Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ENDEKSTE YENİ REKORLAR GELMEYE DEVAM EDECEK Mİ?

Dün yurtiçinde piyasaların beklediği en önemli konu TCMB faiz kararıydı. TCMB, piyasa beklentisi doğrultusunda politika faizini 75 baz puan daha düşürerek %11.25 düzeyine indirdi. 2018 yılsonu enflasyonu %11.84 ile karşılaştırdığımızda gerçekleşen bu enflasyon oranı üzerinden şu an reel faiz vermeyen bir konuma geçilmiş oldu. Yıl sonu beklenen %8.5 enflasyon hedefi ile baktığımızda ise halen faiz indirimi için alan mevcut. Burada önemli konu enflasyonda bu yıl bu hedefe ne kadar yakınsanabilinecek. Zira 2020 itibariyle düşük faiz ortamıyla ekonomide gözlenen canlanma iç tüketim artırışıyla devam edecek görünüyor. İnşaat, otomotiv, mobilya gibi sektörlerde özellikle bu canlanmayı göreceğiz. Bu açıdan TL'de öngörülebilirlik yani volatilitenin durumu oldukça önemli olacak. Yıl genelinde bu sağlanabilirse ekonomideki iç tüketim bazlı canlanma ile ithalatın artmasına karşılık kurda ciddi aşağı-yukarı yönlü ataklar görmezsek enflasyon kısmen de olsa daha iyi konumda beklentilerle ilerleyebilir. Buna göre TCMB'nin bu toplantıda bu durumu değerlendirip ileri dönemde beklentilerdeki iyileşmenin vereceği etkileri hesaba katarak faiz indirim kararını verdi diye düşünebiliriz. Bu durum önümüzdeki süreçte de TCMB'nin enflasyondaki gidişat ve beklentilerine göre hareketle yeni faiz indirimlerini de gündeme getirebilecektir. Nitekim toplantı metninde TCMB "Enflasyon görünümündeki iyileşme devam etmekte, enflasyon beklentilerindeki genele yayılan düzelme sürmektedir. Enflasyon başta olmak üzere makroekonomik göstergelerdeki iyileşme ülke risk primindeki düşüşü desteklemekte ve maliyet unsurları üzerindeki baskıların sınırlanmasına katkıda bulunmaktadır. Döviz kuru, iç talep koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimleri ılımlı seyretmektedir. Enflasyondaki seyrin yıl sonu tahminiyle büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirilmektedir." ifadelerine yer verdi. Bu gelişme sonrası kurun 5.84 seviyesinin altını gördükten sonra buradan tepki aldığı izlendi.

Dün ticaret anlaşması sonrası devam eden iyimserlikle birlikte ABD'de ve Avrupa'da endeksler günü pozitif tarafta tamamladı. ABD'de ayrıca işsizlik maaşı başvurularının 50 yılın en düşük seviyelerine yakın seyrini sürdürmesinin verdiği olumlu etki de endeksteki harekete katkı sağladı. Dün Avrupa'da ise Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,1 kazançla 6.038,14 puana, Almanya'da Dax endeksi yatay seyirle 13.483,66 puanda kaldı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,4 değer kaybıyla günü 7.587,00 puandan kapattı.

Yurtiçinde dün takip ettiğimiz bir diğer veri ise haftalık açıklanan yurtiçi yerleşiklerin döviz tevdiat sonuçlarını takip ettik. Buna göre yabancı para mevduatları, 10 Ocak haftasında önceki haftaya göre 1,68 milyar USD arttı ve 196,06 milyar USD oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 0,30 milyar USD artarak 121,47 milyar USD; tüzel kişilerin mevduatı 1,38 milyar USD artarak 74,59 milyar USD oldu.

