RİSKLİ VARLIKLARDA ÇOŞKU VAR PEKİ DEVAMI GELECEK mi?
Çin'de koronavirüsün teşhisine yönelik yöntem değişikliği vaka sayısında önemli bir artışla sonuçlandı. Yeni yöntemle yapılan revizyon, vaka sayısını 14.840 adet artırarak neredeyse 50.000'e çıkardı. 14.840 yeni vakanın 13.332'si yeni CT taramalarıyla ortaya çıkarıldı. Virüsün yayılma merkezi olan Hubei'de 242 ölüm daha gerçekleşirken Çin'de virüs kaynaklı ölüm sayısı 1.355'e yükseldi. Çin ise virüsle mücadele eforlarını hızlandırıyor. Ülke, ordu mensubu 2.600 tıp personelini Wuhan'a gönderirken Hubei'deki kriz yönetiminde görevli üst düzey yetkililerini de değiştirdi. Dev teknoloji firmalarının art arda çekildiklerini açıkladıkları Barcelona'daki Mobil Dünya Kongresi de virüs korkusu nedeniyle iptal edildi. Çin'den ABD'ye Dışişleri Bakanlığı uçağı ile getirilen bir Amerikalı'da virüs teşhis edildi ve böylece ABD'deki vaka sayısı 14'e çıktı. Daha önce Çin uçuşlarını donduran United Airlines ise bu kararını 24 Nisan'a kadar uzattı.
İdlib'deki kriz Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkileri gererken Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde yakınlaşma yarattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Esad güçlerinin Şubat sonuna kadar Soçi muhtırası sınırları dışına çıkartılacağını ve askerlere zarar gelirse Esad güçlerini her yerde vuracaklarını söylemesinin ardından Rusya, İdlib'deki anlaşmalara uyulmadığını öne sürerek ilk kez Türkiye'ye doğrudan suçlama yöneltti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, İdlib'deki tansiyonun limitlerine ulaştığını belirterek, "Durumdaki bozulmanın gerekçesi olarak Türkiye'nin kronik bir şekilde yükümlülüklerini yerine getirmemesini görüyoruz" dedi. Rusya Savunma Bakanlığı ise yaptığı yazılı açıklamada "Türkiye-Suriye sınırından silah ve mühimmat sevkiyatının yanı sıra Türk zırhlı araçları ve askerlerinin geçişiyle durum ciddi bir şekilde ağırlaştı" ifadeleri kullanıldı. Türkiye, Rusya gerginliği artarken ABD'de ise Türkiye'den yana duruş benimsiyor. ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey "NATO müttefiki olarak nasıl yardımcı olabileceğimizi araştırıyoruz. Bu konuda istihbarat paylaşımı olsun, ekipman transferleri de son derece önemli. Bunlar da iyi çalışmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı. Bu arada ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Washington ve Ankara'nın NATO ve ABD'nin İdlib'de daha somut adımlar atması gerektiği yönünde bir anlaşmaya varmadığını belirtti.
Çin'in yeni metodolojisi ile koronavirüs vaka sayısında yaşanan sıçrama ve virüsle mücadelede üst düzey yöneticilerinin değişmesi sonrası Asya piyasalarına karışık bir görünüm hakim. Yazının yazıldığı sıralarda Japon Nikkei %0,2, Hong Kong Hang Seng %0,38, Çin Şanghay Bileşik %0,60 gerilerken Güney Kore Kospi ve Tayvan Taiex'te ise artışlar gözleniyor. S&P 500 Çarşamba günü %0,65 ile yeni rekora uzanırken, virüs revizyonuyla vadeliler ise %0,3 düşüşle ekside hareket ediyor. Kur tarafında ise Euro dikkat çekiyor. Avrupa'da ekonomik aktivitenin cansızlığına işaret eden yeni veriler sonrası parite %0,4 gerilemeyle 2017 dip seviyelerine inmişti. Parite, bu sabah 1,0870 civarında işlem görüyor. TL'de ise jeopolitik riskler etkisini gösteriyor. Dün akşam bir ara 6,06'nın üzerine çıkan Dolar/TL bu sabah yüzde 0,1 yükselişle 6,0450 seviyesinde hareket ediyor.
Bugün yurtiçi veri ajandasında sanayi üretimi ve yabancıların haftalık DİBS, hisse pozisyonları sonuçları takip edilecek. Aralık ayı arındırılmış sanayi üretimi yıllık medyan tahmini yüzde 6,7, arındırılmamış sanayi üretimi medyan tahmini ise yüzde 7,5 artış yönünde.
USDTRY
Haftanın ikinci işlem gününde yatırımcıların Fed Başkanı Jerome Powell'ın Kongre'deki sunumuna odaklandığı takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise yurt içinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Fed Başkanı Powell sunumunun ikinci gününde, bankanın bir gerilemede Kantitatif Gevşeme (QE) ve aynı zamanda "agresif" olarak rehberlik kullanmaya hazır olduğunu vurgularken, "Koronavirüs salgınının ekonomik verilerdeki etkisini çok yakında görebileceğiz." açıklamalarında bulundu. Gün içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti grup toplantısındaki konuşmaları takip edilirken, gün sonunda artan jeopolitik risk ve Dolar endeksindeki toparlanma ile birlikte kurun art arda altıncı gününde de yukarı yönlü hareketine devam ettiği izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde kurun, 6,04 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,06, 6,09 ve 6,11 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 6,02, 5,99 ve 5,96 destek seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Haftanın ikinci işlem gününde Avrupa Merkez Bankası başkanı Christine Lagarde'in sunumu takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Euro Bölgesi'nde Sanayi Üretimi verisinin Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 2,1, bir önceki yıla göre 4,1 geriledi. Böylece Euro Bölgesi'nde Sanayi Üretimi geçen yılın sonunda yaklaşık dört yılın en düşük seviyesine gerilemiş oldu. Gün içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti grup toplantısındaki konuşmaları takip edilirken, gün sonunda artan jeopolitik risk ve takip edilen gelişmeler ile birlikte çaprazın art arda beşinci gününde de yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 6,57 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,55 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,60, 6,62 ve 6,65 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 6,55, 6,53 ve 6,50 destek seviyeleri takip edilebilir.
