Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

RİSKLİ VARLIKLARDA TİCARET VE BREXIT BELİRSİZLİKLERİ TEMKİNLİ HAREKETLER YARATIYOR..

ABD ile Çin arasında varıldığı açıklanan birinci faz anlaşma açıklamaları sonrası bu anlaşmanın detayları konusundaki eksikliklerin fiyatlanmaya devam ettiği bir gün daha geride kaldı. Bu konuyla ilgili çeşitli kurumlardan gelen açıklamalarda geleceğe yönelik bu konu ile ilgili tam olarak netleşmeyen görüntüye ve kazanan tarafın belli olmadığına vurgu yapıldı. Fitch, ABD ile Çin arasında ticarette birinci faz anlaşmanın sağlanmasının küresel ticarette oluşan hasarın bir kısmını dengeleyeceğini ancak ticaret geriliminin hala yüksek olduğunu ve gerilimin artmasının hala bir risk unsuru olduğunu bildirdi. Hafta sonunda da anlaşmadaki belirsizliklere vurgu yapan Goldman Sachs açıklaması dikkat çekmişti.

Bu konuyla ilgili olarak dün ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer’dan bazı açıklamalar geldi. Lighthizer, birinci faz ticaret anlaşmasında Çin’in tarım, imalat, enerji ve hizmet sektörlerindeki alımlarının ayrıntılarının yazılı olacağını söyledi. Anlaşmada yer alan satın alımları ana hatlarıyla açıklayan Lighthizer, basına verdiği bir röportajda yazılı anlaşmanın ne zaman yayınlanacağı konusunda daha fazla ayrıntı vermedi.

Bir süredir FED hakkında açıklama yapmayan Trump dün bu konudaki sessizliğini bozdu. Twitter üzerinden ilettiği mesajda Trump “Fed, faiz oranlarını düşürürse ve niceliksel gevşemeyi daha da çok artırırsa iyi olurdu. Dolar diğer para birimlerine karşı çok güçlü ve neredeyse hiç enflasyon yok. Bunu yapma zamanı.” ifadelerini kullandı.

Dün açıklanan veriye göre ABD’de General Motors’daki altı haftalık grevin sona ermesi üzerine ABD sanayi üretimi kasım ayında beklenenden fazla yükseldi. Sanayi üretimi Ekim ayında % 0,9’luk bir revize edilmiş düşüşün ardından Kasım ayında % 1,1 arttı. Kasım ayında motorlu kara taşıtlarının ve parçalarının üretiminde % 12,4'lük bir sıçrama gerçekleşti. Üretimin tüketim malları için % 2,1, iş ekipmanı için % 1.7 arttığı belirtildi. ABD ekonomisinin yaklaşık %11'ini oluşturan imalat sektörü, ABD ve Çin arasındaki 17 aylık ticaret savaşıyla zayıflamıştı. Son gelen verilerin kısmen toparlanma gösterdiği gözleniyor.
Dün piyasalarda risk algısı yaratan bir diğer konu ise yine Brexit oldu. Gelen haberlere göre bu hafta Cuma günü parlamentoya sunulacak AB’den ayrılık yasa tasarısına hükümetin geçiş sürecinde herhangi bir uzatmayı kabul etmesini yasaklayacak bir madde konulacak. Başbakan Boris Johnson Temmuz ayında göreve geldikten sonra AB ile varılmış Brexit anlaşmasının bazı maddelerinde güncellemeler yaptırmıştı. Anlaşmada 31 Aralık 2020’ye kadar sürecek geçiş döneminin uzatılması seçeneği de bulunuyordu. Sonuç olarak 31 Ocak’ta Brexit’in gerçekleşmesi sonrası İngiltere 11 ay daha AB kurallarına tabi olacak ve AB bütçesine katkıda bulunacak. Ülke bu süreçte AB ile kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmasını da müzakere edecek. Fakat sürenin 11 ay olması ve uzatılmama ihtimalinin güçlenmesi bir anda anlaşmasız Brexit meselesini tekrar gündeme getirdi. Bu nedenle Sterlin’de 1.35’lerden 1.31’li seviyelere kadar düşüşler yaşanırken Avrupa borsalarında da satış eğilimlerinin etkili olduğu gözlendi.

ABD'nin "2020 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası" olarak bilinen savunma bütçe tasarısı onaylandı. Tasarı, Rusya’dan S-400 savunma sistemi satın alması nedeniyle Türkiye’ye üretici ortaklarından olduğu ancak projeye katılımının askıya alındığı F-35 savaş uçaklarının sevkiyatını yasaklıyor. Aynı zamanda S-400 alımı Rusya savunma sektörü ile yapılan önemli düzeyde bir alışveriş olarak tanımlanıyor ve ABD yasası gereği Türkiye’ye yaptırım uygulanması gerektiği belirtiliyor.

