Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Her gün olduğu gibi dün de takip ettiğimiz koronavirüs toplam vaka sayısı 2.1 milyona yaklaştı. ABD’de toplam vaka sayısı 640 bini geçti ve diğer ülkelerle arayı hızlı bir şekilde açmayı sürdürdü. Dün itibariyle ABD’de 2.259 kişi hayatını kaybetti. Toplam yeni vaka sayısı ise 26.299 kişi oldu. İtalya’da yeni vaka sayısı 2.667 kişi ile düşüş eğilimine yine devam etti. İtalya’da yoğun bakıma alınan hasta sayısı da günden güne düşmeye devam ediyor. İtalya’da hayatını kaybeden kişi sayısı dün 578 kişi ile önceki güne göre biraz azaldı. İspanya’da ise salgın nispeten yavaşlamış görünmeye devam ediyor. Almanya’da ise durum halen kontrol altında vaka sayıları düşüş eğiliminde. Türkiye’ye baktığımızda ise dün 4.281 yeni vaka açıklandı. Test sayısı 34.090 kişi olurken hayatını kaybeden vatandaş sayısı maalesef 115 oldu. İyileşen vatandaş sayısı ise 875 gibi oldukça yüksek bir sayıya ulaştı ve düne göre arttı. Pozitif vaka oranları neredeyse değişmedi. Ölüm oranı (%2.19) biraz arttı. Vakaların ve ölümlerin artış hızı, son 3 gündür değişmiyor. En kayda değer gelişme, iyileşme oranının (%8.18) önemli ölçüde artması oldu. Yoğun bakımdaki hasta oranı %2,93, entübe hasta oranı ise %1,69 ile düşüşe devam etti.
Geçen gün OPEC+ petrol arzı kısıtlanması konusunda anlaşma sağlanmasına rağmen petrol fiyatlarında cılız tepkinin ardından düşüş eğilimi yeniden yaşanmaya başladı. Küresel boyutta etkisi devam eden korna virüs salgını nedeniyle ekonomilerin durmasının verdiği etki talepte ciddi düşüş yaratırken petrol arzının halen yüksek kalmasıyla birlikte bakıldığında fiyatlarda önemli bir yukarı yönlü hareketlenme meydana gelemiyor.
Petrol fiyatları düşüş eğilimine virüs etkisiyle devam ederken ABD’deki verilerde de virüsle birlikte önemli bozulmaların meydana geldiği gözlendi. ABD'de sanayi üretimi virüs salgının başladığı Mart ayında %54 beklentiye karşılık %5.4'le tahminlerin üzerinde düştü. Bu sonuç 1946 yılından bu yana en kötüsü oldu. Kapasite kullanım oranı % 74 beklenirken %72.7 oldu. İmalat sanayi üretimi de %4.2 düşüş beklenirken %6.3 oranında düştü. ABD'de perakende satışlar ise Mart'ta koronavirüs salgınının harcamaları sınırlamasıyla rekor düşüş kaydetti. Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre perakende satışlar önceki aya kıyasla %8.7 düştü. Bir süredir düşüş eğiliminde olan Dolar endeksi dün ABD’den gelen oldukça kötü veriler ve Çin’den beklenen ilk çeyrek GSYH verisi öncesi yatırımcıların güvenli para birimlerine yönelmesiyle Dolar’a olan taleple birlikte değer kazandı.
Dün açıklanan FED Bej Kitap raporuna göre "Ekonomik faaliyet, Kovid-19 pandemisinin bir sonucu olarak, ABD'nin tüm bölgelerinde keskin ve ani bir şekilde daraldı." değerlendirmesinde bulunuldu. Raporda, çoğu bölgede imalat sanayisinde düşüşlerin gözlendiği, gıda ile tıbbi malzeme üreticilerinin ise güçlü bir taleple karşılaştığı ancak salgına karşı alınan önlemler ve tedarik zincirindeki aksamalar nedeniyle üretim gecikmelerinin yaşandığı aktarıldı.
ABD'de endeksler, yeni tip koronavirüs salgının etkisi ve ekonomik verilerin kötü gelmesinin ardından günü düşüşle kapattı. Dow Jones endeksi 400 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 1,9 azalışla 23.506,85 puana geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 2,2 kayıpla 2.783,10 puana ve Nasdaq endeksi de yüzde 1,4 azalışla 78.393,18 puana düştü.
Bu sabah ABD vadelileri yataya yakın hafif satıcılı, Asya endeksleri ise yine kısmi satıcılı hareket ediyor. Trump’ın bugün virüs hızının zirve yaptığı yorumuna dayanarak ABD ekonomisinin yeniden açılması ile ilgili bir konuşma yapması bekleniyor.
USDTRY

