Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

SALGIN ENDİŞELERİ RİSK İŞTAHINI AZALTACAK mı?

Avrupa borsaları yeni tip korona virüs (Kovid-19) vakalarındaki artışa ilişkin endişelerle günü karışık seyirle kapattı. Avrupa Borsaları Çin'in Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona virüs (Kovid-19) vakalarındaki artışa ilişkin endişelerle günü karışık seyirle tamamladı. Kapanışta, gösterge endeksi Stoxx Europe 600 yüzde 0,09 düşüşle 370,62 puana geriledi. Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,12 azalarak 4.941,66 puan, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,58 gerileyerek 5.935,06 puan seviyesinden kapandı.

Öte yandan Fransa'da Kovid-19 önlemleri kapsamında 17 Ekim Cumartesi itibarıyla sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yeni tip korona virüs (Kovid-19) vaka sayılarında rekor artışların ardından başkent Paris başta olmak üzere birçok şehirde 17 Ekim itibarıyla 21.00-06.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıkladı. Salgınla ilgili durumun endişe verici olduğunu ancak panik yapılmaması gerektiğini ifade eden Macron, salgında ikinci dalganın yaşandığını bildirdi.

ABD'li biyoteknoloji şirketi Vaxart tarafından geliştirilen, tablet formunda ağız yoluyla alınabilen potansiyel yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının klinik denemelerine başlandığı bildirildi. "Clinical Trials Arena" internet sitesinde yer alan habere göre, "VXA-CoV2-1" adlı Kovid-19 aşı adayı insanlar üzerinde test edilmeye başlandı. Birinci aşama klinik deneme kapsamında aşı adayı 18 ila 54 yaşlarındaki 48 sağlıklı gönüllü üzerinde iki doz olarak denenecek. Aşının güvenli olup olmadığının ve bağışıklık etkisinin sınanacağı deneme süresinde deneklere düşük ve yüksek dozlar içeren aşı özellikli tabletler 28 gün arayla verilecek.

Goldman Sachs, yayınladığı bir raporda "yumuşak iniş senaryosu" dahilinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizin %17'ye çıkarabileceğini öngörüyor. Goldman Sachs yayımladığı bir raporda, bütçe açığının finansmanı ve TL'yi desteklemek için yapılan müdahalelerin brüt Döviz rezervlerini yıl boyunca azalttığına değinirken, daha fazla ve önden yüklemeli faiz artırımlarının gerekli olduğu belirtiliyor. Gerekli faiz artırımlarının yapılmasının geciktiğini belirten kurum, "yumuşak iniş senaryosu" ve "sert iniş senaryosu" olarak iki ana senaryo üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Goldman Sachs daha önceki faiz oranı tahminlerinin 2020 yıl sonunda %12 ve 2021'in ilk yarısında %14 olduğunu belirtirken, şimdiki yıl sonu faiz tahminlerinin yumuşak iniş senaryosu dahilinde %17 olduğunu vurguladılar. Raporda "Böyle bir senaryo, TCMB'nin politikalarında köklü bir değişimden ziyade, rezervlerdeki azalmanın, artan ithalatın ve TL üzerinde artan endişelerin önüne geçilmesi ihtiyacını yansıtıyor" denildi.

Kurumlar vergisi küçük şirketler için indirilebilir. Cirosu 10 milyon liranın altındaki şirketler için kurumlar vergisinin yüzde 15'e indirilmesi gündemde. İş dünyasından gelen kurumlar vergisinde indirim talebi üzerine hükümet çalışma başlattı. 10 milyon lira üzeri cirosu olan şirketler için ise yüzde 20'lik oran uygulanması planlanıyor. Bununla birlikte büyük şirketler için bazı istisnalar da uygulanabilir. Konuya yakın kaynaklar, çalışmanın tamamlanmadığını, oranlarda değişiklik olabileceğini belirtti. Bu konuda çalışmaların sona ermesinin ardından önerinin en yakın zamanda Meclis Plan Bütçe Komisyonu'na sunulacağı öğrenildi.

ABD'de üretici fiyatları endeksi Eylül ayında aylık ve yıllık yüzde 0.4 artarak beklenenden hızlı yükseldi. ABD'de üretici fiyatları endeksi (ÜFE) Eylül ayında, artan gıda ve otel hizmetleri maliyetlerinin etkisi ile beklenenden hızlı yükseldi. Bu durum, pandemi dolayısıyla alınan karantina önlemlerinin talebi çökertmesinin ardından, fiyatlama gücünde devam eden ılımlı toparlanmayı işaret ediyor.

USDTRY

Geçtiğimiz gün yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de tüketici fiyat endeksi Eylül ayında beklenenden hızlı yükselerek aylık ve yıllık bazda yüzde 0,4 arttı. Gün içerisinde takip üretici fiyatları verisi ve Fed konuşmaları öncesi Dolar'ın birçok önemli para birimi karşısında güçlü duruşunu sürdürdüğü gözlenirken, dikkatler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Edoğan'ın grup toplantısında yeni doğalgaz rezervi konusunda yaptığı açıklamalar üzerindeydi. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ve açıklamaların neden olduğu iyimserlik sonucu kurun aşağı yönlü sınırlı hareketini devam ettirdiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,92 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,94, 7,96 ve 7,98 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,90, 7,88 ve 7,85 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Geçtiğimiz Çarşamba günü Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, dikkatler Avrupa Merkez Bankası Lagarde'in BM Çevre Programı Finans Girişimi'nde gerçekleştireceği konuşma üzerindeydi. Yurt içerisinde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Edoğan'ın grup toplantısında yeni doğalgaz rezervi konusunda yaptığı açıklamaların olumlu etkileri izlenirken, gün sonunda takip edilen gelişmeler sonrası çaprazın yatay hareketini sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,31 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,29 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,33, 9,36 ve 9,39 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,27, 9,25 ve 9,22 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Geçtiğimiz Salı günü Euro Bölgesi'nde ZEW endeksi devam eden koronavirüs endişeleri Ekim ayında önceki ayki seviyesi olan 73,9'dan 52,3 seviyesine geriledi. ABD'de tüketici fiyatları Eylül ayında beklentilere paralel olarak aylık yüzde 0.2 yıllık bazda yüzde 1.4 artış kaydetti. Dün ise Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD tarafında tüketici fiyat endeksi Eylül ayında beklenenden hızlı yükselerek aylık ve yıllık bazda yüzde 0,4 arttı. Gün içerisinde Avrupa Merkez Bankası ve Fed konuşmaları takip edilirken, güne 1,1740 seviyesinde hafif satıcılı başlayan paritenin gün sonunda yatay hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1750 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1720 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1780, 1,1810 ve 1,1840 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1720, 1,1690 ve 1,1650 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Geçtiğimiz gün Johnson & Johnson'ın Covid-19 aşı deneyinin durdurulması artan virüs vakalarına ilişkin endişeleri artırmaya devam ederken, Dolar'daki değer kazanımlarının değerli metal üzerinde baskıları sürdürdüğü gözlenmişti. Bugün ise Covid-19 aşısı ve ABD'deki teşvik paketi görüşmelerine ilişkin belirsizliğin sürmesi risk iştahı azaltması, Ons Altın'a destek olmaya devam etti. ABD'de Eylül ayında beklenenden hızlı yükselen üretici fiyat endeksi ve takip edilen Fed konuşmaları değerli metalde yukarı yönlü hareketleri sınırlandıran unsur olarak karşımıza çıkarken, gün sonunda Ons Altın'ın 1900 Dolar seviyesi üzerinde kalıcılık sağladığı gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1900 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın'ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1892, 1885 ve 1878 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1907, 1914 ve 1920 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Çarşamba günü Birleşik Krallık'ta zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD tarafında ise tüketici fiyat endeksi Eylül ayında beklenenden hızlı yükselerek aylık ve yıllık bazda yüzde 0,4 arttı. Gün içerisinde dikkatler devam eden Brexit belirsizliği ve Fed konuşmaları üzerinde olmayı sürdürürken, güne 1,2920 seviyesinde başlayan paritenin gün sonunda yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3010 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2940 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3060, 1,3120 ve 1,3180 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2940, 1,2880 ve 1,2820 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Geçtiğimiz gün Japonya'da sanayi üretimi verisi Ağustos ayında yüzde 1,7'lik beklentilerin altında kalarak yüzde 1 artış kaydetti. ABD tarafında ise tüketici fiyat endeksi Eylül ayında beklenenden hızlı yükselerek aylık ve yıllık bazda yüzde 0,4 arttı. Dolarının Kuzey Amerika seansının erken saatlerinde satış baskısı ile karşılaşması paritede aşağı yönlü hareketlere neden olurken, piyasalarda azalan güvenli liman talebi takip edilen aşağı yönlü hareketleri sınırlandırdı.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 105,20 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 105,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 105,40, 105,60 ve 105,80 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,00, 104,80 ve 104,60 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Salı günü Çin'den gelen pozitif ekonomik verilerin Petrol arzını olumlu etkileyeceğine yönelik beklentiler ile birlikte yukarı yönlü hareketler devam ederken, artan vaka sayılarının neden olduğu endişenin Brent Petrol üzerindeki yükselişi sınırlandırdığı takip edilmişti. Geçtiğimiz gün ise koronavirüs salgınında devam eden arz endişeleri Petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, bugün açıklanacak olan stok verileri öncesi Brent Petrol'ün yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 43,30 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 42,60 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 44,00, 44,80 ve 45,80 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 42,60, 41,80 ve 40,80 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Salı günü Dolar'da yukarı yönlü hareketler sonucu Ons ve Gram Altın'da satış baskıları devam ederken, kur tarafındaki alıcılı görünüm, aşağı yönlü hareketi sınırlandıran unsur olarak karşımıza çıkmıştı. Geçtiğimiz gün ise takip edilen gelişmeler sonucu kur tarafında yatay hareketler izlenirken, gün sonunda Gram Altın'ın Ons Altın'a benzer olarak yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 485 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 483 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 487, 489 ve 492 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 483, 481 ve 478 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.