USDTRY

Haftanın ikinci işlem gününde yurtiçinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Senatosu'nun Ermeni tasarısını onaylamasının ardından İncirlik ve Kürecik üslerini kapabileceklerini belirtmesi ile artan gerilimin kur üzerindeki etkileri izlenmeye devam edildi. Gün içerisinde ABD’de konut başlangıçları Kasım ayında yüzde 3,2 artarak yıllık 1.365 milyon adet olurken, Fed verilerine göre ABD'de sanayi üretimi Kasım ayında yüzde 1,1 artarak 2018 yılından beri en büyük artışı kaydettiği gözlendi. ABD ile Çin arasında yapılan anlaşma sonucu gerilimin azaldığı fakat çözülmediği takip edilirken, gün sonunda artan politik gerilim ve veri akışı ile birlikte kurun kazançlarını art arda üçüncü gününde de sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 5,87 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 5,89, 5,91 ve 5,93 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 5,85, 5,83 ve 5,82 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın ikinci işlem gününde Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ayrılışını 31 Ocak tarihine ertelemesi ile gerilimin tekrar artmaya başladığı gözlendi. Yurtiçinde ise artan diplomatik gerilimlerin Türk varlıkları üzerindeki etkisi takip edilirken, gün sonunda çaprazın kazançlarını art arda üçüncü gününde de sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 6,56 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,54 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,58, 6,60 ve 6,62 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 6,54, 6,52 ve 6,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Hafta basında, İngiltere'de Boris Johnson’ın seçimleri çoğunluk ile kazandıktan sonra siyasi belirsizliğin azaldığı izlenmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ayrılışını 31 Ocak tarihine ertelemesi ile gerilimin tekrar artmaya başladığı gözlendi. Gün içerisinde ABD’de konut başlangıçları Kasım ayında yüzde 3,2 artarak yıllık 1.365 milyon adet olurken, Fed verilerine göre ABD'de sanayi üretimi Kasım ayında yüzde 1,1 artarak 2018 yılından beri en büyük artışı kaydettiği gözlendi. Açıklanan veriler ve ABD ile Çin arasında yapılan anlaşma sonucu gerilimin azaldığı fakat çözülememesinin Dolar üzerindeki baskıları takip edilirken, gün sonunda paritenin kazançlarını art arda üçüncü gününde de sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1150 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1130 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1160, 1,1180 ve 1,1200 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1130, 1,1120 ve 1,1100 destek seviyeleri takip edilebilir.
                
XAUUSD

Pazartesi günü, yatırımcıların dikkatlerini ABD ile Çin arasındaki kısmi ticaret anlaşmasına çevirmesi ile birlikte Ons Altın’ın kazancını koruduğu takip edilmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise Altın, iki ülke arasında imzalanan anlaşma sonucu oluşan belirsizlik ile birlikte dar bir bant arasında yatay seyrettiği gözlenirken, ABD’de açıklanan olumlu ekonomik verilerin sınırlı etkileri ile birlikte gün sonunda, Altın’ın sınırlı kayıplarını sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1475 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın’ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1470, 1466 ve 1462 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1479, 1483 ve 1489 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir

GBPUSD

Haftanın ilk işlem gününde, İngiltere'de hükümetin Brexit anlaşmasını bu hafta parlamentoda oylamaya sunacağı belirtmesinin parite üzerindeki olumlu etkileri takip edilmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise Birleşik Krallık’ta Ekim ayında ücret artışı son 13 ayın en düşük seviyesine gerilerken, işsizliğin ise 20,000 kişi gerilediği gözlendi. İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ayrılışını 31 Ocak tarihine ertelemesi ile gerilimin tekrar artmaya başladığı izlenirken, ABD’de konut başlangıçları Kasım ayında yüzde 3,2, sanayi üretiminin ise Kasım ayında yüzde 1,1 artmasının olumlu etkileri takip edilirken artan Brexit gerginliği ile birlikte gün sonunda GBPUSD paritesinin kayıplarını sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3122 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3190 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3060, 1,3000 ve 1,2940 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,3190, 1,3240 ve 1,3300 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Geçtiğimiz Cuma günü, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasının ilk fazı konusunda anlaşma sağlanmasından sonra Japon Yeni üzerindeki güvenli liman talebinin azaldığı gözlenmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise iki ülke arasındaki ticaret ilişkilerinin geleceği üzerine belirsizliklerin artması ile Japon Yeni’nin güvenli liman görünümü görünümünü desteklediği izlenirken, gün sonunda USDJPY paritesinin kayıplarını sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,51 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 108,70 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,30, 108,10 ve 107,90 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olması durumunda ise 108,70, 108,90 ve 109,10 direnç seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Geçtiğimiz hafta ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasında ilk fazın imzalanması ve iki ülkenin açıklamaları doğrultusunda ticaret iyimserliğinin arttırması ile Petrol fiyatlarının arttığı gözlenmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise ABD yatırım bankası JP Morgan’ın OPEC ve müttefiklerinin daha derin üretim kesintileri ve Gelişen Piyasalar ekonomik görünümünü üzerine 2020 için petrol fiyatı görünümünü arttırması ve küresel risklerde görülen azalma ile birlikte gün sonunda Ham Petrol’ün kazançlarına art arda dördüncü gününde de devam ettiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 60,91 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 60,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Ham Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 61,40, 61,90 ve 62,40 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 60,20, 59,80 ve 59,30 destek seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Pazartesi günü, yatırımcıların dikkatlerini ABD ile Çin arasındaki kısmi ticaret anlaşmasına çevirmesi ile birlikte Gümüş’ün sınırlı kazançlarına devam ettiği gözlenmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise iki ülke arasında imzalanan anlaşma sonucu oluşan belirsizlik ile birlikte gün içerisinde yatay seyrettiği takip edilirken, ABD’de açıklanan olumlu ekonomik veriler ile birlikte gün sonunda, Gümüş’ün sınırlı sınırlı sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş’ün 16,98 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,20 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 16,80, 16,60 ve 16,40 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile Gümüş’teki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 17,20, 17,30 ve 17,50 direnç seviyeleri takip edilmelidir.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.