Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

VERİ AKIŞININ ZAYIF OLDUĞU GÜNDE ÇİN MERKEZ BANKASI 2015 YILINDAN BU YANA İLK KEZ FAİZ İNDİRDİ..

Geçen haftanın son işlem günü yurtiçinde iki önemli veri açıklandı. İlki Ağustos ayına ait işsizlik oranı verisiydi. İşsizlik oranı Ağustos'ta 2,9 puanlık artış ile %14'e yükseldi, genç nüfusta işsizlik % 27.4'e yükseldi, 2005'ten itibaren hesaplanan genç işsizlik oranı böylece en yüksek seviyeye ulaşmış oldu. İstihdam edilenlerin sayısı 2019 yılı Ağustos döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 789 bin kişi azalarak 28 milyon 529 bin kişi, istihdam oranı ise 2 puanlık azalış ile %46,3 oldu. İşgücü 2019 yılı Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 191 bin kişi artarak 33 milyon 180 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,4 puanlık azalış ile %53,9 olarak gerçekleşti.Tüketici harcamaları ve dolayısıyla ekonomik büyümenin göstergelerinden birisi olan perakende satış hacmi ise mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla eylülde bir önceki aya göre yüzde 0,6 arttı. Aynı ayda gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 0,6, otomotiv yakıtı satışları yüzde 0,7, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0,7 artış gösterdi. Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 yükseldi.

Yurtdışı tarafta ise gündem yine ABD-Çin ticaret görüşmelerine ilişkin gelişmelerdeydi. Geçen hafta içinde Trump'tan gelen bilgiler ve bazı gazetelerde tarım ürünleri konusunda anlaşmazlık olduğuna dair haberlerle yeniden endişelenen piyasalar Beyaz Saray ekonomi danışmanı Kudlow'dan gelen açıklamalarla tekrar umutlandı ve fiyatlamalarda riskli varlıklara yöneldi. Kudlow, yaptığı açıklamada, ticaret anlaşmasının ilk safhasına ilişkin müzakerelerin artık son kısımlarına yaklaşıldığını söyledi ve anlaşmanın yakın olduğunu ancak henüz tamamlanmadığını sözlerine ekledi. Bu açıklamalar risk iştahını artırırken ve ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse senetleri Cuma günü yukarı yönde hareket etti. Bununla birlikte ons Altın'da ise geri çekilmelerin yaşandığı gözlendi. Bu sabah ise ABD vadelilerinde yatay-hafif satıcılı hareketler izleniyor.

Ticaret savaşlarının yarattığı etkileri gösteren bir başka veri Cuma günü ABD'de açıklandı. ABD'de sanayi üretimi Ekim'de % 0.8 düştü. Bu sonuçla Mayıs 2018'den beri en büyük düşüş yaşanmış oldu. Bu veriye ilişkin beklenti % 0.4 düşüş yönündeydi. İmalat sanayi üretimi % 0.7 düşüş beklenirken % 0.6 düştü. Kapasite kullanım oranı ise 77.5'ten 76.7'ye gerileyerek son 25 ayın en düşük seviyesine geriledi. Avrupa Bölgesi'nde ise enflasyon yıllık bazda Ekim'de yüzde 0,7'ye geriledi. Eylül ayında bu veri yüzde 0.8 olarak açıklanmıştı.

Avrupa borsaları ise ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde anlaşmanın imzalanabileceğine yönelik gelişmeler olduğuna yönelik haberlerin etkisiyle günü yükselişle kapattı. Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,65 artarak 5.939 puana, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,46 değer kazanarak 23.589 puana yükseldi. Almanya'da DAX 30 endeksi günü yüzde 0,47 yükselişle 13.242 seviyesinden, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,14'lik artışla 7.303 seviyesinden kapandı. Bu Avrupa vadelilerinde hafif satıcılı hareketlerin oluştuğu gözleniyor.

Bu sabah Çin Merkez Bankası 7 gün vadeli ters repo faizini ise 2015 yılından bu yana ilk kez düşürdü. Banka, 7 gün vadeli ters repo faizin 5 baz puan aşağı çekerek yüzde 2,55'ten 2,50'ye indirdi. Bu hamleyle Çin hükümeti, enflasyonda domuz eti kaynaklı yükselişle ekonomideki durağan görünümü desteklemekten kaçınacağına yönelik olası olumsuz piyasa beklentisinin önüne geçmiş oldu. Bu gelişme sonrası Asya piyasalarında yükselişlerin hakim olduğu gözleniyor.

Bu hafta yurt içinde tüketici güven endeksi, yurt dışında ise ABD Merkez Bankası toplantı tutanakları, ABD ve Avrupa'da açıklanacak PMI verileri takip edilecek.

USDTRY

Perşembe günü, Washington'da Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow'un ABD ile Çin'in ilk aşama ticaret anlaşmasını imzalanmaya yakın olduğunu söylemesinin ardından artan ticareti iyimserliğinin Dolar üzerindeki sınırlı etkileri izlenmeye devam edildi. Haftanın son işlem gününde, ABD Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre Perakende Satışlar Ekim ayında tüketicilerin daha fazla harcama yapması sonucu bir önceki aya göre toparlanma göstererek yüzde 0,3 artarken, ABD'de Sanayi Üretimi verisinin ise Ekim ayında yüzde 0.8 düşerek Mayıs 2018'den beri en büyük düşüşünü gerçekleştirdiği izlendi. Yurtiçinde ise TÜİK verilerine göre Türkiye işsizlik oranı Ağustos ayında 2.9 puanlık artış göstererek yüzde 14 seviyesine yükseldiği gözlenirken, açıklanan Türkiye Perakende Satışlar verisinin Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0.6 arttığı görüldü. Gün sonunda, 5,77-5,73 seviyeleri arasında hareket eden Dolar'ın Türk Lirası karşısında haftanın ilk işlem gününde hafif değer kazancı içerisinde olduğu gözleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 5,74 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 5,72, 5,70 ve 5,68 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 5,76, 5,78 ve 5,8150 direnç seviyeleri takip edilebilir.


EURTRY

Haftanın son işlem gününde, Avrupa Birliği'nde Eurostat tarafından açıklanan verilere göre Eylül ayında yüzde 0,8 olan yıllık enflasyonun Ekim ayında yüzde 0,7'ye gerilemesinin Euro üzerindeki sınırlı etkileri takip edildi. Yurtiçinde ise TÜİK verilerine göre açıklanan işsizlik oranın Ağustos ayında 2.9 puanlık artış göstererek yüzde 14 seviyesine yükseldiği izlenirken, açıklanan Türkiye Perakende Satışlar verisinin Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0.6 artış gözlenmesinin ardından yeni haftanın ilk işlem gününde Türk Liras'nın Euro karşısında haftanın ilk işlem günü hafif değer kaybı içerisinde olduğu gözleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,3495 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,32 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,37, 6,39 ve 6,42 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 6,32, 6,29 ve 6,26 destek seviyeleri takip edilebilir.


EURUSD

Perşembe günü, Washington'da Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow'un ABD ile Çin'in ilk aşama ticaret anlaşmasını imzalanmaya yakın olduğunu söylemesinin ardından artan ticareti iyimserliğinin Dolar üzerindeki takip edilirken, haftanın son işlem gününde, Avrupa Birliğin'de Eurostat tarafından açıklanan verilere göre Euro Bölgesi'nde Eylül ayında yüzde 0,8 olan yıllık enflasyonun Ekim ayında yüzde 0,7'ye gerilediği görüldü. Gün içerisinde, ABD Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre Perakende Satışlar Ekim ayında tüketicilerin daha fazla harcama yapması sonucu bir önceki aya göre toparlanma göstererek yüzde 0,3 artış gösterirken, ABD'de Sanayi Üretimi'nin ise Ekim ayında yüzde 0,8 düşerek Mayıs 2018'den beri en büyük düşüşünü gerçekleştirdiği izlenildi. Haftanın ilk işlem gününde ise paritede yukarı yönlü eğilimin ticaret iyimserliğine bağlı olarak arka arkaya üçüncü güne taşındığı gözleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1054 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1035 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1070, 1,1090 ve 1,1120 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1035, 1,1000 ve 1,0960 destek seviyeleri takip edilebilir.


XAUUSD

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow'un Perşembe günü, Washington'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Çin ile ticaret görüşmelerinde ilk safhanın sonuçlanmaya yakın olduğunu söylemesinin ardından gerileyerek 1462 seviyesini test ettiği ve haftalık kazancının bir kısmını geri verdi gözlendi. Gün sonunda, ABD 10 yıllıklarındaki sınırlı yükseliş ve ABD'de açıklanan Perakende Satışları verisinin yüzde 0,3 artış göstermesinin sınırlı etkileri takip edildi. Bununla birlikte ABD-Çin ticaret görüşmelerinin haftasonu da üst düzeyde devam ettiği ve buna ilişkin olarak gelen yine iyimser açıklamalar sonrası ons Altın kayıplarını hafif de olsa haftanın ilk işlem gününde sürdürdüğü gözleniyor.
                                                                                                                                                                                 
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1466 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile Ons Altın'ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1460, 1454 ve 1448 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1472, 1477 ve 1483 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.


GBPUSD

Haftanın son işlem günüde İngiltere'de zayıf veri akışı devam ederken, Brexit ve erken seçim yönündeki belirsizliklerin Sterlin/Dolar paritesi üzerindeki baskıları izlenmeye devam edildi. Gün içerisinde Avrupa Birliği Komisyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, İngiltere'nin ülkedeki erken genel seçimleri gerekçe göstererek, yeni yönetim için aday göstermemesinin Avrupa Birliği'nin anlaşmalarını ihlal etmesi ile İngiltere hakkında ihlal süreci başlattığını duyurdu. ABD Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre Perakende Satışlar Ekim ayında tüketicilerin daha fazla harcama yapması sonucu bir önceki aya göre toparlanma göstererek yüzde 0,3 artış gösterirken, ABD'de açıklanan Sanayi Üretimi verisinin ise Ekim ayında yüzde 0,8 düşerek Mayıs 2018'den beri en büyük düşüşünü gerçekleştirmesi ile gün sonunda, Dolar'ın Sterlin karşısındaki kayıplarını haftanın ilk işlem gününe hızlandırdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2904 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2875 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2940, 1,2970 ve 1,3000 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2875, 1,2845 ve 1,2810 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Perşembe günü Beyaz Saray'ın ekonomi danışmanı Larry Kudlow'un ABD ile Çin'in ilk aşama ticaret anlaşmasını sonuçlandırmaya yakın olduğunu söylemesinin ardından artan ticaret iyimserliğinin Dolar üzerindeki olumlu etkileri izlendi. ABD'de açıklanan Perakende Satışlar verisinin Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,3 artış gösterirken ABD'de Sanayi Üretimi ise Ekim ayında yüzde 0,8 düştüğü görüldü. Japonya'da açıklanan Sanayi Üretimi verisinin Eylül ayında yüzde 1,7 artış göstermesinin sınırlı etkileri gözlenirken, gün sonunda, artan ticaret iyimserliği ile birlikte Dolar'ın Japon Yeni karşısındaki kazançlarını altıncı günün ardından haftanın ilk işlem gününe hızlandırdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,81 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 108,60 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 109,00, 109,20 ve 109,40 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda 108,60, 108,35 ve 108,05 destek seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Geçen haftanın son işlem gününde, Küresel petrol arzının Ekim ayında bir önceki aya göre günlük 1,5 milyon varil artışla yaklaşık 101 milyon varile yükseldiği gözlenirken, Perşembe günü, Washington'da Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow'un ABD ile Çin'in ilk aşama ticaret anlaşmasını imzalanmaya yakın olduğunu söylemesinin ardından artan ticareti iyimserliği ile gün sonunda Ham Petrol'ün haftanın ilk işlem gününde nispeten yatay hareket ettiği gözleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 57,91 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 57,35 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Ham Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 58,40, 58,95 ve 59,50 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 57,30, 56,70 ve 56,15 destek seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow'un Perşembe günü, Washington'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Çin ile ticaret görüşmelerinde ilk safhanın sonuçlanmaya yakın olduğunu söylemesinin ardından gerileyerek Gümüş'ün 16,88 Dolar seviyesini test ettiği ve bir önceki güne ayıt kazancını geri verdiği gözlendi. Gün içerisinde, ABD Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre Perakende Satışlar Ekim ayında tüketicilerin daha fazla harcama yapması sonucu bir önceki aya göre toparlanma göstererek yüzde 0,3 artış gösterirken, ABD'de Sanayi Üretimi verisinin ise Ekim ayında yüzde 0,8 düşerek Mayıs 2018'den beri en büyük düşüşünü gerçekleştirdiği kaydedildi. Gün sonunda, artan ticaret iyimserliği ile birlikte Gümüş'ün kayıplarını haftanın ilk işlem gününe taşıdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 16,93 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,05 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 16,80, 16,65 ve 16,55 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile Gümüş'teki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 17,05, 17,20 ve 17,30 direnç seviyeleri takip edilmelidir.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş