ENFLASYON BEKLENTİLERİNDEKİ ARTIŞ İLE ENDEKSLERDE SATIŞLAR HAKİM
Dün global piyasalarda riskli varlıklar üzerinde genel itibariyle satıcılı seyrin oluştuğu gözlendi. Yatırımcıların teknoloji ile ilgili şirketleri satması ve yükselen enflasyon beklentisinin aşı kaynaklı küresel ekonomik iyileşme etrafındaki iyimserliği yumuşatması nedeniyle, Çarşamba günü küresel hisse senedi piyasaları bir önceki seanstaki rekor seviyelerdeki yükselişlerden geri çekildi. Gösterge 10 yıllık Hazine getirileri, salgın öncesi seviyelere yakın işlem görürken bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı. ABD doları, ana para birimlerinden oluşan sepet karşısında değer kazandı.
Çarşamba günkü ABD’den gelen verilere baktığımızda perakende satışların hane halkının hükümetten ek salgın yardım parası aldıktan sonra Ocak ayında keskin bir şekilde toparlandığını gösterdi ve bu, geçen yılın sonlarında yeni bir COVID-19 enfeksiyonu dalgasının getirdiği kısıtlamaların ardından ekonomik aktivitede bir artış olduğunu gösterdi. Ayrıca ABD üretici fiyatları, mal ve hizmetlerin maliyetinin artmasıyla birlikte 2009'dan bu yana en yüksek oranda arttı ve bu da fabrika çıkışı enflasyonunun artmaya başladığını gösteriyor. Çalışma Bakanlığı, üretici fiyat endeksinde geçen ay % 1.3 artışla hükümetin seriyi yenilediği Aralık 2009'dan bu yana en büyük artışın yaşandığını söyledi. İyimser ekonomik verilerin yardımıyla ABD doları yükselişini sürdürdü. Dolar endeksi% 0,23 artarak 1 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.
Dün açıklanan 26-27 Ocak FED toplantı tutanaklarına göre FED yetkililerinin ekonominin tamamen iyileşmesi için daha uzun bir zamana ihtiyaç duyabilecek, virüsten zarar görmüş ekonomiyle karşı karşıya oldukları ortamda toplantıda ABD halkını yükselen enflasyonu kabul etmesi için nasıl zemin hazırlayacaklarını ve aynı zamanda olası stres belirtileri için "tetikte olma" ihtiyacını tartıştıkları görüldü.Tutanaklarda ayrıca ekonomik faaliyet ve istihdamdaki toparlanma hızının son aylarda yavaşladığı belirtildi. ekonominin aşılamalar da dahil olmak üzere Kovid-19 salgınının seyrine bağlı olacağı, devam eden halk sağlığı krizinin ekonomik faaliyet, istihdam ve enflasyon üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceği ve ekonomik görünüm için önemli riskler oluşturacağı aktarıldı.
Enflasyondaki olası bir artışla ilgili endişelerin aşı kaynaklı küresel ekonomik iyileşme konusundaki iyimserliği hafifletmesi nedeniyle Avrupa hisseleri ise bir yılın en yüksek seviyelerinden geriledi. Son zamanlardaki enflasyonda kısa vadeli bir artış olasılığının yükselen borç getirileriyle birleştiğinde, yatırımcılar büyük merkez bankaları tarafından para politikasını azaltma olasılığını fiyatlandırıyor ve bunun da risk odaklı varlıkları baskılayabileceğini görüyor ve fiyatlamasını buna göre şekillendiriyor. Enflasyonun yükselişine ilişkin beklentiler aynı zamanda Alman tahvil getirilerini yaklaşık bir yıldaki en yüksek seviyeye ulaşmasına neden oldu.
Bu sabah ABD vadelileri hafif ekside hareket ediyor. Asya’da ise endekslerin genelde negatif tarafta hareket ettiği gözleniyor. Endeksin güne sınırlı bir düşüşle başlamasını bekliyoruz.
