ENDEKSLER ENFLASYON ODAKLI GELİŞMELERLE YÖN ARAYIŞINDA
Küresel piyasalarda dün son tarım dışı istihdam verisi sonrası haftanın ilk işlem gününde piyasalarda risk iştahının nispeten yüksek olduğu söylenebilir. Bu görünümde ABD’de teknoloji sektörü ağırlıklı Nasdaq endeksi günü artıda tamamlarken bir yandan da ABD hazine bakanı Janet Yellen’ın bir miktar faiz artırımı iyi bir hamle olabilir şeklindeki mesajı S&P500 ve Dow Jones endekslerinde geri çekilmelerin yaşanmasında etkili oldu denilebilir. Yurt içi piyasalara baktığımızda ise kur tarafında Dolar endeksinin zayıf görüntü vermesiyle yükseliş baskısının etkisinin azaldığı ve bu bağlamda kurda 8.60 seviyesinin altının test edildiği gözlendi. Türk Lirası’ndaki dünkü kısmi değer kazanımında Almanya’nın Türkiye’yi yüksek riskli ülke kategorisinden çıkartıp riskli ülke kategorisine çekmesi de etki etti denilebilir. Kur tarafında yönün belirlenmesi için 14 Haziran’daki Nato zirvesinde Erdoğan-Biden görüşmesi kilit rol oynayacak. Tabii ki ardından TCMB faiz kararı da gündemdeki yerini alacak. Öncesinde ise bu hafta piyasaların gözü ABD enflasyonunda olmayı sürdürecek.
ABD’de S&P 500, yatırımcıların küresel asgari kurumlar vergisi oranı, devam eden enflasyon korkuları ve piyasayı hareketlendiren ekonomik haberlerin eksikliği etkisiyle düni günü hafif negatif tarafta durgun bir görünümde tamamladı. Nasdaq yükselirken Dow negatif bölgede kapandı. Yine de S&P ve Dow, rekor kapanış zirvelerinin yüzde bir puanının içinde kaldı.
Bu arada FED’in Pazartesi günü ters repo imkanı ile 486,1 milyar dolar nakit çekti. Bu rakam rekor yeni bir yüksek miktar oldu. Finansal kurumlar ABD merkez bankasına %0 faiz oranıyla borç verirken bu durum düşük getiri ortamında çok az yatırım seçeneği olduğuna işaret ediyor. Fed'in varlık satın alma programı ve ABD Hazinesi'nin pandemi yardımı için çeşitli kurumlara, kuruluşlara ve bireylere yaptığı ödemeler göz önüne alındığında, finans piyasası son birkaç aydır nakitle çalkalanıyor. Bu nakit, repo piyasasındaki fazla likiditeyi temizlemek için 2013 yılında başlatılan ters repo tesisine giden yolu açmış oldu.
Avrupa hisse senetleri, otomobil üreticilerindeki kazanç serisinin, Çin'den gelen olumsuz ihracat verilerinin yol açtığı emtia bağlantılı hisselerdeki düşüşleri dengelemesine ağır basmasıyla önceki gün rekor seviyelere ulaştı. Avrupa otomobil ve yedek parça endeksi %0,9 artarak Mart 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve geçen haftaya göre %5,3'lük ralliyi genişletti. Stoxx 600 endeksi %0.2 yükselirken küresel yatırımcılar bu hafta Avrupa Merkez Bankası toplantısını beklemeye aşmış durumda. Politika yapıcıların güvercin politika duruşlarına bağlı kalmalarının beklendiği Perşembe günü yapılacak ECB toplantısı öncesinde devlet tahvili getirilerinin bir ayın en düşük seviyelerine yakın sabit kalmasıyla Euro bölgesi bankaları büyük ölçüde yükseliş yaşadı.
Bugün Asya seansına baktığımızda Japonya Nikkei’deki yatay görünüm dışında diğer borsaların satış tarafında olduğu gözleniyor. Japonya ekonomisi birinci çeyrek dönemde %3,9 küçülürken beklentilere göre daha iyi gelen bu revize verinin de Japonya’daki yatay hareketlerde etkisi olduğu söylenebilir. ABD vadelilerine baktığımızda ise yine yatay hafif yukarı yönlü hareketler özellikle Nasdaq tarafında bir miktar daha ön plana çıkıyor. Endeksin güne yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz.
