Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

BUGÜN GÜNLERDEN ABD-ÇİN TİCARET ANLAŞMASI..

Dünya ticareti için beklenen en önemli günlerden birisine geldik. ABD ile Çin arasında bugün imzalanması beklenen birinci faz ticaret anlaşmasıyla 18 aydır süren çekişmenin bir nebze de olsa azalması bekleniyor. Dün ABD beklenen bu anlaşma öncesi bir adım atarak Ağustos ayında "kur manipülatörü" olarak ilan ettiği Pekin'in bu etiketini kaldırdı. ABD Başkanı Donald Trump, ağustos ayında Çin'den ithal edilen 300 milyar dolarlık ürüne yüzde 10 gümrük vergisi koyunca, Pekin de 2008 finansal krizinden bu yana 7 seviyesinin altında gezinen dolar/yuan paritesini 7'nin üzerine çıkarmıştı. ABD Hazine Bakanlığı ise bunun üzerine Çin'i "kur manipülatörü" ilan etmişti. Bu anlaşmanın imzalanmasının öncesinde ABD hazine bakanı Mnuchin anlaşmanın metninin basına duyurulacağını açıkladı. Bazı haber kaynaklarında yer alan ifadelere göre Washington'da imzalanacak ticaret anlaşması uyarınca Çin, ABD'den 50 milyar dolardan fazla enerji ürünü satın alacak ve aynı iki yıllık dönemde ABD hizmet alımlarını yaklaşık 35 milyar dolar artıracak. Ayrıca birinci faz ticaret anlaşmasında, Çin'in ABD'den tarım ürünleri alımlarının iki yıl içinde yaklaşık 32 milyar dolar veya yılda yaklaşık 16 milyar dolar artırılması talebinde bulunuluyor. Buradaki en önemli sorun ise Çin'in halen bu alımları net bir şekilde henüz taahhüt etmemiş olması. Bakıldığında Çin'in bu denli yüklü alımları gerçekleştirmesi pek kolay görünmüyor. Örneğin anlaşmada yer aldığı söylenen 50 milyar Dolar'lık enerji ürünleri ithalatı rakamı oldukça yüksek ve ulaşılması zor görünüyor. Zira Çin 2017 ve 2018 yıllarında ABD'den ithal ettiği enerji ürünlerinin toplam değeri ancak 8 milyar Dolar civarında olabilmişti. Bu nedenle anlaşmanın detayları ve Çin'in net ifadeleri bu anlaşma kapsamında piyasaların vereceği tepki bakımından oldukça önemli olacak. Sonuç itibariyle ticaret savaşları henüz tam anlamıyla bitmiş değil ve ABD Çin ithalatına ilişkin tüm tarifeleri kaldırmadı. Bu görünümde önümüzde hala çok fazla belirsizliğin var olduğunu da belirtmek gerekiyor. Anlaşmanın temelinde ise Pekin'in teknoloji transferini zorlamasıyla ilgili politikalarını yıkmaya ve Çin'deki ABD şirketleri için bazı engelleri azaltmaya istekli olması önem arz edecek. Trump faktörünü göz önünde bulundurduğumuzda Çin'in yükümlülüklerini yerine getirmemesi veya anlaşmaya ilişkin bazı taahhütlerde sorun çıkarması durumunda tarifelerin tekrar yürürlüğe konulabileceğini de piyasaların akılda tutacağını söyleyebiliriz. Bununla birlikte dün ABD hazine bakanı Mnuchin, ikinci faz anlaşması imzalanana kadar tarifelerde herhangi bir indirim olmayacağını açıkladı. Bu açıklama sonrasında ABD vadeli endekslerinde ve Asya borsalarında satışların yaşandığı gözleniyor. ABD-Çin arasındaki ticaret anlaşmasının TSİ 19:30 civarında imzalanması bekleniyor.