USDTRY
Şubat ayına 7,32 TL’de bulunan 200 günlük üssel hareketli ortalama seviyesinin altında başlayan dolar/TL kuru, hem dolar endeksinde yaşanılan gerileme hem de TCMB başkanı Naci Ağbal’ın kısa vadede faiz indirim beklentilerine kapıyı kapatan ve şahin duruşun devam edeceğine yönelik açıklamaları ile 6,90 TL’nin altını test etti. Bugün yapılacak olan yılın ikinci Para Piyasası Kurulu toplantısı ve faiz kararı öncesinde politika faizinde herhangi bir değişiklik beklenmezken önceki gün ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş sonrasında kurun 7,00 TL seviyesine yakın hareketi devam ediyor. Haftanın dördüncü işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.
Teknik olarak incelediğimizde kurda 7,00 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Para girişinin oluşturduğu aşağı yönlü baskının devamı ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,95, 6,89 ve 6,85 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek bölgeleridir. 7,00 üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda ise yükselişlerde 7,07, 7,12 ve 7,15 direnç seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Çaprazda dolardaki değer kazanımı Euro’yu TL karşısında zayıflatırken bugün yapılacak olan yılın ikinci Para Piyasası Kurulu toplantısı öncesinde Türk Lirası’ndaki güçlü duruş sürüyor. TCMB başkanı Naci Ağbal’ın kısa vadede faiz indirim beklentilerine kapıyı kapatan ve şahin duruşun devam edeceğine yönelik açıklamalarına ek olarak faiz kararı öncesinde politika faizinde herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Yurt içinde açıklanacak faiz kararına ek olarak Avrupa Merkez Bankası tarafından yayınlanacak olan para politikası toplantı tutanaklarını takip edeceğimiz haftanın dördüncü işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,40 seviyesi civarında fiyatlanmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,35, 8,30 ve 8,25 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Euro tarafında değer kazanımı ile olası yükselişlerde ise 8,45, 8,54 ve 8,58 direnç seviyeleri takip edilebilir.
EURUSD
Önceki gün ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan hızlı yükseliş ile dolar küresel bazda değer kazanırken dolardaki değer kazanımı ile paritede satış baskısının artığı takip edilmişti. Yaşanan geri çekilme ile 1,2100 seviyesinin altına gerileyen paritede bugün Avrupa Merkez Bankası tarafından yayınlanacak olan para politikası toplantı tutanaklarını ile ABD’de tarafında İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvurularını ve Philadelphia Fed İmalat Endeksi verilerini takip edeceğiz. Öte yandan dün ABD’de açıklanan FOMC toplantı tutanakları paritedeki oynaklığı devam ettirebilir. Haftanın dördüncü işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.
Teknik olarak incelediğimizde, paritede 1,2050 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2050 seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,2080, 1,2120 ve 1,2160 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda ise 1,2020, 1,1980 ve 1,1950 destek seviyeleri takip edilebilir.
GBPUSD
Şubat ayının ilk haftasındaki yükselişi sonrasında geçtiğimiz hafta genelinde geri çekildiğini izlediğimiz dolar endeksinin hareketine paralel şekilde değer kaybeden parite, 20 günlük hareketli ortalama seviyesinden güç alarak geçtiğimiz Eylül ayından beri devam eden yükseliş kanalı içerisindeki hareketine devam ediyor. Önceki gün ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yukarı yönlü hareket parite de satış baskısı oluştururken Sterlin’deki güçlü duruş da pariteyi destekliyor. Öte yandan dün İngiltere’de açıklanan enflasyon verisi yıllık %0.7 artarken ABD’de ise sanayi üretimi %0.9 yükseldi. Haftanın dördüncü işlem gününde piyasadaki haber akışlarını ve haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkisini izlemeyi sürdüreceğiz.
Teknik olarak incelediğimizde, paritede 1,3900 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3900 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3930, 1,3970 ve 1,4000 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3870, 1,3820 ve 1,3750 destek seviyeleri takip edilmelidir.