Çin dördüncü çeyrek büyümesi bu kez sağlam temellerle yeniden toparlanmanın başladığını ortaya koydu. Üçüncü çeyrekte de 30 yılın en kötü büyümesini kaydeden Çin, dördüncü çeyrekte beklentiye paralel yıllık %6 büyüme gerçekleştirdi. Büyümede Haziran'dan bu yana artış hızı ilk kez ivme kazanan yatırımlar rol oynadı. Aralık ayında beklentilerin oldukça üzerine çıkan sanayi üretimi ve perakende satışlar birinci faz ticaret anlaşmasının henüz imzalanmadan bile yatırımcı güveninde artış yarattığını ortaya koydu. Çin sanayi üretimi Aralık'ta yıllık %6,9 artarak beklentinin 100 baz puan üstünde gerçekleşti. Perakende satışlar da yıllık %8 büyüme kaydetti ve %7,9'luk beklentiyi hafif aştı.

USDTRY

Haftanın dördüncü işlem gününde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2020'nin ilk toplantısında enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla uyumunu koruduğu ifadelerine yer vererek, politika faizini 75 baz puan düşürerek % 12'den % 11.25'e indirdi. ABD'de ise Perakende Satışlar verisi üçüncü ayında da yükselmeye devam ederek Aralık ayında yüzde 0,3 artarken, Philadelphia Fed imalat endeksi Ocak ayında 2,4'ten 17'ye çıkarak Mayıs ayından beri en yüksek seviyede gerçekleşti. Gündemde ABD ile Çin arasında Çarşamba günü imzalanan birinci faz ticaret anlaşması ve piyasalar üzerindeki etkileri takip edilirken, TCMB 2020 yılının ilk Para Politikası Kurulu toplantısında beklentiler doğrultusunda 75 baz puan faiz indirmesi ile birlikte gün sonunda kurun kayıplarına ikinci gününde de devam ettiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 5,86 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 5,84, 5,82 ve 5,80 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 5,88, 5,90 ve 5,92 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın dördüncü işlem gününde Euro Bölgesi'nde nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Almanya'da açıklanan TÜFE verisinin Aralık ayında yüzde 0,5'lik olarak Kasım ayındaki seviyesinde kalırken, yıllık bazda da beklentilere paralel olarak yüzde 1,5 olarak bir önceki yıllık seviyesini koruduğu gözlendi. Yurt içerisinde ise TCMB, 2020'nin ilk toplantısında enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla uyumunu koruduğu ifadelerine yer vererek, politika faizini 75 baz puan düşürerek % 12'den % 11.25'e indirdi. Günün geri kalanında TCMB Para Politikası Kurulu toplantısında beklentiler doğrultusunda 75 baz puan faiz indirmesinin Türk varlıkları üzerindeki etkileri takip edilirken, gün sonunda çaprazın kayıplarını sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 6,52 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,54 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,50, 6,48 ve 6,46 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 6,54, 6,56 ve 6,58 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde Euro Bölgesinde nispeten zayıf veri akışı devam ederken, ABD'de Perakende Satışlar verisi üçüncü ayında da yükselmeye devam ederek Aralık ayında yüzde 0,3 artarken, Philadelphia Fed imalat endeksi Ocak ayında 2,4'ten 17'ye çıkarak Mayıs ayından beri en yüksek seviyede gerçekleşti. Gün içerisinde ABD ile Çin arasında Çarşamba günü imzalanan birinci faz ticaret anlaşması ve piyasalar üzerindeki etkileri takip edilirken, ABD'de olumlu açıklanan veriler ile paritenin bir önceki günkü kazançlarını kaybettiği görülürken, gün sonunda devam eden satış baskısı ile birlikte paritenin kayıplarını sürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1130 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1150 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1110, 1,1090 ve 1,1060 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1150, 1,1170 ve 1,1200 direnç seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde Altın, Çarşamba günü imzalanan ABD ve Çin arasındaki birinci faz ticaret anlaşmasının ardından tarifeler ve diğer temel konularla ilgili endişeleri devam etmesi ile 1550 Dolar seviyesi üzerinde tutunmaya devam ettiği izlendi. Gün içerisinde olumlu açıklanan ABD verileri ve ABD on yıllık Tahvil faizlerinde görülen artış ile birlikte Ons Altın'ın sınırlı kayıplarını sürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1553 