HIZLI GEÇEN HAFTADA KÜRESEL BORSALARDA SOLUKLANMA YAŞANIYOR
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell video konferans yöntemiyle yapılan Avrupa Merkez Bankası (AMB) Merkez Bankacılık 2020 Forumu'nda konuştu. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, yeni tip korona virüs (Kovid-19) vakalarındaki artışın ekonomik toparlanma için risk oluşturduğunu belirterek, "Virüs yayılırken, gelecek birkaç ay zorlu olabilir" dedi. Kovid-19'a yönelik aşı çalışmalarındaki gelişmelere temkinli yaklaşan Powell, aşıda sağlanan ilerlemenin sonuçlarını değerlendirmek için henüz çok erken olduğunu söyledi.
İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilmekte olan potansiyel aşıların, küresel ekonominin daha hızlı toparlanmasını sağlayabileceğini söyledi. BoE Başkanı Bailey, "Aşı ne kadar erken kullanıma girerse, (ekonomi için) o kadar pozitif olur. Öncelikle, Kovid 19'dan çıkış yolunun bulunmasıyla, daha çok işletme finansal anlamda ayakta kalabilir. Salgının süresinin azaltmasıyla aksi halde ayakta kalamayacak şirketler ayakta kalabilmiş olur" ifadelerini kullandı.
ASEAN üyesi 15 ülkenin 8 yıldır görüşmelerini sürdürdüğü Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık bu hafta sonu yapılacak zirvede duyurulacak. Çin'in de aralarında bulunduğu on beş Asya-Pasifik ülkesi bu hafta sonu dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşmasını imzalamak için hazırlanıyor. Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP), kapsamında Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın da aralarında bulunduğu ülkeler gümrük vergilerini düşürerek tedarik zincirini kuvvetlendirmeyi ve yeni e-ticaret kuralları oluşturmayı hedefliyor. Fakat anlaşmanın bazı ABD'li ve diğer uluslararası şirketleri, serbest ticaret bölgesinin dışında bırakarak, dezavantajlı konuma getirebileceği düşünülüyor.
İngiltere üçüncü çeyrekte rekor büyüdü. İngiltere ekonomisi üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 9.6 daralırken geçen çeyreğe göre yüzde 15.5 büyüyerek ekonomist beklentilerinin altında kaldı. Medyan beklentisi İngiltere ekonomisinin çeyreklik bazda yüzde 15.8 büyüyeceği, yıllık bazdaysa yüzde 9.4 daralacağı yönündeydi. İngiltere pandeminin yeni yeni başladığı ilk çeyrekte yüzde 2.5 daralırken, salgının etkisinin en çok hissedildiği ikinci çeyrekte ise yüzde 19.8 daralmıştı.
BIST 100 düşüşle kapanırken, işlem hacmi rekorunu yeniledi. BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,58 düşüşle 1.271 puandan tamamlarken toplam işlem hacminde 55,2 milyar liralık yeni rekor gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,11 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,48 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,07 ile spor, en çok gerileyen ise yüzde 4,43 ile menkul kıymet, yatırım ortaklığı oldu.
Öte yandan Türkiye'nin 5 yıllık CDS primi düşüş serisini sürdürerek bugün 400 baz puanın altına indi. Hafta sonu gerçekleşen yoğun haber akışının ardından Türk Lirası cinsi varlıklara yönelik talebin artmasıyla birlikte tahvil faizleri ve ülke risk primi düştü. Türkiye'nin 5 yıl vadeli kredi temerrüt takas (CDS) primi hafta başından bu yana 500 baz puan seviyesinin üzerinden kademeli olarak Mart'tan beri ilk kez 400 baz puanın altına geriledi.
USDTRY
Geçtiğimiz Çarşamba günü ABD'de nispeten zayıf veri akışı sürerken, yurt içerisinde Eylül ayında cari açık 2,36 milyar dolarla beklentilerin altında kaldı. BDDK yabancı bankalarla yapılan swap işlemlerinde limitleri artırırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'ekonomide yeni dönem' mesajlarının etkisi ile Türk varlıklarında değer kazanımları gözlenmişti. Dün, yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı sürerken, ABD tarafında açıklanan enflasyon verisi Ekim ayında beklentilerin altında kalarak bir önceki aya göre değişim göstermedi. ABD TÜFE, yıllık bazda ise beklentilerin altında yüzde 1,2 artış gösterdi. İşsizlik başvuruları geçen hafta 48 bin ile beş haftanın en sert düşüşünü kaydederek 709 bine geriledi. Gün sonunda açıklanan ekonomik verilere ek olarak Fed Başkanı Powell'in virüs gelişmelerine bağlı olarak gelecek birkaç ayın zorlu olabileceği yönündeki açıklamalar takip edilirken, hafta başında Türk varlıklarında devam eden iyimserlik ile gün sonunda kurun aşağı yönlü hareketi gözlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,64 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,67, 7,70 ve 7,73 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,61, 7,58 ve 7,55 destek seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Geçtiğimiz gün yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi, yeni tip koronavirüs tedbirlerinin devam ettiği Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4 azaldı. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler ve hafta başından günümüze Türk varlıklarında devam eden iyimserlik ile değer kazanımları gözlenirken, çapraz aşağı yönlü 9,03 seviyesini test etti.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,02 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,05, 9,08 ve 9,12 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,00, 8,97 ve 8,94 destek seviyeleri takip edilebilir.
