Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

PİYASALARDA POWELL ETKİSİ

Fed, beklentilere paralel olarak federal fonlama faizinde değişikliğe gitmedi. Salı günü başlayan para politikası toplantısı bugün sona erdi. Banka tarafından yapılan açıklamaya göre federal fonlama faizlerinde değişikliğe gidilmeyerek yüzde 0 - 0.25 hedef bandında bırakıldı. Bankadan faizlerde herhangi bir değişiklik beklenmiyordu. Banka, gösterge faizi 15 Mart'ta Kovid-19'dan kaynaklanan hasarı yumuşatabilmek için sıfıra yaklaştırmış ve sonrasında bu seviyede tutmuştu.

Fed politika yapıcılarının ekonomik projeksiyonlarına göre 2023 yılına kadar faiz oranlarında değişikliğe gidilmesi beklenmiyor. 17 yetkilinin 13'ü 2023'e kadar faiz değişikliği beklemiyor. Yetkililerin işsizlik oranlarına ilişkin uzun vadeli medyan tahmini yüzde 4.1 ile değişiklik göstermezken GSİYH artış oranlarına ilişkin uzun vadeli medyan tahmini yüzde 1.8'den yüzde 1.9'a yükseldi.

Fed'in Eylül toplantısının ardından basın toplantısında konuşan Fed Başkanı Powell, enflasyonda yüzde 2 hedefine ulaşana ve bu seviyenin üzerinde ılımlı seyredene kadar faizlerde değişiklik olmayacağını söyledi. Aktivitenin son aylarda arttığını ancak pandemi öncesi seviyelere göre düşük olduğunun altını çizen Powell, hane halkı harcamalarının üç aylık düşüşün ardından toparlandığını ifade etti. Mali teşviklerin gelirlere tam zamanında destek sağladığını vurgulayan Fed Başkanı, toparlanmanın beklenenden hızlı olduğunu söyledi. İşletme yatırımlarında iyileşme işaretleri görüldüğünü ekledi. İşsizlik oranının hala yüksek olduğunu vurgulayan Powell, "Kriz geride kaldığında acil durum araçlarımızı kullanmayı bırakacağız." dedi ve güçlü politika yönlendirmesinin ekonomiye iyi hizmet edeceğini belirtti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, küresel imalat sektörünün yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınının neden olduğu krizin en kötüsünü geride bıraktığını ve sektörün toparlanmaya hazır olduğunu bildirdi. Moody's'den yapılan açıklamada, 2021'de kısmi de olsa güçlü bir ekonomik toparlanma beklentisinin etkisiyle, küresel imalat sektörüne yönelik görünümünün "negatif"den "durağan"a çevrildiği aktarıldı. Açıklamada, 2020'deki çift haneli düşüşlerin ardından Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karın (FAVÖK) 2021'de yüzde 8 büyümesinin beklendiği kaydedildi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Doğu Akdeniz'de gerginliğin düşürülmesi hepimizin ortak çıkarınadır. Son günlerde Türkiye'nin arama gemisinin limana dönmesi bu yöndeki olumlu bir adım" dedi. "Türkiye her zaman önemli bir komşu oldu ve olmaya devam edecek ancak haritada yakın olsak da aramızdaki mesafenin giderek büyüdüğü görülüyor" ifadelerini kullanan Von der Leyen, Türkiye'nin zorlu bir coğrafyada bulunduğunu, milyonlarca mülteciye ev sahipliği yaptığını, AB'nin de Türkiye'yi bu konuda desteklediğini söyledi.

Dün ABD'de açıklanan perakende satışlar Ağustos ayında, güçlü istihdam artışlarına karşın, işsizlik desteklerinin sürelerinin dolmasının gelirler ve harcamalar üzerinde olumsuz etkisinin görülmesi ile birlikte beklenenden az arttı. Perakende satışların toplam değeri Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0.6 arttı. Temmuz ayı verisi yüzde 1.2 artıştan yüzde 0.9 artışa revize edildi. Gıda hizmetleri, otomobil bayiileri, inşaat malzemeleri mağazaları ve benzin istasyonlarının satışlarını içermeyen kontrol grubu perakende satışlar yüzde 0.1 düştü ve beklentilerin altında kaldı. Bu endeksin genellikle mevcut tüketici talebini daha iyi yansıttığı düşünülüyor.

