Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

PİYASALAR RİSKLİ VARLIKLARA YÖNELMEYE DEVAM EDİYOR…

ABD mali teşvik paketine ilişkin iyimserlikle başta ABD olmak üzere birçok ülkede endeksler dün pozitif tarafta hareket etti. ABD'de endeksler Pazartesi günü yükselişine devam ederken, mali teşvikler yoluyla ekonomik canlandırma beklentileri ve devam eden aşı dağıtımının, pandemi kaynaklı ekonomik durgunluktan ekonomik iyileşme hızına dönüşe ilişkin yatırımcı iyimserliğini artırmasıyla rekor kapanış zirveleri test edildi. Piyasalarda mali teşvik beklentileri yanında ayrıca aşı ile ilgili gelişmeler de fiyatlamalara etkisi bakımından yakından izleniyor. Yapılan bir araştırmanın AstraZeneca aşısının virüsün bu ülkenin daha bulaşıcı varyantına karşı yalnızca sınırlı koruma sağladığını göstermesi nedeniyle Güney Afrika'nın aşının piyasaya sürülmesini durdurduğuna dair haberler bile hisse senedi piyasalarının görünümünde bir bozulma oluşmasına yetmedi. Bu bağlamda MSCI'nın 50 ülkeli dünya hisse senedi endeksi 2021'de dokuzuncu rekor seviyesine ulaştı. Mali teşvik beklentilerinin yükselmesiyle birlikte küresel borçlanma maliyetlerinin ana etkenlerinden biri olan 10 yıllık ABD Hazine getirileri, geçtiğimiz Mart ayında korona virüs belirsizliğinin zirvesinden bu yana en yüksek seviyesi olan % 1,2'ye yükseldi. Enflasyon göstergesi ABD 10 yıllık başa baş oranları, 2014'ten bu yana en yüksek olan % 2,21'e kadar yükseldi. Avrupa'da ise Almanya'nın 10 yıllık getirileri 3 baz puan artarak beş ayın en yüksek seviyesine yakın -% 0,412 düzeyini gördü.

Avrupa'da da endekslerde pozitif görünüm oluşurken piyasalar Almanya'dan gelen sanayi üretimi ve Chiristine Lagarde'ın konuşmasını takip etti. Art arda yedi ay süren güçlü artışların ardından Almanya'nın sanayi üretimi Aralık ayında %0 ile kesintiye uğradı ve Kasım ayındaki yukarı yönlü revize aylık %1,5 oranı değişmedi. Yıllık sanayi üretimi ise %1 azaldı. Tüketim malları ve ara malları üretimi artarken, sermaye malları üretimi bir miktar düştü. Noel tatili nedeniyle inşaat sektöründeki faaliyet bir önceki aya göre % 3,2 düştü. Mevcut korona virüs kısıtlamalarının devam etmesi nedeniyle Alman ekonomisinin kendisini bir kez daha daralmadan kurtarması pek olası görünmüyor. Üretim beklentileri Kasım ayından bu yana bir miktar toparlandı ancak hala yaz seviyelerinin altında. Aynı zamanda, 2020'nin ikinci yarısında stoklardaki azalma yılın başında sona ermiş görünüyor.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde ise, "Yeni tip korona virüs (Kovid-19) vakalarında artış, virüsteki mutasyonlar ve sıkı kısıtlayıcı tedbirler, Euro Bölgesi ekonomik faaliyetine yönelik önemli aşağı yönlü risk ortaya koyuyor" dedi. Aşılama süreçlerinin başlamasının "umut verici" olduğuna dikkati çeken Lagarde, vatandaşların halen virüsün sosyal ve ekonomik sonuçlarıyla karşı karşıya kaldığını ve geleceğe yönelik belirsizliklerin sürdürdüğünü söyledi. Lagarde, para ve maliye politikalarının birlikte sürdürülmesi gerektiğini belirterek, mevcut ortamda AMB'nin sergilediği uyumlu para politikası duruşunun gerekli olduğunu kaydetti. Bu sabah ABD vadelileri yataya yakın hafif satıcılı hareket ederken Asya piyasalarında endekslerin pozitif tarafta olduğu gözleniyor. Endeksin de güne hafif yükselişle başlamasını bekliyoruz.


