Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

DOLAR ENDEKSİ GÜÇ KAZANIYOR..

BIST 100 günü sert düşüşle 115 bin puan seviyesinde kapattı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,46 değer kaybıyla 115.793,59 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 2.918,92 puan azalırken, toplam işlem hacmi 28,4 milyar lira olarak gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 2,74, holding endeksi yüzde 2,49 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında tek kazandıran yüzde 1,70 ile ulaştırma, en çok gerileyen ise yüzde 5,51 ile inşaat oldu.

Avrupa Borsaları ise küresel ekonominin toparlanmasına ilişkin beklentilerde görülen olumsuz yöndeki değişim nedeniyle günü düşüşle tamamladı. Kapanışta, gösterge endeksi Stoxx Europe 600 yüzde 0,78 azalarak 363,61 puandan kapandı. Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,21 azalarak 4.921,01 puana geriledi. Almanya'da DAX 30 endeksi günü yüzde 0,04 düşüşle 12,489,46 seviyesinden kapandı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi günü yüzde 1,73'lik düşüşle 6.049,62 seviyesinden tamamladı. İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi ise yüzde 1,98 değer kaybederek 19.505,95 puana geriledi.

Cleveland Fed Başkanı Mester, ABD'de artan vaka sayısının ekonomik faaliyet için oluşturduğu risklere dikkat çekti. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, koronavirüsün ABD'de yeniden yayılmakta olduğuna ilişkin son verilerin, gerçekleşmekte olan ekonomik toparlanmaya yönelik ilave aşağı yönlü riskler oluşturduğunu söylerken Atlanta Fed Başkanı Bostic ise koronavirüs dolayısıyla ABD'de ekonomik toparlamanın zayıfladığına dikkat çekti. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, ABD ekonomisinin koronavirüs vaka sayılarının arttığı bir ortamda yatay hale geliyor göründüğünü kaydederek, bu durumun merkez bankası ya da hükümetin daha fazla adım atmasına neden olabileceğini söyledi. Öte yandan ABD'de işsizlik maaşına başvuranların sayısı 4 Temmuz'da sona eren haftada 1.31 milyona gerileyerek beklenenden fazla düştü. ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre işsizlik haklarından yararlanma başvurusu yapanların sayısı 4 Temmuz'da sona eren haftada 1.31 milyona geriledi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Türkiye önemli bir ortak, aday ülke ve NATO müttefikimiz. İlişkilerimizdeki mevcut olumsuz eğilimi sonlandırmalı ve tersine çevirmeliyiz" dedi. Borrell, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda Avrupa Halk Partisinin (EPP) "Akdeniz'de İstikrar ve Güvenlik: Türkiye'nin Olumsuz Rolü" başlıklı oturumda söz aldı. Yakın zamanda Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) düzenlediği ziyaretlerin ardından Türkiye'de üst düzey temaslarda bulunduğunu anımsatan Borrell, "Akdeniz'de istikrar ve güvenliği sağlamak kolektif angajman gerektiriyor." diye konuştu.

TCMB net uluslararası rezervleri 3 Temmuz haftasında 30.1 milyar dolar oldu. Merkez Bankası verilerine göre, 3 Temmuz ile biten hafta itibariyle net uluslararası rezervleri 206.44 milyar TL oldu. Net dış varlıklar bir önceki hafta kaydedilen 209.49 milyar TL'den 217.41 milyar TL'ye yükseldi. Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervleri ise geçen hafta 73 milyon dolar azalarak 51.344 milyar dolara indi. Öte yandan Yurt içi yerleşiklerin Döviz mevduatı 3 Temmuz ile biten işlem haftasında 969 milyon dolar azalarak 201.244 milyar dolara gerilerken yabancılar net 74 milyon dolarlık menkul kıymet sattı.

USDTRY

Haftanın üçüncü işlem gününde yurt içi ve ABD'de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, takip edilen virüs endişeleri ile birlikte güne 6,85 seviyesinde başlayan kurun yatay hareketine devam ettiği gözlenmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise yurt içerisinde zayıf veri akışı sürerken, ABD'de işsizlik maaşına başvuranların sayısı 4 Temmuz'da sona eren haftada 1.31 milyona gerileyerek beklenenden fazla düştü. Gün içerisinde artan vaka sayıları sonucu Dolar'a olan talebin devam ettiği gözlenirken kurda 8,84 - 8,87 seviyelerinde hareketlerin devam ettiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 6,86 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,83, 6,81 ve 6,78 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,88, 6,90 ve 6,92 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın üçüncü işlem gününde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, 7,73 seviyesinde başlayan çaprazın yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise zayıf veri akışı ile birlikte dikkatler Eurogroup toplantısı ve artan virüs endişeleri üzerindeydi. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler ile birlikte güne 7,80 seviyesinin test edildiği gözlense de gün sonunda bu seviyede kalıcılık sağlayamayıp aşağı yönlü sınırlı hareketine devam ettiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,79 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,82 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,77, 7,75 ve 7,72 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 7,82, 7,84 ve 7,87 direnç seviyeleri takip edilebilir

EURUSD

Haftanın üçüncü işlem gününde küresel bazda zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'in açıklamaları ve Dolar endeksinde gözlenen sınırlı gerileme sonrası paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlenmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Euro Bölgesi'nde zayıf veri akışı sürerken, ABD'de işsizlik maaşına başvuranların sayısı 4 Temmuz'da sona eren haftada 1.31 milyona gerileyerek beklenenden fazla düştü. Gün içerisinde dikkatler artan vaka sayıları ve Eurogroup toplantısı üzerinde olmaya devam ederken takip edilen gelişmeler ile birlikte Dolar'a olan talebin artması sonucu paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1270 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1250 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1300, 1,1330 ve 1,1360 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1250, 1,1220 ve 1,1190 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın üçüncü işlem gününde Altın destekli borsa fonlarına girişin devam ettiği gözlenirken, artan ikinci dalga koronavirüs endişelerinden destek bulması ile Kasım 2011 - Ekim 2012 tarihleri arasında üç kez test edilen 1795 Dolar seviyesi üzerinde hareketlerin devam ettiği gözlenmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise artan vaka sayısına ilişkin endişelerin güvenli liman talebini desteklemeye devam ederken, Dolar endeksinde gözlenen toparlama ve gelen kar satışları sonucunda Ons Altın'ın güne 1810 seviyesinde başlayan Ons Altın'ın aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1800 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1808, 1816 ve 1824 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1792, 1786 ve 1780 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın üçüncü işlem gününde küresel piyasalarda zayıf ekonomik veri akışı, takip edilen vaka sayıları ve İngiltere Maliye Bakanı Sunak'ın mali teşvik planı sonrasında paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü gözlenmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Birleşik Krallık'ta zayıf ekonomik veri akışı ve korona virüs endişeleri devam ederken, ABD'de işsizlik maaşına başvuranların sayısı 4 Temmuz'da sona eren haftada 1.31 milyona gerileyerek beklenenden fazla düştü. Gün içerisinde İngiltere Maliye Bakanı Sunak'ın açıkladığı teşvik planın sınırlı etkileri devam ederken takip edilen gelişmeler ile birlikte paritenin sınırlı yükselişini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2580 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2530 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2620, 1,2670 ve 1,2720 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2530, 1,2480 ve 1,2420 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın üçüncü işlem gününde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, vaka sayılarındaki artışa dair endişelerin güvenli liman talebi olarak Japon Yeni'ne desteklemesi ile paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlenmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde Japonya'da açıklanan çekirdek makine siparişleri takip edilirken, ABD'de ise işsizlik maaşına başvuranların sayısı 4 Temmuz'da sona eren haftada 1.31 milyona gerileyerek beklenenden fazla düştü. Gün içerisinde ikinci dalga virüs endişeleri liman talebi olarak Japon Yeni'ne desteklemeye devam etmesi ile paritenin aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,00 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 106,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,20, 107,40 ve 107,65 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 106,80, 106,60 ve 106,40 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Haftanın üçüncü işlem gününde ABD Hem Petrol stokları 3 Temmuz haftasında piyasaların 3,1 milyon varillik bir düşüş beklentisi karşısında 5,7 milyon varil artmasının talep endişelerini beraberinde getirmesi ile dar bant aralığında sıkışan Brent Petrol'ün sınırlı yükselişini sürdürdüğü izlenmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise ABD'nin ticari ham petrol stoklarındeki beklenmedik artışın ve devam eden koronavirüs etkileri sonucu yılın üçüncü çeyreğinde de tüketimin zayıf kalacağı endişeleri ile birlikte Brent Petrol'ün aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 41 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 39,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı 45yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 42,30, 43,80 ve 44,80 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 39,80, 38,40 ve 37,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Haftanın üçüncü işlem gününde sakin ekonomik veri akışına rağmen kur tarafında 6,84 - 6,87 arasında hareketler devam ederken, Ons Altın'da gözlenen 1800 Dolar seviyesi üzerindeki seyir sonucu Gram Altın'da Ons Altın'a paralel olarak yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlenmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Dolar'a olan talebin artmasına rağmen kurda yatay seyir devam ederken, Ons Altın'da gözlenen kar realizasyonu sonucu güne 399 - 400 bandında başlayan Gram Altın'ın da aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 396 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 394 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 398, 400 ve 402 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 394, 392 ve 390 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.