Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

PİYASALARDA MERKEZ BANKALARININ KARARLARI BEKLENİYOR..

Haftanın ilk günü veri akışı bakımından sakindi. Sabah erken saatlerde TCMB’den gelen zorunlu karşılık uygulamasındaki değişiklik takip edildi. Açıklanan düzenlemeye göre bundan sonra zorunlu karşılıklarda nakdi kredi büyümesi reel değişimi dikkate alınacak. Nominal kredi tutarının ilgili dönemdeki TÜFE endeksine bölünmesiyle reel nakdi kredi değeri hesaplanacak. Böylece hesaplanacak reel kredi büyüme oranı %15 üzerinde olan bankalarda 2 yıl ve daha uzun vadeli ticari krediler ile 5 yıl ve daha uzun vadeli konut kredileri reel değişimlerinin tamamı büyüme oranı formülünün pay kısmından düşülerek hesaplanan uyarlanmış reel kredi büyüme oranının yüzde 15’in altında olması, Yüzde 15’in altında olan bankalar için; 5 yıl ve daha uzun vadeli konut kredileri dışında kalan bireysel kredi reel değişiminin %50’si büyüme oranı formülünün pay kısmından düşülerek hesaplanan uyarlanmış reel kredi büyüme oranının yüzde 5’in üzerinde olması durumunda bankalar zorunlu karşılık teşviklerinden yararlanabilecek. Buradaki amaç ise üretim ve yatırımı ilgilendiren uzun vadeli ticari kredilerle ithalata bağımlı olmayan uzun vadeli konut kredilerdeki artışı desteklemek olacak. Bu kararla güne başlayan piyasalarda Dolar kurunda 5.80 seviyesinin üzeri test edilirken endekste de banka hisselerine gelen satışlarla gün hafif ekside tamamlandı.

Dün zayıf veri akışı altında Almanya’dan gelen veriler de takip edildi. Ülkede mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat, ekimde bir önceki aya kıyasla %0,3'lük düşüş beklentisine karşın %1,2 artarak 113 milyar Euro oldu. İthalat ise yüzdesel olarak değişim göstermedi. İhracat, eylülde de bir önceki aya göre %0,4'lük artış beklentisine karşın %1,5 yükselerek 111,6 milyar Euro olmuştu. Böylece ticari ihtilaflar, zayıf kalan küresel ekonomik büyüme ve Brexit belirsizliğinden olumsuz etkilenen Almanya'nın ihracatı, beklenmedik bir şekilde 2 aydır üst üste artış kaydetti.

Bu haftanın diğer önemli gelişmesi olan İngiltere seçimleri öncesinde gelen anketlerde Muhafazakar partinin İşçi partisine göre arayı açtığını gösteren sonuçlar anlaşmalı Brexit ihtimallerinin güçlenmesine yol açarak Sterlin’in de Dolar’a karşı yükseliş yaşamasına imkan veriyor.

Dün beklenen gelişmeler arasında olan TCMB beklenti anketi sonuçları da yayınlandı. Bir önceki anket döneminde %0,72 olan aralık ayı TÜFE beklentisi, bu anket döneminde %0,59'a geriledi. 2020 Ocak ayı TÜFE beklentisi aynı anket döneminde %1,26'dan %1,16'ya düştü. Ankete katılanların yıl sonu DolarTL beklentisinde ise önceki beklenti olan 5.9055’den 5.8166’ya önemli bir gerileme olduğu gözlendi.

Çin’den gelen ihracat verileri beklenti altında açıklandıktan sonra Avrupa borsalarının önceki günü satışlarla tamamladığı gözlendi. ABD endekslerinde de keza gün satıcılı seyirle tamamlandı. Piyasaların odak noktasında FED ve ECB’nin açıklayacağı kararlar ön planda olmaya devam ediyor. Tabii ki ABD-Çin ticaret görüşmelerine dayalı beklentiler de cabası. Bu bağlamda dün Trump’tan yine açıklamalar geldi. Trump, ABD’nin Çin’le ilgili olası yeni tarifelerin kaldırılması yönünde ilerlerken, bir ticaret anlaşması yapmak için Çin’le iyi bir çalışma içerisinde olduğunu söyledi. Bugün Almanya’da ZEW endeksi ve İngiltere’de 3.çeyrek büyüme verileri takip edilecek.

USDTRY

Haftanın ilk işlem gününde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, bu hafta yapılacak olan TCMB PPK Toplantısı öncesinde faiz artırımı beklentileri artması ile birlikte Türk Lirasında değer kayıpları gözlendi. Geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan olumlu verilerin etkisi ile Dolar’ın güçlenmeye devam ettiği gözlenirken, gün sonunda kurun kazançlarına beşinci gününde de devam ettiği görüldü.