USDTRY

Geçtiğimiz hafta ABD'de açıklanan ekonomi verileri genel olarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşirken bu verilere paralel olarak doların küresel bazda değer kazandığı takip edildi. Doların küresel bazda güçlenmesine ve dolar endeksinin 91,00 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlamasına rağmen TL'nin dolar karşısında değer kazanımı ise sürüyor. Geçtiğimiz hafta TCMB başkanı Naci Ağbal'ın kısa vade faiz indirim beklentilerine kapıyı kapatan ve şahin duruşun devam edeceğine yönelik açıklamaları ise Türk Lirası'nın değer kazanmasındaki ana etken olmaya devam ediyor. Haftanın ikinci işlem gününde TL'deki değer kazanımı sürebileceği gibi fiyatlamaları etkileyebilecek haberleri yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde kurda 7,10 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Para girişinin oluşturduğu aşağı yönlü baskının devamı ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,04, 6,95 ve 6,90 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek bölgeleridir. 7,10 üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda ise yükselişlerde 7,15, 7,22 ve 7,30 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Geçtiğimiz hafta ABD'de açıklanan ekonomi verileri genel olarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşmesi çaprazda Euro üzerinde satış baskısı oluşturmaya devam ediyor. Dolar endeksinin 91,00 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlaması ile küresel bazda değer kaybeden Euro ve Euro/TL kurunda Türk Lirası'ndaki güçlü duruşun sürmesiyle aşağı yönlü hareketler devam edebilir. Geçtiğimiz hafta içerisinde 8,62 TL'deki 200 günlük hareketli ortalamasının altına gerileyen ve haftayı bu seviyenin altında kapatan kurda olası tepki yükselişlerinde 8,62 TL hedef konumunda bulunuyor. Haftanın ikinci işlem gününde TL'deki değer kazanımı sürebileceği gibi fiyatlamaları etkileyebilecek haberleri yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,55 seviyesi civarında fiyatlanmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,48, 8,40 ve 8,35 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Euro tarafında değer kazanımı ile olası yükselişlerde ise 8,62, 8,70 ve 8,75 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Yılın ilk FOMC toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Fed başkanı Powell'in, para politikasının salgın bitene kadar ekonomiyi desteklemeye devam edeceğinin altını çizmesi ile değer kazanmaya başlayan dolardaki değer kazanımı geçtiğimiz hafta da sürmüştü. Geçtiğimiz hafta genelinde ABD'de açıklanan ekonomi verilerinin genel olarak piyasa beklentilerinin üzerinde gelmesi dolardaki değer kazanımını desteklerken parite haftanın ilk işlem gününde ise genel olarak yatay bir seyir izledi. Veri takvimi açısından sakin olan haftanın ilk işlem gününde Almanya'da açıklanan sanayi üretimi verisi Aralık ayında %0,3'lük artış beklentisine karşın artış göstermedi. Haftanın ikinci işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 1,2060 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2060 seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,2100, 1,2150 ve 1,2180 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda ise 1,2000, 1,1960 ve 1,1920 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Doların küresel bazda değer kazanımı sürerken geçtiğimiz hafta içerisinde ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin genel olarak piyasa beklentisine göre pozitif gelmesi doları yukarı yönlü desteklemişti. Dolar endeksinin 91,00 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlamasına paralel olarak geçtiğimiz Perşembe günü yaşadığı geri çekilme ile 1820 dolardaki 200 günlük hareketli ortalama seviyesinin altına sarkan Ons Altın, haftanın ilk işlem gününde bu seviyenin üzerini test etti. Sarı metalde bu seviyenin altında fiyatlamanın sürmesi halinde satış baskısı artabileceği gibi haftanın ikinci işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1840 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Ons Altın'da yukarı yönlü hareketler