Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

PİYASALARDA DALGALANMA ARTACAK mı?

Dün ABD’de endeksler karışık seyirle günü tamamladı. Dow Jones Sanayi endeksi, aşılama ile ilgili iyimserlik, vaka sayılarındaki düşüş ve ABD ekonomisini koronavirüs kaynaklı bir düşüşten kurtarmak için daha fazla mali yardım beklentisi ile yükselirken, döngüsel sektörlerin yükselişiyle Salı günü rekor bir kapanış yaptı. Ancak Nasdaq, teknoloji hisselerinin geri çekilmesiyle düşüş yaşarken, artan faiz oranlarına ilişkin endişeler, gösterge S&P 500'de çok az bir değişime neden oldu. Enerji ve finans da dahil olmak üzere yeniden açılan bir ekonomiden en fazla yararlanmaya hazır olan sektörler, en büyük yüzde kazanımlarını elde etti. Başkan Joe Biden, 1.9 trilyon dolarlık bir salgın yardım tasarısını önerisi ve önümüzdeki haftalarda Amerikalılara 1.400 dolarlık teşvik çeki vermek ve işsizlik ödemelerini desteklemek için Kongre'ye bunu onaylaması için baskı yapıyor. S&P 500 bankacılık endeksi, 10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin getirisinin Şubat 2020'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmasıyla yükseldi.

Avrupa hisse senetleri, madencilik ve banka hisse senetlerinin çoğunun diğer sektörlerdeki kayıpları dengelemesi ve yatırımcıların euro bölgesindeki ekonomik iyileşme konusunda kararsız kalmasıyla, Salı günü bir yıllık zirve civarında yatay bir şekilde kapandı.

Dün piyasalar Fed yetkilisi James Bullard’ın sözleriyle de yön buldu. St. Louis Fed Başkanı Bullard'ın enflasyona dair açıklamaları etkili oldu. Bullard, bu yıl ABD'de enflasyonun yükselmesini beklediğini, ancak kontrol altında tutulacağını söyledi. Bu açıklamalar sonrası tahvil faizleri ve dolar yükseldi, altın ve gelişen ülke paraları ise düşüşe geçti.

Piyasalarda ayrıca petrol fiyatlarının son günlerdeki yükselişi izleniyor. Petrol fiyatları Salı günü 13 ayın en yüksek seviyelerine yaklaştı ve ABD'nin güneyinde, Teksas'taki dondurucu soğuklar nedeniyle kuyuları ve petrol rafinerilerini kapatan donma ile desteklendi. Koronavirüs salgınıyla mücadele etmek için petrol üreten başlıca ülkelerin arzı kısıtlaması ve aşıların piyasaya sürülmesiyle fiyatlar aylardır dalgalı seyrediyor. Petrol fiyatları ayrıca Orta Doğu'daki arz endişeleri, Suudi liderliğindeki koalisyonun Yemen'deki Husi grubuna karşı Pazartesi günü Husiler tarafından dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan krallığa doğru ateşlenen patlayıcı yüklü bir insansız hava aracını imha ettiğini açıklamasının ardından arttı.

Son günlerde yabancı kurumlardan ardı ardına gelen DolarTL tahminlerine yenisi eklendi. Buna göre Commerzbank, Dolar/TL için yıl sonu tahminini 8,25’ten 8’e revize ederken, dolar kurunun 2021’in ilk yarısını 7-7,25 seviyesinde kapatmasını bekliyor. Küresel piyasaların şeffaflığı ödüllendirdiğini belirten Commerzbank Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Tatha Ghose, orta vadedeki temel senaryolarının enflasyon biraz azaldıktan sonra faizlerin yüzde 15 civarına döneceği yönünde olduğunu belirtti.

Bu sabah ABD vadelilerine baktığımızda yatay hafif negatif tarafta hareketlerin oluştuğu gözleniyor. Asya’da ise Japonya Nikkei 225 endeksi %0,60 civarında ekside hareket ediyor. Buna göre endeksin güne hafif satıcılı açılış yapmasını bekliyoruz.

