıran unsurlar arasında yer aldı.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1885 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın’ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1880, 1872 ve 1864 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1890, 1900 ve 1909 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Geçtiğimiz gün, İngiltere Merkez Bankası faiz oranını yüzde 0.1 seviyesinde sabit tutarken, tahvil alım programında değişiklik yapmadı. ABD tarafında ise işsizlik başvuruları 12 Aralık'ta 23 bin artarak 885 bine yükseldi. Açıklanan Philadephia Fed imalat endeksi ise 32,3 seviyesinden 11,1’e geriledi. Çarşamba gerçekleşen yılın son Fed toplantısına ek olarak ABD teşvik paketi beklentileri Dolar’ın zayıf seyretmesine neden olurken anlaşmalı Brexit umudunun devam etmesi paritenin ivme kazanmasına yardımcı oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3530 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,35 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3570, 1,3620 ve 1,3660 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3500, 1,3450 ve 1,3400 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Geçtiğimiz gün Japonya’da zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD’de işsizlik başvuruları 12 Aralık'ta 23 bin artarak 885 bine yükseldi. Açıklanan Philadephia Fed imalat endeksi ise 32,3 seviyesinden 11,1’e geriledi. Çarşamba gerçekleşen yılın son Fed toplantısına ek olarak ABD teşvik paketi beklentileri Dolar’ın zayıf seyretmesine neden olurken paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 103,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 103,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 103,60, 103,80 ve 104,10 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 103,20, 103,00 ve 102,80 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Çarşamba günü geçen hafta ham petrol stoklarının düştüğünü gösteren ABD verileri ve teşvik paketi beklentilerine ek olarak, gerçekleşen Fed Aralık toplantısı sonrası Brent Petrol’ün yükselişini desteklemişti. Dün ise yatırımcıların ABD teşvik paketi beklentileri ve aşı iyimserliğinin neden olduğu toparlanma Brent Petrol’de yukarı yönlü hareketlerin sürmesine neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 51,60 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 50,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 52,60, 53,60 ve 54,50 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 50,00, 49,20 ve 48,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Geçtiğimiz Çarşamba, takip edilen gelişmeler eşliğinde kurdaki aşağı yönlü sınırlı görünüme ek olarak, değerli metale olan talebin devam etmesi sonucu Gram Altın’da sınırlı yükseliş takip edilmişti. Dün ise kur tarafında aşağı yönlü ivmenin hız kazanması Gram Altın fiyatları üzerinde baskı oluştururken, Ons Altın’da gözlenen tepki alımları aşağı yönlü hareketleri sınırlandırdı.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 468 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 465 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 470, 472 ve 475 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 465, 463 ve 460 destek seviyeleri takip edilmelidir.

https://www.ahlforex.com.tr/tr-TR

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.