USDTRY

Geçtiğimiz Salı günü, Türkiye'nin merkezi yönetim bütçesi Ağustos ayında 28,2 milyar TL fazla verdi. ABD tarafında New York Empire State imalat endeksi, Eylül'de beklentilerin üzerinde 17 değerine yükseldi. Açıklanan ABD sanayi üretimi verisi ise yüzde 0,4 artış gösterdi. Çarşamba günü, yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de perakende satışlar verisi Ağustos ayında yüzde 1,0'lık artış beklentilerine karşın yüzde 0,6'lık bir artış kaydetti. Fed, beklentilere paralel olarak federal fonlama faizinde değişikliğe gitmedi. Banka'nın Eylül toplantısının ardından basın toplantısında konuşan Başkan Powell, Fed'in bugün politika açıklamasında önemli değişiklikler yaptığını vurgularken, enflasyonda yüzde 2 hedefine ulaşana ve bu seviyenin üzerinde ılımlı seyredene kadar faizlerde değişiklik olmayacağını söyledi. Takip edilen gelişmeler doğrultusunda güne 7,48 seviyesinde başlayan kurun yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürerek 7,50 seviyesinde seyrini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,50 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,48, 7,46 ve 7,43 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 7,52, 7,54 ve 7,56 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Salı günü, Türkiye'nin merkezi yönetim bütçesi Ağustos ayında 28,2 milyar TL fazla verdi. Euro Bölgesi'nde ZEW ekonomik güven endeksi Eylül ayında 64,0'dan 73,9 seviyesine yükseldi. Çarşamba ise yurt içi ve Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, dikkatler Doğu Akdeniz'deki gelişmeler üzerinde olmaya devam etti. Gün içerisinde Parite çevresinde gözlenen satış baskısının Euro'da ağırlık oluşturması ile gün sonunda çaprazın yatay hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,82 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 8,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,84, 8,86 ve 8,88 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 8,80 8,78 ve 8,75 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Geçtiğimiz Salı, Euro Bölgesi'nde ZEW ekonomik güven endeksi Eylül ayında 64,0'dan 73,9 seviyesine yükselirken, ABD tarafında kritik Fed toplantısı öncesi New York Empire State imalat endeksi ve sanayi üretim verisi takip edildi. Çarşamba günü ise Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de perakende satışlar verisi Ağustos ayında yüzde 1,0'lık artış beklentilerine karşın yüzde 0,6'lık bir artış kaydetti. Fed, beklentilere paralel olarak federal fonlama faizinde değişikliğe gitmedi. Banka'nın Eylül toplantısının ardından basın toplantısında konuşan Başkan Powell, Fed'in bugün politika açıklamasında önemli değişiklikler yaptığını vurgularken, enflasyonda yüzde 2 hedefine ulaşana ve bu seviyenin üzerinde ılımlı seyredene kadar faizlerde değişiklik olmayacağını söyledi. Güne 1,1850 seviyesinde başlayan paritenin gün sonunda takip edilen açıklama ve gelişmeler doğrultusunda aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1760 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1720 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1790, 1,1820 ve 1,1850 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1720, 1,1690 ve 1,1660 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Salı günü, FOMC toplantısı öncesi Dolar'da gözlenen geri çekilme doğrultusunda güne 1960 Dolar seviyesi üzerinde hafif bir yükseliş ile başlayan Ons Altın'ın, açıklanan ekonomik veriler sonucu Dolar'ın değer kazanması ile yönünü aşağıya çevirdiği takip edilmişti. Çarşamba günü ise gerçekleşecek kritik FOMC toplantısı öncesi Dolar ve ABD on yıllık Tahvil faizlerinde yatay seyir ile değerli metalin yön belirlemekte zorlandığı gözlenirken, gün içinde 1974 seviyesini test etti. Gerçekleşen Fed kararı ve açıklamaları sonrası güçlenen Dolar ile birlikte Ons Altın kazançlarının bir kısmını geri verdiği izlense de gün sonunda sınırlı yükselişini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1942 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1948, 1955 ve 1962 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1935, 1930 ve 1922 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Salı günü, Birleşik Krallık'ta işsizlik oranı yüzde 3,9'dan yüzde 4,1'e yükselirken, ortalama gelir endeksi yüzde 1,3'lük gerilme beklentileri karşısında yüzde 1,0 gerileme