EURUSD
Geçtiğimiz Çarşamba günü Euro Bölgesi ve ABD'de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, açıklamalarda bulunan AMB Başkanı Christine Lagarde iş dünyasını iklim değişikliğinden kaynaklanan risklerle daha etkin mücadele etmeleri için uyarmıştı. Geçtiğimiz gün ise Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi, yeni tip koronavirüs tedbirlerinin devam ettiği Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4 azaldı. ABD tarafında tüketici fiyat endeksi, Ekim ayında beklentilerin altında kalarak bir önceki aya göre değişim göstermezken, yıllık bazda yüzde 1,2 artış gösterdi. Açıklanan ABD işsizlik başvuruları geçen hafta 48 bin ile beş haftanın en sert düşüşünü kaydederek 709 bine geriledi. Gün sonunda açıklanan ekonomik verilere ek olarak Fed Başkanı Powell'in virüs gelişmelerine bağlı olarak gelecek birkaç ayın zorlu olabileceği yönündeki açıklamalar takip edilirken, paritenin yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,18 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1770 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1830, 1,1860 ve 1,1890 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1770, 1,1740 ve 1,1710 destek seviyeleri takip edilebilir.
XAUUSD
Geçtiğimiz Çarşamba, Dolar çevresindeki güçlü görünüm, Ons Altın'da satışların devam etmesine neden olurken, koronavirüs vaka sayıları riski ise aşağı yönlü hareketleri sınırlandıran unsur olarak karşımıza çıkmıştı. Aşı gelişmelerinin neden olduğu iyimserlik sonucu hafta başında takip edilen satışların ardından geçtiğimiz gün ise devam eden koronavirüs endişeleri ve risk iştahında gözlenen gerileme değerli metalde yukarı yönlü hareketlere destek olduğu takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1878 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın'ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1870, 1864 ve 1856 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1885, 1892 ve 1900 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
GBPUSD
Geçtiğimiz gün, İngiltere ekonomisi üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 9.6 daralırken ikinci çeyreğe göre beklentilerin altında kalarak yüzde 15.5 büyüme kaydetti. ABD tarafında tüketici fiyat endeksi, Ekim ayında beklentilerin altında kalarak bir önceki aya göre değişim göstermezken, yıllık bazda yüzde 1,2 artış gösterdi. Açıklanan ABD işsizlik başvuruları geçen hafta 48 bin ile beş haftanın en sert düşüşünü kaydederek 709 bine geriledi. Gün sonunda devam eden Brexit gelişmeleri ve açıklanan ekonomik verilere ek olarak Fed Başkanı Powell'in virüs gelişmelerine bağlı olarak gelecek birkaç ayın zorlu olabileceği yönündeki açıklamalar takip edilirken, paritenin aşağı yönlü sınırlı hareketini izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3120 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3070 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3170, 1,3240 ve 1,3300 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3070, 1,3030 ve 1,2980 destek seviyeleri takip edilmelidir.
USDJPY
Geçtiğimiz gün, Japonya ve ABD'de nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD tarafında açıklanan enflasyon verisi Ekim ayında beklentilerin altında kalarak bir önceki aya göre değişim göstermedi. ABD TÜFE, yıllık bazda ise yüzde 1,2 artış gösterdi. İşsizlik başvuruları geçen hafta 48 bin ile beş haftanın en sert düşüşünü kaydederek 709 bine geriledi. Gün sonunda açıklanan ekonomik verilere ek olarak Fed Başkanı Powell'in virüs gelişmelerine bağlı olarak gelecek birkaç ayın zorlu olabileceği yönündeki açıklamalar takip edilirken, Yen üzerinde artan güvenli varlık talebi ile paritenin aşağı yönlü sınırlı hareketi takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 104,90 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 104,70 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 105,10, 105,30 ve 105,50 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 104,70, 104,50 ve 104,30 destek seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Geçtiğimiz Çarşamba, dünyanın önde gelen üreticilerinin Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü kararlarına uyacaklarını vurgulamaları koronavirüsün neden olduğu endişelere rağmen Petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketlerin sürmesine neden olurken, Brent Petrol, 45 Dolar seviyesi üzerini test etti. Geçtiğimiz gün ise ABD'de artan petrol stokları ve devam eden koronavirüs endişeleri Brent Petrol'de satışların sürmesine neden olurken, OPEC ve müttefiklerinin sürdürdüğü görüşmelerde arz artışının ertelenme planının gündeme gelmesi aşağı yönlü hareketleri sınırlandırdı.
Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 42,90 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 42,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 43,80, 44,70 ve 45,70 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 42,20, 41,40 ve 40,60 destek seviyeleri takip edilebilir.
GAUTRY
Çarşamba günü Dolar çevresindeki güçlü görünüm, Ons Altın'da satışların devam etmesine neden olurken, kur tarafında takip edilen geri çekilmeler Gram Altın'da sert satışların sürmesine neden oldu. Geçtiğimiz gün ise kur tarafındaki geri çekilmeler zaman zaman satışların derinleşmesine neden olurken, devam eden koronavirüs endişeleri sonucu Ons Altın çevresindeki hareketler Gram Altın'da aşağı yönlü hareketleri sınırlandırdı.
Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 460 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 457 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 463, 466 ve 470 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 457, 454 ve 450 destek seviyeleri takip edilmelidir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.