Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

BU HAFTANIN GÜNDEMİ YİNE TİCARET MÜZAKERELERİ OLACAK..

Geçen hafta özellikle ABD’den gelen verilerin birçoğu ülke ekonomisinin ticaret ihtilaflarından artık daha fazla etkilenmeye başladığına dair işaretleri vermeye başladı. ISM imalat PMI verisinin beklentilerin oldukça altında kalmasıyla başlayan geçen haftaki görünüm, ADP özel sektör ve işsizlik başvurularındaki zayıflık sonrası ISM Hizmet PMI verisiyle devam etti ve geçen haftanın son günü tarım dışı istihdam verileriyle tamamlandı. ABD’de tarım dışı istihdam Eylül'de 136 bin arttı ve bu 4 ayın en düşük artışı olarak kayda geçti. Ortalama saatlik kazançlar geçen yıla kıyasla % 2.9 arttı, bu bir yıldan fazla sürenin en düşük artışı oldu. Saatlik kazançlar aylık bazda % 0.2 artış beklenirken %0 ile değişmedi. Bunların dışında işsizlik oranı da % 3.5'e geriledi. Bu ise 1969'dan beri görülen en düşük seviye oldu. Beklenenden düşük gelen veri ABD Merkez Bankası'nın ay sonundaki toplantısında bu yıl 3. kez faiz indireceği beklentisini de güçlendirdi. Geçen hafta başında %30’larda seyreden yeni bir faiz indirim beklentisi haftanın sonunda %80’lere tırmandı. Düşük gelen istihdam sonuçları ABD Başkanı Donald Trump'ın uyguladığı ticaret politikaları ve bu politikaların yarattığı belirsizlikler nedeniyle diğer ülke ekonomilerindeki bozulmanın ABD ekonomisi için de tehdit oluşturduğunu gösteriyor. ABD ekonomisinin bu verilerle daha belirgin şekilde yavaşlayabileceğine dair görünüm sunması bu hafta gerçekleşmesi beklenen ABD-Çin ticaret müzakerelerini de ön plana çıkartıyor. Bu nedenle bu hafta esas gündemin ticaret görüşmeleri olacağını söyleyebiliriz. Ayrıca birçok FED yetkilisinin de konuşmaları bu hafta son ekonomik gelişmeler eşliğinde takip edilecek. Bu hafta ayrıca Çarşamba günü FED’in FOMC toplantı tutanakları açıklanacak. Tutanaklarda ABD ekonomisin son durumuna ilişkin endişelerin ne ölçüde konuşulduğu satır aralarında aranacak. Ayrıca Salı ve Çarşamba günleri olması beklenen FED başkanı Powell’ın konuşmaları da para politikasının gidişatı açısından yakından takip edilecek. ABD’den gelen verilerin ardından FED’in destekleyici politikalarının devam edeceğine dair beklentiler ABD borsalarında yükselişleri beraberinde getirdi. Dow Jones, Nasdaq ve S&P 500 endekslerinde %1’in üzerinde kapanışlar gerçekleşti.
Global piyasaların diğer gündemi olan Brexit ile ilgili olarak İngiltere’de de gelişmeler yakından izleniyor. Zira 31 Ekim tarihi yavaş yavaş yaklaşıyor fakat ortada henüz somut bir gelişme yok. Hafta sonu İngiltere'de muhalefet partileri, bugün başbakan Boris Johnson tarafından meclise yeniden getirilmesi beklenen 15 Ekim'de erken seçime gidilmesi önerisini reddetme konusunda anlaştılar. Johnson ise seçimin 15 Ekim'de yapılması ve böylece 17 ve 18 Ekim'de Brüksel'de AB ile yapılacak son müzakerelere seçimi kazananın gitmesi gerektiğini savunuyor. Johnson sandalye çoğunluğunu kaybetmiş olsa da erken seçim olması durumunda seçimi kazanacağını ve 31 Ekim’de ayrılığı gerçekleştireceğini savunuyor. Erken seçim kararı için teklifin Avam Kamarası'nın üçte ikisinin desteğini alması gerekiyor ve hükümet bu nedenle muhalefeti seçim seçeneğine ikna etmeye çalışıyor. Bu gelişmeler risk iştahının düşük seyretmesine ve Euro para birimi ile Sterlin’in baskı altında kalmaya devam etmesine neden olabilir.
Dün akşam saatlerinde ABD’den gelen harekata destek verilmeyeceği bilgilerine rağmen yurtiçinde ise gündemin ana maddesini Suriye’nin doğusuna başlatılması artık an meselesi olan harekat oluşturacak. Hafta sonu Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kararı verilen ve süreci başlamış olan barış pınarlarının önünü açma vakti belki bugün, belki yarın denebilecek kadar yakındır açıklamaları bu operasyonun her an başlayabileceğinin ifadesi olarak yorumlandı. Bu açıklamaya göre harekatın adı “Barış Pınarı Harekatı” olacak. Bu sonuçla birlikte son günlerde ABD tarafından öne çıkartılan ticari işbirliğini artırma, F-35 programına geri dönme ve gümrük vergilerinde indirim teklifleri sonrası siyasi ilişkilerde ne gibi gelişmeler olacağı takip edilecek.


