Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Dünya genelinde koronavirüs toplam vaka sayısı dün itibariyle 1.5 milyon kişiyi de aştı. Durumun gün be gün daha vahim hale geldiği ABD’de toplam vaka sayısı 400 bin kişinin üzerine geçti. İtalya’da yeni vaka sayısı bir önceki güne göre bir miktar artarken hayatını kaybeden kişi sayısındaki azalış devam etti. İspanya, İngiltere ve Fransa’da ise görünüm daha kötü durumda. Türkiye’de ise dün 24.900 test ile en yüksek sayıya ulaşıldı. Buna karşılık 4.117 kişiye ulaştı. Pozitif vaka oranı günlükte düşse de ama toplamda arttı, ölüm oranları, hem günlükte hem de toplamda değişmedi. İyileşme oranı artmaya devam ederken %3,8 olan yoğun bakımdaki hasta oranı ile %2,53 entübe hasta oranı düşmeye devam etti.

FOMC tutanakları, Fed üyelerinin Mart ayında yayılan koronavirüs salgınına karşı büyüyen bir alarmla tepki verdiklerini ortaya koydu. Mart ayında yapılan iki toplantıda faiz oranlarını indiren Fed üyeleri, ekonomi bu ani duruştan toparlanana kadar faizlerin yüzde 0-0,25 aralığında kalmasının planlandığının sinyalini verdiler. ABD ekonomisi için görünümün de son derece belirsiz olduğu vurgulandı.

Avrupa Birliği (AB), Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında ortak ülkelere yardım sağlamak için 15,6 milyar euro mali yardım paketi açıkladı. AB Komisyonu yazılı açıklamayla, kararın AB Yüksek Temsilcisi Josep Borell ile alındığını, temel amacın ortak ülkelere mevcut sağlık krizinde destek sağlamak olduğunu duyurdu. Açıklamada, 15,6 milyar euro mali yardımın ülkelerin su ve sıhhi tesisat sistemleri ile araştırma, hazırlık kapasitelerine destek verme ve sosyo-ekonomik etkileri azaltmayı hedeflediği belirtilerek, 3,25 milyar euronun Afrika ülkelerine, 3,8 milyar euronun da Batı Balkanlar'daki ortaklara aktarılacağının altı çizildi.

Fransa Merkez Bankası'nın tahminine göre Fransa ekonomisi yılın ilk çeyreğinde İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en sert küçülmeyi gerçekleştirdi. Yılın geri kalanı için görünüm ise, koronavirüsün yayılmasının önüne geçilmesi için konulan sınırlamalardan dolayı önemli ölçüde kötüleşiyor. Merkez bankasının Fransa ekonomisine yönelik yüzde 6'lık küçülme tahmini Avrupa ekonomilerinde arz ve talebin eş zamanlı çöküşünden kaynaklı şokun şiddetini gösteriyor. GSYİH'de bir çeyrekten diğerine böylesine bir düşüş ancak Mayıs 1968 grevi civarında yaşanan yüzde 5.3'lük gerilemeyle kıyaslanabilir.

Eski Fed Başkanı Ben Bernanke, koronavirüs pandemisinin yayılmasını önlemeye yönelik çabaların etkisi ile bu çeyrekte görülecek güçlü düşüşün ardından ABD ekonomisinde hızlı ve keskin bir sıçrama beklemediğini söyledi. Bernanke Salı günü Brookings Institution'ın evsahipliğini üstlendiği bir etkinlikte yaptığı sanal konuşmada, "Hızlı bir sıçrama olacağını düşünmüyorum," dedi ve "Faaliyete tekrar muhtemelen oldukça kademeli bir şekilde başlamak durumunda kalacağız ve ardından takip eden dönemlerde tekrar faaliyette yavaşlama olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'de endeksler Sanders'ın adaylıktan çekilmesinin ardından yükselişle kapandı. Ayrıca koronavirüs salgınının ivme kaybetmeye başlayacağına ilişkin beklentiler ile küçük işletmelere yönelik ilave destek hazırlığına dair haberler de iyimser havanın sürmesinde etkili oldu. Sabah saatlerinde ise ABD vadelileri ve Asya endekslerinde yatay bir görünüm gözleniyor.

