Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ABD ENFLASYON VERİSİ TAHVİL VE DOLAR ENDEKSİNİ YUKARI ÇEKTİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından haftalık para ve banka istatistikleri yayımlandı. Açıklanan verilere göre; bankacılık sektöründeki toplam mevduat 6 Ekim ile biten haftada 75 milyar 740 milyon 21 bin lira artarak 13 trilyon 793 milyar 315 milyon 613 bin liraya yükselirken aynı dönemde bankalardaki TL cinsi mevduat yüzde 0,08 artışla 7 trilyon 816 milyar 445 milyon 970 bin lira, yabancı para cinsinden mevduat ise yüzde 0,31 artarak 5 trilyon 333 milyar 935 milyon 565 bin lira oldu. Bankalarda bulunan toplam Yabancı Para mevduatı, geçen hafta 204 milyar 428 milyon dolar düzeyinde gerçekleşirken, bu tutarın 171 milyar 633 milyon doları yurt içinde yerleşik kişilerin hesaplarında toplandı.
İngiltere'de sanayi üretimi Ağustos'ta bir önceki aya göre değişim göstermeyerek sabit kaldı. Bu dönemde -0,2% olması beklenen sanayi üretimi piyasa beklentisinin de altında %-0,7 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise ülkede sanayi üretiminde %1,3'lük artış yaşandı. Geçici büyüme rakamları ise aynı dönemde beklentilere paralel olarak aylık bazda %0,2 artış gösterdi. Hizmet sektörü üretimi de beklentilerin üstünde artış gördü. Açıklanan veriler İngiltere ekonomisinin Ağustos ayında hizmet sektörünün de desteği ile toparlanma gösterirken, Morgan Stanley Research ekonomisti Bruna Skarica ülke ekonomisinin küçülmek yerine ivme kaydettiğini, yavaşlayan ekonomi ve gevşeyen işgücü piyasasının fiyat baskılarını azaltmasının etkisiyle BoE'nin faiz oranlarını sabit bırakabileceğini ve gelecek yıl Mayıs ayından itibaren faiz oranlarını düşürmeye bağlayabileceğini düşünüyor. İngiltere Merkez Bankası (BoE) Baş Ekonomisti Huw Pill ise; BoE'nin faiz oranlarını ne zaman düşürebileceğini konuşmak için erken olduğunu söyledi ve borçlanma maliyetlerini bir süre daha yüksek tutacağı mesajını yineledi.
Hafta ortasında açıklanan ve beklentilerin üzerinde gerçekleşen ABD ÜFE verilerinden sonra TÜFE rakamları gelmeden önce aslında piyasada beklentilerin üzerinde TÜFE verisi gelebileceğine yönelik düşünceler şekillenmişti. ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre; tüketici fiyatları Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre %3,6 beklentisinin üzerinde %3,7 arttı. Aylık bazda ise tüketici fiyatlarında %0,4 artış yaşandı. Enflasyon artış hızının %0,3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Çekirdek TÜFE aylık %0,3 yıllık bazda ise %4,1 ile beklentilere paralel açıklandı. ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise 7 Ekim ile biten haftada 209 Bin kişi oldu. Beklentiler bu dönemde işsizlik maaşı başvurularının 210 bin kişi olacağı yönündeydi. Böylelikle devam eden işsizlik başvuruları toplam ise 30 Eylül ile biten haftada 30 bin kişi artarak 1.702 milyon kişiye ulaştı. Reel ortalama haftalık kazançlar Eylül ayında %0,2 düşüş gösterdi. İşsizlik maaşı başvurularına ilişkin veriler iş gücü piyasasının sıkı kalmaya devam ettiğini ve Fed'in sıkı para politikasına karşı direncin arttığını gösteriyor. Rakamlar, yüksek tahvil faizleri nedeniyle düşen faiz artış beklentilerinin aksine faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalması için alan sağlıyor. Bu sebeple özellikle ons altın tarafında fiyatlamada anlık geri çekilmeler yaşandı. Ancak emtia tarafında jeopolitik risklerin hala etkili olduğunu ve özellikle altını ve petrolü öne çıkardığını görüyoruz. Altının onsu 1870 dolar seviyesinin üzerinde kalmaya devam ederken, İsrail - Filistin geriliminin devam etmesi nedeniyle de 1900 dolar seviyelerinde fiyatlama gözlenebileceğine yönelik beklentiler hala yerini koruyor.


USDTRY
Dün ABD'de enflasyon Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre %3,6 beklentisinin üzerinde %3,7 arttı. Aylık bazda ise tüketici fiyatlarında %0,4 artış yaşandı. Çekirdek TÜFE aylık %0,3 yıllık ise %4,1 artış ile beklentilere paralel açıklandı. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise 209K ile beklentinin altında kaldı. Veriler parite ve altın tarafında etkili olurken kur tarafında sınırlı etkiler görüyoruz. Yatay pozitif fiyatlama devam ediyor. Dolar endeksi ise yeniden 106 puan seviyesinde seyrediyor. Sınırlı hareketler gördüğümüz kurda 27,75TL seviyesi üzerinde kalıcılığın devamı halinde 27,80TL ve 27,90TL direnç bölgeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde 27,70TL ilk destek olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 27,65TL ve 27,60TL diğer bölgeler olarak takip edilebilir.


EURTRY
ABD'den gelen enflasyon rakamları beklentileri aştı bununla birlikte haftalık işsizlik maaşı başvuruları Fed'in sıkı para politikasına karşı işgücünün dirençli olduğunu gösterdi. Gelen veriler bir sonraki toplantıda Fed bir faiz artışına daha gidebilir mi sorusuna yönelik beklentilerini nispeten canlandırınca paritede baskı yaşandı ve yeniden 1,0550 seviyelerine geri çekilmeler gözlendi. Bu nedenle Euro yeniden Türk Lirası karşısında 6 günün ardından prim kaybetti. İlk destek bölgesi 29,30TL ve altında 29,20TL ve 29,10TL bölgeleri diğer destek seviyeleri olarak izlenebilir. Yükselişlerin devam etmesi halinde ilk direnç seviyesi olarak 29,40TL öne çıkıyor. Bu seviye üzerinde ise 29,50TL ve 29,60TL sonraki direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.


EURUSD
Paritede yukarı yönlü tepki hareketi ile birlikte 1,0600 seviyesi üzerindeki fiyatlamalar dün ABD'de açıklanan enflasyon ve işsizlik maaşı başvurularının ardından 1,0550 seviyesine doğru geri çekildi. Enflasyon beklentilerin üzerinde açıklanırken çekirdek enflasyon ise beklentilere paralel geldi. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise beklentilerin altında 209K oldu ancak işgücü piyasasının hala dirençli olması Fed'e faiz artışı için alan sağlıyor. Gün içerisinde ilk direnç 1,0560 seviyesi, ve bu seviye üzerinde sırasıyla 1,0580 ve 1,0600 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Destek bölgesi olarak ise en yakın 1,0540 noktası takip edilirken aşağı yönlü kırılmalarda 1,0520 ve altında psikolojik destek noktası 1,0500 seviyeleri izlenebilir.


GBPUSD
İngiltere'de sanayi üretimi Ağustos'ta bir önceki aya göre -0,7% daralarak değişim göstermedi. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise %1,3 artış kaydedildi. Birleşik Krallık'ta geçici büyüme rakamları ise beklentilere paralel olarak aylık %0,2 artış gösterdi. Hizmet sektörü üretimi beklentilerin üstünde artış göstererek ülke ekonomisini destekledi. ABD'de ise enflasyon rakamları beklentileri aştı. Aylık TÜFE %0,4 yıllık TÜFE ise %3,7 arttı. İlk direnç noktası olarak 1,2220 direnç seviyesi takip edilebilir, bu seviye üstünde fiyatlamalarda 1,2240 ve sonrasında 1,2260 noktası diğer bölgeler olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,2200 ilk destek bölgesi, bu seviye altında ise 1,2180 ve 1,2160 destek bölgelerini genel olarak takip edebiliriz.


ONS ALTIN
Dün ABD'den gelen enflasyon ve işgücü verilerinin ardından ons altında fiyatlamalarda anlık geri çekilmeler yaşandı. Ancak emtia tarafında jeopolitik risklerin hala etkili olduğunu ve özellikle altını ve petrolü öne çıkardığını görüyoruz. Altının onsu 1870 dolar seviyesinin üzerinde kalmaya devam ederken, İsrail - Filistin geriliminin devam etmesi nedeniyle de 1900 dolar seviyelerinde fiyatlama gözlenebileceğine yönelik beklentiler hala yerini koruyor. Teknik olarak gün içinde 1875 dolar seviyesi ve bu seviye altında fiyatlama için 1870 ve 1865 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Olası yukarı yönlü tepki alımlarının gelmesi durumunda ise 1880 dolar ve üstünde 1885 ile 1890 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.


GRAM ALTIN
Dün gram altın 1667-1681TL arasında fiyatlama gördü. Gün sonunda 1666TL seviyesinde kapanış gerçekleştirdi. 50 Günlük üssel ortalama üzerinde fiyatlama görmeye devam eden gram altında belirleyici rol ons altında. Ons altın tarafında gelişmeler ise ABD verilerinin şuan için sınırlı etkilerinin yanı sıra jeopolitik risklerin gölgesinde fiyatlama görüyor. Bu sebeple İsrail-Filistin tarafında yaşanan gelişmelere yönelik haber akışları öne çıkıyor. İlk direnç noktası olarak 1680TL takip edilirken bu seviye üzerinde 1685TL ve 1690TL seviyeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1675TL noktası ilk destek olarak takip edilebilir. Bu fiyatlama altında ise 1670TL ve 1665TL diğer destek bölgeleri olarak izleniyor olacak.






 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.