USDTRY

Haftanın son işlem gününde Türkiye’de zayıf veri akışı devam ederken gün içinde, ABD’de açıklanan Eylül ayı İşsizlik Oranı %3,5 ile son 50 yılın en düşük seviyesine indiği gözlendi. Ardından açıklanan ABD Tarım Dışı İstihdam verisinin beklentilerin altında 136 bin olarak açıklanmasının kur üzerinde sınırlı etkileri görüldü. Dolar’da yaşanan değer kayıpları ile 5,71-5,68 seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün sonunda, Türk Lirası’nın Dolar karşısındaki değer kazanımlarını haftanın ile işlem gününe taşıdığı görüldü.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 5,69 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda ise 5,66, 5,63 ve 5,60 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 5,72, 5,75 ve 5,78 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın son işlem gününde, Yurtiçinde zayıf veri akışı devam ederken, küresel yavaşlama beklentilerinin yükselmesinden sonra ABD ile Avrupa Birliği arasında ticaret savaşı beklentilerinin de yükseldiği gözlendi. Euro’nun fiyatlamalarda 6,2687-6,2369 seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Türk Lirası’nın Euro karşısında değer kazandıktan sonra kurun değer kayıplarını haftanın ilk işlem güne hızlandırdığı görülüyor.

Bugün, Almanya Fabrika Satışları verisi takip edilecektir.

Teknik olarak incelediğimizde, Euro’nun 6,25 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,22 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,29, 6,32 ve 6,35 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 6,22, 6,18 ve 6,14 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın son işlem gününde, EURUSD paritesinin fiyatlamalarda 1,0997-1,0956 seviyeleri arasında hareket ettiği ve günü 1,0977 seviyesinde tamamladığı görüldü. Gün içerisinde sakin veri akışı devam ederken, ABD ile Avrupa Birliği arasında son dönemde yaşanan gerilimlerle birlikte yeni bir ticaret savaşı beklentilerinin yükseldiği gözlendi. Gün sonunda, Küresel yavaşlama beklentileri devam ederken Euro’nun Dolar karşısında değer kazanması ile paritenin fiyatlanmasındaki kazançlarını haftanın ilk işlem gününe hızlandırdığı izleniyor.

Bugün, Almanya Fabrika Satışları verisi takip edilecektir.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,0980 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,0950 destek seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1010, 1,1035 ve 1,1065 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,0950, 1,0920 ve 1,0890 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın son işlem gününde, Ons Altın’ın fiyatlamalarda 1519-1495 seviye aralığında hareket ettiği gözlendi. ABD’de açıklanan Eylül ayı İşsizlik Oranı %3,5 ile son 50 yılın en düşük seviyesine indiği gözlendi. Gün sonunda, Dolar’daki sınırlı dalgalanmalar ve küresel piyasalardaki belirsizlikle ile Ons Altın’ın düşünü haftanın ilk işlem gününe taşıdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1504 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile Ons Altın’ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1493, 1481 ve 1469 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1517, 1530 ve 1540 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın son işlem günüde, Avrupa Birliği Parlamentosu Başkanı, İngiltere’nin yeni Brexit teklifini reddetmesinin ardından gözler anlaşmasız ayrılma beklentilerine çevrildi. Gün içerisinde, ABD’de açıklanan Eylül ayı İşsizlik Oranı %3,5 ile son 50 yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından ABD Tarım Dışı İstihdam verisinin beklentilerin altında 136 bin olarak açıklanmasının sınırlı etkileri gözlendi. Gün sonunda, paritenin kazançlarını haftanın ilk işlem gününe taşıdığı izleniyor.

Bugün, İngiltere Halifax Konut Fiyat Endeksi verisi takip edilecektir.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2330 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2275 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2390, 1,2450 ve 1,2505 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2275, 1,2220 ve 1,2160 destek seviyeleri takip edilmelidir.


USDJPY

Haftanın son işlem gününde, küresel piyasalarda Dolar’da yaşanan karmaşık seyir ile birlikte paritenin fiyatlamalarda 107,12-106,54 seviyeleri arasında hareket ettiği görüldü. ABD’de açıklanan, Tarım Dışı İstihdam verisinin beklentilerin altında 136 bin olarak açıklanmasının sınırlı etkileri gözlenirken küresel yavaşlama beklentileri ile Dolar’ın Japon Yen’i karşısında değer kayıpları yaşadığı gözlendi. Gün sonunda, Paritenin fiyatlamalardaki kayıplarını haftanın ilk işlem hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 106,00 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,15 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 106,50, 106,25 ve 105,90 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 107,10, 107,50 ve 107,85 direnç seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın son işlem gününde, Ham Petrol’ün fiyatlamalarda 54,37-52,13 seviyeleri arasında hareket ettiği görüldü. Uzun süredir devam eden ABD-Çin ticaret savaşının küresel ekonomiyi durgunluğa sürükleyebileceği endişesini arttırmasının ardından gün içerisinde ABD ve diğer ülkelerden gelen kötü ekonomik verilerin küresel yavaşlama endişelerini artırmasının ardından Petrol’ün kazanlarını haftanın ilk işlem güne taşıdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 52,00 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 52,30 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Ham Petroldeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 53,40, 54,00 ve 54,60 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satış ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 52,30, 51,60 ve 50,90 destek seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Haftanın son işlem gününde, Gümüş’ün fiyatlamalarda 17,68-17,27 seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün içerisinde, ABD’de açıklanan Eylül ayı Tarım dışı istihdam beklentilerin altında 136 bin seviyesinde açıklanmasının ve küresel yavaşlama beklentilerinin devam etmesinin kur üzerinde sınırlı etkileri görüldü. Gün sonunda, Gümüş’ün kayıplarını haftanın ilk işlem gününe taşıdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş’ün 17,00 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,75 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,35, 17,10 ve 16,90 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile Gümüş’teki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 17,75, 17,95 ve 18,15 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.