USDTRY
Gözler 14 Haziran’da gerçekleştirilecek olan NATO zirvesine çevrilmiş durumda. ABD Başkanı Joe Biden ile yapılacak görüşme öncesinde Dolar/TL’de hafif geri çekilmenin yaşanması bekleniyor. Hafta içerisinde açıklanacak olan ABD enflasyon verisi yakından takip edilmesi gereken önemli bir gelişme olmakla birlikte fiyatlamalarda oynaklığa neden olabiliri. Yaşanan gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,70 ve 8,80 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,57 ve 8,50 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.
EURTRY
Bugün açıklanacak olan Euro bölgesi büyüme rakamları aşılamanın hız kazandığı bir dönemde nasıl gerçekleşeceği yakından takip ediliyor. Ayrıca ZEW hissiyat endeksi ise günün bir diğer önemli gelişmesi olarak karşımıza çıkıyor. EuroTL’nin yatay görünümünü sürdürmesi bekleniyor. Yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen kurda 10,55 ve 10,65 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 10,45 ve 10,35 destek seviyeleri önemini koruyor.
EURUSD
Euro, açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentinin altında kalmasıyla değer kazanmaya devam ediyor. ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin ve Dolar endeksinin yatay seyretmesi hareketin seyri açısından önem arz ederken bugün açıklanacak olan Euro bölgesi büyüme verileri yakından takip edilecek. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,2200 ve 1,2215 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının gelmesi halinde ise 1,2165 ve 1,2140 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.
ONS ALTIN
Ons Altın’da gelen satışların tepki alımlarına döndüğü ve gün içerisinde tekrardan 1900$ seviyesini test ettiğini görüyoruz. Hafta içerisinde açıklanacak olan ABD Mayıs TÜFE endeksi Ons Altın için önem arz ediyor. Açıklanacak olan verinin tekrardan beklentiyi aşmasıyla Altın’da yukarı yönlü hareket hız kazanabilir. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1905 ve 1915$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1890 ve 1882$ destek seviyeleri yakından izlenecek.
GBPUSD
İngiltere’de perakendecilerin satışları Mayıs ayında sert bir yükseliş göstererek pandemi öncesi seviyelerini aştı. Ekonomik toparlanmanın aşılama ile hız kazanması verilere yansımaya devam ettiği görülüyor. Hafta içerisinde açıklanacak olan ABD enflasyon verisi yakından takip edilecek. Hareketine devam etmesi beklenen paritede olası yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,4175 ve 1,4190 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,4140 ve 1,4110 destek seviyeleri önem arz ediyor.
USDJPY
Japonya ekonomisi, 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 1,0 daralırken gösterirken yıllık bazda yüzde 3,9 küçüldü. Büyüme verisinin beklentinde iyi gelmesi aşağı yönlü harekette etkili oldu. Dolar endeksinde görülen geri çekilme ve ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki düşüş USDJPY’de yatay bir harekete neden oluyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 109,55 ve 110,10 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 109,15 ve 108,80 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.
BRENT PETROL
OPEC tarafından açıklamaya göre OPEC petrol stoklarının Nisan’da6,9 Milyon varil azaldığını aktarırken önümüzde aylarda azalış devam etmesi gerektiğini belirtildi. ABD ile İran arasındaki görüşmelerin kısa süre içerisinde bir sonuca varması bekleniyor. İran’ın tekrardan üretime dahil olması halinde günlük 1.5milyon varillik bir katkıda bulunması söz konusu olabilir. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 71,70 ve 72,10 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 70,50 ve 69,65$ destek seviyeleri önem arz ediyor.
GRAM ALTIN
Döviz kurunda görülen geri çekilme Gram Altın’daki kazançları sınırlıyor. Ons Altın tarafından tekrardan 1900$ seviyesinin test edilmesi seyir açısından önemlilik arz ederken hafta içerisinde açıklanacak olan ABD TÜFE endeksi yakından takip edilecek. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 530 ve 540 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumunda ise 520 ve 510 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.