USDTRY
 
Haftanın ikinci işlem gününde yurt içi ve ABD’de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Kongre'nin koronavirüs karşısında ABD ekonomisini destekleyecek bir sonraki teşvik paketinin en az 1 trilyon dolar tutarında olacağını söyledi. Haftanın üçüncü işlem gününde ise İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi koronavirüs salgını nedeniyle Mart ayında 35,7’ye geriledi. ABD Merkez Bankası, açıkladığı Federal Açık Piyasa Komitesi toplantı tutanaklarında koronavirüs geçene kadar faiz oranlarının sıfır seviyesinde tutulacağını işaret etti. Yurt içerisinde ise salgın ile mücadele devam ederken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün, Türkiye’deki vaka sayısının 38 bin 226’ya yükseldiğini ve 812. ölümün gerçekleştiğini açıkladı. Küresel piyasalarda korona virüsün yıkıcı etkileri devam ederken gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte Dolar’ın güçlü duruşunu sürdürememesi sonucu kurun aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6,77 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,75, 6,73 ve 6,69 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,80, 6,82 ve 6,84 direnç seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
 
Haftanın ikinci işlem gününde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Almanya'da açıklanan Sanayi üretimi verisi Şubat ayında piyasa beklentilerinin üzerinde yüzde 0,3 artmıştı. Haftanın üçüncü işlem gününde ise İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi koronavirüs salgını nedeniyle Mart ayında 35,7’ye geriledi. Avrupa Birliği Maliye Bakanları koronavirüsün ekonomik etkilerini telafi etmek için ortak bir strateji üzerinde anlaşma sağlayamamasının Euro üzerindeki etkileri takip edilirken, salgınıyla mücadele kapsamında ortak ülkelere yardım sağlamak için 15,6 milyar Euro mali yardım paketi açıkladı. Gün sonunda, takip edilen gelişmeler ile birlikte çaprazın yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki vaka sayısının 38 bin 226’ya yükseldiğini ve 812. ölümün meydana geldiğini açıkladı.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,37 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,35 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,39, 7,42 ve 7,45 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 7,35, 7,32 ve 7,29 destek seviyeleri takip edilebilir
 
EURUSD
 
Haftanın ikinci işlem gününde ABD’de nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Kongre'nin koronavirüs karşısında ABD ekonomisini destekleyecek bir sonraki teşvik paketinin en az 1 trilyon dolar tutarında olacağını söylerken, Almanya'da Sanayi üretimi verisi takip edildi. Haftanın üçüncü işlem gününde Avrupa Birliği Maliye Bakanları koronavirüsün ekonomik etkilerini telafi etmek için ortak bir strateji üzerinde anlaşma sağlayamamasının Euro üzerindeki etkileri takip edilirken, salgınıyla mücadele kapsamında ortak ülkelere yardım sağlamak için 15,6 milyar Euro mali yardım paketi açıkladı. ABD Merkez Bankası, açıkladığı Federal Açık Piyasa Komitesi toplantı tutanaklarında koronavirüs geçene kadar faiz oranlarının sıfır seviyesinde tutulacağını işaret etti. Avrupa Birliği'nin koronavirüsün ekonomik etkilerine karşı alınacak tedbirler konusunda anlaşamaması sonucu Dolar’ın Euro karşısında değer kazandığı takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,0860 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,090 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,0820, 1,0780 ve 1,0750 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,0900, 1,0940 ve 1,0970 direnç seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın ikinci işlem gününde, dikkatlerin koronavirüsün ekonomik etkilerine ve olası teşvik paketlerine çevirmesi sonucu küresel piyasalarda risk iştahının artması ve ABD on yıllık Tahvil faizlerinde gözlenen toparlanma ile birlikte gün sonunda Ons Altın’ın aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü gözlenmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise zayıf veri akışı ve ABD on yıllık Tahvil faizlerindeki yataya seyir devam ederken, ABD Merkez Bankası, açıkladığı Federal Açık Piyasa Komitesi toplantı tutanaklarında koronavirüs geçene kadar faiz oranlarının sıfır seviyesinde tutulacağını işaret etti. Gün içerisinde, Dolar’ın iki günlük kaybının ardından bugün güçlü duruşunu sürdürmesi ile oluşan sınırlı baskıya rağmen Altın’ın yukarı yönlü hareketi takip edildi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1647 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1665, 1660 ve 1667 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1641, 1635 ve 1630 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
 
GBPUSD
 
Haftanın ikinci işlem gününde Birleşik Krallık’ta açıklanan Halifaz Konut Fiyat Endelsi Mart ayında piyasa beklentilerine parelel olarak yüzde sıfır olarak gerçekleşirken, Başbakanı Johnson'ın yoğun bakımda tedavisi sürdüğü bildirildi. ABD’de ise nispeten zayıf veri akışı devam ederken, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Kongre'nin koronavirüs karşısında ABD ekonomisini destekleyecek bir sonraki teşvik paketinin en az 1 trilyon dolar tutarında olacağını söyledi. Haftanın üçüncü işlem gününde İngiltere’de zayıf veri akışı devam ederken, yeni tip koronavirüs kaptıktan sonra durumu kötüleştiği için yoğun bakıma alınan Başbakan Boris Johnson'ın durumunun stabil olduğu ve tedaviye cevap verdiği bildirildi. ABD Merkez Bankası, açıkladığı Federal Açık Piyasa Komitesi toplantı tutanaklarında koronavirüs geçene kadar faiz oranlarının sıfır seviyesinde tutulacağını işaret ederken, gün sonunda GBP/USD yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2390 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2340 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2450, 1,2510 ve 1,2570 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2340, 1,2280 ve 1,2220 destek seviyeleri takip edilmelidir

USDJPY
 
Haftanın ikinci işlem gününde Japonya ve ABD’de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Japonya Başbakanı Abe yedi bölgede resmen olağanüstü hal ilan etti. Haftanın üçüncü işlem gününde Japonya’da Cari Denge verileri takip edilirken, ABD Merkez Bankası, açıkladığı Federal Açık Piyasa Komitesi toplantı tutanaklarında koronavirüs geçene kadar faiz oranlarının sıfır seviyesinde tutulacağını işaret etti. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ve Dolar’da gözlenen değer kazanımları ile birlikte USD/JPY paritesinin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,90 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 109,20 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,60, 108,30 ve 108,00 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olması durumunda ise 109,20, 109,50 ve 109,80 direnç seviyeleri takip edilebilir.
 
HAM PETROL
 
Haftanın ikinci işlem gününde Dünyanın en büyük petrol üreticileri, bu hafta gerçekleştirilmesi planlanan takvim dışı toplantı öncesinde koronavirüs krizinin yıkıcı etkilerini hafifletmek için gidilebilecek bir anlaşmanın şartlarını değerlendirirken, gün içerisinde Petrol’ün sınırlı kayıplarını sürdürdüğü izlenmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise yatırımcıların dikkatlerini tartışılan üretim kısıntılarına çevirmesi ve koronavirüs kaynaklı talep çöküşünü telafi edip etmeyeceğine yönündeki gözlemler ile birlikte dünkü kayıplarını telafi ederek yükseldiği izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 25,00 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 26,00 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile Ham Petrol’deki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 24,10, 23,30 ve 22,50 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 26,00, 27,00 ve 28,20 direnç seviyeleri takip edilebilir.
XAGUSD
 
Haftanın ikinci işlem gününde küresel piyasalarda risk iştahının artması ve ABD on yıllık Tahvil faizlerinde gözlenen toparlanmaya rağmen gün sonunda Gümüş’ün yukarı yönlü hareketi takip edilmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise ABD on yıllık Tahvil faizlerindeki yataya seyir devam ederken, ABD Merkez Bankası açıkladığı Federal Açık Piyasa Komitesi toplantı tutanaklarında koronavirüs geçene kadar faiz oranlarının sıfır seviyesinde tutulacağını işaret etti. Gün içerisinde Gümüş’ün yatay hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş’ün 15,00 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 14,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 15,20, 15,40 ve 15,60 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gümüş’teki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 14,80, 14,60 ve 14,40 destek seviyeleri takip edilmelidir.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.