BORSALARDA AŞI HABERLERİYLE RİSK İŞTAHI YERİNDE
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,93 değer kazancıyla 1.243,00 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 11,46 puan artarken, toplam işlem hacmi 35,1 milyar lira ile rekor seviyeye ulaştı. Bankacılık endeksi yüzde 3,67 ve holding endeksi yüzde 0,95 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 6,93 ile ulaştırma, en çok kaybettiren ise yüzde 5,17 ile iletişim oldu. Yükseliş eğilimini sürdüren BIST 100 endeksi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısına ilişkin olumlu haberlerin devam eden pozitif etkisiyle Avrupa borsalarında görülen alıcılı seyre paralel olarak bankacılık hisselerinin öncülüğünde 1.243,00 puanla tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.
Rusya, ABD'nin yeni Başkanı Biden göreve gelmeden önce hızlı bir şekilde eurobond ihracı gerçekleştirmek istiyor. ABD'de geçen hafta yapılan başkanlık seçimi sonrasında yaşanan ralliden faydalanmak isteyen Rusya, bir yıllık aradan sonra ilk kez eurobond satmayı planlıyor. Söz konusu satış ile birlikte Rusya, seçilmiş ABD Başkanı Joe Biden'ın Moskova'ya karşı daha sert bir tutum benimsemesi durumunda düşük maliyetlerle borçlanmayı güvence altına almış olacak. Bu hafta gelişen piyasa tahvillerinin faizleri rekor düşük seviyelere indi. Düşüşte teşvik beklentilerindeki artış ve korona virüs aşısıyla ilgili gelişmelerin tetiklediği iyimserlik etkili oldu. Moskova'da Renaissance Capital tahvil araştırma biriminin yöneticisi Maria Radchenko, "Satış için elverişli bir zaman. Yaptırım söylemleri azaldı ve seçimlerden beri risk iştahı sert bir şekilde arttı." dedi. Maliye Bakanlığı'nın euro cinsinden 7 ile 10 ya da 12 yıl vadeli iki adet ihraç planladığı belirtildi. Söz konusu ihraç için Gazprombank JSC ve Sberbank CIB yetkilendirildi.
İngiltere'de işsiz sayısında 11 yılın en sert artışı. İngiltere'de finansal krizden bu yana işsiz sayısında görülen en sert artış, Maliye Bakanı Rishi Sunak'ın ücretsiz izin programını daha erken genişletmesi durumunda işten çıkarmaların ne kadarının önlenebileceği sorularını akıllara getiriyor. Ulusal İstatistik Ofisi tarafından Salı günü açıklanan verilere göre işsiz sayısı söz konusu dönemde 243 bin arttı. İşsizlik oranı yüzde 4.8 ile dört yılın en yüksek seviyesine çıktı. İngiltere'de yerine yeni alım yapılmamak üzere işten çıkarılanların sayısı 181 binlik rekor artış ile üçüncü çeyrekte 300 bini aştı.
Çin'de 11 yılın en düşük enflasyonu. Çin'de tüketici fiyat endeksi Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,5 artış kaydetti. Böylelikle ülkede tüketici fiyatları son 11 yılın en yavaş artışını gösterdi. Çin'de Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre, tüketici fiyat endeksi ülkenin enflasyon sepetindeki temel ürün olan domuz eti fiyatlarındaki düşüş ile Ekim ayında, üç yıldan bu yana ilk kez yüzde 1'den fazla yavaşladı. Tüketici fiyat endeksi, geçtiğimiz ay bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,5 yükselerek 2009'dan bu yana en yavaş artışını kaydetti. Ekonomistlerin medyan beklentisi endekste yüzde 0,8 yükseliş kaydedilmesi yönündeydi.
Hazine 2 ve 5 yıl vadeli iki tahvil ihalesinde 1,08 milyar TL satış yaptı. İhale öncesi iki tahvilde ise 2,22 milyar TL satış gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanlığı 2 yıl vadeli 6 ayda bir yüzde 6,95 sabit kupon ödemeli devlet tahvilinin ilk ihracında 617,9 milyon lira net satış yaptı. İhalede bileşik faiz yüzde 14,70 oldu. Hazine 5 yıl vadeli 6 ayda bir yüzde 6,30 sabit kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihracında net satış 466,4 milyon lira, bileşik faiz yüzde 13,71 olarak gerçekleşti.
USDTRY
Haftanın ilk işlem gününde küresel bazda devam eden zayıf veri akışına ek olarak, yurt içerisinde dikkatler TCMB'nin yeni başkanı Naci Ağbal'ın üzerinde olmayı sürdürürken, ABD tarafında Joe seçim yarışını önce tamamlayan Biden ve koronavirüs aşı gelişmeleri takip edildi. Geçtiğimiz gün, yurt içerisinde Ağustos ayı dönemine ait işsizlik oranı bir önceki döneme göre 0,3 puan azalarak yüzde 13,2 oldu. ABD tarafında ise nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, dünkü geri çekilmenin ardından Dolar çevresindeki zayıf görünüme rağmen gün sonunda kurun yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 8,18 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 8,20, 8,23 ve 8,26 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 8,15, 8,12 ve 8,10 destek seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Geçtiğimiz gün yurt içerisinde Ağustos ayı dönemine ait işsizlik oranı bir önceki döneme göre 0,3 puan azalarak yüzde 13,2 oldu. Euro Bölgesi ekonomisinde ZEW ekonomik güven endeksi Kasım ayında koronavirüsün olumsuz etkileri nedeniyle beklentilerin altında kalarak 52,3 seviyesinden 32,8 seviyesine gerilerken, Almanya ZEW ekonomik güven endeksi ise 41,7 beklentisi karşısında 39,0 seviyesinde gerçekleşti. Gün içerisinde açıklanan ekonomik verilere rağmen Euro tarafındaki güçlü görünüm sonucu çaprazda yukarı yönlü hareketler takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,67 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,65 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,70, 9,72 ve 9,75 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,65, 9,63 ve 9,60 destek seviyeleri takip edilebilir.
EURUSD
Haftanın ilk işlem gününde Euro Bölgesi ve ABD'de nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, dikkatler ABD'de başkanlık yarışını kazanan Joe Biden ve koronavirüs aşı gelişmeleri üzerindeydi. Geçtiğimiz gün ise Euro Bölgesi ekonomisinde ZEW ekonomik güven endeksi Kasım ayında koronavirüsün olumsuz etkileri nedeniyle beklentilerin altında kalarak 52,3 seviyesinden 32,8 seviyesine gerilerken, Almanya ZEW ekonomik güven endeksi ise 41,7 beklentisi karşısında 39,0 seviyesinde gerçekleşti. ABD tarafında nispeten zayıf ekonomik veri akışı sürerken, gün içerisinde açıklanan ekonomik verilere rağmen Euro tarafındaki güçlü görünüm sonucu paritede yukarı yönlü hareketler takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1830 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,18 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1860, 1,1890 ve 1,1920 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1770, 1,1740 ve 1,1710 destek seviyeleri takip edilebilir.
XAUUSD
Hafta başında koronavirüs aşısına yönelik gelişmelerin risk iştahını artırması Ons Altın'da sert satışlara neden olmuştu. Değerli metalde gözlenen satışların ardından geçtiğimiz gün, Dolar çevresindeki zayıflık ve ABD on yıllık Tahvil faizlerindeki aşağı yönlü görünüm sonucu gün sonunda Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1880 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın'ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1870, 1860 ve 1852 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1890, 1898 ve 1905 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
GBPUSD
Haftanın ilk işlem gününde devam eden zayıf veri akışına ek olarak, dikkatler koronavirüs aşı gelişmeleri ve ABD'de başkanlık yarışını kazanan Joe Biden üzerinde olmayı sürdürdü. Geçtiğimiz gün, İngiltere işsizlik oranı Eylül'e kadar olan üç aylık dönemde yüzde 4,8 ile 11 yılın en sert artışını kaydederken, ortalama gelir endeksi yüzde 1'lik atış beklentilerinin üzerinde yüzde 1,3 arış gösterdi. ABD tarafında ise nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Dolar çevresindeki zayıf görünüm ile birlikte Brexit belirsizliğinin neden olduğu baskılara rağmen paritenin yukarı yönlü hareketi takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3260 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,32 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3320, 1,3370 ve 1,3440 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3220, 1,3170 ve 1,3120 destek seviyeleri takip edilmelidir.
USDJPY
Haftanın ilk işlem gününde Euro Bölgesi ve ABD'de nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, takip edilen aşı gelişmeler sonucu paritenin yukarı yönlü hareketi takip edilmişti. Geçtiğimiz gün ise Dolar çevresindeki yatay görünüme ek olarak, artan vaka sayılarının neden olduğu endişelerin Yen'in güvenli varlık görünümüne destek olması paritede aşağı yönlü hareketleri sürdürdü.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 105,20 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 105,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 105,40, 105,60 ve 105,80 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,00, 104,80 ve 104,50 destek seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Haftanın ilk işlem gününe sınırlı bir yükseliş ile başlayan Brent Petrol'ün takip edilen aşı gelişmeleri sonucu yukarı yükselişini hızlandırdığı gözlenmişti. Dün ise aşı gelişmelerinin piyasalar üzerinde neden olduğu iyimser hissiyat Brent Petrol'e destek olmayı sürdürürken, artmakta olan vaka sayılarının yukarı yönlü hareketleri sınırlandırdığı takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 43,90 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 43,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 44,80, 45,70 ve 46,70 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 43,20, 42,40 ve 41,60 destek seviyeleri takip edilebilir.
GAUTRY
Haftanın ilk işlem gününde Türk varlıkları üzerindeki iyimser hissiyat kurda sert geri çekilmelere neden olmasına ek olarak, Ons Altın'daki satışlara paralel Gram Altın'ın da aşağı yönlü hareketleri takip edilmişti. Ons Altın çevresindeki gözlenen sert satışların ardından Dolar'daki zayıf görünüm ile güne yükseliş ile başlayan Gram Altın'ın, gün sonunda kurdaki sınırlı yükselişten de destek alarak yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 495 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 493 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 497, 500 ve 502 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 493, 491 ve 489 destek seviyeleri takip edilmelidir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.