Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ENDEKS TREND DESTEĞİNDE

Trump Fox Business'a verdiği demeçte sanal münazaraya katılmayacağını belirtti. Gelecek hafta düzenlenecek Trump-Biden münazarasının korona virüs tedbirleri kapsamında sanal olarak yapılacağının duyurulmasına ABD Başkanı Donald Trump'ın tepkisi gecikmedi. Trump Fox Business'a verdiği demeçte sanal münazaraya katılmayacağını belirtti. Trump "Sanal münazara ile vakit kaybetmeyeceğim. Münazara demek bu değil." ifadelerini kullandı. Başkanlık Münazara Komisyonu, 15 Ekim'de düzenlenecek ikinci Trump-Biden münazarasının Miami şehrinde tarafların farklı mekanlarda olacağı bir düzenle hayata geçirileceğini açıkladı. Komisyon kararın gerekçesinde katılımcıların sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasını gösterdi.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yeni çalışması, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınına karşı uygulanan sıkı karantina önlemlerinin uzun vadede ekonomik toparlanmayı hızlandırabileceğini ortaya koydu. IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun Ekim 2020 sayısının 2. bölümünü "Büyük Karantina: Ekonomik Etkiyi İnceleme" başlığıyla yayımladı. Kovid-19 salgınının yayılmasını kontrol altına almak için birçok ülkenin karantina önlemlerine başvurduğunun aktarıldığı raporda, ekonomik faaliyetin "dramatik" bir şekilde daraldığı kaydedildi. Raporda, "Ekonomik daralmadan büyük ölçüde karantina önlemleri sorumlu olsaydı, kaldırıldıklarında hızlı bir ekonomik toparlanmanın beklenmesi mantıklı olurdu." denildi.

Türk tahvillerine giriş 2018'den beri en yüksek seviyesinde. Dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) açıkladığı verilere göre, yurt dışı yerleşiklerin devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) portföylerindeki haftalık artış 2018 şubat ayından beri en yükseğinde. Ekim ayının ilk haftasında yurt dışı yerleşiklerden 479 milyon dolarlık tahvil yatırımı gelirken, Eylül'ün son haftasında ise 115.6 milyon dolarlık tahvil yatırımı gelmişti.
Hükümetin 2020 ilave borçlanma yetkisi iki katına çıkartılıyor. Plan Bütçe Komisyonu'nda Ak Partili vekillerce verilen önergeyle, 4749 sayılı kanuna eklenecek geçici madde uyarınca hükümet 2020 yılını öngörülenden iki misli borçlanmayla kapatabilecek. Önergede değişikliğe gerekçe olarak ise korona virüs pandemisi gösterildi.

TCMB tarafından yayımlanan haftalık para ve banka istatistiklerine göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri geçen hafta 121 milyon dolar artarak 83 milyar 638 milyon dolara çıktı. Buna göre, 2 Ekim'de Merkez Bankası brüt Döviz rezervleri 1 milyar 11 milyon dolar azalışla 41 milyar 409 milyon dolara indi. Yine Merkez Bankası'nın verilerine göre, yabancı yatırımcılar geçen hafta net 610 milyon dolarlık menkul kıymet aldı.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta 840,000 ile beklenenin üzerinde gerçekleşti. Ekonomistlerin tahminlerine göre başvuruların 820,000 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Dört haftalık hareketli ortalamalara göre başvurular 857,000 olurken önceki haftanın verisi 837,000'den 849,000'e revize edildi.

USDTRY

Geçtiğimiz Perşembe günü yurt içerisinde devam eden zayıf ekonomik veri akışına ek olarak, ABD'de gerçekleşen başkan yardımcısı adaylarının münazarasının ardından, dikkatlerin tekrar olası teşvik paketlerine odaklanması odaklandığı gözlenirken, ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 3 Eylül haftası 840,000 ile 820,000'lük beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşı Nikos Dendias'la yaptığı görüşmede, iki ülke arasındaki istikşafi görüşmelerin yapılması konusunda anlaştıklarını kaldıklarını bildirdi. Gün içerisinde, Türk Lirası birçok gelişen piyasa paralarından negatif ayrışmaya devam ederken, kurun 7,94 seviyesinde yeni rekor seviyesini tazelediği takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,93 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,95, 7,97 ve 7,99 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,91, 7,89 ve 7,86 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Geçtiğimiz Perşembe günü yurt içi ve Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, dikkatler Avrupa Merkez Bankası para politikası duyurusu ve Türkiye - Yunanistan ilişkileri üzerindeydi. Gün içerisinde, paritede zaman zaman görülen satış baskılarının Euro üzerindeki etkileri sonucu çaprazdaki yukarı yönlü hareketleri sınırlandırırken, Türk Lirası birçok gelişen piyasa paralarından negatif ayrışmaya devam etmesi ile çaprazın yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,34 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,31 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,36, 9,38 ve 9,40 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,31, 9,29 ve 9,27 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Geçtiğimiz gün Euro Bölgesi'nde devam eden zayıf ekonomik veri akışına ek olarak, ABD'de gerçekleşen başkan yardımcısı adaylarının münazarasının ardından, dikkatlerin tekrar olası teşvik paketlerine odaklandığı gözlenirken, ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 3 Eylül haftası 840,000 ile 820,000'lük beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler, Dolar çevresinde gözlenen dalgalı seyir parite üzerinde zaman zaman satış baskılarının derinleşmesine neden olurken, gün sonunda yatay hareketin sürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1770 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1740 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1800, 1,1830 ve 1,1870 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1740, 1,1710 ve 1,1680 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Geçtiğimiz Çarşamba günü FOMC toplantı tutanakları öncesi zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD Başkanı Trump'ın Demokratlar ile yeni teşvik paketine ilişkin görüşmeleri seçime kadar durdurması sonucu Ons Altın'ın dünkü kayıplarının bir kısmını geri aldığı gözlenmişti. Yayımlanan FOMC tutanaklarının Dolar üzerindeki tepkileri sınırlı kalırken, ABD'de gerçekleşen başkan yardımcısı adaylarının münazarasının ardından, dikkatlerin beklentilerin üzerinde açıklanan ABD haftalık işsizlik başvuruları ve tekrar olası teşvik paketlerine odaklanması dün, değerli metalde yukarı yönlü hareketlerin sürmesine neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1910 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın'ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1902, 1894 ve 1886 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1917, 1925 ve 1932 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Geçtiğimiz gün İngiltere'de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 3 Eylül haftası 840,000 ile 820,000'lük beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Dikkatler ise ABD'de gerçekleşen başkan yardımcısı adaylarının münazarasının ardından, tekrar olası teşvik paketlerine odaklanması odaklandığı gözlendi. Gün içerisinde Brexit belirsizliği hız kesmeden devam ederken, Dolar çevresindek zaman zaman derinleşen zayıf görünüm paritedeki aşağı yönlü hareketleri sınırlandırırken gün sonunda paritenin yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2950 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2890 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3010, 1,3070 ve 1,3120 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2890, 1,2840 ve 1,2780 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Geçtiğimiz Perşembe günü Japonya'da nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de gerçekleşen başkan yardımcısı adaylarının münazarasının ardından, dikkatlerin tekrar olası teşvik paketlerine odaklanması odaklandığı gözlenirken, ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 3 Eylül haftası 840,000 ile 820,000'lük beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler, Dolar çevresinde gözlenen dalgalı seyir parite üzerinde zaman zaman satış baskılarının derinleşmesine rağmen, paritenin yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 105,90 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 105,70 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 106,15, 106,30 ve 106,50 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,70, 105,50 ve 105,20 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Geçtiğimiz Çarşamba günü ABD Enerji Bilgi İdaresi'nin yayınladığı haftalık rapora göre 2 Ekim tarihinde sona eren haftada ABD'de Ham Petrol Stokları Değişimi beklentiler üzerinde artarak 0,5 milyon varil olarak gerçekleşti. Gün içerisinde ABD Başkanı Donald Trump'ın mali teşvik paketi görüşmelerini seçimlerden sonraya bırakması ve takip edilen stok verilerinde gözlenen artış sonrasında Brent Petrol'ün satış baskıları ile karşılaştığı gözlenmişti. Dün, ise dikkatler gelen stok verileri ve Norveç'te arz olasılığını artıran ve 25'e kadar kesintiye uğrayan grevin neden olduğu hareket sonrası Brent Petrol'de yukarı yönlü seyir gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 43,20 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 42,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 44,00, 45,00 ve 46,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 42,20, 41,40 ve 30,40 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Geçtiğimiz Çarşamba günü dikkatler ABD Başkanı Donald Trump'ın Demokratlar ile yeni teşvik paketine ilişkin görüşmeleri seçime kadar sonlandırma kararı ve Federal Açık Piyasa Komitesi'nin, 15-16 Eylül tarihli toplantısına ait tutanaklar üzerinde olmaya devam ederken, kur ve Ons Altın tarafındaki yükselişlere paralel olarak Gram Altın'da da yükselişin sürdürdüğü takip edildi. Dün ise TL'nin negatif ayrışması sonucu kur tarafında gözlenen yükseliş hareketleri Gram Altın'a destek olmaya devam ederken, gün sonunda Gram Altın, Ons Altın'a benzer olarak yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 487 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 485 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 489, 491 ve 492 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 485, 482 ve 480 destek seviyeleri takip edilmelidir.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.