Haftanın ilk işlem gününde ABD’de nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Şubat 2020 dönemine ilişkin ödemeler dengesi 1.23 milyar dolar açık verdi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre şubat ayına ilişkin sanayi üretim endeksi ise aylık yüzde 1.2, yıllık yüzde 7.5 arttı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün, Türkiye’deki toplam vakanın 69 bin 392, can kaybının ise 1518 olduğunu açıkladı. Küresel piyasalarda korona virüsün yıkıcı etkileri devam ederken gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte kurun yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi. Dün ise ABD tarafında açıklanan sanayi üretimi ve perakende satışlar verilerinde tarihi düşüşler olmasına rağmen kurdaki yükseliş devam ediyor.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6,90 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,925, 6,94 ve 6,9650 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 6,895, 6,87 ve 6,85 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
EURTRY

Haftanın ilk işlem gününde Euro Bölgesi’nde Paskalya Bayramı tatili sürerken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Şubat 2020 dönemine ilişkin ödemeler dengesi 1.23 milyar dolar açık verdi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre şubat ayına ilişkin sanayi üretim endeksi ise aylık yüzde 1.2, yıllık yüzde 7.5 arttı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki toplam vakanın 69 bin 392, can kaybının ise 1518 olduğunu açıkladı. Dün ekonomik takvimde ise iç tarafta açıklanan Ocak-Mart dönemi bütçe açığı 29,6 milyar TL olurken Avrupa tarafında ise Fransa, İspanya ve İtalya’nın enflasyon verilerini beklentilere paralel geldi. TL’deki değer kaybı devam ederken kurdaki yükselişin devam ettiğini görebiliriz.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,55 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,50 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,58, 7,60 ve 7,62 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 7,50, 7,50 ve 7,48 destek seviyeleri takip edilebilir
 
EURUSD

Haftanın ilk işlem gününde Euro Bölgesi’nde Paskalya Bayramı tatili sürerken, ABD’de ise nispeten zayıf veri akışı hakim idi. Dolar tarafında, Fed’in kredilerde 2.3 trilyon dolar için yeni adımlar atması ve Fed Başkanı Powell, Fed'in ABD ekonomisinin güçlenmesini sağlamak için etkili hareket edeceği açıklamalarının etkisi ile korona virüsün yıkıcı etkileri devam ederken, gün sonunda partinin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi. Dün ise ABD tarafında açıklanan sanayi üretimi ve perakende satışlar verilerinin beklentilerin altında kaldığı görüldü. ABD sanayi üretiminde 1946 yılından beri en büyük düşüşü yaparak Mart'ta yüzde 5.4 olurken perakende satışlar ise Mart'ta yüzde 8.7 oldu. Bugünkü ekonomik takvimde ise ABD işsizlik başvuruları ve FED imalat endeksi verilerini takip edeceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,0950 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,097 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,0910, 1,0870 ve 1,0840 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,0970, 1010 ve 1,1040 direnç seviyeleri takip edilebilir.
 
XAUUSD
 
Geçtiğimiz işlem haftasında 1650 dolar seviyelerinden başladığı yükselişle dün itibariyle 1748 dolara kadar yükselen Ons Altın’da kar satışları ile geri çekilme yaşanıyor. Aralık 2012’den beri en yüksek seviyesine yükselen Ons Altın’da önde gelen borsa endekslerindeki keskin düşüşlerle görülen piyasalardaki riskten kaçınma hissiyatı ve takip edilen gelişmeler ile birlikte yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü görebiliriz. Yükselişine devam eden Altın’da direnç seviyelerinin geçilmesi durumunda yükselişin hızlandığını görebiliriz.
 
