Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

RİSK İŞTAHINDA TOPARLANMA GÖZLENİYOR

Borsa İstanbul’da hafta boyunca görülen sert satışların alım fırsatı verdiği görüldü. Dün gelen tepki alımlarının ardından BIST 100 endeksi günü yüzde 1,31 artışla 1,452.67 seviyesinden kapatırken işlem hacmi 12,1 Milyar TL oldu. Dolar/TL’deki değer kaybı devam ederken yurtdışı piyasalarda da hafif toparlanmalar görülüyor. Bugün Türkiye’de işsizlik oranı açıklanacakken ABD’deki ÜFE verisi yakından takip edilecek.

Haftanın en önemli gelişmelerinden olan Avrupa Merkez Bankası piyasa beklentilerine paralel bir şekilde faizleri sabit tuttu. Pandemi alım programının 1,85 Trilyon Euro seviyesinde tutulmasına karar verilirken program dahilindeki alımların ılımlı bir şekilde ılımlı bir patikada gerçekleşeceği vurgulandı. Varlık alımlarında yapılan değişiklikte finansal şartlar ve enflasyon görünümü üzerinde görülen olumlu ekonomik şartların oluşması belirleyici oldu. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, yapılan değişikliğin tapering olarak algılanmaması gerektiğini, PEPP’in yeniden uyarlandığını belirtti. Toplantı sonrasında yapılan basın toplantısında Avrupa Merkez Bankası’nın yeni ekonomik projeksiyonu paylaşıldı. Açıklanan yeni tahminlere göre Avrupa Bölgesi 2021 yılında yüzde 5 büyümesi bekleniyor.

Salgın dönemi içerisinde en yüksek oynaklığın yaşandığı piyasanın emtia piyasası olduğu piyasalar tarafından kabul edilmekle beraber gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki enflasyonun artması bu durumu açıklar nitelikte. OPEC’in maliyetleri kontrol altına almak için üretim artışına gitmesi emtia piyasası için önemini korumakla birlikte son dönemde Çin’in ülke rezervlerinden yaptığı satışlarla çeşitli emtialardaki fiyatlamalara etkide bulunmuştu. Çin tarafından yapılan son duyurulara bakıldığında fiyatların dengelenmesi için devlet rezervlerinde petrol satışı da gerçekleştireceğini açıkladı. Çin’in son yaptığı işlemlere bakıldığında alüminyum, bakır ve çinko satışları ile fiyatları dengelenmeye çalışılmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden, dün Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında konuştu. Başkan Biden’ın aşılama ile ilgili yaptığı açıklamalar piyasalarda ciddi yankı yaptı. 100 çalışan üzerinde istihdam sağlayan işyerlerinde aşı zorunluluğu getirildi. Benzer şekilde federal hükümetler ile işbirliğine giden yüklenici olan şirketlerdeki çalışanlara da aşı zorunluluğu getirildi. Tüm eyalet valilerine seslenen ABD Başkanı Biden, öğretmenler ve okul çalışanlarına aşı zorunluluğunun getirmenin makul olacağını yineledi. Henüz aşı olmayan vatandaşlara seslenen Biden yönetimi, doğru olanın aşı olmak olduğunu belirtti ve halkını aşı olmaya devam etti.

Dün TCMB tarafından açıklanan menkul kıymet istatistiklerine göre yurtdışı yerleşiklerin portföy girişleri 3 Eylül haftasında da artış göstermeye devam ederken 99 milyon dolarlık bir giriş ve tahvillere ise 42 milyon dolar portföy girişi sağlandı. Döviz mevduatlarında yeni rekor seviyesi görüldü. Döviz mevduatları geçtiğimiz hafta 1 milyar dolar artarak 238,2 milyara dolara yükseldi. Gerçek kişilerin mevduatında ise 1,5 milyar dolar, tüzel kişilerin mevduatında ise 449 milyon dolar artış izlendi.

USDTRY
Dün ABD’de açıklanan işsizlik hakkı başvuruları beklentiden pozitif ayrışarak 310bin kişi olarak açıklandı. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun yaptığı açıklamalar sonrasında döviz kurunda yukarı yönlü hareketin oluştuğu gözlendi. Para Politikasında çekirdek enflasyonun baz alınacağı söylemleri üzerine kurdaki sert bir hareket görüldü. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,50 ve 8,54 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,40 ve 8,38 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.

EURTRY
Avrupa Merkez Bankası tarafından politika faizinde değişikliğe gidilmedi ancak varlık alım programında ılımlı yavaşlama dönemi başladı. Avrupa bölgesi beklentinin üzerinde 2. Çeyrekte yıllık yüzde 14,3 büyüme gerçekleştirirken çeyreklikte büyüme oranı yüzde 2,2 oldu. Euro bölgesinde yatırımcı güveni beklentiye paralel 19,6 açıklanırken bir önceki aya göre düşüş gösterdi. Bugün saat 10.00’da Türkiye işsizlik oranı açıklanacak. Seyrine devam etmesi beklenilen kurda 10,05 ve 10,10 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 9,95 ve 9,90 destek seviyeleri önemini koruyor.

EURUSD
Avrupa Merkez Bankası faizleri sabit tutarken varlık alım programında ılımlı yavaşlama dönemine geçti. Tahminlerinde de değişikliğe giden banka, yıl sonu büyüme oranını yüzde 4,6’dan 5’e yükseltti. Hafta içerisinde açıklanan Avrupa Bölgesi yıllık bazda 2021 2.çeyreğinde yüzde 14,3 büyüdü. ABD’de işsizlik başvuruları son zamanların en düşük seviyesine geriledi ve 310bin olarak açıklandı. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,1855 ve 1,1875 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının gelmesi halinde ise 1,1810 ve 1,1790 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.

ONS ALTIN
ABD’de açıklanan işsizlik hakkı başvuruları beklentiden pozitif ayrışarak 310bin kişi olarak açıklandı. ABD 10 yıllık verilerinde görülen hafif geri çekilmeye rağmen Ons Altın’da yükseliş görülmedi. Bugün açıklanacak olan ABD ÜFE endeksi geleceğe yönelik öncü gösterge olacak. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1810 ve 1815$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1790 ve 1780$ destek seviyeleri yakından izlenecek.

GBPUSD
Dün ABD’de açıklanan işsizlik başvuruları beklentiden pozitif ayrışarak 310bin seviyesinden açıklandı. İngiltere’de bugün açıklanacak olan GSYİH yakından takip edilecek. Delta varyantının ekonomileri etkilediği bir dönemde verinin güçlü gelip gelmeyeceği yakından takip edilecek. Hareketine devam etmesi beklenen paritede olası yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,3870 ve 1,3895 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,3815 ve 1,3795 destek seviyeleri önem arz ediyor.

USDJPY
Japonya’da OHAL Eylül ayı sonuna kadar uzatılıyor. Japonya ekonomisi 2021 yılının 2.çeyreğinde beklentinin oldukça üzerinde yıllık yüzde 1,9 büyürken çeyreklik büyüme yüzde 0,5 seviyesinde gerçekleşti. Japonya cari hesabı temmuz ayında 1,9Trilyon seviyesinde gerçekleşti. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 110,50 ve 111,10 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 109,20 ve 108,20 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor

BRENT PETROL
Dün açıklanan Ham Petrol Stokları beklentinin altında -1,529 milyon varil azalış gösterdi. OPEC+ toplantısından beklentilere paralel üretim artışına bağlı kalınacağının açıklanmasının ardından prim kazanımına devam etme kararının alındığı belirtildi. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 72,50 ve 73,20 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 71,10 ve 70,60$ destek seviyeleri önem arz ediyor.

GRAM ALTIN
ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde görülen yükseliş sonrasında Ons Altın’da değer kaybı gözlemleniyor. Dolar Endeksi gelişmeler çerçevesinde hafif negatif yatay bir seyir içerisinde. Dolar endeksinde görülecek gün içi fiyatlamalar yakından takip edilecek. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin görülmesi durumunda 485 ve 490 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumuna ise 475 ve 470 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ÇİN'DE YENİ ENERJİLİ ARAÇ SATIŞLARI OCAK-AĞUSTOS'TA YILLIK %+194.0
ÇİN'DE ARAÇ SATIŞLARI AĞUSTOS'TA YILLIK %-17.8 (ÖNCEKİ: %-11.9)
ÇİN'DE ARAÇ SATIŞLARI OCAK-AĞUSTOS'TA YILLIK %+13.7 (ÖNCEKİ: %-9.7)
ÇİN'DE YENİ ENERJİLİ ARAÇ SATIŞLARI AĞUSTOS'TA YILLIK %+181.9
TOYOTA, BU YIL İÇİN TOPLAM ÜRETİM BEKLENTİSİNİ 300 BİN ADET AŞAĞI YÖNLÜ REVİZE ETTİ -BN/BLOOMBERG HT
NORVEÇ'TE ÜFE AĞUSTOS'TA YILLIK % +.50.1(ÖNCEKİ:%+43.4)
NORVEÇ'TE TÜFE AĞUSTOS'TA YILLIK % +3.4 (ÖNCEKİ:%+3.0)
NORVEÇ'TE TÜFE AĞUSTOS'TA AYLIK % 0.0 (ÖNCEKİ:%+0.9)
Facebookta Paylaş