Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ABD İŞSİZLİK BAŞVURULARI EKONOMİK KOŞULLARIN DİRENÇLİ OLDUĞUNU GÖSTERDİ

Japonya ve dünya genelindeki fonlar ve kurumlar, ABD Doları/Japon Yeni paritesindeki hareketler sonucunda pozisyonlarını korumak ve süreci yönetmek amacıyla altın satışlarına yönelmişti. Bu satışlar, piyasa üzerinde baskı yaratarak altın fiyatlarında geçici bir düşüşe neden oldu. Ancak, bu baskının azalması ve pozisyon ayarlamaları sonrası, değerli metallerde perşembe günü toparlanma ve yükseliş gözlemlendi.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, 3 Ağustos ile biten haftada işsizlik maaşı başvurularında bulunanların sayısı 233 bin olarak gerçekleşti. Bu sayı, 240 bin civarında olan piyasa beklentilerinin altında kaldı. Önceki haftanın verisi ise yukarı yönlü yenilenerek 250 bine çıkarıldı.

Süregelen işsizlik maaşı başvuru sayısı ise 27 Temmuz ile biten haftada 6 bin kişi artarak 1 milyon 875 bine yükseldi. Bu veriler, işgücü piyasasında halen güçlü bir talep olduğunu ve ekonomik koşulların beklentilerden daha dirençli olduğunu gösterdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 1,5 milyar dolarlık devlet iç borçlanma senedi (DİBS) ihracı gerçekleştirdi. Bakanlık tarafından 9 Ağustos 2024 valörlü ve 8 Ağustos 2025 itfa tarihli dolar cinsi devlet tahvili ihracına toplamda 1 milyar 550 milyon 100 bin dolarlık teklif sunuldu. Sunulan bu teklifin tamamı kabul edilerek aynı tutarda devlet tahvili ihraç edildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) brüt döviz rezervleri, 2 Ağustos haftasında 150,4 milyar dolara çıkarak yeni bir rekor seviyeye ulaştı. TCMB'nin açıkladığı verilere göre, bir önceki hafta brüt rezervler 148 milyar dolar seviyesindeydi. Aynı dönemde, Merkez Bankası'nın net rezervleri de toparlanmaya devam etti ve 51,4 milyar dolara yükseldi. Swap hariç net rezervler ise 24,4 milyar dolardan 28,5 milyar dolara çıktı.

Meksika Merkez Bankası, faiz oranını 25 baz puan indirimle yüzde 10,75 seviyesine düşürdü.

USDTRY

Kurda düde 33,60TL seviyesi yukarı yönlü geçilemedi ve yatay fiyatlama devam etti. Haftanın son işlem gününde yatay görünümün devam etmesini bekliyoruz. Yurt içinde haziran ayı sanayi üretimi verisini takip ederken, ABD'de veri akışının zayıf olması yatay fiyatlamayı destekleyecektir. Piyasada hafta başında başlayan risk algısında bozulma etkileri sınırlı da olsa bugün de devam edebilir. Teknik olarak geri çekilmelerde 33,50TL ana destek bölgesi, 33,40TL ve 33,25TL bu seviye altında destek olarak kısa vadeli takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde ise 33,60TL ana direnç seviyesi olmaya devam ederken bu seviyenin geçilmesi durumunda 33,70 psikolojik direnç ve üzerinde 33,80 direnç bölgeleri olarak değerlendirilebilir.

EURTRY

Çaprazda paritede ve kurda yaşanan yatay fiyatlama ile birlikte 36,80TL seviyesi geçilmeden yatay fiyatlama gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bugün Avrupa'da Almanya temmuz ayı enflasyon verisi açıklanırken, yurt içinde haziran ayı sanayi üretimi verisini takip edeceğiz. Bugün genel olarak yatay fiyatlama beklentimize paralel 30 kuruş aralığında gün içi oynaklığın sınırlı kalmasını bekliyoruz. Teknik olarak 36,60TL seviyesi ilk destek bölgesi olarak düşünülebilir. Bu seviye altına geri çekilmelerde 36,50TL ve 36,40TL diğer destek bölgeleri olacaktır. Olası yükseliş denemelerinin devam etmesi durumunda ise kısa vadeli 36,70TL ilk direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Bu seviye üzerinde 36,80TL ve 36,90TL ana direnç bölgesi olarak diğer direnç seviyeleri olacaktır.