USDTRY

Kurda geri çekilme sonrasında tepki alımları yaşandı. Perşembe günü yapılacak olan yılın ikinci Para Piyasası Kurulu toplantısı öncesinde Türk Lirası’ndaki güçlü duruş genel anlamıyla sürerken dün kurda tepki yükselişi görüldü. TL’deki güçlü duruşta TCMB başkanı Naci Ağbal’ın kısa vadede faiz indirim beklentilerine kapıyı kapatan ve şahin duruşun devam edeceğine yönelik açıklamaları etkili olurken geçtiğimiz hafta genelinde küresel bazda değer kaybederek 90,20 seviyesine kadar geri çekilen dolar endeksi de etkili oldu. Veri takvimi açısından sakin olan haftanın ilk iki işlem günü sonrasında bugün piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde kurda 7,00 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Para girişinin oluşturduğu aşağı yönlü baskının devamı ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,92, 6,87 ve 6,85 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek bölgeleridir. 7,00 üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda ise yükselişlerde 7,07, 7,12 ve 7,15 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Kurda geri çekilme sonrasında tepki alımları yaşandı. Perşembe günü yapılacak olan yılın ikinci Para Piyasası Kurulu toplantısı öncesinde Türk Lirası’ndaki güçlü duruş sürüyor. TL’deki güçlü duruşta TCMB başkanı Naci Ağbal’ın kısa vadede faiz indirim beklentilerine kapıyı kapatan ve şahin duruşun devam edeceğine yönelik açıklamaları etkili olurken doların küresel bazda değer kaybının sürmesi durumunda çaprazda Euro’yu destekliyor. Veri takvimi açısından sakin olan haftanın ilk işlem günü sonrasında dün Almanya’da ZEW Ekonomik Hissiyatı ile Euro bölgesi büyüme verileri kurda oynaklığı artırabilir. Haftanın üçüncü işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,45 seviyesi civarında fiyatlanmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,42, 8,38 ve 8,35 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Euro tarafında değer kazanımı ile olası yükselişlerde ise 8,50, 8,53 ve 8,57 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Yılın ilk FOMC toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Fed başkanı Powell’in, para politikasının salgın bitene kadar ekonomiyi desteklemeye devam edeceğinin altını çizmesi ile değer kazanmaya başlayan dolardaki değer kazanımı yerini geçtiğimiz hafta itibariyle kar satışları ile geri çekilmeye bırakmıştı. Geçtiğimiz haftanın başından itibaren geri çekildiğini izlediğimiz dolar endeksi 90,20 seviyelerini test ederken dolardaki değer kaybı pariteyi yukarı yönlü destekliyor. Veri takvimi açısından sakin olan haftanın ilk işlem günü sonrasında dün Almanya’da ZEW Ekonomik Hissiyatı ile Euro bölgesi büyüme verileri kurda oynaklığı artırabilir. Haftanın üçüncü işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 1,2100 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2100 seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,2150, 1,2180 ve 1,2220 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda ise 1,2080, 1,2020 ve 1,1980 destek seviyeleri takip edilebilir.