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1720 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1725, 1738 ve 1747 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1715, 1708 ve 1695 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
 
GBPUSD

Haftanın ilk işlem gününde Birleşik Kralık’ta zayıf veri akışı devam ederken, Paskalya Bayramı tatili sürerken, ABD’de ise nispeten zayıf veri akışı hakim idi. Dolar tarafında, Fed’in kredilerde 2.3 trilyon dolar için yeni adımlar atması ve Fed Başkanı Powell, Fed'in ABD ekonomisinin güçlenmesini sağlamak için etkili hareket edeceği açıklamalarının etkisi ile korona virüsün yıkıcı etkileri devam ederken, gün sonunda Paskalya tatili nedeniyle gelen düşük işlem hacmi üzerine partinin yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi. Dün ise ABD tarafında açıklanan sanayi üretimi ve perakende satışlar verilerinde tarihi düşüşler gördük. Bugünkü ekonomik takvimde ABD işsizlik başvuruları ve FED imalat endeksi verilerini takip edeceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2550 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2520 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2580, 1,2620 ve 1,2660 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2520, 1,2480 ve 1,2440 destek seviyeleri takip edilmelidir
 
USDJPY
 
Haftanın ilk işlem gününde Japonya ve ABD’de nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, geçtiğimiz hafta açıklanan ekonomik veriler ve Fed teşvikleri Dolar üzerindeki etkileri takip edilmeye devam edildi. Gün içerisinde küresel piyasalarda korona virüs endişelerinden dolayı risk iştahının düşmesiyle birlikte dolar yen karşısında gerilemeye devam ederken tepki alımları ile yükselişlerde gördük. Dün ekonomik veri tarafında ABD’de açıklanan sanayi üretimi ve perakende satışlar verilerinde tarihi düşüşler gördük. ABD sanayi üretiminde 1946 yılından beri en büyük düşüşü yaparak Mart'ta yüzde 5.4 olurken perakende satışlar ise Mart'ta yüzde 8.7 oldu. Bugünkü ekonomik takvimde ABD işsizlik başvuruları ve FED imalat endeksi verilerini takip edeceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 108,00 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,00, 106,70 ve 106,40 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olması durumunda ise 107,80, 108,20 ve 108,60 direnç seviyeleri takip edilebilir.
 
HAM PETROL
 
Haftanın üçüncü işlem gününde erken saatlerde sert dalgalandıktan sonra, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve OPEC dışı petrol üreticisi ülkelerin tarihi üretim kısıntısı anlaşmasının korona virüsten dolayı çöken piyasaya istikrar kazandırmaya yetip yetmeyeceğine çevirmeleri ile birlikte yükseldiği gözlendi. Gün içerinde ABD Başkanı Donald Trump, sosyal paylaşım platformu Twitter yoluyla yaptığı açıklamada, OPEC + koalisyonunun istediği üretim kısıntısı miktarının genel olarak sözü edilen 10 milyon varil değil 20 milyon varil olduğunu kaydederken, Petrol’de aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü gözlendi. Dün açıklanan ABD toplam ham petrol stokları 19248 bin varil artışla 503618 bin varil oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 20,00 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 19,50 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Ham Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 20,50, 21,70 ve 23,00 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 19,00, 18,40 ve 17,70 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
XAGUSD
 
Haftanın ilk işlem gününde önde gelen borsa endekslerindeki keskin düşüşlerle görülen piyasalardaki riskten kaçınma hissiyatı, güvenli liman talebindeki atışa rağmen ABD on yıllık Tahvil faizlerinde gözlenen pozitif seyir ile birlikte Gümüş’ün gün sonunda yatay hareketini sürdürdüğü takip edildi. Dün yatay hareketten biraz olsun çıkarak yükselişe geçen gümüşte güvenli varlık talebindeki artış ile yükselişin devam ettiğini görebiliriz.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş’ün 15,50 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 15,30 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 15,90, 16,20 ve 16,50 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gümüş’teki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 15,30, 15,00 ve 14,70 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.