Bu gelişme dışında dün yurtdışında ABD enflasyon verisini de takip ettik. ABD'de tüketici fiyatları Aralık'ta ılımlı artış kaydetti. Açıklanan veriye göre TÜFE Aralık'ta aylık % 0.2, yıllık % 2.3 artarak beklentilerin hafif altında gerçekleşti. Beklenti aylık % 0.3, yıllık % 2.4 artıştı. Bu sonuç FED'in düşük faiz politikasının gerekliliğinin bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. Başlayan dördüncü çeyrek bilanço sezonunda dün JP Morgan ve Citi Group'un net karları beklentileri aştı.

Yurtiçinde ise dün sanayi üretimi ve perakende satış verileri takip edildi. Buna göre Sanayi üretimi Kasım'da aylık % 0.7, yıllık % 5.1 ile beklentilerin hafif altında artış gösterdi. Detaylara baktığımızda ara malında aylık %0.5, yıllık %6.7, sermaye malında ise aylık %2.4, yıllık ise %7.5 artış gerçekleşti. Bunun dışında perakende satış hacmi ise Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %8,5 arttı. Aylık bazda ise %1.7 artış kaydedildi.

USDTRY

Haftanın ikinci işlem gününde TUİK verileri göre yurt içerisinde açıklanan Sanayi Üretimi Kasım ayında aylık yüzde 0,7, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 5,1 artarken, yurtiçi perakende satış hacminin ise Kasım ayında yüzde 1,7 yükseldiği takip edildi. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi Aralık ayında aylık yüzde 0,2, yıllık ise yüzde 2,3 artış göstererek beklentilerin hafif altında geldiği gözlendi. Piyasaların, ABD ile Çin arasında imzalanması beklenen birinci faz ticaret anlaşmasını yakından takip ettiği izlendi. Açıklanan veriler ile birlikte gün sonunda kurun sınırlı kazancını sürdürürken, piyasaların Perşembe günü gerçekleşecek olan TCMB Para Politikası Kurulu odaklandığı gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 5,88 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 5,90, 5,92 ve 5,94 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 5,86, 5,84 ve 5,82 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın ikinci işlem gününde Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, TUİK verileri göre yurt içerisinde açıklanan Sanayi Üretimi Kasım ayında aylık yüzde 0,7, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 5,1 artarken, yurtiçi perakende satış hacminin ise Kasım ayında yüzde 1,7 yükseldiği takip edildi. Gün içerisinde piyasaların, Perşembe günü gerçekleşecek olan TCMB Para Politikası Kurulu kararı, Almanya GSYİH rakamları ve AMB tutanaklarına odaklandığı takip edilirken, gün sonunda, çaprazın sınırlı kazançlarını art arda üçüncü gününde de sürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 6,55 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,53 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,57, 6,59 ve 6,62 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 6,53, 6,51 ve 6,49 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi Aralık ayında aylık yüzde 0,2, yıllık ise yüzde 2,3 artış göstererek beklentilerin hafif altında geldiği takip edildi. Geçtiğimiz başında Orta Doğu'da artan tansiyonun tekrar normale dönmesi sonucu güçlenen Dolar'ın parite üzerindeki baskıları izlenirken, beklentilerin altında açıklanan TÜFE verisinin bu baskıyı sınırlandırdığı gözlendi. Gün içerisinde, ABD ile Çin arasında imzalanması beklenen birinci faz ticaret anlaşmasına haber akışı odak konusu olmaya devam etti. Açıklanan veriler ile birlikte gün sonunda paritenin sınırlı kaybını sürdürdüğü gözlenirken, haftanın devamında ise Almanya GSYİH rakamları ve AMB tutanakları izlenecek.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1546 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın'ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1538, 1529 ve 1519 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1554, 1563 ve 1572 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın ikinci işlem gününde, ABD'nin Çin'i, kur manipülatörü listesinden çıkarması ile imzalanması beklenen ticaret anlaşmasına ilişkin olumlu beklentilerin artmasına neden olurken risk iştahının da yükselmeye başladığı takip edildi. ABD ile Çin arasında imzalanması beklenen birinci faz ticaret anlaşmasına yönelik umutların artması ile birlikte Altın'ın gerileyerek 1535 seviyesini test ettiği gözlendi. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi Aralık ayında aylık yüzde 0,2, yıllık ise yüzde 2,3 artış göstererek beklentilerin hafif altında geldiği izlenirken, gün sonunda Ons Altın'ın sınırlı kayıplarını ikinci gününde de sürdürdü.