Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ABD Doları FOMC Öncesine Döndü..

FOMC toplantısı ve Powell’in açıklamaları sonrasında geri çekilme ile başladığı günde BIST 100 endeksi, yüzde 0,32 değer kazancıyla günü 1.110,66 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 3,55 puan artarken, toplam işlem hacmi 12 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,04, holding endeksi yüzde 0,29 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,78 ile metal ana sanayi, en çok gerileyen ise yüzde 5,24 ile spor oldu. Düne kadar hafta başından bu yana %0,72 yükselen fakat düşük işlem hacimleri dikkat çeken endekste yurtdışı piyasalardaki hareketler belirleyici olabilir.

Öte yandan Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında (VİOP), bugünden itibaren Dolar/TL (USD/TRY) vadeli işlem sözleşmelerinde esnek sözleşme oluşturabilecek ve dolar/ons altın vadeli işlem sözleşmeleri de akşam seansında işlem görecek. Vade tarihini standart sözleşmelerin aksine esnek bir şekilde belirlenebileceği ve yatırımcıların etkin risk yönetimini Takasbank’ın sunmuş olduğu merkezi karşı taraf hizmeti ile sağlayabilecekleri belirtilen duyuruda ayrıca Dolar/Ons Altın Vadeli İşlem Sözleşmelerinin de akşam seansında işlem görmeye başlayacağı bildirildi.

İngiltere Merkez Bankası dünkü politika toplantısında gösterge faizi değiştirmeyerek yüzde 0.1'de bıraktı, varlık alım programını değiştirmedi. İngiltere Merkez Bankası (BOE), ekonominin alışılmadık bir belirsizlik dönemine girmesi ile birlikte, tarihinde ilk kez faizi negatif bölgeye düşürebileceğine ilişkin en açık sinyalini verdi. Andrew Bailey başkanlığındaki BOE politika yapıcıları, gösterge faizi yüzde 0.1 seviyesinde tutma ve varlık alım hedefini değiştirmeyerek 745 milyar sterlin seviyesinde bırakma kararını oybirliği ile aldı. Ancak politika yapıcılar ayrıca düzenleyici otorite (Prudential Regulation Authority) ile bu yılın ilerleyen dönemlerinde "yapısal angajmana" gireceklerini de söyledi.

Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon sıfırın altında. Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerinin gevşetilmeye devam ettiği ağustos ayında eksi yüzde 0,2'ye indi. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi'nin ağustos ayı enflasyon verilerini yayımladı. Buna göre, Euro Bölgesi'nde temmuzda yüzde 0,4 olan yıllık enflasyon, ağustosta eksi yüzde 0,2'ye düştü. AB'de ise temmuzda yüzde 0,9 olan yıllık enflasyon, ağustosta yüzde 0,4 olarak ölçüldü. ABD'de ise konut başlangıçları Ağustos ayında yüzde 5.1 ile beklenenden daha fazla düştü. ABD'de konut başlangıçları Ağustos ayında yüzde 5.1 ile beklenenden daha fazla düşerek 1,416,000'e indi. Ekonomistlerin tahminlerine göre bu verinin yüzde 0.6 düşerek 1,488,000'e inmesi bekleniyordu.

Merkez Bankası'nın verilerine göre, yabancı yatırımcılar geçen hafta net 62 milyon dolarlık menkul kıymet sattı. Yurt dışında yerleşik kişiler, 11 Eylül haftasında 30,2 milyon dolarlık hisse senedi sattı. Yurt içi yerleşiklerin Döviz mevduatı ise 11 Eylül ile biten işlem haftasında 1.2 milyar dolar artarak 218.679 milyar dolar oldu. Öte yandan yine Merkez Bankası verilerine göre, 11 Eylül ile biten hafta itibari ile net uluslararası rezervleri 149.32 milyar TL oldu. Net dış varlıklar bir önceki hafta 150.72 milyar TL düzeyinden geçen hafta 162.00 milyar TL'ye yükseldi.