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın'ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1546, 1539 ve 1532 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1559, 1565 ve 1572 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde, Birleşik Krallık'ta zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de Perakende Satışlar verisi üçüncü ayında da yükselmeye devam ederek Aralık ayında yüzde 0,3 artarken, Philadelphia Fed imalat endeksi Ocak ayında 2,4'ten 17'ye çıkarak Mayıs ayından beri en yüksek seviyede gerçekleşti. Çarşamba günü açıklanan Birleşik Krallık enflasyon verisinden sonra İngiltere Merkez Bankası'nın potansiyel faiz indirimi ihtimalini güçlendirdiği gözlenirken, gün içerisinde Avrupa Birliği Ticaret Komiseri Phil Hogan'ın İngiltere ile Avrupa Birliği ticaret anlaşması için yılsonuna kadar her şeyi yapmayacağız açıklamaları ile gün sonunda GBPUSD paritesinin kritik 1.30 seviyesi üzeri seviyelere doğru art arda üçüncü gününde de hareket ettiği takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3070 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3030 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3120, 1,3180 ve 1,3240 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3030, 1,2980 ve 1,2920 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın dördüncü işlem gününde Japonya'da nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de ise Perakende Satışlar verisi üçüncü ayında da yükselmeye devam ederek Aralık ayında yüzde 0,3 artarken, Philadelphia Fed imalat endeksi Ocak ayında 2,4'ten 17'ye çıkarak Mayıs ayından beri en yüksek seviyede gerçekleşti. Gün içerisinde ABD ile Çin arasında Çarşamba günü imzalanan birinci faz ticaret anlaşması ve piyasalar üzerindeki etkileri takip edilirken, ABD'de olumlu açıklanan veriler ile birlikte gün sonunda USD/JPY paritesinin kazançlarını sürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 110,10 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 109,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 110,40, 110,60 ve 110,80 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 109,80, 109,60 ve 109,40 destek seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın dördüncü işlem gününde Petrol fiyatları, ABD ve Çin'in ticaret anlaşmasının ilk fazını imzalanması ile birlikte yükselmeye devam ederken, ABD'de Ham Petrol Stoklarının yaklaşık 15 milyon varil arttığını gösteren veriler sonrasında kazancını sürdüğü takip edildi. Gün içerisinde Uluslararası Enerji Ajansının aylık petrol piyasası raporuna göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün ham petrol üretimi geçen yıl Aralık'ta bir önceki aya göre günlük 180 bin azalışla 29 milyon 440 bin varil olduğu izlenirken gün sonunda açıklanan veriler ve gelişmeler ile birlikte. Petrol'ün kazançlarını sürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 58,60 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 58,10 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Ham Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 59,10, 59,60 ve 60,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 58,10, 57,60 ve 57,10 destek seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Çarşamba günü ABD ile Çin arasında imzalanan anlaşmanın yatırımcılar tarafından yetersiz bulunması ve Çin mallarına ABD'nin uyguladığı milyarlarca dolar tutarındaki gümrük vergilerinin ABD başkanlık seçimlerinin ertesine kadar değiştirilmeyeceğine ilişkin haber sonrası gün içerisinde 18 Dolar seviyesini test ettiği izlenmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise, olumlu açıklanan ABD verileri ve ABD on yıllık Tahvil faizlerinde görülen artışın güvenli varlık talebini azaltması ile birlikte Gümüş'ün kayıplarını sürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 18 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 18,15 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,90, 17,75 ve 17,60 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası ile Gümüş'teki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 18,15, 18,30 ve 18,50 direnç seviyeleri takip edilmelidir.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş