Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

BAYRAM ÖNCESİ İLK FİYATLAMALAR

Borsa İstanbul haftanın son işlem gününde yüzde 0,39 artışla 1.378,28 puan seviyesinden kapatırken işlem hacmi 10.2 Milyar TL oldu. Haftaya 1.375,97 seviyesinden başlayan BIST 100 endeksinde haftalık getiri yüzde 0,39 oldu.

Türkiye piyasaları açısından önemli bir gelişme olan TCMB PPK toplantısı haftanın en önemli gelişmesi olarak yakından takip edilecek. Geçtiğimiz toplantılarda faiz oranlarında değişikliğe gidilmezken PPK toplantı metni üzerinden piyasaya mesaj verilmek istenirken artan enflasyona ilişkin hangi ifadelerin toplantı metninde yer alacağı yakından takip edilecek. Gerçekleştirilen son PPK toplantısında karar metni içerisine sıkı para politika ifadesinin geri gelmesi son zamanlarda faiz indiriminin sıkça konuşulmaya başladığı ortamda söylemlerin etkisini azaltsa da piyasalar daha net bir adımın atılmasını bekliyor. TCMB tarafından düzenlenen piyasa katılımcıları anketinde yıl sonu enflasyon beklentisinin artmaya devam etmesi sonrasında TCMB’nin faiz indirimi konusunda eli zayıflıyor.

Yurtdışı piyasaların gözü yarın açıklanacak olan ABD Haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi olacak. Aşılamanın hızlanması, alınan önlemler ve ABD hükümeti tarafından ekonomiyi canlandırmak adına sunulan teşvikler sayesinde tüketici fiyatlarında görülen artış yüzde 5,0’ı bulmuştu. Enflasyonun kontrolden çıkacağı beklentisi piyasalarda sıklıkla konuşulurken FED’in izlediği politikalarda değişikliğe gitmesi gerektiği beklentisi oluşmaya başladı. Bu kapsamda, FED yetkililerinin yaptığı açıklamalara bakılacak olursa varlık alımlarında yapılacak olan bir düzenleme ile piyasalarda dengelenmeyi sağlayacaktır.

Geçtiğimiz haftanın önemli gelişmelerinden olan FOMC toplantı tutanakları yayınlandı. Varlık alım programı kapsamında FED tarafından satın alınan morgate kredilerine ilişkin değerlendirmelere bakıldığında emlak sektöründe oluşan fiyatlamaların kontrol edilebilmesi için satın almada oransal bir düzenlemeye gidilmesinin faydalı olabileceği tartışıldı. FED’in salgın başladığı günden beri sürekli tekrar ettiği hedefi olan maksimum istihdam seviyesine ulaşılması için çalışmalara devam edileceği, varlık alım programında yapılması muhtemel herhangi bir değişikliğin piyasaya önceden açıklanacağı ve en önemlisi varlık alım programının tartışmaya açılacağı net bir şekilde tutanaklarda yer aldı. Hafta genelinde gelişmiş ülke tahvillerinde yaşanan geri çekilmeler piyasalar tarafından yakından takip edildi. ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin Şubat ayından bu yana ilk kez 1,30 seviyesinin altını görmesi, Almanya 30 yıl vadeli tahvilinde ise getiri yüzde 0,169 olurken 25 Mart tarihinden bu yana görülen en düşük seviye oldu.

Geçtiğimiz hafta aşılamanın delta varyantına karşı etkileriyle ilgili bilimsel açıklamaların gelmesi yakından takip edilmişti. İngiltere’de düzenlenen Avrupa Kupası Şampiyonası, Tokyo’da düzenlenecek olan olimpiyatların ve tatil sezonuna girilmesiyle birlikte koronavirüs salgınında yeni bir dalganın yaşanmasının muhtemel olduğu yetkililer tarafından belirtiliyor. BionTech’in yaptığı açıklamaya göre delta varyantı için 3.doz aşılamanın daha etkili olacağı vurgulandı. Aşıya erişimin kısıtlı olduğu bölgeler için delta varyantının etkileri pandeminin genel seyri açısından önemli.

USDTRY

TCMB temmuz ayı toplantısı bu hafta genelinde takip edilecek en önemli gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz toplantıda sıkı para politikası ifadesinin karar metninde yer alması döviz kurundaki seyrin netleşmesi açısından önemli olduğunu söyleyebiliriz. Yarın açıklanacak olan ABD tüketici fiyat endeksinin sonucu piyasalar açısından önem taşıyor. Geçtiğimiz ay açıklanan veride yüzde 5 ile son zamanların rekoru kırıldı. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,70 ve 8,80 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,60 ve 8,52 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.

EURTRY

Avrupa Merkez Bankası tahvil alım programının tartışmaya başlandığını açıkladı. Açıklanacak olan Euro bölgesi enflayon verisi yakından takip edilecek. Enflasyon ile ilgili hedefin yüzde iki veya hemen altı olarak belirlenirken gerçekleşecek olan oran yakından takip edilecek. Yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen kurda 10,32 ve 10,38 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 10,25 ve 10,20 destek seviyeleri önemini koruyor.

EURUSD

En son gerçekleştirilen FOMC Toplantısında varlık programında değişikliğe gidileceğine dair sinyaller veren Fed’in ardından Avrupa Merkez Bankası’da tahvil alım programını tartışmaya başlayacaklarını belirtti. Hafta içerisinde hem abd hemde avrupa bölgesiyle ilgili enflasyon verisi yakından takip edilecek. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,1880 ve 1,1900 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının gelmesi halinde ise 1,1845 ve 1,1825 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.

ONS ALTIN

Küresel ölçekte tahvil piyasasında son bir hafta içerisinde agresif fiyatlamaların oluştuğu görülüyor. ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde görülen geri çekilme sonrasında Ons Altın’da değer kazanımının arttığı görüldü. Fiyatlamaların altın üzerindeki etkisinin devam etmesi beklenmekle beraber Dolar endeksindeki seyir değerli metali baskılıyor. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1810 ve 1822$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1790 ve 1780$ destek seviyeleri yakından izlenecek.

GBPUSD

İngiltere’de delta varyantının etkisi devam ediyor. Geçtiğimiz haftanın son işlem günün BoE başkanı Bailey’in konuşması ile değer kazanımın oluştuğu görüldü. Öncül göstergeler ekonomik toparlanmanın aşılama ile hızlanmasıyla birlikte artış göstermeye devam ediyor. Hareketine devam etmesi beklenen paritede olası yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,3920 ve 1,3940 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,3860 ve 1,3835 destek seviyeleri önem arz ediyor.

USDJPY

ABD 10 yıllık tahvillerinin geri çekilmesi ile birlikte Dolar üzerindeki satış baskısı azalıyor. Japonya’da hanehalkı harcamaları Mayıs’ta yüzde 2,1 azalış gösterdi. Dolar endeksinde görülen yukarı yönlü hareket sonrasında paritede geri çekilme hızlandı. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 110,70 ve 111,20 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 109,70 ve 108,60 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.

BRENT PETROL

İngiltere’de vaka sayıları Ocak ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış olması delta varyantı ile ilgili endişeleri artırıyor. OPEC ülkelerinin, üretim artışı konusunda yaşadığı fikir ayrılıkları belirsizlikleri ortaya çıkarıyor. Salgın nedeniyle alınan önlemler dahilinde yapılan arz kesintisinin 2022’ye kadar devam edeceği ancak kademeli iyileşmenin görüleceği belirtiliyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 75,50 ve 75,90 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 74,50 ve 73,70$ destek seviyeleri önem arz ediyor.

GRAM ALTIN

ABD 10 yıllıklarında görülen geri çekilme Ons Altın’ı 1800$’ın üzerine taşırken bu seviyenin üzerinde kalıcılığın görülmesi bekleniyor. DolarTL, 8,70TL’ye kadar yükselmesi fiyatlamalar açısından önemli oldu ve Gram Altın tekrardan 505 TL seviyesini gördü. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin görülmesi durumunda 505 ve 510 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumuna ise 495 ve 490 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.