KÜRESEL GELİŞMELER PİYASALARI OLUMLU DESTEKLEMEYE DEVAM EDİYOR
Küresel piyasalarda risk iştahı yüksek seyretmeye devam ediyor. Bu bağlamda küresel hisse senetleri önceki gün iki yılın zirvesine çıktı ve S&P 500 rekor bir seviyede kapandı. Güçlü finansal sonuçlar ABD'nin bölgesel bankalarına ve Çin piyasalarına ilişkin endişeleri dengeledi. Tahvil getirileri, FED yetkililerinin yorumlarının, merkez bankasının yakın zamanda faiz indirimi yapmayabileceği beklentilerini pekiştirmesiyle yükseldi. ABD doları geriledi ve petrol fiyatları yükseldi. 49 ülkedeki hisse senetlerini takip eden MCSI Dünya endeksi, Ocak 2022'den bu yana en yüksek seviyesine gelmiş durumda. FED yetkililerinden gelen açıklamalar son günlerde faiz indirim beklentilerini Mart ayı için iyice aşağı çekti. Loretta Mester ve Neel Kashkari, enflasyon konusunda kaydedilen ilerlemeyi memnun olduklarını belirtmelerine rağmen uygulanan sıkı para politikasının hafifletilmesinden önce enflasyonda %2 hedefine doğru daha fazla çalışma gerektiğini açıklamıştı. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin dünkü açıklamasında FED'in para politikasını gevşetmeye ne zaman başlayacağını belirleme konusundaki sabırlı duruşunu "çok desteklediğini" söyledi. Boston Fed Başkanı Susan Collins ise "Gelişen verileri ve görünümü dikkatli bir şekilde değerlendirdiğimiz için politika şu an için iyi konumlandırılmış durumda" dedi ve "politika kısıtlamalarını bu yılın sonlarında gevşetmeye başlamanın uygun olacağına" inandığını ekledi. Yatırımcıların FED yetkililerinden gelen güvercin açıklamalarına düşük tepki vermesi ve ABD'den gelecek yeni ekonomik verilere odaklanmasıyla ABD doları bugünkü işlemlerde dar bir aralıkta hareket ediyor. Dolar, geçen Cuma günkü artan ABD tarım dışı istihdam verilerinin etkisiyle Pazartesi ve Salı günleri Kasım sonundan bu yana ilk kez 100 günlük hareketli ortalamasının üzerine çıktıktan sonra geri çekiliyor.
Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin, geçen yılın başından bu yana yavaşlayan fiyatlarla mücadele ediyor ve birçok gelişmiş ekonomi, inatçı yüksek enflasyonu dizginlemeye odaklanırken, büyümeyi teşvik etmek için faiz oranlarını düşürmek zorunda kalan politika yapıcılarını zorluyor. Bu bağlamda Çin'de dün açıklanan Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) sonuçları deflasyonist baskıların sürdüğüne işaret etti. Tüketici fiyatları Ocak ayında son 14 yıldan fazla bir sürenin en sert düşüşünü yaşarken, üretici fiyatları da düştü ve deflasyon riskleriyle karşı karşıya olan bir ekonomiyi canlandırmak için politika yapıcılarına daha fazla baskı oluşturdu. TÜFE Aralık ayında %0,3'lük bir düşüşten sonra Ocak ayında da bir önceki yıla göre %0,8 düştü. TÜFE, bir önceki ay %0,1 artıştan sonra aylık bazda %0,3 yükseldi. Üretici fiyat endeksi (ÜFE) ise bir önceki aydaki %2,7'lik düşüşün ardından Ocak ayında bir önceki yıla göre %2,5 düştü. Çin'de TÜFE geçen yıl %0,2 artmış ve yaklaşık %3'lük resmi hedefi tutturamamıştı. Bu durum enflasyonun yıllık hedeflerin altına düştüğü üst üste 12'nci yıl oldu.
USDTRY
Kur tarafında çok değişen bir fiyatlama olmuyor. Dün 33,60TL üzeri test edilmesine rağmen kapanış 33,60TL seviyesi civarında gerçekleşti. Bugün yurt içinde yeni merkez bankası başkanı ile ilk enflasyon raporu açıklanacak. ABD'de ise işsizlik haklarından yararlanma ve sigorta başvuruları takip edilecek. Teknik olarak değerlendirdiğimizde kurda 30,55TL seviyesi altına geri çekilmelerde 30,50TL ilk destek olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviye altında fiyatlama için ise 30,40TL ve 30,30TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir. 30,55TL üzerinde yükselişlerin devamında 30,60TL ve üzerinde 30,65TL ile 30,75TL seviyeleri haftalık direnç bölgeleri olarak izlenebilir.
EURTRY
Paritede yaşanan yükseliş ve Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybı ile birlikte çaprazda tekrar kritik direnç seviyesi olan 33,00TL seviyesine yaklaştık. Bugün yurt içinde açıklanacak enflasyon raporu yakından takip edilecek. Diğer taraftan Avrupa'da ECB aylık raporu yayımlayacak. Teknik olarak değerlendirdiğimizde İlk direnç noktası olarak 33,05TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye üstünde fiyatlamalarda ise 33,15TL ve 33,30TL bölgeleri diğer direnç seviyeleri olarak ön plana çıkıyor. Geri çekilmelerde İlk destek noktası olarak 32,90TL psikolojik destek seviyesi takip edilebilir. Bu seviye altında fiyatlamalarda 32,80TL ve 32,70TL diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor.
EURUSD
Paritede talep ABD doları hareketine bağlı devam ederken, dolar endeksinde yaşanan sınırlı geri çekilme ile birlikte yükseliş dün 1,0780 ilk direnç seviyesine kadar devam etti. Bugün Avrupa'da ECB aylık raporu takip edilirken, ABD'de ise işsizlik haklarından yararlanma ve sigorta başvuruları açıklanacak. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,0770 noktasını ve bu seviye altında 1,0750 bölgesini yakın destek seviyeleri olarak izlenebilir. Bu destek noktalarının altında 1,0720 yakından izleniyor olacak. Olası yükselişlerin gerçekleşmesi durumunda 1,0780 ana direnç noktası ve psikolojik bir direnç seviyesi. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,0800 ve üzerinde 1,0830 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.
GBPUSD
Paritede son iki gündür devam eden yükseliş sonrası dün 1,26 üzerinde tutunma gerçekleşti ve bu sabah da yükselişin devam ettiğini gördük. Bugün ABD'de işsizlik haklarından yararlanma ve sigorta başvuruları takip edilecek. İngiltere tarafında veri akışı zayıf olmaya devam ederken. Teknik olarak değerlendirdiğimizde 1,2580 seviyesi üzerinde yeni yükselişler için kalıcı fiyatlamanın devamı gerekiyor. ilk direnç noktası 1,2630 ve üstünde fiyatlama için 1,2650 ve 1,2670 sırasıyla direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,2600 destek seviyesi takip edilecek. Bu seviye altında destek seviyesi olarak 1,2580 psikolojik destek seviyesi ve sonrasında 1,2550 bölgeleri genel olarak izlenebilir.
ONS ALTIN
Ons altında dün beklediğimiz yükseliş sonrası beklediğimiz direnç seviyesi olan 2045 dolar seviyesine kadar yükseliş devam etti. Bugün ABD'de açıklanacak verilerin fiyatlama üzerinde sınırlı etkisi olmasını bekliyoruz. Yarın Çin piyasaları kapalı olacak. Bu sabah ise kısmi bir satış hareketi gözleniyor. Teknik olarak İlk destek noktası 2030 dolar takip edilirken bu seviye altında 2020 ve 2010 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise 2035 dolar seviyesi üzerinde kalıcılık gerçekleşmesi durumunda 2045 dolar ile 2055 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.
GRAM ALTIN
Gram altın dün özellikle ons altında yaşanan yükselişten pozitif etkilenirken, Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybının kurda sınırlı da olsa yükselişe neden olması gram altının dün 2000TL üzerinde kapanış gerçekleşmesine olanak verdi. Bugün de benzer yükseliş oranlarını her iki üründe de görebiliriz. Teknik olarak ilk direnç seviyesi 2005TL takip edilirken, bu seviye üzerinde 2010TL ve 2015TL seviyesi direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1995TL noktası ilk destek olarak takip edilebilir. Bu fiyatlama altında 1990TL ve 1985TL seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak izleniyor olacak.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.