Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ENDEKSTEKİ SATIŞ BASKISI SÜRÜYOR

Borsa İstanbul dün yüzde 0,27 düşüşle 1,434.43 puandan kapattı ve işlem hacmi 12,8 Milyar TL oldu. Endekste gün içerisinde karışık bir seyrin oluştuğu görülürken ABD’de enflasyon verisi sonrasında tepki alımlarının geldiği görüldü. Veri öncesinde 1433 seviyesinden işlem gören endeks verinin açıklanmasının ardından 10 puanlık bir artışla 1443 seviyesine kadar yükseldi. Ancak ABD’de piyasaların açılmasıyla birlikte veri sonrası gelen tepki alımlarının etkisi uzun sürmedi ve endeks satıcılı seyrini sürdürmeye devam etti.

ABD’de tüketici fiyatlarındaki yüksek seyir devam ediyor. Ağustos ayında fiyatlar genel düzeyi beklentiye paralel bir şekilde yıllık yüzde 5,3 artış gösterirken aylık artışların yavaşlamaya başladığı görülüyor. Çekirdek enflasyonu beklentinin altında yüzde 4 artış gösterirken TÜFE endeksine göre daha hızlı bir yavaşlama kat edildi. Sektörel arz kısıtlamalarının ön plana çıktığı bir ortamda çip krizinden dolayı ikinci el otomobil fiyatlarında yaşanan yükseliş enflasyon üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyordu. Ağustos ayında otomobil fiyatlarındaki artış hızının yavaşlaması açıklanan veriye olumlu etkisi oldu. Gelecek hafta gerçekleştirilecek olan FOMC toplantısı öncesinde açıklanan ekonomik veriler önemini korumaya devam ediyor. Delta varyantı kaynaklı belirsizliklerin ekonomi üzerindeki etkisi kısmen hissedilmeye devam ediyor. Emtia fiyatlarında görülen rallilerin devam etmesi, vakaların tekrardan artış eğilimi içerisine girmesi ve bölgesel belirsizliklerin artması toplantıdan çıkacak olan sonuç için önem arz ediyor. Eylül ayındaki FOMC toplantısında geleceğe yönelik beklentilere ilişkin yeni projeksiyonun yayınlanması da merakla takip edilecek.

TCMB, yabancı para zorunlu karşılık oranlarını değişikliğe gitti. Dün gece resmi gazetede yayınlanan bildiriye göre döviz cinsi yükümlülükler için zorunlu karşılık oranları artırıldı. Bu değişikliğe göre zorunlu karşılık oranları vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesapları yüzde 23’e yükseldi. 1 yılı ve 1 yıldan uzun vadeli döviz hesaplarında zorunlu karşılık oranı ise yüzde 17 oldu. TCMB, 1 Temmuz’da Türk Lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi için kullanılan azami oranı yüzde 20’den yüzde 10’a indirmiş, döviz cinsi mevduat ve katılım fonuna uygulanan karşılıkları ise vade gözetmeksizin 200 baz puan artırmıştı. Önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek olan TCMB PPK toplantısı öncesinde yapılan bu değişiklik sıkı para politikasını destekleyecek adımlar olduğunu öngörülüyor. Son toplantıda kredi büyümelerinde görülen yavaşlamanın tüketici harcamalarınada yansıyacağı belirtilmişti. Politika faizinin enflasyon oranının üzerinde yani reel faiz üretecek şekilde oluşturulacağı toplantı metinlerinde yer almaktaydı ancak geçtiğimiz hafta TCMB başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun çekirdek enflasyona dikkat çekmesinin ardından politikada bir belirsizliğin oluştuğuna dikkat çekildi.

Türkiye’de okulların yeniden açılması ve tatil sezonunun sona ermesi yaklaştıkça vaka sayılarındaki artış devam ediyor. Son 24 saat içerisinde 27.802 yeni vaka sayısı açıklanırken 276 vatandaşımız hayatını kaybetti. Tam anlamıyla aşılanmış kişilerin nüfusa oranı ise yüzde 65,93 seviyesine yükseldi.
Merhaba,

USDTRY

ABD’de tüketici fiyatlarındaki artış yıllık yüzde 5,3 seviyesinde gerçekleşti. Çekirdek enflasyon yıllık yüzde 4 açıklanırken beklentinin üzerinde geri çekilme yaşandı. Piyasa beklentilerine paralel gelen veri sonrasında kurda herhangi bir değişikliğin yaşanmadığı görüldü. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,48 ve 8,52 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,38 ve 8,34 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.

EURTRY

Bugün açıklanacak olan Avrupa Bölgesi sanayi üretimi yakından takip edilecek. Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 2.2 seviyesine yükseltmişti. Avrupa bölgesi büyüme rakamlarının yılın ikinci yarısında güçlü gelmesi ekonomik aktivitenin hızlandığını görülüyor. Seyrine devam etmesi beklenilen kurda 10,05 ve 10,10 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 9,95 ve 9,85 destek seviyeleri önemini koruyor.

EURUSD

ABD’de enflasyon beklentiye paralel bir şekilde yüzde 5,3 seviyesinden gerçekleşti. Enflasyon görülen yukarı yönlü seyrin devam ettiği gözlemlenirken çekirdek enflasyon yüzde 4,0 olarak açıklandı. Çekirdek enflasyonda görülen geri çekilme gelecek hafta gerçekleştirilecek olan FOMC toplantısı öncesi FED’in elini kuvvetlendiriyor. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,1830 ve 1,1855 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının gelmesi halinde ise 1,1780 ve 1,1760 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.

ONS ALTIN

ABD’de enflasyon oranı yıllık bazda yüzde 5,3 açıklanırken çekirdek enflasyondaki yıllık artış yüzde 4 oldu. Açıklanan verinin ardından ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde görülen geri çekilme ile Ons Altın’da değer kazanımı görüldü. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1810 ve 1820$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1790 ve 1785$ destek seviyeleri yakından izlenecek.

GBPUSD

ABD’de tüketici fiyatlarındaki artış yıllık yüzde 5,3 seviyesinden gerçekleşti. Çekirdek enflasyondaki artış yüzde 4 olurken görülen geri çekilme gelecek haftaki FOMC toplantısı öncesinde dikkat çekti. İngiltere’de işsizlik oranı yüzde 4,6 seviyesinden açıklandı. Hareketine devam etmesi beklenen paritede olası yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,3845 ve 1,3870 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,3785 ve 1,3760 destek seviyeleri önem arz ediyor.

USDJPY

ABD’de enflasyon oranı beklentiler dahilinde yıllık yüzde 5,3 seviyesinde gerçekleşti. Açıklanan verinin ardından Dolar’da değer kazanımı gözlemlendi. Japonya’da açıklanan sanayi üretimi temmuz ayında yüzde 1,5 azalış gösterdi. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 110,10 ve 110,70 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 109,00 ve 108,40 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.

BRENT PETROL

Yılbaşından itibaren emtia fiyatlarında görülen ralli temmuz ayında 77$ sevesini test ederken delta varyantı kaynaklı risklerin artması talebe yönelik endişelerin artmasına neden oldu. OPEC tarafından yapılan son açıklamalara göre delta varyantı kaynaklı oluşan belirsizliklerin ortadan kalmaya başladığı söylenmesine rağmen 2021 Dünya Petrol Talep tahminini 110 bin varil/gün azaltarak 99.70 milyon/güne düşürdü. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 74,20 ve 75,00 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 73,10 ve 72,40$ destek seviyeleri önem arz ediyor.

GRAM ALTIN

ABD enflasyonun beklentiye paralel yüzde 5,3 seviyesinde gerçekleşmesinin ardından Ons Altın’da yukarı yönlü hareketin gerçekleştiği görüldü. Ons Altın 1800$ seviyesini tekrardan yukarı yönlü kırması ilerleyen günlerdeki fiyatlamalar için önemini koruyor. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin görülmesi durumunda 495 ve 500 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumuna ise 485 ve 475 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş