Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

PETROL YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRÜYOR, PİYASALAR ECB FAİZ KARARINI TAKİP EDECEK
Borsa Istanbul dün günü %4,07 düşüş ile 2.540,36 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 54 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks gün içi en yüksek 2.684,77 seviyesini görürken en düşük 2.532,74 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones %0,81 , S&P 500 %1,08 ve Nasdaq %0,73 düşüşle kapattı. Avrupa Piyasalarında FTSE 100 %0,08, DAX %0,76 ve CAC 40 %0,80 düşüşle kapattı. Asya piyasasının ilk işlemlerinde satıcılı işlem gözleniyor.

Küresel gelişmelere baktığımızda, yüksek enflasyon ve resesyon endişeleri ana gündem maddesi olmaya devam ediyor.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, yıllık yüzde 8'lik enflasyon oranının ABD için "kabul edilemez" olduğunu belirterek, enflasyonun 10 yıl sürecek bir problem olmadığını belirtti.

Diğer yandan küresel büyümeye dair kötümser beklentiler devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM), dünyanın Ukrayna savaşı nedeniyle gıda ve enerji alanında şimdiye kadar görülen en ciddi ekonomik krizin eşiğinde olduğu uyarısında bulundu.

Petrol ABD'den gelen stok verilerinin ardından yükselişine devam ederek 124 dolar seviyelerinden işlem görmekte. Bu durum enflasyonu tetikleyecek bir gelişme olmaya devam ediyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını bugün TSİ 14:45’te duyuracak. ECB Başkanı Christine Lagarde ise TSİ 15:30’da basın toplantısı düzenleyecek. Ana refinansman faizinin %0, marjinal borç verme imkanının %0,25 ve mevduat faizinin -%0,50 seviyesinde bırakılması; ECB’nin trilyonlarca euroluk net varlık alımlarının sona erdiğini duyurması ve temmuz ayı için faiz artırımı sinyali vermesi bekleniyor

Yurt İçi gelişmelere baktığımızda S&P’nin düzenlediği webinarda, Türkiye’nin bazı ilave sermaye kontrolleri getireceğine dair riskin arttığına dikkat çekildi. Webinarda Merkez Bankası rezervlerinin zayıf olduğu ve zayıflamaya devam edeceği kaydedilirken turizmdeki toparlanmanın ise Türkiye ekonomisi için olumlu olacağı belirtildi. Webinar sonrası Borsa İstanbul tarafında sert geri çekilme görüldü.

OECD, Türkiye için 2022 yılı büyüme tahminini yüzde 3,3'ten yüzde 3,7'ye çıkardı. 2023 yılı beklentisini se yüzde 3,9'dan yüzde 3'e indirdi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ankara'da görüştü. Çavuşoğlu ortak basın açıklamasında, Ukrayna tahıl ürünlerinin ihracı için Rusya’nın yaptırımların kaldırılması şartını koymasını meşru bir talep olarak gördüklerini söyledi. Çavuşoğlu "BM, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında oluşturulabilecek bir mekanizmadan bahsediyoruz. Türkiye olarak uygulanabilir bir plan olarak görüyoruz" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bugün yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmuyor. Yurt dışında AMB faiz kararı takip edilecek.

USDTRY
Kurda dün yükseliş devam ederken 17TL üzerinde tüm güN boyunca kalıcılıkta devam etti. Bu sabah yine yukarı yönlü beklentinin devam ettiğini ve 17,20TL seviyelerinde fiyatlamaların gerçekleştiğini görüyoruz. Bugün yurt içinde veri akışı zayıf, ABD’de ise haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Türkiye risk primindeki yükseliş, yurt dışı kurumlardan Türkiye’nin ekonomik dengesine yönelik risk açıklamaları ve kurun yükseliş trendinde olması bugünde 17TL seviyelerine geri çekilmelerin alış fırsatı, 17,30TL ve üzeri yükselişlerde ise kar al beklentimizi artırıyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 17,25 ve 17,50 TL direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 16,95 ve 16,85 TL destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY
Çaprazda 6. Hafta önce başlayan ve aralıksız devam eden yükseliş bu hafta özellikle dün sert fiyatlamalarla devam ediyor. Bugün yurt içinde veri akışı zayıf ama dün açıklanan büyüme verisi Avrupa’da beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi sonrasında bugün Mekez Bankası’nın daha şahin bir görüş açıklayabileceği beklentisi daha da arttı. Diğer taraftan Lagarde yapacağı konuşmada güçlü ekonomi ile birlikte faiz artışını gündeme taşıyabilir. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde kurda 18,55 ve 18,65 direnc¸ seviyesinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satıs¸ baskısında ise 18,35 ve 18,25 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD
Parite bu sabah gün kapanışta olduğu gibi 1,07 üzerinde tutunmayı başarıyor. Bugün ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilirken, Avrupa’da Avrupa Merkez Bankası faiz kararını ve Başkan Lagarde açıklamalarını takip edeceğiz. Genel olarak 1,07 üzeri kalıcılığın dün açıklanan büyüme verisi sonrasında bugün Bankanın daha iyimser söylemler ve faiz artışı için kapıyı aralayacağı beklentisi ile olduğunu söyleyebiliriz. 1,07 ve altına doğru geri çekilmeler 1,0650 zarar durdur ile alış, yükselişlerde 1,0770 ve üzeri kar al için düşünülebilir. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde paritede 1,0732 ve 1,0740 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1,0700 ve 1,0650 destek seviyeleri takip edilebilir.

