Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)


Dün ABD ile İran arasında gelen haber akışlarını izlemeye devam ettik. ABD Başkanı Trump'ın dünkü açıklamalarından sonra gerilim bir miktar azalsa da, yeni yapılan açıklamalar gündemin sıcaklığını korumaya devam ediyor. Trump, yaptığı son açıklamada ise ABD askerlerinin Ortadoğu'dan çıkabileceğini söyledi. Trump, NATO'nun Orta Doğu'daki süreçlere daha fazla müdahil olmasını istediğini ve bu konuyla ilgili Genel Sekreter Jens Stoltenberg ile dün çok iyi bir görüşme yaptığını aktardı. "NATO Orta Doğu'da daha fazla devreye girmeli. Dünkü konuşmamızda Genel Sekreterin bundan heyecan duyduğunu da gördüm." ifadesini kullanan Trump, Orta Doğu'da görev yapacak NATO unsurları için "NATO-ME" (Orta Doğu/Middle East) şeklinde bir isim önerisi bile olduğunu kaydetti. Trump ayrıca yaptığı açıklamada “Amerika Birleşik Devletleri askerleri Ortadoğu’dan ayrılabilir, onların yerine ise NATO askerleri gidebilir” ifadeleri dikkat çekti. İran'ın, Irak'taki 2 ABD üssüne yönelik füze saldırılarının karşılıksız kalmayacağını belirten Trump, "İran'a yaptırımları getirdiklerini belirtti. Öncekilerin ağır yaptırımlar olduğunu ve şimdi bunların ciddi şekilde daha da artırılacağını aktardı. Yaptırımları kısa süre önce onayladığını söyleyen Trump bu yaptırımları Hazine Bakanlığı’nın açıklayacağını duyurdu ve yaptırımlar konusunda detay vermedi. Bunlarla birlikte ABD, İran ile ciddi müzakereler yapmaya hazır olduğunu bildirdi.

İran’da ise Ruhani "ABD cevap vermek isterse çok daha büyük ve tehlikeli bir yanıtla karşı karşıya kalacaktır. Siyasi hayatları hatalarla dolu ABD'lilerin yeni bir yanlış yapmamasını diliyorum." İfadelerini kullandı. Ayrıca NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ABD Başkanı Donald Trump, ittifakın Orta Doğu'da daha fazla rol üstlenebileceği konusunda mutabık kaldıklarını açıkladı. Her ne kadar kısa vadede bir savaş senaryosu ortada görünmese de Ortadoğu’da gerilim katsayısının önümüzdeki süreçte yüksek kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz.

Piyasalarda ise Trump’ın açıklamaları sonrası ABD üslerinde can kaybı olmadığının anlaşılması ve İran misillemesi sonrası ABD’nin aynı şekilde sert tepki vermemesi ile dün global piyasalarda riskli varlıklarda yükseliş isteğinin yoğun olduğu gözlendi. Borsa İstanbul’da rekor işlem hacmi oluşurken Avrupa’da endeksler ABD ve İran arasındaki tansiyonun düşmesi sonrası yatırımcıların yeniden hisse senetlerine yönelmesinin etkisiyle günü yükselişle tamamladı. Almanya'da DAX 30 endeksi günü yüzde 1,31 yükselişle 13.495,06 seviyesinden, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,31’lik artışla 7.598,12 seviyesinden kapandı.

ABD borsalarında da günün pozitif tarafta tamamlandığı izlendi. ABD’de üç büyük endeks günü %0.50 ve üzerinde yükselişlerle tamamladı. ABD’de beklenti üzerinde açıklanan ISM hizmet PMI verisi ardından işsizlik başvurularında 4.hafta arka arkaya düşüşün devam ettiği gözlendi. ABD’de bugün Aralık ayı tarım dışı istihdamı açıklanacak. Kasım'da 266 bin artan istihdamın Aralık'ta 160 bin artması bekleniyor.
TCMB’nin dün açıkladığı haftalık verilere göre 3 Ocak haftasında yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 0,73 milyar USD arttı ve 194,38 milyar USD oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 0,88 milyar USD artarak 121,17 milyar USD; tüzel kişilerin mevduatı 0,15 milyar USD azalarak 73,21 milyar USD oldu.

USDTRY

Haftanın dördüncü işlem gününde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, dün gerçeklesen saldırıya ilişkin ABD Başkanı Donald Trump’ın akşam saatlerinde yaptığı açıklamaların etkisiyle birlikte Orta Doğu’daki gerginliğin azalmaya devam ettiği bugünde gözlenmeye devam edildi. Gün içerisinde, Libya merkezli risklerin azalması ile birlikte Türk varlıklarının değer kazanmaya başladığı takip edilirken, Dünya Bankası Ekonomik Kalkınma Görünümü Yöneticisi Franziska Ohnsorge, Türkiye ekonomisinin yeniden büyümesini artırarak 2020 yılında yüzde 3,0 seviyesine ulaşmasının beklendiği değerlendirmesinde bulunmasının sınırlı etkileri ile birlikte gün sonunda kurun kayıplarını ikinci gününde de sürdürdüğü görüldü.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 5,86 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 5,84, 5,82 ve 5,80 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 5,88, 5,90 ve 5,92 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın dördüncü işlem gününde, Avrupa Birliği’nin İngiltere’de bugün gerçekleştirilecek olan nihai Brexit oylamasına odaklandığı izlenirken, Almanya’da açıklanan Sanayi Üretimi verisinin Aralık ayında yüzde 1,1 yükseldiği gözlendi. Gün içerisinde, Libya merkezli risklerin azalması ile birlikte Türk varlıklarının yeniden değer kazanmaya başladığı takip edildi. Dünya Bankası Ekonomik Kalkınma Görünümü Yöneticisi Franziska Ohnsorge, Türkiye ekonomisinin yeniden büyümesini artırarak 2020 yılında yüzde 3,0 seviyesine ulaşmasının beklendiği değerlendirmesinde bulunmasının sınırlı etkileri ve yaşanan gelişmeler ile birlikte gün sonunda çaprazın art arda üçüncü gününde de kayıplarını sürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 6,52 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,54 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,50, 6,48 ve 6,46 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 6,54, 6,56 ve 6,58 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Çarşamba günü gerçeklesen saldırıya ilişkin ABD Başkanı Donald Trump’ın akşam saatlerinde yaptığı açıklamaların etkisiyle birlikte Orta Doğu’daki gerginliğin azalmaya devam ettiği gözlendi. Gün içerisinde, Avrupa Birliği’nin İngiltere’de bugün gerçekleştirilecek olan nihai Brexit oylamasına odaklandığı izlenirken, Almanya’da açıklanan Sanayi Üretimi verisinin Aralık ayında yüzde 1,1 yükselmesinin sınırlı etkileri gözlendi. Azalan jeopolitik riskler ile Dolar’ın güçlenmeye devam ettiği takip edilirken, piyasaların ise ABD ile Çin arasında yapılması beklenen birinci faz ticaret anlaşmasına odaklandığı izlendi. Gün sonunda yaşanan bütün gelişmeler ile birlikte paritenin kayıplarını art arda üçüncü gününde de sürdüğü görüldü.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1105 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1130 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1080, 1,1060 ve 1,1040 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1130, 1,1160 ve 1,1180 direnç seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Çarşamba günü, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nü onlarca balistik füzeyle vurduğunu duyurması sonrasında artan jeopolitik tansiyon ile birlikte Altın’ın 1611 Dolar seviyesini test ettiği ve Donald Trump’ın akşam saatlerinde yaptığı açıklamalar doğrultusunda azalan jeopolitik risk ile Altın’ın bu seviyelerde tutunamayarak gerilediği takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Orta Doğu’da azalan jeopolitik riskler ve azalan güvenli varlık talebi ile birlikte gün sonunda Ons Altın’ın kayıplarını ikinci gününde de sürdüğü izlenirken, yatırımcıların ise önümüzdeki hafta ABD ile Çin arasında yapılması beklenen birinci faz ticaret anlaşmasına odaklandığı görüldü.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1550 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın’ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1545, 1540 ve 1535 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1555, 1560 ve 1565 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney’ın ülke ekonomisinin yakın zamanda gücünü artırmaması durumunda bankanın hızlıca harekete geçebileceğini belirterek, ilerleyen dönemde olası bir faiz indirimi adımının sinyalini vererek bankanın en az 250 baz puanlık ek para politikası alanı bulunduğunu söyledi. Gün içerisinde dün gerçeklesen saldırıya ilişkin ABD Başkanı Donald Trump’ın yaptığı açıklamaların etkisiyle birlikte Orta Doğu’daki gerginliğin azalmaya devam ettiği bugünde gözlenmeye devam edildi. Yaşanan gelişmeler sonucu Dolar’da yaşanan güçlenme ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney’ın açıklamaları doğrultusunda paritenin baskı altında kaldığı takip edilirken gün sonunda, GBPUSD paritesinin art arda üçüncü gününde de kayıplarını sürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3060 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3120 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2990, 1,2930 ve 1,2860 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,3120, 1,3180 ve 1,3250 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın dördüncü işlem gününde Çarşamba günü gerçekleşen saldırının ardından Orta Doğu’da artan gerilimin akşam saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları doğrultusunda azaldığı izlendi. Gün içerisinde artan açık pozisyonlar ve hacim eşliğinde Japon güvenli limanından çıkışların hızlandırdığı takip edilirken, gün sonunda USD/JPY paritesinin art arda dördüncü gününde de kazançlarını sürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 109,50 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 109,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 109,80, 110,10 ve 110,40 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 109,20, 108,90 ve 108,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Çarşamba günü, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nü onlarca balistik füzeyle vurmasının ardından artan jeopolitik tansiyonun etkisi doğrultusunda Petrol’de yukarı doğru hareket gerçekleştiği gözlenmiş ve ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları sonrasında azalan jeopolitik risk ile birlikte bu seviyelerde tutunamayarak gerilediği takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise ABD Enerji Enformasyon İdaresi’nin ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 1,2 milyon varil artışla 431,1 milyon varile yükseldiğini açıklaması ve gün içerisinde ABD ile İran arasında azalan jeopolitik gerilim ile birlikte gün sonunda Petrol’ün art arta dördüncü gününde de kaybına devam ettiği gözlendi

Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrol’ün 59,50 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 60,20 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile Ham Petrol’deki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 59,90, 58,20 ve 57,50 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 60,20, 60,90 ve 61,60 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Çarşamba günü, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nü onlarca balistik füzeyle vurduğunu duyurması sonrasında artan jeopolitik tansiyon ile birlikte Gümüş’ün 18,85 Dolar seviyesini test ettiği gözlenmiş ve Başkanı Donald Trump’ın akşam saatlerinde yaptığı açıklamalar doğrultusunda azalan jeopolitik risk ile seviyelerde tutunamayarak gerilediği takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Orta Doğu’da azalan jeopolitik riskler ve azalan güvenli varlık talebi ile birlikte gün sonunda Gümüş’ün kayıplarını ikinci gününde de sürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş’ün 17,90 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 18,10 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,70, 17,60 ve 17,45 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile Gümüş’teki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 18,10, 18,20 ve 18,30 direnç seviyeleri takip edilmelidir.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.