Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ABD ENFLASYON RAKAMLARI SONRASI DOLARDA GEVŞEME SINIRLI KALDI

Dün, yurtiçinde açıklanan sanayi üretimi verilerine göre Haziran ayında sanayi üretimi, %1,6 oranında artış gösterdi. Yıllık bazda ise %0,6 artış gösterdi. Sektör bazlı değerlendirmelerde en yüksek artış gösteren sektör %15,7 ile yüksek teknoloji olurken, en yüksek daralma gösteren sektör ise %-4,2 ile madencilik ve taş ocakçılığı oldu. İmalat sanayi sektörü endeksi %2,1 arttı. Oranlarda ise 12 alt sektörden 6 tanesi daralma gösterdi. Dün açıklanan bir başka veri ise işsizlik oldu.

Avrupa borsaları da haftanın son işlem gününe yaklaşırken dün alıcılı başladı. Açılışın ardından, Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,2, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,5, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,1, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,7, İtalya'da FTSE MIB endeksi yüzde 0,8 ve İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,5 değer kazandı.

Avrupa'da önemli başlık olarak Avrupa Merkez Bankası (ECB) Ekonomi Bülteni yayınlandı. Avrupa'da enflasyon düşmeye devam ederken yine de hedeflenen %2'lik orta vade hedefine dönmesine kararlı olduğuna bültende yer verildi. Finansal veriler, enflasyonun altında yatan dinamikler ve ekonomideki gelişmeler ışığında parasal politikalara devam edeceğinin sinyali verildi. EBC, enflasyonun hedefe geri dönmesinde önemli bir faktör olan talebin azaltılmasının önemine değinirken, yüksek enflasyon ve daha sıkı finansman koşullarının harcamaları azaltması ile imalat sanayi üzerinde baskı oluştuğuna dikkat çekti. Konut ve iş yatırımları zayıflık işaretleri gösterirken, hizmet sektörü daha dirençli olmaya devam ediyor. Ekonomi Bültenine göre işgücü piyasası sağlamlığını koruyor. Özellikle hizmet sektöründe çok sayıda yeni iş yaratılması ile işsizlik oranı Mayıs ayında %6,5 ile en düşük seviyede idi.

Avrupa ekonomisinde büyümeye yönelik riskler arasında Rusya'nın Ukrayna'ya karşı haksız savaşı ve daha geniş jeopolitik gerginliklerin artmasına da yer verilirken, olumsuz hava koşulları ile gıda fiyatlarında öngörülenden daha fazla artış olabileceği de düşünülüyor.

ABD tüketici enflasyon (TÜFE) verisinin yıllık %3,3, aylık ise %0,2 olarak gelmesi bekleniyordu. ABD'de enflasyon haziran ayında yıllık yüzde 3'e gerilemişti. Temmuz ayında ise TÜFE aylık bazda paralel gelirken, çekirdek veride beklentiye yakın açıklandı. Gıda fiyatları ayda %0,2 artarken, ikinci el araç fiyatları %1,3, tıbbi bakım hizmetleri ise %0,4 düştü.

ABD tarafında işsizlik haklarından yararlanma ise 230K beklentiye karşılık 248K gerçekleşti. İşsizlik haklarından yararlanma başvuruları önceki dönem 227K olmuştu. Böylece ABD işsizlik başvuruları bir ayın en yüksek seviyesine yükseldi. ABD verilerinin ardından Ons Altında yatay negatif fiyatlama etkisi görüldü ve ABD Başkanı Biden konuya ilişkin olarak ABD ekonomisinin güçlü kaldığını söyledi.



USDTRY

Kur dün 27TL seviyesinde güne başlarken ABD'den gelen enflasyon rakamlarının etkisi sınırlı oldu. Yurtiçinde ise sanayi üretimi haziranda yıllık %0,6 aylık ise %1,6 artış gösterdi. İşsizlik oranı ise işsiz sayısındaki artışa karşın istihdamın gerilemesi sonucu Mayıs'taki %9,5 seviyesinden Haziran'da %9,6'ya yükseldi. Bugün ise yurtiçinde haziran ayı cari dengesi açıklanırken, ABD'de ise temmuz ayı üretici fiyat endeksi açıklanacak. Gün içinde 27,10TL seviyesi üzerinde 27,20TL ve 27,30TL direnç bölgeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde 27,00TL ilk destek bölgesi, bu seviye altında fiyatlama için ise 26,90TL ve 26,80TL diğer destek seviyeleri olarak takip edilebilir.


EURTRY

Çaprazda paritenin 1,1060 seviyesinin üzerine yükselmesi ve dolarTL'de pozitif fiyatlamanın etkisiyle 29,94TL seviyesi test edildi. Yurtiçinde açıklanan sanayi üretimi verisine göre haziranda sanayi üretimi %1,6 oranında artış gösterdi. Yıllık bazda ise %0,6'lık artış kaydedildi. En yüksek artış gösteren sektör %15,7 ile yüksek teknoloji olurken, en yüksek daralma gösteren sektör ise %4,2 azalış ile madencilik ve taş ocakçılığı oldu. Gün içi 29,70TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri olarak 29,60TL ve 29,50TL seviyeleri takip ediliyor. Çaprazda yeniden yükselişlerin olması halinde 29,80TL ilk direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye üstünde 29,90TL ve 30,00TL bölgeleri takip edilebilir.


EURUSD

Dün ABD'de tüketici fiyatlarında değişim temmuz ayında aylık %0,2, yıllık bazda ise %3,2 olurken işsizlik maaşı başvuruları ise 248 bin kişi oldu. Özellikle çekirdek enflasyonda gerileme kaydedilirken işsizlik başvurularındaki sene içerisinde gevşeme Fed'in faiz artırımında bekle gör politikasına geçebileceği beklentilerini güçlendirdi. Parite 1,1065 direnç bölgesini test etti. Euro Bölgesi'nde haftanın son işlem gününde veri akışı zayıf, ABD'de ise ÜFE açıklanacak. İlk direnç 1,0990 seviyesini sırasıyla 1,1010 ve 1,1030 seviyeleri takip ediyor. Destek bölgesi olarak ise 1,0960 bölgesi takip edilirken aşağı yönlü kırılmalarda 1,0940 ile 1,0920 seviyelerinin izlenmesi gerekebilir.


ONS ALTIN

Hafta genelinde ons altın fiyatlamasında yön belirleyici olmasını beklediğimiz ABD enflasyon rakamları temmuzda aylık bazda %0,2 ile beklentilere paralel, yıllık bazda ise %3,2 ile piyasa beklentilerinin altında kaldı. Çekirdek enflasyonda benzer şekilde yıllık bazda beklentilerin altında %0,2'lik artış gösterdi. Fed'in daha fazla sıkı para politikasından kaçınabileceğine dair güçlenen beklentiler sonrası altının onsu prim kazandı. İlk destek noktası olarak 1915 dolar takip edilirken, bu seviye altında fiyatlamalar için 1910 ile 1905 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise 1920 dolar ve üstünde 1925 ile 1930 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.


GBPUSD

Paritede 1,2700 seviyesinin de altına sarkan geri çekilmeler sonrası toparlanma çabası devam ederken dün ABD'den gelen ve iyimserliği işaret eden enflasyon rakamları sonrası Fed'in faiz artırmada frene basacağına yönelik beklentiler paritenin 1,2818 seviyesini test etmesine olanak sağladı. BoE tarafında faiz artırımlarının devam edeceği beklenirken bugün İngiltere'de açıklanacak 2. çeyrek büyüme rakamları önemle takip edilecek. Teknik açıdan ilk olarak 1,2690 ve üstünde fiyatlama için 1,2710 ve 1,2730 direnç bölgeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,2680 seviyesi destek bölgesi olarak takip edilecek. Bu seviye altında ise 1,2660 ve 1,2640 bölgelerini takip ediyor olacağız.


GRAM ALTIN

Yurtiçinde gram altın fiyatları 1650TL seviyelerine kadar geri çekilmişti. ABD'den gelen beklentilere paralel ve yavaşlama eğilimi gösteren enflasyon rakamlarının ardından işsizlik başvurularının da gevşediğini gösteren veriler Fed'in faiz artıracağına yönelik beklentilerde zayıflamaya neden olunca ons altın yükseldi. Bununla birlikte dolarTL 27TL seviyesine fiyatlama görmeye başladı. Gram altın fiyatları da bu gelişmelerin ardından dün prim kaydetti. Direnç noktası 1670TL takip edilirken bu seviye üzerinde 1675TL ve 1680TL seviyeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1665TL noktası, bu seviye altında fiyatlama için ise 1660TL ve 1655TL destek bölgeleri takibimizde olacak.


 

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.