USDTRY

Çarşamba günü, yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD’de açıklanan perakende satışlar verisine ek olarak, Fed Eylül toplantısında, beklentilere paralel olarak federal fonlama faizinde değişikliğe gitmedi. Kararın ardından basın toplantısında konuşan Başkan Powell, Fed’in politika açıklamasında önemli değişiklikler yaptığını vurgularken, enflasyonda yüzde 2 hedefine ulaşana ve bu seviyenin üzerinde ılımlı seyredene kadar faizlerde değişiklik olmayacağını söyledi. Geçtiğimiz gün ise yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı sürerken, ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 12 Eylül haftasında 860,000 ile beklentilerin üzerine çıktı. ABD konut başlangıçları verisi ise Ağustos ayında yüzde 5.1 düşüş kaydetti. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler doğrultusunda güne 7,50 seviyesinde başlayan kurun yukarı yönlü hareketini sürdürerek tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 7,5620 seviyesini test ettiği gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,54 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,56, 7,58 ve 7,60 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 7,52, 7,50 ve 7,48 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Çarşamba günü, yurt içi ve Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, dikkatler Doğu Akdeniz’deki gelişmeler üzerinde olmaya devam etti. Perşembe günü ise yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı akışına ek olarak, Euro Bölgesi'nde tüketici fiyat endeksi, koronavirüs tedbirlerinin gevşetilmeye devam ettiği Ağustos ayında yüzde eksi 0,2'ye indi. Gün içerisinde dikkatler açıklanan Euro Bölgesi enflasyon verisi ve Doğu Akdeniz’deki gerilim üzerinde olmaya devam ederken, gün sonunda çaprazın yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,94 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 8,92 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,96, 8,98 ve 9,00 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 8,92 8,89 ve 8,87 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Geçtiğimiz Çarşamba günü Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD’de perakende satışlar verisi Ağustos ayında yüzde 1,0’lık artış beklentilerine karşın yüzde 0,6’lık bir artış kaydetti. Fed, beklentilere paralel olarak federal fonlama faizinde değişikliğe gitmedi. Banka’nın Eylül toplantısının ardından basın toplantısında konuşan Başkan Powell, Fed’in politika açıklamasında önemli değişiklikler yaptığını vurgularken, enflasyonda yüzde 2 hedefine ulaşana ve bu seviyenin üzerinde ılımlı seyredene kadar faizlerde değişiklik olmayacağını söyledi. Dün ise Euro Bölgesi'nde tüketici fiyat endeksi, Ağustos ayında yıllık bazda sıfırın altında yüzde eksi 0,2'ye geriledi. ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 12 Eylül haftasında 860,000 ile beklentilerin üzerine çıktı. ABD konut başlangıçları verisi ise Ağustos ayında yüzde 5.1 düşüş kaydetti. Güçlü Dolar’ın etkisi ile güne 1,1760 seviyesinde başlayan paritenin gün sonunda ABD’de beklentilerin altında açıklanan ekonomik veriler ve takip edilen gelişmeler doğrultusunda 1,1840 seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1850 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1820 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1880, 1,1910 ve 1,1940 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1820, 1,1795 ve 1,1760 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Geçtiğimiz gün kritik FOMC Eylül toplantısı sonrasında güçlenen Dolar ile birlikte Ons Altın gün içi kazançlarının bir kısmını geri verdiği izlense de gün sonunda sınırlı yükselişini sürdürdüğü takip edilmişti. Fed’in beklentilere paralel olarak federal fonlama faizinde değişikliğe gitmemesi ve Powell’in açıklamaları doğrultusunda Perşembe gününe güçlü başlayan Dolar’ın etkisi ile birlikte satış baskısı yaşayan değerli metalde aşağı yönlü hareketlerin devam ederken, gün sonunda ABD’de beklentilerin altında açıklanan ekonomik verilere rağmen aşağı yönlü hareketlerin sürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1952 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1958, 1965 ve 1972 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1945, 1940 ve 1932 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Çarşamba günü İngiltere'de enflasyon Ağustos ayında beklentilerin üzerine artarak yüzde 0.2 olurken, ABD’de perakende satışlar verisi Ağustos ayında yüzde 1,0’lık artış beklentilerine karşın yüzde 0,6’lık bir artış kaydetti. Fed, beklentilere paralel olarak federal fonlama faizinde değişikliğe gitmedi. Banka’nın Eylül toplantısının ardından basın toplantısında konuşan Başkan Powell, Fed’in politika açıklamasında önemli değişiklikler yaptığını vurgularken, enflasyonda yüzde 2 hedefine ulaşana ve bu seviyenin üzerinde ılımlı seyredene kadar faizlerde değişiklik olmayacağını söyledi. Geçtiğimiz gün ise İngiltere Merkez Bankası politika toplantısında piyasa beklentilerine paralel olarak gösterge faizi değiştirmeyerek yüzde 0.1'de sabit tutarken, varlık alım programını değiştirmedi. ABD tarafında ise işsizlik maaşı başvuruları 12 Eylül haftasında 860,000 ile beklentilerin üzerine çıkarken açıklanan konut başlangıçları verisi ise Ağustos ayında yüzde 5.1 düşüş kaydetti. Güne güçlü başlayan Dolar ve devam eden Brexit belirsizliği parite üzerinde satış baskılarının derinleşmesine neden olurken, beklentilerin altında açıklanan ABD verilerine rağmen gün sonunda aşağı yönlü hareketin sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2950 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2890 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,30, 1,3040 ve 1,3090 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2890, 1,2840 ve 1,2790 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Çarşamba günü Japonya'nın ihracatı Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 14.8 azalırken, ABD’de perakende satışlar verisi Ağustos ayında yüzde 1,0’lık artış beklentilerine karşın yüzde 0,6’lık bir artış kaydetti. Fed, beklentilere paralel olarak federal fonlama faizinde değişikliğe gitmedi. Geçtiğimiz gün ise Japonya Merkez Bankası faizi eksi yüzde 0.1 düzeyinde korurken, ekonomik görünümü yükseltti ve varlık alımını sabit bıraktı. ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 12 Eylül haftasında 860,000 ile beklentilerin üzerine çıktı. ABD konut başlangıçları verisi ise Ağustos ayında yüzde 5.1 düşüş kaydetti. Güçlü Dolar’ın etkisi ile güne 105,00 seviyesinde başlayan paritenin gün sonunda ABD’de beklentilerin altında açıklanan ABD verilerine rağmen gün sonunda aşağı yönlü hareketin sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 104,80 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 104,60 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 105,00, 105,20 ve 105,35 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 104,60, 104,40 ve 104,20 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Çarşamba günü ABD ham petrol ve benzin stoklarındaki düşüşün ardından ve Sally Kasırgası'nın ABD açık deniz üretimini durdurmaya zorlamasıyla Çarşamba günü % 4'ten fazla yükseldiği gözlenmişti. Geçtiğimiz gün ise ABD Enerji Enformasyon İdaresi, ülkede ticari ham petrol stoklarının geçen hafta beklenmedik bir şekilde 4,4 milyon varil düşüş ile 496 milyon varile gerilediğini açıkladı. Gün içerisinde kasırga ve koronavirüsün neden olduğu arz endişeleri devam ederken, açıklanan stok verisi ile birlikte Brent Petrol’ün yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 43,50 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 42,30 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 44,50, 45,40 ve 46,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 42,30, 41,20 ve 40,20 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Çarşamba günü kurda 7,50 seviyesi üzerinde yukarı yönlü sınırlı hareketler devam ederken, takip edilen Fed kararı ve ardından yapılan açıklamalar sonrasında Ons Altın’daki geri çekilmeye paralel olarak Gram Altın’da da geri çekilmeler gözlense de yukarı yönlü sınırlı hareketin devam ettiği gözlenmişti. Perşembe günü ise kurda 7,55 seviyesi üzerindeki yukarı yönlü hareketler sürerken, Ons Altın’da devam eden geri çekilmeye ek olarak, Gram Altın’da yatay hareketin sürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 473 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 471 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 475, 477 ve 479 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 471, 469 ve 467 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.