ONS ALTIN

ABD piyasalarının kapalı olduğu haftanın ilk işlem gününde düşük işlem hacmi ile yatay bir günü geride bırakan Ons Altın’da 1820 dolardaki 200 günlük hareketli ortalama seviyesini takip etmeyi sürdürüyoruz. Şubat ayının ilk haftasında Doların küresel bazda değer kazanımı ile ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin genel olarak piyasa beklentisine göre pozitif gelmesi takip edilmişti. Yaşadığı geri çekilme ile 1820 dolardaki 200 günlük hareketli ortalama seviyesinin altına sarkan Ons Altın, ABD’de artan enflasyon beklentileriyle beraber dolar endeksinde yaşanan geri çekilme sonrasında 1840 doların üzerine çıkmayı başardı. Haftanın üçüncü işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1825 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Ons Altın’da yukarı yönlü hareketler görmemiz durumunda sırası ile 1835, 1843 ve 1850 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1818, 1810 ve 1800 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Şubat ayının ilk haftasındaki yükselişi sonrasında geçtiğimiz hafta genelinde geri çekildiğini izlediğimiz dolar endeksinin hareketine paralel şekilde değer kaybeden parite, 20 günlük hareketli ortalama seviyesinden güç alarak geçtiğimiz Eylül ayından beri devam eden yükseliş kanalı içerisindeki hareketine devam ediyor. Dolar endeksindeki geri çekilmeye ek olarak Sterlin’deki güçlü duruş da pariteyi desteklemeye devam ederken veri takvimi açısından sakin olan haftanın ilk iki işlem günü sonrasında bugün piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 1,3900 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3900 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3930, 1,3970 ve 1,4000 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3870, 1,3820 ve 1,3750 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Japonya tarihinin en büyük ikinci daralmasını yaşadı. Japonya ekonomisi Kovid-19 küresel salgınıyla ülke tarihinin gördüğü en büyük ikinci daralmasını yaşamasına rağmen 2020 son çeyreğinde beklenti üstü bir performans sergileyerek Ekim - Aralık aylarında yıllık bazda %12,7 büyüdü. Açıklanan güçlü büyüme verisine rağmen paritede yukarı yönlü hareketin hızlandığı görüldü. ABD piyasalarının “Başkanlık Günü” nedeniyle tatil olması ile herhangi bir veri akışı bulunmazken dolar endeksi zayıf seyir devam ediyor. Haftanın üçüncü işlem gününde piyasadaki haber akışlarını ve haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkisini izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 105,00 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 105,00 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 105,60, 105,90 ve 106,20 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,00, 104,60 ve 104,20 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Son yapılan OPEC+ toplantısı sonrası yaşadığı yükselişini devam ettirmekte zorlansa da Ocak ayı içerisinde 55 Dolar üzerinde tutunmayı başaran Brent Petrol, Joe Biden yönetiminde enerji talebinin artacağına dair beklentiler ve zayıflayan dolar ile birlikte yönünü yukarı çevirdi. Son olarak 20 günlük hareketli ortalama seviyesinden güç alarak yükselişe geçen Brent Petrol bir yıl aradan sonra tekrar 60 Doların üzerini görerek bu seviye üzerinde kalıcılık sağlamayı başardı. Kasım ayı başında başladığı yükseliş kanalı içerisindeki hareketini sürdüren petrolde, Uluslararası Enerji Ajansının küresel talep tahminlerini düşürmesi ve artan korona virüs vakaları ise petrol piyasalarındaki iyimserliği azaltabilir. Haftanın üçüncü işlem gününde piyasadaki haber akışlarını ve haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkisini izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 62,60 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 63,00, 63,70 ve 64,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 62,20, 61,70 ve 61,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GRAM ALTIN

Ons Altın’ın 200 günlük üsse hareketli ortalama seviyesi olan 1820 doların altına sarkmasına ek olarak dolar/TL kurunda yaşanılan geri çekilme ile 403 TL’ye kadar geri çekilen Gram Altın’ın tepki yükselişi sonrasında geçtiğimiz hafta genelinde 410 TL üzerinde kalıcılık sağladığını gördük. ABD’de artan enflasyon beklentileriyle yönünü yukarı çeviren Ons Altın’daki yükseliş eğilimin devam etmesi Gram Altın’ı desteklerken dün kurun 7,00 TL psikolojik destek seviyesi altına sarkması Gram Altın’da satış baskısını artırdı. Haftanın üçüncü işlem gününde piyasadaki haber akışlarını ve haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkisini izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 403 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 407 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 412, 417 ve 422 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 400, 395 ve 390 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.