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1546 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın'ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1538, 1529 ve 1519 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1554, 1563 ve 1572 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın ikinci işlem gününde, Birleşik Krallık'ta zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi Aralık ayında aylık yüzde 0,2, yıllık ise yüzde 2,3 artış göstererek beklentilerin hafif altında geldiği izlendi. Gün içerisinde, İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon'un bir diğer İskoç bağımsızlık referandumu düzenlemesi talebi, İngiltere Başbakanı Boris Johnson tarafından ret edilmesinin ardından Başbakan Johnson'un "İskoçya bağımsızlık referandumuna götüren herhangi bir talebi kabul edemem" yönündeki açıklamaları takip edilirken, beklentilerin altında açıklanan ABD TÜFE verisi ile birlikte GBPUSD paritesinin kazançlarını sürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3030 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2970 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3080, 1,3140 ve 1,3210 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2970, 1,2940 ve 1,2850 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın ikinci işlem gününde Japonya'da zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi Aralık ayında aylık yüzde 0,2, yıllık ise yüzde 2,3 artış göstererek beklentilerin hafif altında gelmesini Dolar üzerindeki sınırlı etkileri takip edildi. ABD Hazine Departmanı'nın ABD ve Çin'in birinci faz ticaret anlaşmasını Çarşamba gününde Washington'da imzalaması öncesinde Çin'i kur manipülatörleri listesinden çıkarma kararı piyasa hissiyatına bir yükseliş sağlaması sonucu gün sonunda USD/JPY paritesinin art arda yedinci gününde de sınırlı kazançlarını sürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 109,80 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 109,60 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 110,00, 110,15 ve 110,30 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 109,60, 108,40 ve 108,25 destek seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın ilk işlem gününde Petrol, ABD ve İran arasındaki çatışmanın savaşa dönebileceği endişelerinin azalması ve buna bağlı olarak Orta Doğu'da petrol arzındaki endişelerinin zayıflaması sonucu kayıplarını sürdüğü gözlenmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise ABD ile İran arasında yaşanan gelişmelere ek olarak Irak'ın başkenti Bağdat'ta ABD askerlerinin bulunduğu Taci Askeri Üssü'ne füzeli saldırıda bulunması sonucu Petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketler gözlenirken, Petrol yatırıcılarının bugün ABD saati ile 11:30'da imzalanması beklenen ABD Çin birinci faz anlaşmasına odaklandıkları takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 58,10 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 58,50 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Ham Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 57,70, 57,20 ve 56,80 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 58,50, 58,90 ve 59 ,40 destek seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Haftanın ikinci işlem gününde, ABD'nin Çin'i kur manipülatörü listesinden çıkarması ile imzalanması beklenen ticaret anlaşmasına ilişkin olumlu beklentilerin artmasına neden olurken risk iştahının da yükselmeye başladığı takip edildi. Gümüş'ün, Altın'a benzer olarak, ABD ile Çin arasında imzalanması beklenen birinci faz ticaret anlaşmasına yönelik umutların artması ile birlikte gerilediği gözlendi. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi Aralık ayında aylık yüzde 0,2, yıllık ise yüzde 2,3 artış göstererek beklentilerin hafif altında geldiği izlenirken, gün sonunda Gümüş'ün kayıplarını ikinci gününde de sürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 17,80 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,95 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,65, 17,40 ve 17,25 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası ile Gümüş'teki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 17,95, 18,10 ve 18,25 direnç seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.