EURUSD
Haftanın ikinci işlem gününde yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası başkanı Christine Lagarde ve Fed başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarına odaklandığı takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise Euro Bölgesi'nde Sanayi Üretimi verisinin Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 2,1, bir önceki yıla göre 4,1 geriledi. Fed Başkanı Jerome Powell'in sunun ikinci gününde bankanın bir gerilemede Kantitatif Gevşeme ve aynı zamanda "agresif" olarak rehberlik kullanmaya hazır olduğunu vurgularken, "Koronavirüs salgınının ekonomik verilerdeki etkisini çok yakında görebileceğiz." yönündeki açıklamaları takip edildi. Gün içerisinde, Dolar endeksindeki toparlanma ile birlikte paritenin aşağı yönlü hareketine devam ettiği izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,0870 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,0900 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,0840, 1,0810 ve 1,0790 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,0900, 1,0930 ve 1,0950 direnç seviyeleri takip edilebilir.
XAUUSD
Haftanın ikinci işlem gününde yatırımcıların odak noktalarının virüs üzerinde kalmaya devam ettiği gözlenirken, risk iştahının artması ve ABD on yıllık Tahvil faizlerinde gözlenen sınırlı yükseliş ile birlikte Altın'ın aşağı yönlü hareketine devam ettiği izlenmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise Altın yatırımcıların Fed Başkanı Jerome Powell'in sunun ikinci gününe odaklandığı takip edildi. Gün sonunda güçlenen Dolar endeksi ve ABD on yıllık Tahvil faizlerinde gözlenen yükseliş ile birlikte Altın'ın aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1567 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın'ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1575, 1582 ve 1590 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1560, 1552 ve 1544 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
GBPUSD
Haftanın ikinci işlem gününde İngiltere ekonomisi Aralık ayında beklentilerin üzerinde yüzde 0,3 büyürken, dördüncü çeyrekte ise beklentilere paralel olarak değişmediği izlenmişti. Haftanın üçüncü işlem günüde ise zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, dikkatler Fed Başkanı Jerome Powell'in sunun ikinci gününü üzerindeydi. Gün içerisinde anlaşmasız Brexit endişeleri ve takip edilen gelişmeler ile birlikte gün sonunda GBPUSD paritesinin art arda üçüncü gününde de yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2960 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2920 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3000, 1,3040 ve 1,3090 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2920, 1,2880 ve 1,2850 destek seviyeleri takip edilmelidir.
USDJPY
Haftanın ikinci işlem gününde Japonya'da piyasaların tatil nedeni ile kapalı olduğu takip edilirken, yatırımcıların Fed Başkanı Jerome Powell Kongre'deki sunumunun ilk gününe odakladığı izlenmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise piyasaların Fed Başkanı Jerome Powell Kongre'deki sunumunun ikinci günündeki açıklamaları takip edilirken, gün içerisinde devam eden risk iştahı ve Dolar endeksindeki güçlü duruş ile birlikte gün sonunda USD/JPY paritesinin art arda üçüncü gününde de yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü gözlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 109,90 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 109,70 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 100,10 110,20 ve 110,35 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 109,75, 109,60 ve 109,50 destek seviyeleri takip edilebilir.
HAM PETROL
Haftanın ikinci işlem gününde Petrol fiyatlarının son bir yılın en düşük seviyesinden yükseldiği izlenirken, korona virüsü nedeni ile piyasalar üzerinde arz bolluğu endişelerinin sürdüğü gözlenmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise ABD haftalık Ham Petrol Stokları 3,355 M'dan 7,459M'a yükselirken, OPEC korona virüsünün Çin'deki yakıt tüketimini olumsuz etkilemesiyle birlikte ilk çeyrek için küresel petrol talebi tahminini 440 bin varil düşürdü. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte Petrol'ün yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 51,50 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 51,10 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Ham Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 51,90, 52,40 ve 52,80 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 51,10, 50,60 ve 50,20 destek seviyeleri takip edilmelidir.
XAGUSD
Haftanın ikinci işlem gününde küresel piyasalarda yayılmakta olan korona virüsü odak noktasında kalmaya devam ederken, artan risk iştahı ve ABD on yıllık Tahvil faizlerinde gözlenen sınırlı yükseliş ile birlikte Gümüş'ün aşağı yönlü hareketine devam ettiği izlenmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise piyasaların Fed Başkanı Jerome Powell'in sunun ikinci gününe odaklandığı takip edildi. Gün sonunda güçlenen Dolar endeksi ve ABD on yıllık Tahvil faizlerinde gözlenen yükseliş ile birlikte Gümüş'ün aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 17,50 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,60 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,40, 17,25 ve 17,10 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası ile Gümüş'teki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 17,60, 17,75 ve 17,90 direnç seviyeleri takip edilmelidir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.