ONS ALTIN
Ons altın dün 1845-1860$ arasında yatay bant fiyatlamasına devam etti. Bugün için dolar üzerinde etkili olabilecek bir ABD verisi gözükmüyor. Gösterge faiz olarak baktığımızda ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3 seviyesi üzerinde ve dolar endeksi 102,50 seviyelerinde yatay hareket diyor. Bu nedenle yeni para girişi ons altın için fonlarda ve pozisyonlarda görülmediğinden yatay fiyatlama devamını bugün de bekliyoruz. 1840$ geri çekilmeleri alış fırsatı olmaya devam ederken, 1865$ seviyelerine doğru yükselişler gün içinde kar al için düşünülebilir. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde ons altında 1.865 ve 1.875 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1.845 ve 1.832 destek seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD
Parite dün beklentimiz doğrultusunda 1,25-1,26 arasında dalgalandı. Gün sonunda ve bu güne başlarken 1,25 üzerinde kalıcılığın devam ettiğini görüyoruz. Bugün İngiltere’de veri akışı zayıf, ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları açıklanacak. Genel olarak ABD dolarında güçlü duruşun devam etmesi pariteyi aşağı yönlü baskılıyor. Diğer taraftan gün içerisinde ECB’nin faiz artışı beklentisi artması pariteyi de yukarı doğru çekebilir. BU nedenle 1,25 geri çekilmeleri 1,2450 zarar durdur ile alış için değerlendirilebilir. Yaşanacak gelişmelerde paritede 1,2600 ve 1.2615 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,2500 ve 1,2490 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

USDJPY
Japon yeni dolara karşı değer kaybetmeye devam ediyor. Değer kaybında iki ülkenin para politikalarındaki ayrışmanın Japon tahvil getirileri ile ABD tahvil getirileri arasındaki farkın iyice açılmasına neden olması etkili oldu. Genel anlamda sıkılaşma söyleminin Japonya tarafında rafa kalkmış olması pariteyi yukarı taşıyor. 128 seviyesi üzerinde parite yükseliş trendine devam edecektir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 134 ve 135 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 132 ve 131 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

BRENT PETROL
Brent petrolde ABD'den gelen stok verilerinin ardından 3 aylık zirve seviyelerini korurken tekrardan 125 dolar seviyesine yükseliş gerçekleşti. Talebe yönelik olumlu seyrin devamı petrol fiyatlarının yükselişinde en önemli etken. Yükseliş trendinin devam ettiği Brentte 118 dolar seviyesi aşağı yönlü kırılmadıkça yükselişlerin devamı gelebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde brent petrolde 123 ve 125 dolar direnç; 121 ve 120 dolar ise destek olarak takip edilebilir.

GRAM ALTIN
Gram altın dük kur fiyatlamasına paralel yükselişine devam etti. Ons altın tarafına baktığımızda yatay fiyatlamanın gerçekleştiğini ve bir süre daha devam etme ihtimalinin olduğunu düşünüyoruz. Diğer taraftan kurda yukarı yönlü hareket gram altında 1000TL seviyesinin geçilmesine ve yükselişin bu seviye üzerinde de devam etmesine neden oldu. Bugün ons altında yatay hareket, kurda ise yükselişin devam edeceğini düşünüyoruz. Bunedenle 1000TL aşağı yönlü kırılmadıkça geri çekilmeler alış, 1035TL yükselişleri gün içi kar al olarak düşünülebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 1035 ve 1050 dolar direnç; 990 ve 980 dolar ise destek olarak takip edilebilir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
JAPONYA'DA NIKKEI 225 ENDEKSİ %0.04 ARTIŞLA 28246,53 PUANDAN KAPANDI
İSVEÇ'TE ÖZEL SEKTÖR ÜRETİMİ NİSAN'DA AYLIK:%+0.9 (ÖNCEKİ:%0.0)
İSVEÇ'TE HANEHALKI TÜKETİMİ NİSAN'DA AYLIK % -0.4 YILLIK %+7.5
İSVEÇ'TE SANAYİ ÜRETİMİ NİSAN'DA YILLIK:% +0.1 (ÖNCEKİ:%+0.8)
İSVEÇ'TE HİZMET ÜRETİMİ NİSAN'DA YILLIK:%+7.1 (ÖNCEKİ:%+3.9)
İSVEÇ'TE SANAYİ ÜRETİMİ NİSAN'DA AYLIK:% -0.6 (ÖNCEKİ:%+0.4)
İSVEÇ'TE İNŞAAT ÜRETİMİ NİSAN'DA YILLIK:%+0.2 (ÖNCEKİ:%+3.6)
İSVEÇ'TE İNŞAAT ÜRETİMİ NİSAN'DA AYLIK:%-1.4 (ÖNCEKİ:%+2.4)
İSVEÇ'TE ÖZEL SEKTÖR ÜRETİMİ NİSAN'DA YILLIK:% +4.6 (ÖNCEKİ:%+3.2)
Facebookta Paylaş