ONS ALTIN
ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yukarı yönlü hareketle birlikte Amerikan Dolar’ı küresel bazda güçlenirken değerli metallerdeki satış eğilimi devam ediyor. Tahvil getirilerindeki artışla beraber güçlenen Dolar endeksi ile Ons Altın’da geri çekilmenin hızlandığı görüldü. Ocak ayındaki FOMC toplantısında, yaşanan salgının yakın vadede ekonomiye olan olumsuz etkisinin süreceği ve ekonomik aktivitedeki azalmadan kaynaklı olarak istihdam ve enflasyonda baskı oluşabileceği vurgulanmıştı. Fakat mali teşvik beklentileri ve enflasyon bekleyişlerindeki yükseliş ons Altın'ın kısa vadede yukarı yönlü hareket etmesini engelliyor. Haftanın dördüncü işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1780 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Ons Altın’da yukarı yönlü hareketler görmemiz durumunda sırası ile 1787, 1795 ve 1805 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1772, 1765 ve 1758 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
USDJPY
Japonya tarihinin en büyük ikinci daralmasını yaşadı. Japonya ekonomisi önceki gün açıklanan büyüme verisinde Kovid-19 küresel salgınıyla ülke tarihinin gördüğü en büyük ikinci daralmasını yaşamasına rağmen 2020 son çeyreğinde beklenti üstü bir performans sergileyerek Ekim - Aralık aylarında yıllık bazda %12,7 büyüdü. Japonya tarafında açıklanan büyüme verisine ek olarak ise ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yukarı yönlü hareketle birlikte paritede de yükselişler devam ediyor. Haftanın dördüncü işlem gününde piyasadaki haber akışlarını ve haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkisini izlemeyi sürdüreceğiz.
Teknik olarak incelediğimizde, paritede 106,00 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 106,00 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 106,40, 106,90 ve 107,20 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,70, 105,30 ve 105,00 destek seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Son yapılan OPEC+ toplantısı sonrası yaşadığı yükselişini devam ettirmekte zorlansa da Ocak ayı içerisinde 55 Dolar üzerinde tutunmayı başaran Brent Petrol, Joe Biden yönetiminde enerji talebinin artacağına dair beklentiler ve zayıflayan dolar ile birlikte yönünü yukarı çevirdi. Son olarak 20 günlük hareketli ortalama seviyesinden güç alarak yükselişe geçen Brent Petrol bir yıl aradan sonra tekrar 60 Doların üzerini görerek bu seviye üzerinde kalıcılık sağlamayı başardı. Kasım ayı başında başladığı yükseliş kanalı içerisindeki hareketini sürdüren petrolde, Uluslararası Enerji Ajansının küresel talep tahminlerini düşürmesi ve artan korona virüs vakaları ise petrol piyasalarındaki iyimserliği azaltabilir. Haftanın dördüncü işlem gününde piyasadaki haber akışlarını ve haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkisini izlemeyi sürdüreceğiz.
Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 64,40 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 65,00, 65,70 ve 66,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 64,20, 61,70 ve 61,50 destek seviyeleri takip edilebilir.
GRAM ALTIN
Gram Altın 400 TL seviyesinin altını test etti. Önceki gün ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yukarı yönlü hareketle birlikte dolar küresel bazda değer kazanırken Ons Altın’da sert geri çekilme takip edilmişti. Yaşanan geri çekilmenin dünde devam etmesi ile Ons Altın 1780 doların altına sarkarken Gram Altın’da 400 TL’nin altını test etti. Doların küresel bazda değer kazanımının sürmesi durumunda Ons Altın tarafında satış baskısı devam edebileceği gibi bugün iç tarafta TCMB’nin faiz kararını takip edeceğiz. Piyasa beklentisi merkezin politika faizinde herhangi bir değişik yapmayacağı yönünde iken haftanın dördüncü işlem gününde piyasadaki haber akışlarını ve haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkisini izlemeyi sürdüreceğiz.
Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 400 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 400 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 403, 407 ve 410 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 397, 395 ve 392 destek seviyeleri takip edilmelidir
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.