Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

BU HAFTA MERKEZ BANKASI KARARLARI PİYASALARIN ODAĞINDA OLACAK...
Geçen hafta yurtiçinde Ekonomik Reform Paketi, yurtdışında ise yine tahvil faizlerinin gidişatı piyasaların yakın takibinde olmaya devam etti. Geçen hafta başına nispeten sakin başlayan ABD 10 yıllık tahvil faizleri, beklentileri karşılayan 3,10 ve 30 yıllık tahvil ihaleleri sonrası gelen verilerin de eşliğinde Cuma günü yeniden yükselişe geçti ve %1.60 seviyesini yeniden aştı. Bu hafta FED FOMC’den çıkacak kararlar bekleniyor olacak. Bu açıdan tahvil faizlerinde yeni hafta yine hareketli olabilir.
Ayrıca bizde TCMB faiz kararı da yakından takip edilecek. Son günlerde kurdaki sıçrama, emtia ve gıda fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin sürmesi, petrol fiyatlarındaki yükseliş nedenli olarak 100 baz puanlık bir faiz artırımı ihtimaller dahiline girmiş durumda. Bu açıdan yurtdışı faiz hareketleri kadar TCMB’den beklentiler de Türk Lirası varlıklar üzerinde hareketli bir hafta geçirmemize neden olabilir.
ABD Hazine tahvillerinde yaşanan sert satışların, 10 yıllık getirileri bir yılın en yüksek seviyesi olan %1,6'nın üzerine taşımasının ardından, 16-17 Mart FED toplantısı, politika yapıcıların getiriler, varlık balonları ve enflasyon hakkında olası endişeli olabilecek ipuçları için yakından izlenecek. Piyasaların 2022'nin sonlarına doğru bir Fed faiz artışını öngörme eğilimine girmesiyle piyasada faiz oranı beklentilerinin yeniden fiyatlandırılması, Fed'in faiz oranlarını 2023'ün sonuna kadar değiştirmemesi hedefiyle çelişiyor. Fed, şu ana kadar yüksek tahvil getirilerinden etkilenmemiş görünüyordu ancak piyasaların faiz artırma beklentilerine karşı geri adım atma zamanının geldiğini hissedebilir. FED’in ayrıca aşıların yaygınlaşmasıyla birlikte ekonomik büyüme konusunda yeni tahminler yayınlaması da bekleniyor.
Getiri eğrisi kontrolüne öncülük eden Japonya merkez bankası ise, 18-19 Mart'ta en zorlu politika incelemelerinden biriyle karşı karşıya kalabilir. Japonya Merkez Bankası, kaynaklara göre uzun vadeli faiz oranlarında kabul edilebilir bir dalgalanma seviyesi olarak gördüğü açıklamasına büyük olasılıkla daha net bir rehber ekleyebilir. Bu durum ekonomiye zarar veren artışları tolere etmeyeceğinin bir işareti olarak algılanabilir.
Perşembe günü ayrıca İngiltere ve Norveç'teki merkez bankası toplantıları gerçekleşecek. İngiltere Merkez Bankası, borçlanma maliyetlerindeki son ani artışa ilişkin endişelere rağmen ek para politikası gevşemesi yapmayabilir. İngiltere’de pandemiye bağlı kısıtlamalar ve Brexit meselesi ardından ilk çeyrek GSYİH’nin yaklaşık %4 düşüş göstermesi beklenirken, ekonomik iyileşmenin kademeli olması bekleniyor. Piyasalardaki genel kanı GSYİH'nın Covid-19 öncesi seviyelere dönmesinin iki yıl süreceği şeklinde.
Yeni haftada teşvik paketi ve hızlı aşılanmanın enflasyon beklentilerindeki etkisiyle birlikte ABD Hazine tahvil faizleri %1,6 üzerinde seyretmeye devam ediyor. Asya Pasifik’te de tahvil faizleri haftaya yükselişle başlıyor. Avustralya 10 yıllıklarında getiri 8 baz puan yükselişle %1,79’a yükseldi. Getiriler doları da yukarı taşıyor. Asya’nın önemli hisse senedi endeksleri haftaya pozitif başlarken Çin olumsuz ayrışıyor. Bu karışık görünümde endeksin haftaya yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz.
USDTRY

Haftanın seyrini merkez bankalarının faiz oranları ile ilgili yapılacak açıklamalar belirleyecek. Çarşamba günü Fed faiz oranını açıklayacakken hemen ardından Perşembe günü TCMB faiz oranlarıyla ilgili açıklama yapacak. Fed’in herhangi bir değişikliğe gideceği beklenmezken basın toplantısında Powell’ın söylemleri piyasa açısından önem arz ediyor. TCMB, Şubat ayı toplantısında faiz artışına gitmezken Perşembe günü yapacağı toplantıda piyasa beklentisi 100 baz puanlık artış olacağı yönünde. Hafta boyunca kurda volatil bir seyir olması muhtemel iken haber akışının yakından takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmeler çerçevesinde 7,50 TL psikolojik eşiğin üzerinde 7,57 TL civarında seyreden kurda 7,70 ve 7,85 TL direnç seviyeleri takip edilmesi gerekirken satış baskının görülmesi durumunda ise 7,45 ve 7,30 destek seviyeleri önem arz ediyor.

EURTRY

Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, faiz kararının açıklanması sonrasında basın toplantısında ekonomik toparlanmanın kısıtlamalar nedeniyle yılın ilk yarısında da istenilen düzeyde olamayacağını belirtirken tahvil alımlarına devam edeceğini belirtti. TCMB’ın 18 Mart’ta yapacağı toplantıda 100 baz puanlık bir artış piyasa tarafından bekleniyor. Ağbal, gerekli görüldüğü takdirde ilave sıkılaşma önlemlerinin alınacağını bir önceki toplantıda önemle vurgulamıştı. Satışların devam etmesi halinde yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenen kurda 9,15 ve 9,30 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskının oluşması durumunda ise 8,90 ve 8,75 destek seviyeleri önem arz ediyor.

EURUSD

Geçtiğimiz haftanın önemli gelişmelerinden olan Avrupa Merkez Bankası faiz kararı beklenildiği gibi yüzde sıfırda sabit tuttu. Yapılan basın toplantısında AMB Başkanı Lagarde’ın yaptığı açıklamalarda 2021 yılının ilk yarısında daralmanın süreceğini belirtti. Enflasyon beklentilerine de değinen Lagarde, yüzde iki hedefine ulaşmak için tüm araçları kullanmaya hazır olduklarını söyledi. Çarşamba günü Fed faiz kararını açıklayacakken basın toplantısında başkan Powell’ın yapacağı açıklamalar parite için önemini koruyor. Teknik açıdan inceleyecek olursak, tepki alımlarının görülmesi halinde 1,1950 ve 1,1970 direnç seviyeleri takip edilmesi gerekiyor. Satış baskısının devam etmesi halinde ise 1,1910 ve 1,1895 destek seviyeleri önem arz ediyor.

ONS ALTIN

Dolar endeksinde görülen yukarı yönlü hareket sonrasında satışların görüldüğü Ons Altın’da kritik seviye olan 1700$ hemen üzerinde işlem görüyor. ABD Başkanı Joe Biden’ın Covid-19 salgın destek paketini imzalamasının Ons Altın’a olumlu yansıması söz konusu olsa dahi dolar endeksinin tekrardan 92 seviyesinin üzerinin görmesi altın için baskı oluşturuyor. Fed yetkililerinin Çarşamba günü faiz kararı sonrası yapacakları açıklamalar önemini koruyor. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü bir hareketin oluşması için 1700 $ seviyesinin üzerinde kalıcılığın görülmesi gerekiyor. Tepki alımlarının görülmesi durumunda 1740 ve 1765 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskısının devam etmesi halinde ise 1710 ve 1690 destek seviyeleri önemini koruyor.

GBPUSD

Çarşamba günü Fed faiz kararını açıklayacakken basın toplantısında başkan Powell’ın yapacağı açıklamalar parite için önemini koruyor. Fed’in herhangi bir değişikliğe gideceği beklenmezken basın toplantısında Powell’ın söylemleri piyasa açısından yakından takip edilmesi gerekiyor. Fed toplantısının ardından Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak ve toplantı tutanakları kamuoyu ile paylaşılacak. Merkez bankası açıklamaları haftanın seyrini belirleyecekken veri akışının yakından takip edilmesi gerekiyor. Yukarı yönlü seyrini sürdüren paritede olası satış baskısının gelmesi halinde 1,3900 ve 1,3880 destek seviyeleri takip edilmesi gerekiyor. Yukarı yönlü seyrin sürmesi durumunda ise 1,3925 ve 1,3945 direnç seviyeleri önem arz ediyor.

USDJPY

Yukarı yönlü hareketini sürdüren USDJPY, adım adım kritik seviye 110 hemen altında 109,30 civarında işlem görüyor. Çarşamba günü Fed faiz kararını açıklayacakken basın toplantısında başkan Powell’ın yapacağı açıklamalar parite için önemini koruyor. Fed’in herhangi bir değişikliğe gideceği beklenmezken basın toplantısında Powell’ın söylemleri piyasa açısından yakından takip edilmesi gerekiyor. Haftanın son işlem gününde Japonya Merkez Bankası faiz kararını açıklayacakken karar sonrası yapılacak olan basın toplantısındaki açıklamalar önem arz ediyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 110,00 ve 110,50 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskısının oluşması durumunda ise 109,00 ve 108,85 destek seviyelerini önem arz ediyor.

BRENT PETROL

Yılbaşından beri yükselişini sürdüren Brent Petrol’de geçtiğimiz hafta 70$ seviyesi test edilirken bu seviyenin aşılmadığı görüldü. ABD’de açıklanan salgın destek paketinin talep bazlı Brent Petrol’e pozitif bir etkisinin olabileceği beklentisi oluşuyor. Ayrıca, çeşitli finansal kuruluşlar Brent Petrol yıl sonu beklentilerini revize etmeye başlarken yıl sonu petrol fiyatının 70 $ olacağı yönünde fikir birliğinin oluştuğu görülüyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketin sürmesi durumunda 69,40 ve 69,65 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 69,10 ve 68,80 $ destek seviyeleri önem arz ediyor.

GRAM ALTIN

Dolar küresel piyasalarda değer kaybederken Ons Altın’da yaşanan yükselişle beraber yukarı yönlü hareketine devam etmek isteyen Gram Altın, Dolar/TL’de görülen yükselişle birlikte haftayı 420 TL seviyesine yakın 419 TL’den kapattı. Hafta içerisinde Fed ve TCMB faiz kararlarını açıklayacak. Fed’in faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapması beklenmezken piyasa tarafından TCMB’nin 100 baz puanlık bir artış yapması bekleniyor. Merkez bankalarının yapacağı açıklamalar çerçevesinde açıklamaların yakından takip edilmesi gerekiyor. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 420 ve 435 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumunda ise 405 ve 385 destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş