Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

KÜRESEL PİYASALARDA JEOPOLİTİK GERGİNLİK FİYATLAMASI
Borsa Istanbul, Cuma günü 0,61 yükselişle 2.051,05 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 32 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks Cuma günü en yüksek 2.052,50 seviyesini görürken en düşük 1.992,30 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones yüzde 1,43, S&P 500 yüzde 1,90; Nasdaq yüzde 2,78 düşüşle kapattı. Avrupa borsalarında ise, FTSE 100 yüzde 0,15, CAC 40 yüzde 1,27, DAX yüzde 0,42 düşüş gösterdi. Asya piyasasının ilk işlemlerinde satıcılı bir seyir gözleniyor.
Küresel gelişmelere baktığımızda jeopolitik ve siyasi gerginliklerin devam ettiği bir hafta geride kaldı. Özellikle Cuma günü Amerika Birleşik Devletleri’nden, Rusya'nın Ukrayna'yı her an işgale başlayabileceğine dair gelen açıklamalar sonrası gözler bölgedeki askeri hareketlilik ve taraflar arası devam eden diplomasiye çevrildi. Dün ABD Başkanı Joe Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, Rusya'nın Ukrayna'yı "her an" işgal edebileceğini öne sürdü. Dolayısıyla küresel anlamda yaşanan jeopolitik gerginlikler özellikle emtia fiyatlarını yukarı yönde etkilemeye devam ediyor. Diğer yandan ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna konusunda yaptıkları görüşmeyle ilgili açıklamada bulundu. Açıklamada, Biden'ın, Ukrayna'ya yapacağı ikinci bir müdahalenin Rusya'ya "hızlı ve ciddi maliyetler" getireceği konusunda da uyarıda bulunduğu belirtildi.
Yurt içi gelişmelere baktığımızda TÜİK verilerine göre sanayi üretimi Aralık ayında bir önceki aya göre %1,6 ve geçen yılın aynı ayına göre ise %14,4 oranında artış gösterdi. Yıllık beklenti %11,2'lik artış olması yönündeydi. TCMB verilerine göre, cari denge 2021'in son ayında 3,84 milyar dolar açık verdi. 2021 yılına ait cari açık ise 14,88 milyar dolar oldu.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notunu BB-‘den B+’ya indirdiğini, görünümünü ise “negatif” olarak teyit ettiğini açıkladı. Fitch son yayımladığı raporda, "daha sık ve yoğun politika odaklı" finansal stres dönemlerinin, Türkiye'de yüksek enflasyonu, düşük dış likiditeyi ve zayıf politika güvenilirliği açısından kırılganlıkları artırdığını açıkladı.
Gıdada KDV'yi yüzde 8'den yüzde 1'e indiren karar Resmi Gazete'de yayımlandı. İndirim 14 Şubat tarihinden itibaren geçerli olacak. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Pazartesi günü itibariyle gıdada KDV indirimiyle ilgili denetimlerini yoğunlaştıracaklarını ve yapılan denetimler neticesinde KDV indirimini fiyatlara yansıtmayan ve haksız fiyat artışlarıyla vatandaşlarımızı mağdur eden marketlere en ağır yaptırımları uygulayacağımızdan kamuoyunun hiçbir şüphesi olmasın." ifadeleri kullanıldı.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı'nda yeni KGF destek paketinin ayrıntılarını duyurdu.Yatırım destek paketi 25 milyar TL, ihracat destek paketi 25 milyar TL ve işletme harcamaları destek paketi 10 milyar TL olmak üzere 3 yeni destek paketi devreye alındı. Bugün yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmuyor. Euro Bölgesi sanayi üretimi ve AMB Başkanı Lagarde’ın konuşmaları takip edilecek.
USDTRY
Kurda tüm jeopolitik risklere ve dolar ekdeksinde yaşanan yükselişe rağmen 13,65TL seviyesi yukarı yönlü kalıcı olarak geçilmiyor. Bugün her iki bölgeden veri akışı sınırlı fakat Rusya-Ukrayna gerginliğinin piyasalarda yaratacağı etki takip edilecek. Diğer taraftan açıklanan paketler ile kur korumalı sisteme geçişin özellikle kurumlar tarafında artması kurda yükselişleri sınırlı kılmaya devam ediyor. Bugün dar bant hareketiniN devam etmesini bekliyoruz.. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 13,60 ve 13,70 direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 13,45 ve 13,35 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY
Çaprazda piyasada gerginliğin paritede aşağı yönlü hareketlere neden olduğunu aynı zamanda Türk Lirası’nda ise değer kayıpları sınırlı kalıyor. Bugün Avrupa’da Lagarde konuşması takip edilirken, yurt içinde veri akışı zayıf. Küresel anlamda Rusya-Ukrayna gerginliği sonrası risk algısında değişim fiyatlar üzerinde etkili olacak. Bu nedenle 15,50TL seviyelerine doğru yükselişler kalıcı olamayabilir. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde kurda 15,45 ve 15,55 direnc¸ seviyesinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satıs¸ baskısında ise 15,30 ve 15,20 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD
Parite geçtiğimiz haftanın son işlem gününde 1,14 seviyesi üzerinde tutunmaya çalışırken özellikle akşam saatlerinde haftasonu Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı başlatabileceği yönündeki haber akışları ile bu seviye üzerinde tutunamadı. Özellikle doları ve altın gibi ürünlerde yaşanan yükseliş risk algısının bozulduğunu gösteriyor. Bugün ABD’de veri akışı zayıf, Rusya’ya yönelik açıklamalar ve Avrupa’da ECB , Lagarde açıklamaları takip edilecek. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde paritede 1,1360 ve 1,1370 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1,1340 ve 1,1330 destek seviyeleri takip edilebilir.

ONS ALTIN
Ons altın geçen hafta açıklanan ve beklentilerin üzerinde gerçekleşen ABD enflasyon verisi sonrasında 1820$ seviyelerine geri çekilse de Rusya-Ukrayna gerginliği ile geçtiğimiz haftanın son işlem gününde 1865$ seviyesine kadar yükseldi. Hafta sonu çeşitli açıklamalar gelse de Rusya’nın şimdilik beklemede olması bu haftaya başlarken tansiyonu düşürebilir. Buna rağmen savaş riski ons altını desteklemeye devam edecektir. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde ons altında 1.860 ve 1870 dolar direnc¸, olası satıs¸ baskısının go¨ru¨lmesi durumunda ise 1.840 ve 1,1830 dolar destek seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD
Paritede sert geri çekilmenin olası Rusya gerginliğinin artması ile gerçekleşebileceğini söylüyorduk. Cuma günü dolar endeksi yükselirken, jeopolitik gerginliğin Sterlin tarafında da zayıflatıcı etkisi ile 1,3513 seviyesine kadar geri çekilme yaşandı. Bugün her iki bölgeden veri akışı sınırlı, yeni haftanın ilk işlem gününde tansiyon sınırlı da olsa yumuşayabilir. Bu nedenle 1,3500 seviyelerine geri çekilmeler sınırlı kalabilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 1,3550 ve 1.3560 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,3520 ve 1,3500 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

USDJPY
Fed faiz artırım endişelerini hafifletme olasılığı ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle ilgili artan korkular üzerine güvenli limanlara olan talepler yükselirken USD/JPY 116 seviyelerinden 115,45 seviyelerine dengelendi. Bugün için her iki bölgeden de veri akışı zayıf. Bu anlamda jeopolitik gerginliğin seyri yakından takip edilecek. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 115,60 ve 115,70 seviyesi direnç,olası satış baskısının görülmesi durumunda 115,30 ve 115,00 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

BRENT PETROL
Cuma günü yaşanan siyasi ve jeopolitik gerginliğin hat safhaya ulaşmasının ardından petrolde, 90 dolar seviyelerinden sert yukarı hareket görüldü. Diğer yandanKüresel petrol talebindeki toparlanma devam ederken arzın daha da sıkılaşacağına yönelik beklentiler de petrol fiyatlarını yukarı taşıyan etmenler arasında. Kısa vadede yükseliş trendinin devam ettiği Brent petrolde, yaşanacak gelişmeler çerçevesinde 95 ve 97 dolar direnç konumundayken , olası satış baskısı durumunda ise 93 dolar ve 91 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

GRAM ALTIN
Gram Altında uzun zaman sonra 800TL üzerinde kalıcılık yaşandığını görüyoruz. Özellikle risk algısında küresel anlamda jeopolitik nedenlerle bozulmalar yaşansa da kur tarafında yatay hareketin devam ettiğini söyleyebiliriz. Diğer tarftan ons altın Rusya-Ukrayna gerginliği ile 30-35$ yükseliş gerçekleştirmesi sonrası bu kalıcığın gerçekleştiğini görüyoruz. Bugün tansiyon sınırlı olsa da düşebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 810 ve 820 TL seviyesi direnç, 800 TL ve 790 TL seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.