Bu hafta yurtiçinde TCMB PPK Toplantısı, ABD’de ise TÜFE ve FOMC kararları beklenmeye devam ediyor.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 5,8085 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 5,82, 5,84 ve 5,86 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 5,79, 5,77 ve 5,75 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın ilk işlem gününde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Almanya’da Federal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre Ticari ihtilaflar, zayıf kalan küresel ekonomik büyüme ve Brexit belirsizliğinden olumsuz etkilenen ihracatın Eylül ayındaki yükselişini sürdürerek Ekim ayında da beklentilerin üzerinde arttığı görüldü. Yurtiçinde ise bu hafta yapılacak olan TCMB PPK Toplantısı öncesinde faiz artırımı beklentileri artması ile birlikte Türk Lirasında değer kayıpları izlenirken, gün sonunda çaprazın kazançlarını altıncı gününde de sürdürdüğü gözlendi.

Bugün, AB ZEW Ekonomik Güven verisi takip edilecektir.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 6,4288 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,41 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,44, 6,46 ve 6,48 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 6,41, 6,39 ve 6,37 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın ilk işlem gününde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Almanya’da Federal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre ticari ihtilaflar, zayıf kalan küresel ekonomik büyüme ve Brexit belirsizliğinden olumsuz etkilenen ihracatın Eylül ayındaki yükselişini sürdürerek Ekim ayında da beklentilerin üzerinde arttığı izlendi. ABD’de geçtiğimiz hafta açıklanan olumlu veri setinin etkisi ile Dolar güçlenmeye devam ederken, gün sonunda, Almanya’da açıklanan veriler ile birlikte paritenin sınırlı kazancını sürdürdüğü görüldü.

Bugün, AB ZEW Ekonomik Güven verisi takip edilecektir.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1065 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1050 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1075, 1,1090 ve 1,1110 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1050, 1,1035 ve 1,1020 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın ilk işlem gününde, Ons Altın’ın FOMC politika güncellemesi öncesinde baskı altında kaldığı izlendi. Gün içerisinde, Çin ile ABD arasındaki ticaret anlaşması yönündeki belirsizliklerin sürmesi ile Altın’ın güvenli liman görünümüne devam ettiği izlenirken, gün sonunda ABD on yıllıklarındaki sınırlı düşüş ile birlikte 1460 Dolar seviyesinde tutunarak sınırlı kazançlarına devam ettiği görüldü.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1460 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1464, 1469 ve 1473 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1455, 1451 ve 1448 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın ilk işlem gününde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, İngiltere’de Brexit ve erken seçim yönündeki belirsizliklerin Sterlin/Dolar paritesi üzerindeki baskıları izlenmeye devam edildi. Geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan olumlu veri seti ile birlikte güçlenen Dolar’ın parite üzerindeki baskıları izlenirken, gün sonunda GBPUSD paritesinin sınırlı kazançlarına devam ettiği görüldü.

Bugün, İngiltere Büyüme ve İmalat Üretimi verileri takip edilecektir.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3149 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3110 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3180, 1,3220 ve 1,3260 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3110, 1,3070 ve 1,3030 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın son işlem gününde, Japonya’nın yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,4 büyümesinin parite üzerindeki etkileri takip edilirken, geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan olumlu veri seti ile birlikte güçlenen Dolar’ın parite üzerindeki baskıları izlendi. Gün sonunda, piyasaların FOMC’nin politika faizinde bir değişiklik yapması beklenmese de piyasaların ABD-Çin ticaret görüşmelerine odaklanası ile USDJPY paritesinin sınırlı kayıplarını sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,60 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 108,80 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,40, 108,20 ve 108,00 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olması durumunda ise 108,80, 109,05 ve 109,20 direnç seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Cuma günü OPEC+ toplantısı sonrası üreticilerin üretim hedefini günlük 500 bin varil azaltma konusunda anlaştığını belirtmeleri ile bir yükselme ivmesi kazandığı görülmüştü. Haftanın ilk işlem gününde ise piyasaların ABD ile Çin arasındaki ticaret gelişmelerine odaklandığı izlenirken, gün sonunda Ham Petrol’ün sınırlı kayıplarına devam ettiği görüldü.

Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 59 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 59,40 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile Ham Petrol’deki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 58,50, 58,00 ve 57,60 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 59,40, 59,90 ve 60,40 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Geçtiğimiz Cuma günü, Çin ile ABD arasındaki ticaret görüşmelerinde Çin’in bazı ABD ürünlerine uygulayacağı misilleme tarifesinden vazgeçmeyi planladığı yönünde gelen haberler ile birlikte iyimserliğin artması ile Gümüş fiyatlarının gerilediği gözlenmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise Çin ile ABD arasındaki ticaret anlaşması yönündeki belirsizliklerin devam ettiği izlenirken, gün sonunda Gümüş’ün sınırlı kazançlarını sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş’ün 16,59 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 16,40 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 16,75, 16,90 ve 17,10 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gümüş’teki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 16,40, 16,20 ve 16,05 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.