görmemiz durumunda sırası ile 1840, 1848 ve 1855 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1835, 1827 ve 1820 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Doların küresel bazda değer kazanmasına bağlı olarak satış baskısı yaşayan parite, 20 günlük hareketli ortalama seviyesi üzerinde tutunmaya ve geçtiğimiz Eylül ayından beri devam eden yükseliş kanalı içerisindeki hareketine devam ediyor. Geçtiğimiz hafta ABD'de açıklanan ekonomi verilerinin genel itibariyle piyasa beklentisinin üzerinde gelmesiyle küresel dolar endeksi 91,00 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağladı. Dolardaki değer kazanımı karşındaki özellikle Euro'da yaşanan gerileme dikkat çekerken İngiltere'de Pandemi kaynaklı sıkıntıların devam etmesine rağmen Sterlin'deki güçlü duruş pariteyi desteklemeye devam ediyor. Haftanın ikinci işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 1,3750 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3700 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3780, 1,3820 ve 1,3860 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3650, 1,3590 ve 1,3520 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Doların küresel bazda değer kazanımın sürmesi ve dolar endeksinin 91,00 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlamasına paralel olarak yukarı yünlü hareketini sürdüren parite, yaklaşık bir yıldan beri devam eden düşüş trendini kırmayı başardı. Son iki işlem haftasını yükselişle kapatan paritede geçtiğimiz hafta yaşanan yükselişte ABD'de açıklanan ekonomi verilerinin genel olarak piyasa beklentileri üzerinde açıklanmasının etkili olduğu görüldü. Veri takvimi açısından sakin olan haftanın ilk işlem günü sonrasında bugün paritede yukarı yönlü hareketler sürebileceği gibi piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 105,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 105,00 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 105,80, 106,20 ve 106,60 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,00, 104,50 ve 104,10 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Son yapılan OPEC+ toplantısı sonrası yaşadığı yükselişini devam ettirmekte zorlansa da 55 Dolar üzerinde tutunmayı başaran Brent Petrol, Joe Biden yönetiminde enerji talebinin artacağına dair beklentiler ve zayıflayan dolar ile birlikte yönünü yukarı çevirdi. Son olarak 20 günlük hareketli ortalama seviyesinden güç alarak yükselişe geçen Brent Petrol, Kasım ayı başında başladığı yükseliş kanalı içerisindeki hareketini sürdürüyor. Uluslararası Enerji Ajansının küresel talep tahminlerini düşürmesi ve artan korona virüs vakaları ise petrol piyasalarındaki iyimserliği azaltsa da haftanın ikinci işlem gününde piyasadaki haber akışlarını ve haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkisini izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 60,00 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 60,60, 61,40 ve 62,00 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 59,20, 58,50 ve 57,80 destek seviyeleri takip edilebilir.

GRAM ALTIN

Doların küresel bazda değer kazanımına bağlı olarak Ons Altın tarafında geçtiğimiz hafta genelinde satış baskısının artığı takip edilmişti. Geçtiğimiz Perşembe günü yaşadığı geri çekilme ile 1820 dolardaki 200 günlük hareketli ortalama seviyesinin altına sarkan Ons Altın, haftanın ilk işlem gününde bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlamaya çalıştı. Ons Altın'daki tepki yükselişlerine ek olarak kur tarafında da gelen alımlar ile yaşanılan yükselişler Gram Altın'ı 417 TL'ye kadar yükseltirken veri takvimi açısından sakin olan haftanın ilk işlem günü sonrasında bugün piyasadaki haber akışlarını ve haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkisini izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 415 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 415 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 418, 422 ve 425 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 410, 406 ve 402 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.