EURUSD

Paritede hafta başında yaşanan sert yukarı yönlü fiyatlama sonrasında yatay fiyatlamanın 1,0920 seviyelerinde gerçekleşmeye devam ettiğini söyleyebiliriz. Bugün ABD'de veri akışı zayıf, Avrupa'da ise Almanya temmuz ayı enflasyon verisini takip edeceğiz. Parite daralan üçgen formasyonu içerisine tekrar girerek özellikle 1,0950 yukarı kırılmadıkça aşağı yönlü baskı görmeye devam edebilir. Teknik olarak değerlendirdiğimizde ilk destek seviyesi 1,0920 olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 1,0900 ve sonrasında 1,0880 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 1,935 ve 1,0950 ana direnç bölgesi olmaya devam edecektir. 1,0950 üzerine geçişlerde ilk direnç bölgesi 1,0970 olmaya devam edecek.

ONS ALTIN

Ons altında hafta içerisinde üç günlük, üssel 50 günlük ortalama olan 2380 dolar seviyesinde yaşanan dip çalışması sonrasında toparlanma eğilimi devam ediyor. Dolar endeksi ve tahvil tarafında risk algısında yaşanan bozulma ile gerçekleşen fiyatlamaların normalleşmeye başlaması 2400 dolar üzerinde kalıcılık gerçekleşmesine neden oldu. Haftanın son işlem gününde yukarı yönlü denemelerin devam etmesini bekliyoruz. Teknik olarak 2420 dolar seviyesi ana destek bölgesi olarak takip edilmeye devam edilebilir. Bu seviye altına geçişlerde destek seviyeleri 2400 dolar ve 2385 dolar olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 2420 dolar ve üzerinde 2435 dolar ana direnç seviyeleri olarak takip edilecek. Bu 2435 dolar üzerinde 2450 dolar diğer direnç bölgesi olacaktır.

GBPUSD

Paritede piyasalarda diğer bazı fiyatlamalarda olduğu gibi üç günlük dip çalışması 1,2680 seviyesinden gerçekleştikten sonra risk algısında düzelme ile birlikte yükseliş denemesi yaşandığını görüyoruz. Bugün her iki bölgeden veri akışının zayıf olması daha sakin bir fiyat akışına gün içerisinde neden olabilir. Yükseliş devamı için 1,2780 üssel 50 günlük ortalamanın geçilmesi gerekiyor. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,2750 seviyesi ana destek bölgesi olarak takip edilebilir. Bu seviye aşağı yönlü kırılması durumunda geri çekilme devam edebilir. Aşağı yönlü devam eden geri çekilmelerde 1,2720 ve 1,2700 diğer destek bölgeleri olacaktır. Yükselişlerde ise ilk direnç seviyesi 1,2780, bu seviye yukarı yönlü geçilirse 1,2800 ve 1,2820 seviyeleri orta vadeli takip edilebilir.

GRAM ALTIN

Gram altında dün ons altında yaşanan yükseliş ile birlikte tekrar 2600TL seviyesi üzerine geçildi. Kurda geri çekilmelerin sınırlı kalması da yükseliş sonrası kalıcılığın devam etmesine neden oluyor. Bugün kurda yatay fiyatlama devamı bekliyoruz. Ons altında ise dünkü yükselişin sınırlı olmakla birlikte devam etmesi beklenebilir. Bu nedenle geri çekilmeler kısa vadeli 2600TL üzerinde kalındığı sürece yukarı beklenti devam edecektir. Teknik olarak geri çekilmelerde 2600TL ilk destek olarak takip edilebilir. Bu seviye aşağı yönlü kırılması durumunda 2590TL ve 2575TL ana destek bölgesi takip edilebilir. Yükselişlerde 2620TL seviyesi ilk direnç bölgesi olarak takip edilebilir. Yükselişin devam etmesi durumunda 2630TL ve 2640TL diğer direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Glecek Varlık, Yapı ve Kredi Bankası'nın tahsili gecikmiş alacak satışında satışa çıkarılan 8 portföyden toplamda 917,8 milyon TL anapara büyüklüğündeki 4 bireysel portföyün ihalesini en yüksek teklifi vererek kazandı
Japonya'da Nikkei 225 Endeksi %0.56 artışla 35025,00 puandan kapandı
Almanya'da AB uyumlu nihai TÜFE Temmuz'da yıllık %+2.6 (Beklenti: %+2.6 önceki: %+2.6)
Norveç'te TÜFE Temmuz'da aylık %+0.5 (Beklenti: %+0.6 önceki: %+0.2)
İsveç'te özel sektör üretimi Haziran'da yıllık %-1.4 (Önceki:%-0.2)
İsveç'te özel sektör üretimi Haziran'da aylık %-0.6 (Önceki:%+0.6)
İsveç'te sanayi üretimi Haziran'da yıllık %+0.9 (Önceki:%-2.9)
Norveç'te ÜFE Temmuz'da yıllık %+6.5 (Önceki: %+3.4)
Facebookta Paylaş