kaydetti. ABD tarafında ise New York Empire State imalat endeksi, Eylül'de beklentilerin üzerinde 17 değerine yükselirken, açıklanan sanayi üretimi verisi yüzde 0,4 artış gösterdi. Çarşamba, İngiltere'de enflasyon Ağustos ayında beklentilerin üzerine artarak yüzde 0.2 olurken, ABD'de perakende satışlar verisi Ağustos ayında yüzde 1,0'lık artış beklentilerine karşın yüzde 0,6'lık bir artış kaydetti. Fed, beklentilere paralel olarak federal fonlama faizinde değişikliğe gitmedi. Banka'nın Eylül toplantısının ardından basın toplantısında konuşan Başkan Powell, Fed'in bugün politika açıklamasında önemli değişiklikler yaptığını vurgularken, enflasyonda yüzde 2 hedefine ulaşana ve bu seviyenin üzerinde ılımlı seyredene kadar faizlerde değişiklik olmayacağını söyledi. Gün içerisinde Brexit belirsizliğinin sınırlı etkileri devam ederken, gerçekleşen Fed açıklamaları sonrası güçlenen Dolar ile birlikte kazançlarının bir kısmını geri verdiği izlense de gün sonunda sınırlı yükselişini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2930 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2880 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2970, 1,3030 ve 1,3090 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2880, 1,2820 ve 1,2760 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Geçtiğimiz Salı günü Japonya'da nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de New York Empire State imalat endeksi ve sanayi üretimi verisi takip edilmişti. Çarşamba günü ise Japonya'nın ihracatı Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 14.8 azalırken, iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) lideri Suga Yoşihide, Temsilciler Meclisinde düzenlenen olağanüstü oturumda ülkenin başbakanı seçildi. ABD'de perakende satışlar verisi Ağustos ayında yüzde 1,0'lık artış beklentilerine karşın yüzde 0,6'lık bir artış kaydederken,. Fed, beklentilere paralel olarak federal fonlama faizinde değişikliğe gitmedi. Banka'nın Eylül toplantısının ardından basın toplantısında konuşan Başkan Powell, Fed'in bugün politika açıklamasında önemli değişiklikler yaptığını vurgularken, enflasyonda yüzde 2 hedefine ulaşana ve bu seviyenin üzerinde ılımlı seyredene kadar faizlerde değişiklik olmayacağını söyledi. Gün içerisinde koronavirüs endişeleri devam ederken, gerçekleşen Fed açıklamaları sonrası güçlenen Dolar ile birlikte paritenin aşağı yönlü hareketini derinleştirdiği takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 105,00 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 104,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 105,20, 105,40 ve 105,55 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 104,80, 104,60 ve 104,40 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Salı günü Brent Petrol, Sally Kasırgası'nın ABD Körfez Kıyısı'nın hemen dışında açık deniz petrol ve gaz üretimini bozması ve ABD'deki stok verilerinin etkisiyle yukarı yönlü hareketi takip edilmişti. Çarşamba ise ABD ham petrol ve benzin stoklarındaki düşüşün ardından ve Sally Kasırgası'nın ABD açık deniz üretimini durdurmaya zorlamasıyla Çarşamba günü % 4'ten fazla yükseldiği gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 41,70 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 41,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 42,50, 43,40 ve 44,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 41,00, 40,20 ve 39,20 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Salı günü dikkatler FOMC toplantısı üzerinde olmaya devam ederken beklentilerin üzerinde açıklanan ABD verileri sonrası kurdaki yatay hareketlere ek olarak, değerli metaldeki geri çekilme ile birlikte Gram Altın'da da aşağı yönlü sınırlı hareketler takip edilmişti. Dün ise kurda 7,50 seviyesi üzerinde yukarı yönlü sınırlı hareketler devam ederken, takip edilen Fed kararı ve ardından yapılan açıklamalar sonrasında Ons Altın'daki geri çekilmeye paralel olarak Gram Altın'da da geri çekilmeler gözlense de yukarı yönlü sınırlı hareketin devam ettiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 468 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 466 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 470, 472 ve 474 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 466, 464 ve 462 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş